bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:82/234)

Zupa krem cebulowo-serowa z grzankami i bekonem. 192

zimową porę. Podana z grzankami i zrumienionym boczkiem zasmakuje nawet wybrednym. Polecam :) Składniki - cebula 6 dużych sztuk - serki topione kremowe 150 gram - bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki świeża lub suszona Wykonanie Cebulę obieram i kroję w półplasterki

Kuchnia z widokiem na ogród
Kassza jęczmienna z warzywami i sosem bolońskim 126

łyżki masła 0,5 kg mięsa mielonego  1 sos boloński Knorr  Bazylia  Piątnica   ,  vegeta, czosnek granulowany  około 4 łyżek oliwy około 3 szklanek bulionu warzywnego Wykonanie : W garnku zagotować wodę i posolić . Wrzucić woreczki z kaszą i gotować około 20 minut aż całe napęcznieją.Następnie odcedzamy z wody i wysypujemy do miseczki , dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa curry z cukinii 111

 Z niecierpliwością czekam na wiosnę. Zresztą jak co roku. Jednak zimny wiatr skutecznie przypomina mi każdego ranka, że to jeszcze nie dziś. Między jednym tęsknym

W kuchni wieczorem
Kotleciki z czerwonej z soczewicy w sezamowej panierce 147

dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci odzywcze.Skladniki:1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula1 zabek czosnku50-60 g  rozpuszczalnych platkow owsianych350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszkisol,pieprz2-3 lyzki jogurtu greckiego 1/2 lyzeczki czerwonej papryki4 lyzki sezamu1/4 lyzeczki kuminu-opcjonalnie olej do smazeniaWykonanie:Cebule i czosnek obrac,pokroic w drobna kostke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba w sosie koperkowym. 283

Dziś na obiad rybka. Polecam Wam serdecznie. Ryba w sosie koperkowym.Składniki dla 3 osób:3 filety z ryby (mintaj, dorsz, ....);pęczek koperku;200 ml śmietany;1 szkl. bulionu warzywnego;3 łyżki mąki;oliwa z oliwek;sól, pieprz;sok z cytryny;Filety kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, solą i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące (pozostawiamy 1 łyżkę mąki

Miksturownik
Krem z pieczarek 184

krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku Przygotowanie:Pieczarki obrać

Ala piecze i gotuje
Majowa zupa 121

Maj to moj miesiac i to nie tylko dlatego, ze wlasnie wtedy obchodze urodziny. To tez czas gdy po zimie nastepuja cieple dni, tak upragnione i

Przysmaki Karolki
KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. 140

KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia, pietruszka 200 gram kremowego sera koziego  Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram

W kuchni Karmel-itki
Proste jaglane kaszotto - dietetyczne i bezglutenowe 125

warto również wspomnieć o ogromnych pokładach witamin z grupy B, dużej zawartości białka oraz żelaza i miedzi. SKŁADNIKI: MARYNATA:  2 szklanki kaszy jaglanej  1 łyżka oliwy  1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego*  1 łyżeczka curry  1 filet z kurczaka  1 łyżeczka słodkiej papryki  4 duże pieczarki  1/2 łyżeczki chilli  1 cebula  1/2 łyżeczki tymianku  pół szklanki mrożonego groszku

Kuchnia od dwojga
Zupa z batatów 159

nudę. Taka też jest ta zupa, która zaskakuje od pierwszej łyżki. Szybka, kremowa i do tego rozgrzewająca. Po prostu pyszota! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 1/2 kg batatów 1 litr bulionu warzywnego 1 por 1-2 ząbki czosnku kawałek imbiru (2 duże kciuki) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (sok + skórka) 2 łyżki kurkumy 1 płaska łyżka kminu rzymskiego 1 płaska

Szybko Tanio Smacznie
KREM SZPARAGOWY 103

pojawić się moja ulubiona zupka.Oczywiście z zielonych szparagów bo kocham je właśnie za wyrazisty smak i bogactwo składników odżywczych. Składniki:   pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1-2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka masła klarowanego bądź 2 łyżki oleju 1 łyżka startego parmezanu sól,pieprz Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe końcówki,podzielić na kilkucentymetrowe

Niespełnione zdolności kulinarne
Risotto z serem pleśniowym, gruszką i orzechami 146

kremowego  sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła 1 średnia cebula 100 ml wytrawnego białego wina 1 słodka gruszka Około 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki orzechów włoskich 50 g startego parmezanu Sól do smaku Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni  lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty

Wanilia i Kardamon
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy. 125

pikantna dzięki dodatkowi pasty curry (oczywiście żółtej!). Składniki: 3 cukinie 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki żółtej pasty curry 3/4 litra bulionu warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego sól oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oliwie (dodać szczyptę soli). Dodać posiekany ząbek czosnku i podsmażyć

zadanie-gotowanie
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 190

litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy

kulinarnyJa
Tajska kremowa zupa z soczewicy i batatów. 139

kawałek imbiru od 1/4 do 1 łyżeczki pasty curry (czerwonej lub żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki sosu sojowego sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać. Batata

zadanie-gotowanie