bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:96/234)

Zupa krem z cukinii - najprostsza 213

Najsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 471

Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z kasztanami 198

Kasztany jadalne są skarbem kulinarnym z bogatą historią. Ten szlachetny orzech pochodzi z Azji Mniejszej i ma za sobą długą historię, był znany już w epoce

Smakowity Blog Kulinarny
Mój pierwszy krem 217

Pomału wracam do starych nawyków żywieniowych. Po żurawinie wysypu nie było, to próbujemy dalej. A dalej taka zupa. I mój pierwszy krem. Plus bagietka

bastalena
Kartoffelsalat czyli sałatka ziemniaczana 450

Daria .Przepisów na takie niemieckie sałatki jest sporo..a ja skorzystałam z tego..i robiłam "na oko"..a przyprawy  do smaku..  ziemniaki ogórki kiszone cebula kostka bulionu warzywnego sól,pieprz do smaku  Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku ,aby były miękkie, ale nie rozgotowane .Ostudzić i obrać ze skórki ,następnie pokroić w kostkę(...)kostkę, a cebule drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Wszystko wymieszać i lekko zakwasić wodą z ogórków, ale ostrożnie tak żeby nie było za bardzo słone. Dodać trochę ciepłego bulionu i zostawić na minimum 2 godziny , by składniki się przemacerowały

Moje domowe kucharzenie
Zupa grzybowa z łazankami 311

lesie. Podane z makaronem, pycha. Składniki: 300 g grzyby leśne (borowiki i maślaki) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 1 mała cebula 1, 5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz do smaku mąka do zagęszczenia 100 g makaronu łazanki natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyścić(...)woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać do zupy. Zagęścić mąką

Ala piecze i gotuje
Marchewkowa z żurawiną 205

suszonej żurawiny 40 dag marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 15 dag ziemniaków  (3 nieduże) ok 3 łyżek masła 1 łyżeczka curry 0.5 łyżeczki kurkumy 3/4 litra bulionu warzywnego 10 dag śmietany - kwaśnej sól, pieprz, cukier do doprawienia posiekany szczypiorek + troszkę żurawiny do dekoracji Przygotowanie :Marchew, pietruszkę, ziemniaki kroję w kawałki, cebulę siekam w drobną kosteczkę, żurawinę siekam

Mechanik w kuchni
Zupa kokosowa z czerwonej soczewicy 198

łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili (do smaku) 1 kubek czerwonej soczewicy puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z limonki (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie:  W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i czosnek.  Dodać imbir(...)Dodać przyprawy - słodką i ostrą paprykę, kmin i kolendrę, wymieszać i chwilę smażyć, aż cebula pokryje się przyprawami, a te zaczną pachnieć.  Wsypać soczewice, zalać mlekiem kokosowym i bulionem (wodą), przykryć i zagotować.  Zmniejszyć gaz i powoli gotować do czasu aż soczewica będzie miękka 15-20 minut.  Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Jeżeli lubicie

Codzienne Gotowanie
ZUPA Z SOCZEWICY I SERA 143

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego  150 g kabanosów 100 g serka gouda ( w kostce ) pęczek natki pietruszki(...)Przekładamy wszystko do garnka o grubym dnie, dodajemy masło i chwilkę prużymy, ciągle mieszając. Kolendrę i kminek ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Do jarzyn dodajemy soczewicę, wlewamy bulion, pokrojone kabanosy, dodajemy liść, ziele i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku. czosnkiem, solą, kminem, kolendrą i pieprzem.  Kiedy już znacznie

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpety gryczane z kurkami 176

pomidorowego lub domowego ketchupu 0/5 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki sól i pieprz do smaku sos: 250 g obranych i pokrojonych kurek szalotka łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 ml bulionu warzywnego 80 g gorgonzoli 5-6 plasterków suszonych pomidorów z oleju sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki na pulpety przekładamy do misy robota i miksujemy na w miarę gładką(...)układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju z pomidorów. Dodajemy kurki, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz ser. Jeszcze chwilę dusimy i doprawiamy. Podajemy z upieczonymi pulpetami. Smacznego :)   Artykuł Pulpety gryczane z kurkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Krem z selera z kokosem i chili 146

niej mleko kokosowe i limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest papryczka chili i imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam! Składniki : 1kg korzenia selera 1,5l bulionu warzywnego sok z połowy limonki 2,5cm świeżego imbiru 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 zielone chili świeża kolendra 400ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzej(...)pokrojonego w kostkę i smaż go przez około 10 minut, następnie dodaj imbir starty na tarce o małych oczkach, tymianek, chili, posiekane łodyżki kolendry, sok z limonki, całość zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż seler będzie miękki. Wlej mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z cukinii 167

Atrakcyjna zupa, prosta i smaczna, żniwa cukiniowe trwają, nie bez przyczyny właśnie proponujemy ją teraz, można pokusić się o grzanki i będzie jeszcze pożywniejsz a Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 3 średnie cukinie 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 serek topiony śmietankowy 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy kilka listków świeżej bazylii szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)Cukinie myjemy, kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki, cebulę obieramy, również kroimy. Przygotowane warzywa przekładamy do rondla z rozgrzaną oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym

kgwjanczewo
Klopsiki w sosie curry 150

Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 2 duże cebule, 1 por, garść rodzynek, 1 jajko, 1 bułka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 l. bulionu warzywnego, 2 łyżki curry,  łyżka mąki do zagęszczenia sosu, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania :  Do mięsa dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko, sól i pieprz. Wszystko zagniatamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy(...)Przekładamy je do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż zmięknie i również dodajemy do mięsa. Por kroimy w półtalarki, podsmażamy na patelni, dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy bulionem, dodajemy curry, rodzynki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jak sos jest za rzadki zagęszczamy łyżką mąki

Pobite gary Barbary
letnia botwinka 148

chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień. Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki  szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku(...)Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny i w całości dość grubo siekamy.  Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka

Miód i pieprz
Botwinka wiosenna 148

Botwinka wiosenna Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki  szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy(...)Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny i w całości dość grubo siekamy.  Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania