Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy
Blog z Apetytemteż tak przy tym spaghetti. Lekko czosnkowo-maślany smak połączony z niezwykłym ,świeżym aromatem natki pietruszki ,podbity ostrością chili. Polecamy wielbicielom makaronu ,włoskiej kuchni i koneserom dobrego smaku. Składniki 400 g makaronu spaghetti 120 ml oliwy z oliwek łyżka masła 4 ząbki czosnku 2-3 papryczki chili pęczek natki pietruszki 100 g bułki tartej 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej Przygotowanie
R'n'G KitchenStrachala znalazłam przepis na cudowne, bardzo duńskie bułki. Można je dostać w każdej piekarni, jednak wiadomo - nic nie zastąpi zapachu wydobywającego się z piekarnika z samego rana... Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale można je upiec wieczór wcześniej - na śniadanie nadal będą pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Cudownie maślane, ślicznie prezentują się pokryte makowymi kropeczkami ( birkes
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałkowicie połączy się z masą maślaną – za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszamy i dodajemy suche składniki – mąkę, proszek oraz sól. Dokładnie mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy mak i ostatni raz mieszamy. Keksówkę (o dł. 27cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia
Poezja smakusztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia ( można ją również posmarować masłem i oprószyć mąką albo bułką tartą), na wierzch kroimy na drobne kawałeczki
Słodkie PrzyjemnościOstatnio w każdy niedzielny poranek piekę. Są to zazwyczaj słodkie bułeczki w rożnych odsłonach. Dzisiaj słoneczko obudziło mnie razem z Córcia tuż po siódmej i
Dzieje kuchennej Wiewióryjest lżejsza od tradycyjnych bab maślanych. Zachęcam do zrobienia na święta :) Składniki: 220 g mąki pszennej 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 190 g śmietany 18% 40 g oleju 1 łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania
Smak mojego domuBożego Narodzenia. Pyszne nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego. Składniki (12 naleśników, czyli 24 krokiety) ciasto: 50 dag mąki 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej kapusty 50 dag pieczarek 2 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz ponadto: jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło
Pobite gary Barbarywysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nastawić na 175°C . Obie mąki, proszek i wiórki kokosowe wymieszać w misce. Odstawić. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze zmiksować. Zawartość miski z mieszanką mączną w trzech ratach wsypywać do masy maślanej, po każdym wsypaniu zmiksować tylko
Posadzone i zjedzonepieczenia szczypta soli Składniki na krem brzoskwiniowy: ok 150 ml śmietanki kokosowej (lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 1 brzoskwinia (opcjonalnie) słodzidło do smaku Składniki na krem maślany: 8 łyżek masła klarowanego 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka olejku waniliowego Inne składniki: sok z 1 cytryny do nasączenia biszkoptu owoce do ozdobienia tortu Przygotowanie biszkoptu(...)zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą! Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. By biszkopt
Dieta bez mlekauwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta, Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje. Inspiracje do upieczenia brioszek(...)również posypać płatkami migdałowymi czy wykonać kruszonkę - przed posmarowaniem żółtkiem). Piec 25-30 minut, mniej więcej w połowie pieczenia gdyby wierzch był już odpowiednio zarumieniony, uchylić szybko piekarnik i bułkę nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić brioszkę do ostudzenia na metalową kratkę. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć przestudzonym bułeczką też niczego nie brakuje. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem
Aromatyczne Podróżezero zakalca. A smak? Mocno maślany, waniliowy. Można oczywiście zmodyfikować dodając kilka kropli ulubionego aromatu. Ja całość podkręciłam na czekoladowo.Jest pysznie,prosto,szybko. Bo życie trzeba sobie czasami ułatwić- zwłaszcza przed Świętami, gdy liczy się każda minuta:) Składniki: 1 opakowanie mieszanki Babka Piaskowa Polskie Młyny 3 jaja 145 g miękkiej margaryny + masło i bułka tarta do formy babkowej
Domowe ciastaorkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki
Miód i pieprzwysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszką. Piekarnik nagrzać do ok 175 stopni, funkcja góra/dół. Masło zmiksować na jednolitą masę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji. Przesianą mąkę, migdały i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Dodawać je na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślanej, ciągle miksując. Ciasto przełożyć do formy
Trufelkowododawałam po kawałku do masy maślanej ucierając bardzo dokładnie. Nie przerywając ucierania dodałam mąkę pszenną, a następnie proszek budyniowy. Po łyżce dodaję śmietanę i miksuję przez chwilę. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 25 cm smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą, masę serową przekładam, wierzch
Ciasteczkowy Potwórprostu kocham Karpatkę ;) :) Ciasto parzone: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 szklanka wody ( 250 ml ) 125 g masła 5 średnich jajek lub 4 duże szczypta soli Krem budyniowo - maślany: 3 szklanki mleka ( 750 ml ) 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 4 czubate łyżki mąki pszennej ( łyżka o pojemności 15 ml ) 4 czubate(...)będzie dobrze wyrobione/napowietrzone. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta rozprowadzić w formie o wymiarach dolnych 24 x 34 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułka tartą. Wyrównać. Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut, do ładnego zrumienienia ciasta. W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, gdyż ciasto opadnie. W ten sam sposób upiec
Opowieści z piekarnika