bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:75/234)

Krokiety z ryby morskiej 153

Składniki : 50 dag fileta np. z mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2 łyżki masła 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez

Proste Potrawy
Gulasz warzywny z dynią 219

doskonałą propozycją na jesienny obiad : Gulasz warzywny z dynią. Pyszne sycące danie, z przewagą warzyw korzennych, które dają pyszny wyrazisty smak, w sosie z kremowej dyni, która w większości nam się rozpada podczas gotowanie. Całość połączona aromatycznymi przyprawami które nadają gulaszowi nutkę orientu, nie przytłaczając przy tym  podstawowych smaków. Natka pietruszki do wykończenia  dopina smakowo całość na ostatni(...)Składniki: 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni  (nie ważyłam dodanej dyni, rozkroiłam jedną wielką) 2 duże cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 papryka 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 zmielonyc goździków 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku

W kuchennej krainie
Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem 152

kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 150 g salami w kawałku 2 łyżki oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 młode buraki z nacią pół łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera Lazur kilka zielonych szparagów sól i pieprz(...)minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania

Czerwień i błękit
Zupa z czerwonej soczewicy 132

czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie się ilości) 2,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) 2 szklanki pulpy pomidorowej lub 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawę, żeby wydobyła swój aromat, wrzucamy ziemniaki

ladykitchen
Kremowa zupa z patisona 134

Składniki: 1 żółty patison (średnica ok. 12 cm) 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 5 szklanek bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy (może być olej lub oliwa smakowa) ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka oregano przyprawa warzywna do smaku pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz groszek ptysiowy

Czerwień i błękit
Curry z dorsza i pomidorów 91

smaku 1 kg filetów dorsza 2 łyżki oleju 2 słodkie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry 1 łyżka słodkiej papryki 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki pół litra bulionu warzywnego 300 g czarnych oliwek 4 strąki kolorowej papryki 5 ziemniaków sól pieprz   Przygotowanie   Wszystkie składniki marynaty połączyłem, wymieszałem z filetami dorsza. Odstawiłem do lodówki. W głębokiej patelni

R'n'G Kitchen
Makaron z sosem kurkowym i łososiem 223

łososiem. Jest to świetny pomysł na smaczny obiad. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy. Składniki: - 250g kurek - makaron - 4 łyżki białego wina - 150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia  - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym.  Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła

Pan i Pani Smith w kuchni
Wegański majonez z orzechów nerkowca 166

majonez z serka wiejskiego , które również warto wypróbować. Składniki: - 220ml mleka sojowego - 125ml oleju rzepakowego - 100g nerkowców - sok z całej cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka bulionu ( koncentratu bulionu warzywnego lub naturalnej vegety)   - sól, pieprz Orzechy moczymy w wodzie przez całą noc, bądź zalewamy je wrzątkiem na 30 minut. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy

Be Fit Be Strong
GOLONKA GOTOWANA 132

godz. Potem możemy zapiec lub nie...Jak kto lubi.Ostatnia godzina gotowania może upłynąć wyrównywaniem wygotowującego się wywaru piwem. Co fajnie podkręci smak   Składniki: 2 małe goloneczki 3 litry bulionu warzywnego ziela ang, listek laurowy, pieprz czarny ziarna 3 marchwie 2 pietruszki seler cebula biała piwo- niekoniecznie sól, pieprz czarny mielony D podania z musztardami ROLESKI Wykonanie: Golonki oczyszczamy, myjemy

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem z batatów i selera. 152

lekko ostra zarazem. Zupa batatowo-selerowa. Składniki na 4 -6 porcji: 2 bataty 1 duży seler sól, pieprz, suszony rozmaryn i tymianek 2 łyżki śmietany 18% ok. 600 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek Bataty i selera obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Skrapiamy oliwą, posypujemy delikatnie solą, tymiankiem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku

Miksturownik
Risotto wieprzowo-warzywne 153

łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu arborio 6 łyżek białego wina 1 łyżeczka masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz    Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz

R'n'G Kitchen
KREM Z DYNI NA OSTRO 85

mała dynia 3 ziemniaki 2 cebule kawałek imbiru 200 ml mleka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól  pieprz chili 1 pomarańcza pestki dyni do dekoracji grzanka tostowa  Dynię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym

KuchcikoweLove
Rogrzewająca zupa z zielonej soczewicy 153

coraz lepiej - szukajcie nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach. Składniki (3 porcje): Zupa: 200 g soczewicy zielonej (1 szklanka) 0,7-1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kurkumy łyżka oliwy/oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu Do podania: 100 g komosy ryżowej (białej

Powiedz dietom nie
Zupa śmietankowa 143

Takie zupy bardzo lubimy. Aksamitne, delikatne o wyrazistym smaku. Składniki 2 l bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 łyżki masła 500 ml śmietany 18% 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonego pieprzu 3 goździki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki mąki 200 g ulubionego makaronu natka pietruszki Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z ziemniaków z kozim serem 195

ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki 1 cukinia (około 200g) pokrojona w cienkie plasterki 125 g sera koziego 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g śmietany 200 ml bulionu warzywnego (użyłam własnoręcznie robionego - klik ) szczypta gałki muszkatołowej odrobiona suszonego tymianku garść orzeszków pinii sól, pieprz Cebulę, czosnek obrać. Czosnek przekroić na pół. Cebulę pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem. Układać

Moja Galeria Smaku