bułki maślane - 553 przepisów (strona:30/37)

Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 136

Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga  Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:) 

Maślane ciasteczko
Ciasto drożdżowe z kruszonką 188

aślane drożdżowe ciasto, obowiązkowo z kruszonką. :) Bardzo ważne jest by dodać do ciasta dobrej jakości masło śmietankowe. To dzięki niemu ciasto ma później maślany, śmietankowy smak. Świetnie smakuje samo, jak również z konfiturą jagodową. :) C iasto drożdżowe z kruszonką PRZEPIS /na 3 keksówki/   Temperatura pieczenia: 180 o C C zas pieczenia: 50-60 min. Ciasto 1 kg mąki pszennej(...)cytryny, rodzynki. Dalej wyrabiać przez ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min). Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Posypać kruszonką (przepis niżej). Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 o C przez ok 50-60 min. Przygotowanie kruszonki   Wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć palcami.Maj

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą 224

Jeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na  kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cytryną i delikatna, chrupiąca, kokosowa beza. Ciasto znika z blaszki w oka mgnieniu. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki(...)kisielem, należy je odcisnąć z nadmiaru soku, który gromadzi się w misce. Dobrze jest również przed nałożeniem jabłek na podpieczone ciasto, posypać całą powierzchnię ciasta 2 czubatymi łyżkami bułki tartej. Nie wyczujecie jej smaku, a bułka wchłonie sok, który będą puszczać zbyt soczyste jabłka

Smak mojego domu
Tarta owocowa z masą budyniową 691

etnia tarta z sezonowymi owocami. Tutaj słodkie maliny i delikatne w smaku borówki amerykańskie. Przepis na ciasto kruche jeszcze nie raz wykorzystam bo było bardzo smaczne, kruche i maślane (w smaku przypominało dobre herbatniki). Tarta owocowa z masą budyniową PRZEPIS (na formę do tarty 24 cm) Temperatura : 180ºC | C zas pieczenia: 30-40 min var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel(...)morelowego dobrej jakości Przygotowanie Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 207

kuchennymidrzwiami.blogspot. com/ Bożenka z bloga  http://www.smakowekubki. com/ Jola  z bloga  http://smakmojegodomu. blox.pl/html   Gosia z bloga  http://kochamgary. blogspot.com/   piekłyśmy duńskie, maślane bułeczki, Tebirkes. Przyznam się, że to mój drugi raz z tym wypiekiem, pierwszy raz piekłam je dla Mamy, "na drogę". Po prostu nie mogła się oprzeć, kiedy je zobaczyła(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Trójkąty z nadzieniem serowym lub innym słodkim smarujemy z wierzchu masłem, te z masłem lub nadzieniem wytrawnym możemy posmarować wodą i posypać dowolnymi ziarnami. Następnie bułki pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość

Kuchnia Prezydentowej
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 177

przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy.  U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis(...)proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę)  smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut.  Babkę z piekarnika możemy wyjąć odrazu, ale z wyjęciem z formy

Symfonia Smaków
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 545

mnie jedno z najbardziej kojarzących się z latem ciast. Maślane ciasto drożdżowe, duuuużo jagód i spora ilość kruszonki (żeby było później co odrywać ;)). Takie ciasto było rarytasem na obozach harcerskich, na które kiedyś jeździłam. Z podanej porcji w przepisie wychodzi duża blacha ciasta (prostokątna forma ze standardowego piekarnika). Ciasto nie jest wysokie i takie ma być. To taka jednak wielka(...)waniliowy i otartą skórkę z cytryny i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Pieczenie. Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  dużej blaszce z piecyka. Poczekać aż troszkę urośnie i rozłożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180ºC i piec

coolinarnastrefa.blogspot.com
Duńska sztuka i prawie duńskie drożdżówki. Z marcepanem i porzeczkami 97

W zeszły piątek, jak co roku zresztą, wybraliśmy się na sztukę wystawianą przez 7kanten . Co roku w Varde przez trzy tygodnie na przełomie czerwca i lipca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka doskonała 82

Mam już u siebie na blogu trzy przepisy na chałkę. Ten jest czwarty. I z całą pewnością ostatni. Bo to jest chałka doskonała. Idealna. Tak właśnie

Marder&Marder Manufacture
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 144

robionych ze słoniny,   szpajzy   z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery(...)trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia   kołocz   od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach. To bardzo ważny produkt przy tym wypieku. Podczas warsztatów wykorzystaliśmy regionalne masło z Olesna. Po drugie: wysokość  —  kołocz   powinien mierzyć około

Food Square
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 149

Tak, wiem - w tym, co wczoraj napisałam, ciężko się połapać. Wszystko dlatego, że bałam się zapeszyć, a z drugiej strony roznosiły mnie emocje - ciężko mi było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym 153

Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym Łowicz są przepyszne. Bardzo żałuję, że nie możecie ich spróbować przez Internet, bo ich smaku nie da się opisać. Są bardzo delikatne i maślane z lekko wyczuwalnym smakiem i aromatem pomarańczy i kardamonu, zaś w ich wnętrzu znajduje się pyszny dżem truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Mi najbardziej smakują na ciepło z dodatkową(...)przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Brioszki piec około 20 minut. Upieczone przełożyć na kratkę do ostudzenia. Uwagi: Ciasto na brioszki jest zupełnie inne, niż na bułki, czy też chleby. Przede wszystkim nie powinno się dodawać zbyt dużej ilości mąki. Nie jest to konieczne, bo masło sprawia, że ciasto jest bardziej śliskie i się nie lepi

Passions hobbies life
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 233

Bardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe. Przepis pochodzi  tej strony Składniki : 500 g mąki pszennej 75 g cukru + 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rulon, a z każdego rulonu uformować ślimaki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (będą potrzebne 2 blachy), zachować duże odstępy między bułkami, przykryć ściereczką na 2 godziny (wystarczyła mi 1 godzina)**. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem.  Piekarnik rozgrzać do 200 ºC  i pieczemy około 15 minut

Zabawa smakiem
Bułeczki maślane na niedzielne śniadanie 128

Zgodnie z zapowiedzią dziś przepis na maślane bułeczki. Niestety, ciasto potrzebuje dużo czasu, żeby wyrosnąć, ale w niedzielę, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć będą świetną alternatywą dla wczorajszego chleba :) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki i trochę podgrzać, a masło roztopić i wystudzić :) Składniki (na 8-10 bułeczek): - 3 szkl. mąki pszennej(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Moje bułeczki są delikatnie przyprószone mąką, ale można też posypać je dowolnymi ziarnami - makiem, sezamem lub słonecznikiem. 6. Przed wstawieniem do piekarnika można też bułki naciąć. Piekę je około 6 minut w temperaturze 230 stopni, a następnie zmniejszam do 200 i piekę jeszcze 10 - 15 minut, aż będą ładnie rumiane (w Twoim piekarniku może

Kraina Tysiąca Smaków
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 878

Gdy byłam dzieckiem co roku jeździłam na 3-tygodniową kolonię nad morze do Łukęcina. Małe miasteczko, nad samym brzegiem morza, wypełnione letniskowymi domkami, pocztą, sklepami z

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania