bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:83/234)

Wege kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami. 149

ziemniaków - 2 zł 150 ml białego wina - 1,50 zł 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 0,10 zł 1 łyżka cukru muscovado - 0,10 zł 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego - 2 zł 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kminku szczypta kurkumy olej sól Wykonanie: Cebule posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu. Połowę odłożyć.  Dodać

zadanie-gotowanie
Leczo z kiełbasą bekonową. 125

bekonowej Hańderek 2 upieczone udka z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego Roleski sól, pieprz do smaku szczypta chili 1 łyżka suszonej bazylii 4 łyżki oliwy  około 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, cukinię dobrze umyć. Kiełbasę i kurczaka pokroić w grubą kostkę lub w paseczki W rondlu rozgrzać oliwę

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa porowo-cebulowa z serowymi grzankami 112

Polecam :) duży por 1kg cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. sól, pieprz, tymianek do smaku 1l bulionu warzywnego 10-15 dag sera żółtego 2 bagietki Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić

Smakołyki Asi
Zupa krem ze szparagów 109

szparagów jest bardzo szybka i prosta do przyrządzenia a za razem bardzo smaczna .  Szkoda że szparagi są tak krótko. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego 100 gram serka topionego kremowego olej do smażenia sól,pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy olej , dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy do momentu aż cebula się zeszli

Bajeczna Kuchnia
Szybka zupa krem z dyni czyli Zupowy Wtorek odc.71 146

przygotować wcześniej i mieć np. zamrożone. Szybka zupa krem z dyni  500 g dyni (np. hokkaido), pokrojonej na kawałki 2 ząbki czosnku w łupinkach sól, oliwa do skropienia bulion warzywny ok. 500 ml, gorący pestki dyni i słonecznika, uprażone na złoto na suchej patelni Dynię pieczemy z czosnkiem (skropioną oliwą i lekko posoloną) w 200 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
rigatoni z suszonymi pomidorami i brokułem 153

suszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1/2 słoika suszonych pomidorów 250g różyczek brokułów 100g sera żółtego w kostce 0,75l bulionu warzywnego świeża bazylia sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marchewkę obieramy, kroimy w grubsze półplastry i gotujemy razem z brokułami w lekko osolonej wodzie czosnek drobno siekamy i wsypujemy do rondla

zobacz ich smak
RISOTTO Z WARZYWAMI 154

Składniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule. Dokładamy pokrojone w plastry pieczarki.Przesmażamy oprószając solą i pieprzem. W osolonej wodzie obgotowujemy brokuła i fasolke szparagową ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Orientalna zupa imbirowo cytrynowa z grzybami szmaciakami gałęzistymi :) SZMAXIANKA 181

Shma-xian-ka  czyli zupa z chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi Proporcje  OK 3-4 l  bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia imbiru  1 cytryna 5 całych "szyszek " kardamonu 1 gwiazdka anyżu 2-3 marchwie  1 pietruszka ćwierć korzenia selera 1 biała( lub innego koloru) papryka ćwierć pora 2 duże ząbki czosnku

Jemy Pijemy
Krem z selera naciowego z chipsami z jarmużu 260

Kremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra bulionu warzywnego 100 g serka topionego 1 łyżka oliwy, sól, pieprz Chipsy: 100 g jarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE   Cebulę kroimy w kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
PIECZARKOWA Z BRĄZOWYCH PIECZAREK 181

Składniki: 500 g pieczarek brązowych 2  marchewki 1 pietruszka 1 cebula  bulion warzywny liść laurowy ziele angielskie  oliwa z oliwek śmietana 18% pieprz sól natka pietruszki Wykonanie:  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Marchewkę

Walijskie Pichcenie
UDKA DUSZONE Z KUSKUSEM 179

udek kurczaka  1,5 szklanki kuskusu  1 puszka posiekanych pomidorów  3/4 szklanki zielonego groszku  1 cebula  3 ząbki czosnku 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego  1/4 szklanka oliwy  1/2 łyżeczki kurkumy  sól, pieprz  garść rukoli Sposób przyrządzenia: Udka po umyciu i wysuszeniu natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię i podsmażyć

pieprzny smaczek
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 208

naprawdę błyskawicznie.Ten przepis nie zajmie wiecej niz 10 minut,w tym płukanie i krojenie.Por duszony jako dodatek do drugiego dania:Składniki:2 pory z zielonymi częściami1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszkisól,pieprz,gałka muszkatałowa 2 łyżki masła klarowanegoWykonanie: Pora dokładnie umyć.Całego,razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz grzybowy z dynią i soczewicą 128

soczewica – 1 garśc* marchew – 1 szt* cebula – 1 szt* koncentrat pomidorowy – 50 g* oliwa – 50 ml* sól* pieprz* papryka* śmietana 30% – 100 ml* bulion warzywny – ok.400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki

Ostra na Słodko
Zupa brokułowa 132

przez ten deszcz odeszła razem ze słońcem dlatego będzie pyszna, pieprzna zupka brokułowa. Zaczynamy :-)Składniki:50 g makaronu nitki50 g gotowanej szynki wieprzowej250 g brokułów1 duży ząbek czosnku1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka2 łyżki Waszej ulubionej oliwy 50 g tartego parmezanusól, pieprz, zioła prowansalskieSposób przygotowania:W dużym garnku podsmażamy na oliwie przez 5 min cebulę i szynkę

pieprzny smaczek
GOŁĄBKI W BOTWINIE 136

Pyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam...Składniki:pół kg mięsa mielonegopól szklanki ryżu tri colori Podravka2 pęczki botwiny o dużych liściachsól,pieprzczerwona papryka słodka1

Z Majeczką w kuchni