Kto by nie lubił drożdżowych bułeczek pachnących masłem, z rodzynkami, popijanych kakao albo dobra herbatą? Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie
Dzieje kuchennej WiewióryJest prosta do zrobienia, nie wymaga wielkich umiejętności. Zrobiona jest z ciasta parzonego, które po upieczeniu tworzy piękne góry i ... doliny. Do tego pyszny krem budyniowy (lub budyniowo-maślany w zależności od tego, jaki wolimy bardziej) i ciasto gotowe. Jedyny problem wynika czasem podczas krojenia ciasta i jego konsumpcji :) Ale do krojenia używam bardzo ostrego noża(...)dodawać po jednym jajku i ucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec w 190 stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem
Walijskie Pichceniemojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Pyszne sezonowe drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z nutą imbiru. Trochę z nimi roboty jest, ale nie za
moj przepis naPrzepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łatwa w przygotowaniu, dobrze wygląda i świetnie smakuje. Babka zebra - wilgotne, maślane, pachnące wanilią i czekoladą ciasto. Polecam nie tylko na święta. składniki: 300 g masła 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku od pieczenia szczypta soli 2 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki kakao 7 łyżek wody 5 dużych jajek 1/2 szklanki letniego mleka cukier puder do posypania(...)wodą tak, by powstała dość gęsta papka. Do masy kakaowej dodaję 1/3 część ciasta i mieszam mikserem. Formę do babki (średnica 22 cm) smaruję masłem i posypuję tartą bułką. Do formy wykładam 2 łyżki jasnego ciasta, a na nie w tym samym miejscu, 1 łyżkę ciemnego. Postępuję w ten sposób aż do wyczerpania składników, na koniec wyrównuję ciasto. Ciasto
babka w formienastępnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy, ostatni talerz jest na zapanierowane piersi. Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. I gotowe. :) Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły(...)prasce, a miąższ w misce - proste. :) Gdy miąższ z wszystkich ziemniaków znajdzie się w misce, dodajemy mleko oraz masło i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli wolicie bardzo delikatne maślane ziemniaczki - dodajcie więcej masła. Następnie ziemniaki doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli wolicie wersję bardziej dietetyczną zamiast masła i mleka dodajcie ok. 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego. :) Mizeria: 1 długi ogórek
Cooking MonsterTort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest
Smakołyki BerenikiOliwa z oliwek Farsz do kurczaka – 0,5 kg mięsa mielonego wołowego – 0,5 mięsa mielonego wieprzowego – pęczek natki pietruszki – 1 namoczona kajzerka lub bułka tarta – 2 średniej wielkości cebule drobno posiekane – sól,pieprz i inne przyprawy według uznania – jedno jajko – wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy P rzygotowanie(...)pomieszać z tym samym piwem w proporcji 1/1 – umieść kurczaka na najniższej półce i wędź w temperaturze około 180° C od czasu do czasu smarując pozostałym sosem piwno-maślanym. – wędź, tak długo aż temperatura w centrum piersi kurczaka osiągnie około 150-160 ° C. Całkowity czas wędzenia powinien wynosić około 2 godziny na kilogram. – po uwędzeniu, a przed
naRuszcieprzepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica : wymiary średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz Składniki: 1 kostka schłodzonego masła(...)brązowego 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych gożdżików 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol , jajko oraz posiekane
Słodkości i nie tylkoPrzepis pochodzi z tego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko. Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia. Nie miało to jednak żadnego znaczenia, na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) Składniki na ciasto(...)wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki
Walijskie PichcenieMityczne pieczone pączki! Specjalnie dla tych, którzy nie mają chęci zadręczać swojej wątroby nawet ten jeden raz w roku oraz dla maluszków, dla których tłusty smażony
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany. Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak. Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :)) Składniki: 550g maki 40g świeżych drożdży 200ml śmietany 18% 1 szkl. mleka 2 jajka 150g cukru 100g roztopionego masła szczypta(...)wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy cienką warstwę serową, na nią kruszonkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na 45 minut
Walijskie PichcenieTarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :) Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie. Składniki na blaszkę o śred. 22 cm Kruchy spód: 1 szkl mąki kukurydzianej (zamiast kukurydzianej możemy użyć mąki pszennej lub krupczatki) 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 1 żółtko (białko chowamy do pojemniczka(...)zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc. 2. Następnie wyklejam nim wcześniej wysmarowana i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa 3. Wszystkie składniki oprócz owoców, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się ich (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie
Gotowanie...to proste !przygotować klasyczną babkę ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy masła babka dodatkowo będzie miała pyszny, maślany posmak. Moja babka udekorowana została śnieżnobiałym lukrem królewskim na bazie białka, można ją dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub startą skórką cytrynową. Polecam! Babka ucierana 250g masła lub margaryny(...)śmietany. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona w środku. Po upieczeniu babkę zostawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy
Smak mojej kuchni