bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:94/234)

Zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym 138

kukurydzę w każdej postaci, jednak sądzę że wykorzystanie jej do przygotowania zupy to jedno z lepszych rozwiązań.  Składniki : 3 kolby świeżej kukurydzy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 1 limonka (ewentualnie cytryna) sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz(...)drobno pokrojony. Gdy cebula sie zeszkli, dodać kukurydzę - jedną kolbę pokroiłam na kawałki, a z pozostałych obkroiłam ziarna. Wszytko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie wlać bulion i mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do czasu aż kukurydza będzie miękka. Zupę chwilę przestudzić i dokładnie zmiksować, następnie ponownie podgrzać, wcisnąć sok z cytryny, doprawić solą

Codzienne Gotowanie
Krem ze słodkich ziemniaków 166

świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili 0,25 łyżeczki kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki przyprawy curry 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz oliwa do smazenia Przygotowanie : Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i dusić przez kilka minut aż zmięknie. Następnie dodać przyprawy: imbir, kolendre, pieprz kajeński, cynamon, curry, wszystko(...)chwilę smażyć, w razie potrzeby, gdyby cebula i przyprawy przysychały do dna, podlać wodą. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki (im drobniejsza kostka, tym zupa szybciej się ugotuje), zalać bulionem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z cukinii z prażonymi migdałami 218

Zupa krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia Sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę oliwy(...)pozwalając cebuli się zeszklić. Cukinię kroimy w plastry grubości 1-1,5 cm, zostawiamy osiem plastrów, resztę wrzucamy do garnka z cebulą.  Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej

Miód i pieprz
Zupa z mleczkiem kokosowym i curry 212

udanego wypoczynku.  Jarzynowa z curry i mlekiem kokosowym składniki 800 g młodych ziemniaków 300 g marchewek 300 g zielonej fasolki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki curry kawałek imbiru - 1,5 cm 1 ząbek czosnku 3 dymki sól, pieprz  sok z cytryny oliwa wykonanie Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy przez chwilę curry, pokrojony(...)imbir, posiekany czosnek i białą część dymki. Po około 2 minutach dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę pokrojoną w półksiężyce. Podsmażamy przez chwilę po czym dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną zieloną fasolkę. Przed podaniem doprawiamy zupę sokiem z cytryny

Przysmaki Karolki
Zupa warzywna z kaszą pszenną 175

Całkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler naciowy ,pietruszkę i por kroimy w plasterki ,seler korzeniowy ścieramy na tarce o dużych oczkach ,cebulę siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i lekko podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem ,dodajemy ziele angielskie ,liść laurowy i gotujemy 40 min na wolnym ogniu. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Klasyk w wersji wykwintnej, czyli pomidorówka + szpinak 164

jedynie, że ślimaczki można również zamiast szpinakim nadziać pietruszką i szczypiorkiem.   Przepis na ślimaczki szpinakowe znajdziecie TUTAJ , tymczasem podaję recepturę na zupkę pomidorową. Składniki  1 litr bulionu warzywnego  1 litrowy słoik pomidorów (ja mam takie swoje przygotowane pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę trochę rozgotowane i pozakręcane w słoikach i zagotowane, także je dodaję(...)przez sito aby usunąć pestki) lub 2 puszki pomidorów pokrojonych w kawałki 1 puszeczka przecieru pomidorowego  jogurt naturalny bądź gęsta śmietana sól, pieprz, vegeta Sposób Podgrzewamy w garnku bulion wraz z przyprawami, do ciepłego bulionu dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, jeśli dodaliśmy pomidory z puszki, należy całość zmiksować, ja moje pomidory ze słoiczka przecisnęłam przez sito więc nie miksuję. Zupkę

Kuchenne aromaty
Krem z cukinii z serem rokpol 158

oczekiwania. Składniki (na średni garnek): ok. 1,5 kg cukinii (masa po wydrążeniu pestek) 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 200 g rokpola 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mielonej ostrej papryki sól Sposób przygotowania: Cebulę posiekać i zeszklić na maśle; pod koniec dodać posiekany czosnek. Z cukinii usunąć pestki, a miąższ pokroić w plastry(...)cebuli i dusić na średnim ogniu ok. 15 minut. Gdy cukinia będzie już miękka, całość zmiksować na gładką masę, po czym przetrzeć przez sito, by usunąć skórkę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokruszony rokpol, a gdy się rozpuści, doprawić ostrą papryką. Jeśli potrzeba, dodać sól.  Podawać z uprażonymi migdałami

W SMAK
Poniedziałkowy "fit" - roladki z kurczaka z zielonymi szparagami 216

Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami  SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka  6-8 szparagów zielonych  sól , pieprz szczypta cukru  łyżka oliwy  0,5 szklanki bulionu warzywnego  PRZYGOTOWANIE:  Filety rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Szparagi obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru ok 7 minut, mają być(...)mniejsze części. Na każdy filecie układamy po kilka kawałków szparagów  i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie.  Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion i dusimy 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie 136

Składniki : 5 większych ziemniaków 4 cebule 4 łyżki mąki 1 jajko 150 g zielonego groszku sól, pieprz olej do smażenia ser feta 150 g mrożonego groszku 600 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 50 g świeżego koperku 50 g masła szczypior Przygotowanie: Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków(...)mąkę, przyprawić i smażyć placuszki ( wielkość jaką to woli ).  W rondelku podsmażyć na 25 g masła posiekaną cebulę i dodać do niej groszek. Mieszając, smażyć przez chwilę. Wlać bulion ok 300 ml i gotować do miękkości ( jeśli bulion odparuje, a groszek jeszcze nie będzie miękki, dolać odrobinę wody - nie za dużo bo nie wyjdzie gęsta masa ). Ugotowany zmiksować blenderem

Gaździnka warzy
Schab z warzywami 1428

wszystkimi rodzajami kasz lub z frytkami z piekarnika z tego przepisu: KLIK . 400g schabu 3 cebule 2 czerwone papryki 2 duże marchewki pietruszka 250g pieczarek 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przyprawy do gulaszu olej, sól, pieprz 1. Cebulę, pieczarki, paprykę i schab kroimy w kostkę. 2. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki(...)patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obsypany przyprawą schab i smażymy 10 minut. 4. Dodajemy paprykę i pieczarki. Podsmażamy 10 minut. 5. Dodajemy marchew i pietruszkę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
MAKARONOWE WSTĄŻKI Z SOSEM I KIEŁBASKAMI Z SZYNKI 204

kiełbaską.  Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat pomidorowy papryka ostra papryka słodka sól bazylia liść laurowy ziele angielskie bulion warzywny 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% natka pietruszki olej Wykonanie:Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule siekamy, podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojone na kawałki(...)pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od jego gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos  zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki

Walijskie Pichcenie
Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup 301

pokrojone w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3 szklanki pokrojonej w  2 cm kostkę dyni 3 duże garści posiekanego jarmużu (bez łodyżek) 1 szklanka śmietanki  30% 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów(...)gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu starty parmezan do podania Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez 4 -5 minut, do zeszklenia. Dodaj bulion i dynię, zmniejsz ogień i gotuj delikatnie pod przykryciem przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie. Dodaj kurczaka i jarmuż i dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne

karmelowy
Zupa krem z dyni 346

sycąca, w sam raz na obiad i obiecuję, że wrażenia smakowe będą przy tym znakomite :)  Składniki: 1,5 kg obranej (i pokrojonej w kostkę) dyni, 2  litry bulionu warzywnego (zrobionego wcześniej), 4 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz.Dynię obrać ze skórki, a następnie wydrążyć łyżką środek i pokroić(...)Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć przez kilka minut na oleju, a następnie dodać posiekany czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić dynię i smażyć 5 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy dynię do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładko, doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem do smaku

Delicious Titbits
Krem z kalafiora z grzankami 158

Uwielbiam zupy krem. A to kolejna pyszna. Udekorowana listkiem bazylii fioletowej. Z grzankami. Smakuje wyśmienicie!  Składniki: pół kalafiora dwa ziemniaki cebula  dwa ząbki czosnku dwie szklanki bulionu warzywnego (od bidy może być z kostki) sól pieprz 50 ml śmietany 30%  dwie kromki chleba dwie łyżki oliwy z oliwek kilka listków bazylii (u mnie fioletowa) Kalafiora myjemy(...)różyczki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 1-2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora, wlewamy bulion i gotujemy zupę przez około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotujmy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oliwy z oliwek

Mango Papaja
Zupa krem z dyni 175

gęsty, syty i aromatyczny, czyli taki jak lubimy najbardziej :) Składniki: ok. 500 g dyni (waga po obraniu) 1 nieduży korzeń pietruszki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-1,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy pieprz i sól   Dynię, pietruszkę, marchewki(...)pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać do mniej więcej połowy objętości warzyw wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i wlać bulion. Gotować, aż warzywa zmiękną.    Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do zupy. Doprawić curry, kurkumą, pieprzem i solą. Wyjąć

Simply Food

Proponowane wyszukiwania