Mityczne pieczone pączki! Specjalnie dla tych, którzy nie mają chęci zadręczać swojej wątroby nawet ten jeden raz w roku oraz dla maluszków, dla których tłusty smażony
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany. Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak. Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :)) Składniki: 550g maki 40g świeżych drożdży 200ml śmietany 18% 1 szkl. mleka 2 jajka 150g cukru 100g roztopionego masła szczypta(...)wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy cienką warstwę serową, na nią kruszonkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na 45 minut
Walijskie PichcenieTarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :) Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie. Składniki na blaszkę o śred. 22 cm Kruchy spód: 1 szkl mąki kukurydzianej (zamiast kukurydzianej możemy użyć mąki pszennej lub krupczatki) 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 1 żółtko (białko chowamy do pojemniczka(...)zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc. 2. Następnie wyklejam nim wcześniej wysmarowana i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa 3. Wszystkie składniki oprócz owoców, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się ich (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie
Gotowanie...to proste !przygotować klasyczną babkę ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy masła babka dodatkowo będzie miała pyszny, maślany posmak. Moja babka udekorowana została śnieżnobiałym lukrem królewskim na bazie białka, można ją dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub startą skórką cytrynową. Polecam! Babka ucierana 250g masła lub margaryny(...)śmietany. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona w środku. Po upieczeniu babkę zostawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy
Smak mojej kuchniDelikatne kanapeczki z bułeczek wypiekanych na patelni. Przygotowałam je w zdrowszej wersji, bo ich głównym składnikiem jest mąka pełnoziarnista. Podane z pastą z bobu i jajkami
https:KKuchniaMniamKolejne ciasto, które ucieszy fanów rabarbaru :) Tym razem pyszna szarlotka z jego dodatkiem - kruchutkie, maślane ciasto, delikatna, słodziutka pianka, a pomiędzy tym wszystkim dużo jabłkowo - rabarbarowego nadzienia. W związku z tym, że zbyt późno zorientowałam się, że nie mam w domu cynamonu ( który jest przecież klasycznym dodatkiem do szarlotki ), nadzienie przyprawiłam imbirem i kardamonem. I takie połączenie to dla mnie(...)zastąpić cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone
Opowieści z piekarnikaWiosna nadchodzi - tak mówią w telewizji ;) Grzebie się jednak, nie spieszy się jej wcale. Przeważnie o tej porze roku były już nowalijki. Od
Codzienna kuchnia niecodziennaLussekatter , czyli koty Łucji , to szafranowe bułeczki tradycyjnie wypiekane w Szwecji 13.12. Od tego dnia można je dostać w każdej piekarni, a do tego szklankę kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTradycyjne zapiekanki z pieczarkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, a szczególnie w Łebie - gdzie można je zjeść o każdej porze dnia i nocy 😉 Także
Kuchnia MagdaLenyBabeczki z uszami Jeśli marzy Wam się świąteczny "pełen pakiet" babeczki z uszami go mają: delikatne ciasto czekoladowe, kruche ciasteczka maślane i pyszny waniliowy krem. W dodatku wyglądają jak zajączki. Czego chcieć więcej od świątecznych słodkości? :) Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao(...)dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić
Ciastkozercywięc od tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco! Składniki: Na ok 10 bułeczek Ciasto: 2.5 szklanki mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru cukru 1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek) 1/4 szklanki(...)piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym
Walijskie PichcenieSą takie dni, jak dziś, kiedy człowiek budzi się rano, patrzy przez okno i czuje w kościach nadchodzące święta. Śnieg sypał jak szalony przez
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚliwki to pełnia lata, kuszą soczystym kolorem, słodkim zapachem i nie sięgnąć po nie byłoby grzechem J Dojrzałe idealnie nadają się do słodkich wypieków, Maślane ucierane ciasto ze śliwkami i odrobiną aromatycznego cynamonu jest mięciutkie i obłędnie pyszne. Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne(...)połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec. Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, wyrównać na wierzchu rozłożyć pokrojone na połówki śliwki skórką do dołu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 50 minut na grzaniu góra–dół
Wanilia i Kardamon