bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:92/234)

Zielone risotto z kurczakiem, groszkiem i cukinią 418

Składniki: - 300 gram ryżu arborio - 500 gram piersi z kurczaka - 1 cukinia - 1 cebula - 250 gram zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki!) - lampka białego wytrawnego wina - około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - łyżka sosu sojowego - pół łyżeczki słodkiej papryki Cebulę pokroić

Zgrabne Gotowanie
Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie 233

ugotowanego ryżu* cebula* ząbek czosnku * sól , pieprz* jajko* 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej* olej rzepakowy do smażenia   Sos pomidorowy :* mały słoiczek przecieru pomidorowego* pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu* łyżka kwaśnej śmietany* sól , pieprz , cukier do smaku Przygotowanie :Kapustę poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę

Magiczne Życie Marty
Zupa z dorsza pod gwiazdami 173

chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 kromki chleba natka pietruszki lubczyk 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane Marchew, seler obieram. Marchewkę kroję w plastry a z nich wycinam kilka(...)samo robię z selerem. Pozostałe kroję w kostkę. Por kroję w paski. W garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym

wesoła kuchnia
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 247

szczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego(...)startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy 4 łyżki bulionu, wyjmujemy liście laurowe i ziele ang. dodajemy 4 łyżki bulionu z powrotem do kapusty, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.  Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez

Kubki smaku
Fasolka szparagowa z kurczakiem 177

wymyślnych składników, długiego stania przy garnkach i skomplikowanych receptur.   Składniki: 1kg żółtej fasolki szparagowej 500g piersi z kurczaka 2 cebule ząbek czosnku strąk czerwonej papryki około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml słodkiej śmietanki olej do smażenia sól, pieprz, oregano, słodka papryka natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem(...)czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami i mieszamy do zagotowania. Serwujemy

Pyry na Gaz
Zupa warzywna z chorizo i dwoma kaszami 136

seler 1 łyżka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 por (biała część) 100 g chorizo (plastry) 50 g kaszy pęczak 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 100 g mrożonych grzybów leśnych 1 łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy(...)dużych oczkach. Pora myjemy, kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Plastry chorizo kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mrożone grzyby, koncentrat, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy oba rodzaje kaszy, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną

R'n'G Kitchen
Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami 174

risotto z kurkami i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI : 200 g kurek 1 cebula biała 4 pomidory suszone 2 łyżki masła 1 szklanka ryżu risotto  500-550 ml ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Kurki oczyszczamy, wraz z suszonymi pomidorami i obraną cebulą kroimy w kosteczkę. W szerokim wyższym rondlu na maśle szklimy cebulę, dodajemy(...)smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy kurki, solimy i podduszamy 5 minut.  Następnie dodajemy ryż, całość podsmażamy 3-4 minuty.  Kiedy ryż stanie się perłowy zalewamy bulionem i gotujemy do całkowitego  jego odparowania.  Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy oprószając posiekaną natką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa gulaszowa węgierska 232

wieprzowiny (w sumie dowolna część) 2-3 cebule smalec (2-3 łyżki) 6 ząbków czosnku 3 łyżki papryki słodkiej w proszku pomidory w puszce 3 czerwone papryki bulion warzywny (około 1.5 litra) liść laurowy 2 marchewki 4 ziemniaki majeranek pasta paprykowa węgierska ostra sól, pieprz Jak robimy? Cebulę siekamy w kostkę, mięso w grubą kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przez(...)wyciskacz do czosnku Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę. Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy około 5 minut Dodajemy pomidory , chwilę gotujemy Dolewamy bulion, liście laurowę, paprykę, marchewkę i 2 łyżki pastry paprykowej (można mniej, można więcej - kwestia jak ostro lubicie) Gotujemy na wolnym ogniu aż mięsko zmięknie.  20 minut przed końcem dorzucamy ziemniaki

Snejkusiowe Przepisy
Krokiety z sosem pieczarkowym 203

ziela angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka mleka szklanka wody jajko 8 kopiastych łyżek mąki szczypta soli sos: łyżka masła 82% 200-300 g pieczarek cebula bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Do większego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną na ogniu cebulę, 4 ząbki czosnku i mięso. Zalać wodą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem, ziarenkami ziela(...)listkami laurowymi. Gotować do miękkości mięsa. Ostudzony karczek zmielić z dwoma większymi cebulami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Wlać 1-2 chochelki bulionu z mięsa. Dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki i zawinąć z farszem. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Schłodzone panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron. Na łyżce

