temat Jak ugotować fasolę i inne strączki? Bliskowschodnia kasza jaglana Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 150g kaszy jaglanej 1 łyżka mieszanki przypraw do piernika 350ml bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 1 czerwona cebula 70g rodzynek 1 łyżka pasty harrisa 2 łyżki płatków migdałowych 250g ugotowanej ciecierzycy (około 1 puszka) sól i pieprz do smaku garść świeżej
Blendmansię coś, co nas ogrzeje i nasyci. I uważam, że ta propozycja świetnie spełnia te wymagania. A więc… do dzieła. Zupa cebulowa 1 kg cebuli 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta cukru zioła prowansalskie Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy
Jacob Tastestylko pozory. To genialny krem z pieczonych ziemniaków. Z dodatkiem grzanek z suchego chleba smakuje rewelacyjnie. Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków przyprawa czubryca czerwona 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego (np. z TEGO przepisu) 1 łyżeczka rozmarynu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Ziemniaki doprawiamy oliwą, solą, czubrycą czerwoną i rozmarynem
Marder&Marder Manufacturesosu, choć nam smakowały w takiej formie, zupełnie bez niczego. 1/2 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 200g mrożonego szpinaku pół szklanki bułki tartej dwie łyżki masła 2 kostki bulionu warzywnego litr wody 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, po chwili dodajemy mrożony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy woda odparuje, odstawiamy do ostygnięcia
Szefowa kuchnikurczaka lub mały podwójny - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku - pieprz - ok. 1 łyżeczki - sól do smaku ( uwaga - bulion bywa słony sam w sobie ) Do przygotowania dania możemy użyć bulionu warzywnego bądź drobiowego. Jeżeli go nie mamy można zastąpić go wodą - w tedy należy danie odpowiednio doprawić solą / pieprzem / lubczykiem. Kurczaka pokroić w krótkie paski. Por w krążki. W rondlu
kawawszklancepieczemy 30 minut) 3-4 pomidory lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w kostkę 300 ml bulionu warzywnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki tartego parmezanu kwaśna śmietana (ewentualnie(...)Cebulę podsmażyć na złoto na rozgrzanej patelni, dodać pomidory, dusić 5 minut. Wlać wino, cukier, sól, pieprz i gotować 10 minut pod przykryciem. W garnku podgrzać bulion, przełożyć zawartość patelni do bulionu, dodać połowę pieczonej dyni, zioła prowansalskie, koncentrat Pudliszki, gotować kolejne 5 minut na wolnym ogniu. Pozostałą połowę dyni pokroić w grubą kostkę. Zupę zestawić z ognia, zmiksować, ewentualnie
Kuchnia Prezydentowejporcje 2 średnie cukinie 1 duża cebula lub 3 szalotki 2-3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz do smaku 3/4 l wody lub bulionu warzywnego Cukinię umyć i ściąć końcówki (nie obieram ze skórki, dzięki czemu zupa zyskuje na kolorze). Cebulę i czosnek obrać i pokroić. W garnku podgrzać oliwę, wrzucić na nią czosnek i cebulę
KUCHARNIASkładniki: - 300 gram ryżu arborio - 500 gram piersi z kurczaka - 1 cukinia - 1 cebula - 250 gram zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki!) - lampka białego wytrawnego wina - około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - łyżka sosu sojowego - pół łyżeczki słodkiej papryki Cebulę pokroić
Zgrabne Gotowanieugotowanego ryżu* cebula* ząbek czosnku * sól , pieprz* jajko* 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej* olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy :* mały słoiczek przecieru pomidorowego* pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu* łyżka kwaśnej śmietany* sól , pieprz , cukier do smaku Przygotowanie :Kapustę poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę
Magiczne Życie Martychrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 kromki chleba natka pietruszki lubczyk 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane Marchew, seler obieram. Marchewkę kroję w plastry a z nich wycinam kilka(...)samo robię z selerem. Pozostałe kroję w kostkę. Por kroję w paski. W garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym
wesoła kuchniaszczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego(...)startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy 4 łyżki bulionu, wyjmujemy liście laurowe i ziele ang. dodajemy 4 łyżki bulionu z powrotem do kapusty, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez
Kubki smakuwymyślnych składników, długiego stania przy garnkach i skomplikowanych receptur. Składniki: 1kg żółtej fasolki szparagowej 500g piersi z kurczaka 2 cebule ząbek czosnku strąk czerwonej papryki około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml słodkiej śmietanki olej do smażenia sól, pieprz, oregano, słodka papryka natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem(...)czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami i mieszamy do zagotowania. Serwujemy
