każda inna ryba) 1 marchewka, drobno starta 1 filiżanka kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) koperek świeży lub suszony sól, pieprz do smaku 3 łyżki śmietanki bez laktozy 1/2 szklanki bulionu warzywnego Rybę myjemy, osuszamy i odcinamy skórę. Umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przenosimy do miski i dodając marchew oraz przyprawy, mieszamy. Dodajemy przestudzoną, ugotowaną kaszę gryczaną (użyłam niepalonej). Formujemy równej
Szybko Tanio Smaczniestarczy dla całej rodzinki. Na pewno wszystkim zasmakuje, gdyż już sam kolor (bynajmniej mnie) kusi niesamowicie. Składniki: - ok. 1kg dyni - 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 250ml mleka sojowego - 150g soczewicy czerwonej - 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy - 5 małych marchewek - 2 papryki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry (można pominąć
Be Fit Be Strongkuchni, aby go wypróbować. Zupa okazała się rewelacyjna - delikatna, aksamitna, lekko słodka z orzechowym posmakiem. Musicie ją koniecznie wypróbować! Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 1kg marchewki 500ml bulionu warzywnego 200ml wody 2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie : W garnku rozgrzać nieco oliwy do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną
Codzienne Gotowanieponieważ nie trzeba obierać ze skórki) 3 obrane ziemniaki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 łyżki oliwy z winogrona 2 l bulionu warzywnego lub wody po szczypcie papryki wędzonej słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo zmielony grzanki lub ptysie groszkowe Wykonanie: Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz
kgwjanczewoSyta zupa z pysznym chorizo i tortellini. Składniki małe pętko chorizo cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1,25 l bulionu warzywnego 3 pomidory mała cukinia 150 g tortellini z serem świeży rozmaryn parmezan natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Chorizo kroimy na plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanej oliwie 3 min. Marchewki kroimy w talarki (jeśli
R'n'G KitchenPrzedstawiam dziś przepis na pyszną, domową i kwaśną ;) zupę ogórkową. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. Polecam! Zupa ogórkowa Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego, 10-12 ogórków kiszonych, sok pozostały z kiszonych ogórków, łyżka masła, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, sól, 1/2 łyżeczki vegety, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany. Wykonanie: Ogórki kiszone tarkujemy na dużych
paapilotkaaA po swietach troche lzej i zdrowiej.Zwiekszamy porcje witamin i soli mineralnych.O soczewicy pisalam juz tutaj:klik.Dzisiaj nastepna rozgrzewajaca,pyszna zupa z marchewki i czerwonwj soczewicy.Jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moim przypadku były to dwie średnie piersi),3-4 marchewki (może być również z rosołu),kilka pieczarek,ok. 300-400 ml naturalnego jogurtu,ok. pół szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody,sól, pieprz do smaku,1 łyżeczka mąki pszennej,2 łyżki masła.Mięso oddzielić od kości jeśli jest z kością. Pokroić w paseczki - wielkość dowolna(...)plastry.Masło stopić w garnku, dodać pieczarki, przesmażyć je krótko. Dołożyć mięso i marchewkę - całość krótko podsmażyć. Jogurt połączyć z rosołem (bulionem lub wodą) i mąką. Wlać do mięsa i warzyw i mieszając gotować na niewielkim ogniu przez około minutę.Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać z ryżem, makaronem
Codzienna kuchnia niecodziennaPogoda nas ostatnio rozpieszcza. Słońce jak w Italii. Dlatego postanowiłam przygotować dzisiaj risotto ze szparagami. To drugi po spaghetti najpopularniejszy przysmak mojej ulubionej
Smakowity Blog KulinarnyByła pomidorowa, gulaszowa, szykuje się też kapuśniak, ale dzisiaj uraczyliśmy się w południe pyszną, rozgrzewającą zupą brokułową, która jest banalna w przygotowaniu! Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik
Kitchens Alphabetjest dużo lepsza od kremu np. z marchewką, bo nie wychodzi na słodko, jest za to wspaniale kremowa i wyrazista w smaku.Składniki:- ok. 400 g dyni- 1 litr bulionu warzywnego- 200 g pomidorów- 1 łyżka margaryny- 1 łyżka mąki- 1/2 szklanki śmietany 18%- posiekana natka pietruszki- grzanki (np. takie jak tu)- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (można zastąpić mielonym imbirem
Kulinarne zapędy KokosaNa jesienną rozgrzewkę polecam zupę ,szczególnie lubianą przez dzieci. Składniki:40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni2 ziemniaki1 kwaśne jabłko3 pomidory1 cebula3 szklanki bulionu warzywnego1/2
Kulinarny karnet Christopherarosole Zupa ogórkowa (pyszna) Zupa ogórkowa Piotrek stwierdził, że ogórkowa ze świeżych ogórków powinna gościć na naszym stole częściej. Składniki: 1 długi ogórek zielony 1/2 cebuli około 300 ml bulionu warzywnego 1 serek mozzarella 2 listki sałaty Radicchio 3 plasterki boczku ognista mieszanka przypraw Przygotowanie: Umytego ogórka kroimy w słupki, cebulkę kroimy w kostkę, a Radicchio w cienkie paseczki. Boczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępropozycja w ramach "Tygodnia z ciecierzyca"Makaron z ciecierzyca i warzywamiskladniki: 2 cukinie 200g pomidorow z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku 200g ciecierzycy z puszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru 0,5 lyzeczki chili 0,25 lyzeczki cynamonu 0,5 lyzeczki mielonego kuminu szczypta szafranu sol, pieprz natka pietruszki 1 kubek makaronu ( u mnie swiderki
Przysmaki Karolkiradosny smiech sprawia, ze gotowanie w tych warunkach nawet mi nie przeszkadza. Risotto ze szparagami skladniki: peczek zielonych szparagow 4 plasterki wedzonego boczku 2 woreczki ryzu arborio cieply bulion warzywny okolo 500ml 2 lyzki masla oliwa sol, pieprz wykonanie: Szparagi po umyciu blanszuje w osolonym wrzatku, a nastepnie przecedzam i wkladam do miseczki z zimna woda by nie stracily zielonego
Przysmaki Karolki