litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy
kulinarnyJakawałek imbiru od 1/4 do 1 łyżeczki pasty curry (czerwonej lub żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki sosu sojowego sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać. Batata
zadanie-gotowanieziemniaków - 2 zł 150 ml białego wina - 1,50 zł 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 0,10 zł 1 łyżka cukru muscovado - 0,10 zł 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego - 2 zł 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kminku szczypta kurkumy olej sól Wykonanie: Cebule posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu. Połowę odłożyć. Dodać
zadanie-gotowaniebekonowej Hańderek 2 upieczone udka z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego Roleski sól, pieprz do smaku szczypta chili 1 łyżka suszonej bazylii 4 łyżki oliwy około 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, cukinię dobrze umyć. Kiełbasę i kurczaka pokroić w grubą kostkę lub w paseczki W rondlu rozgrzać oliwę
Sama słodycz i szczypta chiliPolecam :) duży por 1kg cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. sól, pieprz, tymianek do smaku 1l bulionu warzywnego 10-15 dag sera żółtego 2 bagietki Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić
Smakołyki Asiszparagów jest bardzo szybka i prosta do przyrządzenia a za razem bardzo smaczna . Szkoda że szparagi są tak krótko. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego 100 gram serka topionego kremowego olej do smażenia sól,pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy olej , dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy do momentu aż cebula się zeszli
Bajeczna Kuchniaprzygotować wcześniej i mieć np. zamrożone. Szybka zupa krem z dyni 500 g dyni (np. hokkaido), pokrojonej na kawałki 2 ząbki czosnku w łupinkach sól, oliwa do skropienia bulion warzywny ok. 500 ml, gorący pestki dyni i słonecznika, uprażone na złoto na suchej patelni Dynię pieczemy z czosnkiem (skropioną oliwą i lekko posoloną) w 200 st.C
Dzieje kuchennej Wiewiórysuszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1/2 słoika suszonych pomidorów 250g różyczek brokułów 100g sera żółtego w kostce 0,75l bulionu warzywnego świeża bazylia sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marchewkę obieramy, kroimy w grubsze półplastry i gotujemy razem z brokułami w lekko osolonej wodzie czosnek drobno siekamy i wsypujemy do rondla
zobacz ich smakSkładniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule. Dokładamy pokrojone w plastry pieczarki.Przesmażamy oprószając solą i pieprzem. W osolonej wodzie obgotowujemy brokuła i fasolke szparagową ok 10 minut
Z Majeczką w kuchniShma-xian-ka czyli zupa z chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi Proporcje OK 3-4 l bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia imbiru 1 cytryna 5 całych "szyszek " kardamonu 1 gwiazdka anyżu 2-3 marchwie 1 pietruszka ćwierć korzenia selera 1 biała( lub innego koloru) papryka ćwierć pora 2 duże ząbki czosnku
Jemy PijemyKremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra bulionu warzywnego 100 g serka topionego 1 łyżka oliwy, sól, pieprz Chipsy: 100 g jarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 500 g pieczarek brązowych 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula bulion warzywny liść laurowy ziele angielskie oliwa z oliwek śmietana 18% pieprz sól natka pietruszki Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Marchewkę
Walijskie Pichcenieudek kurczaka 1,5 szklanki kuskusu 1 puszka posiekanych pomidorów 3/4 szklanki zielonego groszku 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego 1/4 szklanka oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz garść rukoli Sposób przyrządzenia: Udka po umyciu i wysuszeniu natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię i podsmażyć
pieprzny smaczeknaprawdę błyskawicznie.Ten przepis nie zajmie wiecej niz 10 minut,w tym płukanie i krojenie.Por duszony jako dodatek do drugiego dania:Składniki:2 pory z zielonymi częściami1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszkisól,pieprz,gałka muszkatałowa 2 łyżki masła klarowanegoWykonanie: Pora dokładnie umyć.Całego,razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soczewica – 1 garśc* marchew – 1 szt* cebula – 1 szt* koncentrat pomidorowy – 50 g* oliwa – 50 ml* sól* pieprz* papryka* śmietana 30% – 100 ml* bulion warzywny – ok.400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki
Ostra na Słodko