Pyry na Gazdag.mięsa kurzego z piersi 1 strąk papryki konserwowej 3 cebulę 2 ząbki czosnku 5 - 10 dag.szynki drobiowej sól pieprz olej papryka słodka i ostra odrobina magii natka pietruszki bulion warzywny mąka ziemniaczaną jogurt naturalny dla smaku koncentrat pomidorowy **************************************** Mięso umyć,wytrzeć , pokroić ,oprószyć sól i pieprzem .Posiekać drobno obrany czosnek,a cebulę obrać i pokroić w krążki(...)Paprykę odcedzić i pokroić w grubą kostkę.Czosnek i mięso podsmażyć na rozgrzanym o!eju ,dodać pokrojoną cebulę i paprykę, pokrojon szynkę,wymieszać,smażyć razem ok.5 minut,przyprawić.Zalać bulionem ,gotować razem jeszcze 10 minut,znów przyprawić do smaku.Zaprawic mąką ziemniaczaną i jogurtem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiseler 1 łyżka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 por (biała część) 100 g chorizo (plastry) 50 g kaszy pęczak 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 100 g mrożonych grzybów leśnych 1 łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy(...)dużych oczkach. Pora myjemy, kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Plastry chorizo kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mrożone grzyby, koncentrat, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy oba rodzaje kaszy, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną
R'n'G Kitchenrisotto z kurkami i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI : 200 g kurek 1 cebula biała 4 pomidory suszone 2 łyżki masła 1 szklanka ryżu risotto 500-550 ml ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Kurki oczyszczamy, wraz z suszonymi pomidorami i obraną cebulą kroimy w kosteczkę. W szerokim wyższym rondlu na maśle szklimy cebulę, dodajemy(...)smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy kurki, solimy i podduszamy 5 minut. Następnie dodajemy ryż, całość podsmażamy 3-4 minuty. Kiedy ryż stanie się perłowy zalewamy bulionem i gotujemy do całkowitego jego odparowania. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy oprószając posiekaną natką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwieprzowiny (w sumie dowolna część) 2-3 cebule smalec (2-3 łyżki) 6 ząbków czosnku 3 łyżki papryki słodkiej w proszku pomidory w puszce 3 czerwone papryki bulion warzywny (około 1.5 litra) liść laurowy 2 marchewki 4 ziemniaki majeranek pasta paprykowa węgierska ostra sól, pieprz Jak robimy? Cebulę siekamy w kostkę, mięso w grubą kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przez(...)wyciskacz do czosnku Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę. Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy około 5 minut Dodajemy pomidory , chwilę gotujemy Dolewamy bulion, liście laurowę, paprykę, marchewkę i 2 łyżki pastry paprykowej (można mniej, można więcej - kwestia jak ostro lubicie) Gotujemy na wolnym ogniu aż mięsko zmięknie. 20 minut przed końcem dorzucamy ziemniaki
Snejkusiowe Przepisyziela angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka mleka szklanka wody jajko 8 kopiastych łyżek mąki szczypta soli sos: łyżka masła 82% 200-300 g pieczarek cebula bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Do większego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną na ogniu cebulę, 4 ząbki czosnku i mięso. Zalać wodą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem, ziarenkami ziela(...)listkami laurowymi. Gotować do miękkości mięsa. Ostudzony karczek zmielić z dwoma większymi cebulami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Wlać 1-2 chochelki bulionu z mięsa. Dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki i zawinąć z farszem. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Schłodzone panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron. Na łyżce
Gaździnka warzyduży pstrąg (około 1 kg) - 2 okonie - 1 bułka - szklanka mleka - 3 jajka - natka pietruszki - pieprz, sól - 1 pietruszka - 2 marchewki - pół selera - por - ziele angielskie, liście laurowe - bulion warzywny - gaza - sznurek - 2 żelatyny - przyprawa do ryby Sposób przygotowania: Patroszymy i skrobiemy rybę. Oddzielamy skórę od mięsa. Oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości. Bułkę moczymy w mleku(...)jajko, posiekana natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Całość można przemielić przez maszynkę albo dobrze wymieszać. Z warzyw i okoni gotujemy rybny bulion. Farsz z pstrąga zawijamy w wcześniej zdjętą skórę. Tak aby uzyskać kształt ryby. Następnie zawijamy w gazę i zawiązujemy sznurkiem. Całość gotujemy przez 20 min w wcześniej przygotowanym bulionie. Rybę
Pan i Pani Smith w kuchniSkładniki na 2 porcje: 120 g ryżu Arborio 130 g krewetek 1 szklanka zielonego groszku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili(...)dodać ryż, smażyć chwilę. Zalać winem i poczekać, aż wyparuje. Dodać groszek mrożony, od tego czasu dolewać po chochli bulionu. Przy przedostatniej porcji bulionu dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy skończy się bulion a ryż będzie al dente. Dodać łyżkę masła i odstawić na 2 minuty. Gotowe
Moja Galeria Smakufioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała papryczka chilli 4 duże cebule 5 ząbków czosnku 5 dorodnych liści jarmużu 6-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów 1l bulionu warzywnego 5 łyżeczek suszonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 łyżeczki brązowego cukru 5 łyżeczek aromatycznej przyprawy Adobo Canario ( skład: oregano, tymianek, czerwony pieprz, czosnek i kmin(...)posiekanej kolendry 1 jogurt naturalny Wszystkie warzywa pokroić w grube kawałki. Takie jakie lubisz. Marchewki w plastry. Na patelni rozgrzać olej.Wrzucić marchew. chwilę podsmażać i lekko podlać bulionem. Jak lekko odparuje dodać cebulę. Powtórzyć podlewanie i odparowywanie. Następnie dodać oddzielony o twardych części i poszarpany na mniejsze kawałki jarmuż. Później paprykę i bakłażan. Doprawić przyprawami. Od czasu
Jemy PijemyWitajcie dzisiaj mam dla Was pasztet z cieciorki, soczewicy czerwonej i marchewki. Idealny by odetchnąć od mięsnych pasztetów. Składniki: 1 cebula czerwona 5 dużych marchewek 650 ml bulionu warzywnego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 cm korzeń imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 250 g ugotowanej cieciorki 2 jajka Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić(...)niewielką kostkę oraz imbir, zeszklić w dużym garnku. Dodać obraną i pokrojoną w niewielkie plasterki marchewkę. Dusić tak przez ok 10 min nie zapominając o mieszaniu. Wlać 250 ml bulionu do marchewki i gotować pod przykryciem 15 min. Następnie dodać soczewicę i kaszę jaglaną i gotować 2 min. Po tym czasie dodać resztę bulionu doprawić solą i gotować aż wszystkie
Panda i jej światSkładniki: mięso wołowe kilka plasterków szynki, sera zółtego 3 ogórki kiszone natka pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz szczypta imbiru, tymianku 4 łyżki oleju 1 l bulionu warzywnego parę kropel maggi Przygotowanie: Mięso rozklepać skropić olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, tymiankiem,przyprawą maggi, zostawić na 2 godz. Płaty mięsa posmarować musztardą, położyć na nich szynkę, ser,ogórki i natkę(...)siekam ). Zawinąć i związać ( nie rozwalą się ). Na patelni dobrze rozgrzać olej, włożyć roladki, dobrze podsmażyć ( będą bardziej kruche ). Jak zrobią się mocno brązowe zalać bulionem i gotować na małym ogniu z 20min ( przykryć ). Przełożyć do szybkowara i gotować jeszcze z 20 min. Jeśli chcemy bardziej zawiesisty sos to do bulionu dodać śmietanę lub mąkę i ........... Smacznego
Gaździnka warzyczosnku sól, papryka słodka, ostra, szczypta imbiru, gorczycy, cukru pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych majeranek kilka kropel sosu sojowego 2 cebule puszka jasnego piwa litr bulionu warzywnego olej do smażenia Przygotowanie: Żeberka opłukać i osuszyć. Przyprawić razem z rozgniecionym czosnkiem ( nie obierać go ) , skropić olejem, sosem sojowym i odstawić do lodówki na 3 godziny(...)olej i obsmażyć żeberka na złoto, wyjąć i w tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną na większe kawałki cebulę. Wlać piwo i smażyć kilka minut, aby alkohol odparował. Zalać częścią bulionu i włożyć żeberka. Przykryć i dusić w piecu na 180st C ok 1 godzinę. Od czasu do czasu przemieszać i uzupełniać bulion ( jak się skończy, a żeberka nie będą
Gaździnka warzydyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy. Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę(...)pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli
Anioły w kuchniRoladki to świetny pomysł na obiad, zawsze mogą smakować inaczej .Mozna podawać z sosem lub bez jak kto lubi. Ja dziś proponuję schabowe roladki w musztardowym
Z Majeczką w kuchniMinestrone to bardzo prosta, ale za razem smaczna zupka pochodzenia włoskiego. Jest gęsta od ilości warzyw i sycąca, ale jednocześnie lekka i niskokaloryczna, gdyż nie
Walijskie PichcenieZapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy. Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie:Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę(...)pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli
Anioły w kuchniwspólnego gotowania z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi. W akcji oprócz mnie biorą udział: Karolina, Dorota, Marta, Ania, Gosia, Małgosia, Agnieszka , Marta i Agnieszka. Składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula łyżka startego imbiru 1 marchewka 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie:Dynie obrać, usunąć włókna i pestki, pokroić w dużą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić
Pasja Smaku