bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:92/234)

Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 127

smakow  bylo na tyle intrygujace,ze od razu przystapilam do dziela.Skladniki (dla 4 osob)500 g czerwonych burakow1 cebula1 zabek czosnku1 lyzka oleju rzepakowegp1/2 lyzeczki mielonego kuminu500 ml bulionu warzywnego( uzylam Alnatury)400 ml mleka kokosowego z puszki215 g ciecierzycy ugotowanej( z puszki)sol, pierz z mlynkaswieza kolendra do przybraniaPrzygotowanie:Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej mala

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bryzol z warzywami w sosie paprykowym 145

zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :* wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g* papryka – 2 szt* por – 1 szt* cebula – 2 szt* bulion warzywny – 1 szkl* papryka słodka – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta* sól – do smaku* pieprz – do smaku* olej – 125 ml* śmietana 18% słodka(...)Mięso oczyszczamy , dzielimy na plastry , lekko rozbijamy.W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę i przesmażamy.Dodajemy mięso , odrobinę solimy i obsmażamy z dwóch stron.Podlewamy bulionem , dodajemy paprykę , chili i pieprz i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas obracając.Po ok. 20 minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojonego w krążki pora.Delikatnie mieszamy.na

Ostra na Słodko
POLEDWICZKA FASZEROWANA SZPINAKIEM I FETĄ 136

Jeśli zawsze się zastanawiasz co zrobić z polędwiczką wieprzową, to zrobienie  z niej takiej roladki to świetny pomysł, można podawać ją na ciepło jako danie

Z Majeczką w kuchni
POLĘDWICZKI W SOSIE CHRZANOWYM 399

podaje go zbyt często.  Jednak w zestawieniu z mięciutkimi polędwiczkami zachwycił moich domowników... albo inaczej ... zachwyciły polędwiczki a sosik nie przeszkadzał :))) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe  oliwa bulion warzywny  3/4 słoiczka chrzanu 180 g ziele angielskie liść laurowy sól świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki masła (do zasmażki) 2 łyżki mąki (do zasmażki) koperek 1 łyżka śmietany(...)Polędwiczki umyć,  oczyścić z ewentualnych białych włókien.Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor.  Kiedy już się zrumieniły wlać do nich  bulion, dodać sól , pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić około 30 minut, po tym czasie sprawdzić czy są miękkie. Wyjąć z bulionu na talerz (łatwiej będzie zrobić

Walijskie Pichcenie
Kurczak w sosie orzechowym 376

mrożonych ( u mnie te z marchewką, brokułem, kukurydzą, papryką i fasolką szparagową) 2 ząbki czosnku 1 cebula 75 g orzeszków arachidowych solonych 2 łyżki sosu sojowego 500-600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 85 g pędów bambusa po odsączeniu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć

Fabryka pomysłów
Sos grzybowy II 253

grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej) 2-3  łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska olej do smażenia Wykonanie:Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy(...)kostkę i rozcieramy z solą.Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę przesmażamy razem.Do garnka wlewamy bulion i dodajemy mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa z patelni.Grzyby dusimy na małym ogniu przez 30 minut.Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka makaronowa z szynką 125

Prosta zapiekanka makaronowa. Składniki 250 g makaronu świderki 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 garść świeżej bazylii 350 ml bulionu warzywnego 100 g szynki parmeńskiej (plastry) 70 g sera cheddar szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku(...)odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, mieszając by się nie przypaliła. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy 1 min, po czym zalewamy gorącym bulionem, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę, marchew i posiekaną bazylię. Gotujemy pod przykryciem przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na makaronie

R'n'G Kitchen
Zimowa Zupa Grzybowa 86

komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik ! Zimowa Zupa Grzybowa 2 porcje (1 porcja to ok. 100 kcal) Składniki: suszone grzyby 35g bulion warzywny lub woda 500ml cebula biała 2 sztuki por 1 sztuka jogurt grecki 2 łyżki koperek do podania masło do smażenia tymianek, sól i pieprz do smaku Wykonanie: Suszone grzyby zalewamy

rabarbarowo
Risotto z bobem i kwiatami cukinii na bazie Prosecco 113

łyżka masła + 3 łyżki masła na koniec 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 gram ugotowanego bobu, obranego ze skórek szczypta soli i pieprzu 50 gram parmezanu 2 szklanki bulionu warzywnego Do smażonego bobu i kwiatów cukinii: 1 łyżka masła garść świeżego oregano 5-6 kwiatów cukinii garść ugotowanego i obranego bobu szczypta soli i pieprzu Na łyżce masła i oliwy

Mango Papaja
Pieczone pulpety z łososia 135

każda inna ryba) 1 marchewka, drobno starta 1 filiżanka kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) koperek świeży lub suszony sól, pieprz do smaku 3 łyżki śmietanki bez laktozy 1/2 szklanki bulionu warzywnego Rybę myjemy, osuszamy i odcinamy skórę. Umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przenosimy do miski i dodając marchew oraz przyprawy, mieszamy. Dodajemy przestudzoną, ugotowaną kaszę gryczaną (użyłam niepalonej). Formujemy równej

Szybko Tanio Smacznie
Curry dyniowe z papryką i marchewką na ryżu naturalnym 134

starczy dla całej rodzinki. Na pewno wszystkim zasmakuje, gdyż już sam kolor (bynajmniej mnie) kusi niesamowicie.  Składniki: - ok. 1kg dyni - 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 250ml mleka sojowego - 150g soczewicy czerwonej - 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy - 5 małych marchewek - 2 papryki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry (można pominąć

Be Fit Be Strong
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym 189

kuchni, aby go wypróbować. Zupa okazała się rewelacyjna - delikatna, aksamitna, lekko słodka z orzechowym posmakiem. Musicie ją koniecznie wypróbować! Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 1kg marchewki 500ml bulionu warzywnego 200ml wody 2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie : W garnku rozgrzać nieco oliwy do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z dyni 176

ponieważ nie trzeba obierać ze skórki) 3 obrane ziemniaki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 łyżki oliwy z winogrona 2 l bulionu warzywnego lub wody po szczypcie papryki wędzonej słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo zmielony grzanki lub ptysie groszkowe Wykonanie: Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz

kgwjanczewo
Zupa jarzynowa z tortellini 134

Syta zupa z pysznym chorizo i tortellini. Składniki małe pętko chorizo cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1,25 l bulionu warzywnego 3 pomidory mała cukinia 150 g tortellini z serem świeży rozmaryn parmezan natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Chorizo kroimy na plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanej oliwie 3 min. Marchewki kroimy w talarki (jeśli

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa 177

Przedstawiam dziś przepis na pyszną, domową i kwaśną ;) zupę ogórkową. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. Polecam! Zupa ogórkowa Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego, 10-12 ogórków kiszonych, sok pozostały z kiszonych ogórków, łyżka masła, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, sól, 1/2 łyżeczki vegety, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany. Wykonanie: Ogórki kiszone tarkujemy na dużych

paapilotkaa