Gaździnka warzy
Ryba w galarecie 319

duży pstrąg (około 1 kg) - 2  okonie - 1 bułka - szklanka mleka - 3 jajka - natka pietruszki - pieprz, sól - 1 pietruszka - 2 marchewki - pół selera - por - ziele angielskie, liście laurowe - bulion warzywny - gaza - sznurek - 2 żelatyny - przyprawa do ryby Sposób przygotowania: Patroszymy i skrobiemy rybę. Oddzielamy skórę od mięsa. Oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości.  Bułkę moczymy w mleku(...)jajko, posiekana natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Całość można przemielić przez maszynkę albo dobrze wymieszać.   Z warzyw i okoni gotujemy rybny bulion. Farsz z pstrąga zawijamy w wcześniej zdjętą skórę. Tak aby uzyskać kształt ryby.  Następnie zawijamy w gazę i zawiązujemy sznurkiem. Całość gotujemy przez 20 min w wcześniej przygotowanym bulionie.  Rybę

Pan i Pani Smith w kuchni
Risotto z krewetkami i groszkiem 179

Składniki na 2 porcje: 120 g ryżu Arborio  130 g krewetek 1 szklanka zielonego groszku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili(...)dodać ryż, smażyć chwilę. Zalać winem i poczekać, aż wyparuje. Dodać groszek mrożony, od tego czasu dolewać po chochli bulionu. Przy przedostatniej porcji bulionu dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy skończy się bulion a ryż będzie al dente. Dodać łyżkę masła i odstawić na 2 minuty. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Wegetariański gulasz bakłażanów z jarmużem i kaszą jaglaną 186

fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała papryczka chilli 4 duże cebule 5 ząbków czosnku 5 dorodnych liści jarmużu 6-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów 1l bulionu warzywnego 5 łyżeczek suszonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 łyżeczki brązowego cukru 5 łyżeczek  aromatycznej przyprawy Adobo Canario  ( skład: oregano, tymianek, czerwony pieprz, czosnek i kmin(...)posiekanej kolendry 1 jogurt naturalny Wszystkie warzywa pokroić w grube kawałki.  Takie jakie lubisz. Marchewki w plastry. Na patelni rozgrzać olej.Wrzucić marchew. chwilę podsmażać i lekko podlać bulionem. Jak lekko odparuje dodać cebulę. Powtórzyć podlewanie i odparowywanie. Następnie dodać oddzielony o twardych części i poszarpany na mniejsze kawałki jarmuż.  Później paprykę i bakłażan. Doprawić przyprawami. Od czasu

Jemy Pijemy
Pasztet wegetariański 239

Witajcie dzisiaj mam dla Was pasztet z cieciorki, soczewicy czerwonej i marchewki. Idealny by odetchnąć od mięsnych pasztetów.  Składniki: 1 cebula czerwona 5 dużych marchewek 650 ml bulionu warzywnego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 cm korzeń imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 250 g ugotowanej cieciorki 2 jajka Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić(...)niewielką kostkę oraz imbir, zeszklić w dużym garnku. Dodać obraną i pokrojoną w niewielkie plasterki marchewkę. Dusić tak przez ok 10 min nie zapominając o mieszaniu. Wlać 250 ml bulionu do marchewki i gotować pod przykryciem 15 min. Następnie dodać soczewicę i kaszę jaglaną i gotować 2 min. Po tym czasie dodać resztę bulionu doprawić solą i gotować aż wszystkie

Panda i jej świat
Roladki wołowe 118

Składniki: mięso wołowe kilka plasterków szynki, sera zółtego 3 ogórki kiszone natka pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz szczypta imbiru, tymianku 4 łyżki oleju 1 l bulionu warzywnego parę kropel maggi Przygotowanie: Mięso rozklepać skropić olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, tymiankiem,przyprawą maggi, zostawić na 2 godz. Płaty mięsa posmarować musztardą, położyć na nich szynkę, ser,ogórki i natkę(...)siekam ). Zawinąć i związać ( nie rozwalą się ).  Na patelni dobrze rozgrzać olej, włożyć roladki, dobrze podsmażyć ( będą bardziej kruche ). Jak zrobią się mocno brązowe zalać bulionem i gotować na małym ogniu z 20min ( przykryć ). Przełożyć do szybkowara i gotować jeszcze z 20 min. Jeśli chcemy bardziej zawiesisty sos to do bulionu dodać śmietanę lub mąkę i ........... Smacznego

Gaździnka warzy
Żeberka ziołowo - chmielowe 194

czosnku sól, papryka słodka, ostra,  szczypta imbiru, gorczycy, cukru pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych majeranek kilka kropel sosu sojowego 2 cebule puszka jasnego piwa litr bulionu warzywnego olej do smażenia Przygotowanie: Żeberka opłukać i osuszyć. Przyprawić razem z rozgniecionym czosnkiem ( nie obierać go ) , skropić olejem, sosem sojowym i odstawić do lodówki na 3 godziny(...)olej i obsmażyć żeberka na złoto, wyjąć i w tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną na większe kawałki cebulę. Wlać piwo i smażyć kilka minut, aby alkohol odparował. Zalać częścią bulionu i włożyć żeberka. Przykryć i dusić w piecu na 180st C ok 1  godzinę. Od czasu do czasu przemieszać i uzupełniać bulion ( jak się skończy, a żeberka nie będą

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania