bułki maślane - 553 przepisów (strona:18/37)

Rogale drożdżowe na maślance… 232

Uwielbiam domowe pieczywo, to żadna tajemnica :) Bułki, bułeczki, chleby, rogaliki… mniam, już samo pisanie o nich sprawia, że ślinka mi cieknie ;) Najczęściej uruchamiam moją domową piekarnię w weekendy, gdy mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe

brunetkawkuchni
Nieco odchudzony tort makowy z kawową nutką 356

sobie przyrządzić. Trochę go odchudziłam, rezygnując z tłustej maślanej masy i zmniejszając znacząco ilość cukru. Wyszło pysznie, choć smak zupełnie inny od tego, który pamiętam z dzieciństwa. Składnik na ciasto: 250 g suchego mielonego maku 3/4 szklanki cukru  1 łyżka miodu 4 jaja 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy

Cynamonowe szczęście
Kopytka 180

woli z bułką tarta i masłem niż skwarkami.  O gustach się nie dyskutuje i ja polecam wersję ze skwareczkami i sałatą ...polecam.                           Składniki: 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Dodatkowo: 15 dkg surowego boczku sałata maślana sos winegret

Gosia gotuje
Maślane piegusy z truskawką 148

Skoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto jabłkowo - żurawinowe 179

Mąkę, proszek, przyprawy, sól - wymieszać, dodać do masy maślanej. Całość wymieszać. Jeśli macie wrażenie, że ciasto jest za rzadkie i się leje, to dosypcie trochę mąki. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję. Tak powstałą masę wykładamy na tortownicę (śr. 25cm), wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy w plastry. Obsypujemy bułką tartą, żeby wchłonęła sok w trakcie pieczenia. Jabłka wykładamy

Kuchnia smaków
PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 175

tradycyjne drożdżowe z duuużą ilością maślanej kruszonki :)) Składniki (na  13  sztuk) : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej

Walijskie Pichcenie
Bułeczki do hamburgerów (przepis II) 144

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To już drugi przepis na blogu na bułeczki do hamburgerów. Są równie pyszne, miękkie i puszyste w

Marta Gotuje
STOKROTKOWY WIENIEC FRANKFURCKI - PEŁEN OWOCÓW I WSPOMNIEŃ... 159

jajek (rozmiar L) 270 g maki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 3 łyżki mleka SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY: 700 g miękkiego masła 5 żółtek 2 szklanki cukru pudru kilka kropli aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA MUS ŚLIWKOWY / AGRESTOWY / JAGODOWY: 2 słoiczki "Śliwki w Syropie" Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Konfitury(...)łyżeczki cukru  WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (grzałka góra -dół). Formę o średnicy 23 -24 cm wysmaruj masłem i wysyp delikatnie mąką lub bułką tartą. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia Miękkie masło pokrój w kosteczkę i utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Następnie wbijaj kolejno

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka rumowa 191

proszkiem do pieczenia i wmiksować do masy maślanej. Następnie wmiksować do ciasta rum, który ściekł z rodzynek i dodatkowe 50 ml rumu. Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować na niskich obrotach miksera. Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Formę

I LOVE LIFE
Ciasto Krówka 352

szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej Blat kokosowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Krem budyniowo - maślany: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy na 3/4 litra mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa: 3 cukry wanilinowe ( opakowanie(...)pieczenia oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Blat kokosowy : Białka ubić na sztywno. Następnie

Opowieści z piekarnika
Makowiec na kruchym cieście 163

Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy

Blog z Apetytem
Spaghetti z czosnkiem i chili 146

też tak przy tym spaghetti. Lekko czosnkowo-maślany smak połączony z niezwykłym ,świeżym aromatem natki pietruszki ,podbity ostrością chili. Polecamy wielbicielom makaronu ,włoskiej kuchni i koneserom dobrego smaku. Składniki 400 g makaronu spaghetti 120 ml oliwy z oliwek łyżka masła 4 ząbki czosnku 2-3 papryczki chili pęczek natki pietruszki 100 g bułki tartej 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Duńskie bułeczki z makiem 184

Strachala znalazłam przepis na cudowne, bardzo duńskie bułki. Można je dostać w każdej piekarni, jednak wiadomo - nic nie zastąpi zapachu wydobywającego się z piekarnika z samego rana... Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale można je upiec wieczór wcześniej - na śniadanie nadal będą pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Cudownie maślane, ślicznie prezentują się pokryte makowymi kropeczkami ( birkes

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynek z makiem 139

całkowicie połączy się z masą maślaną – za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszamy i dodajemy suche składniki – mąkę, proszek oraz sól. Dokładnie mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy mak i ostatni raz mieszamy. Keksówkę (o dł. 27cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia

Poezja smaku
Ciasto z pigwą i orzechami włoskimi 203

sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia ( można ją również posmarować masłem i oprószyć mąką albo bułką tartą), na wierzch kroimy na drobne kawałeczki

Słodkie Przyjemności
Buleczki kardamonowe z marcepanem i kokosem czyli Niedzielne sniadanie odc.69 136

Ostatnio w każdy niedzielny poranek piekę. Są to zazwyczaj słodkie bułeczki w rożnych odsłonach.  Dzisiaj słoneczko obudziło mnie razem z Córcia tuż po siódmej i

Dzieje kuchennej Wiewióry