odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam
Szczęśliwa kuchniapomidorowej <3 Bez wybielacza udało nam się :P Koniecznie musicie ją wypróbować, jest nieziemsko delikatna <3 Składniki 50 g masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego 5 łyżek ryżu 190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku ) świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania ) 200 ml śmietany kremówki 2-3 krople tabasco biały
R'n'G Kitchenmakaronu razowego wstążki Lubella 300 g piersi z kurczaka 200 g grzybów kurek 100 ml śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 cebula 250 ml bulionu warzywnego 50 g parmezanu sól, pieprz i papryka w proszku do smaku natka pietruszki(...)myjemy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podpiekamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso kurczaka i przyprawy. Chwilkę smażymy aż mięso się trochę podpiecze, następnie wlewamy bulion i dusimy sos około 15 minut. Do sosu dodajemy umyte kurki , mieszamy i doprawiamy do smaku. Mąkę, śmietanę i 1/4 szklankę wody mieszamy trzepaczką i wlewamy do sosu energicznie
Kulinarne Fantazje Marioliwarzywami. Pycha! Składniki: 1 kg schabu 4 marchwie 2 pietruszki 3 kiszone ogórki 1 por biała część 1 cebula musztarda delikatesowa Wikinga ROLESKI sól,pieprz 4 szklanki bulionu warzywnego mąka do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w plastry, każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy słupki. Cebulę i pora kroimy
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 5 00 g ciecierzycy s ól i pieprz 4 łyżki oliwy extra vergine 1 cebula rozmaryn, szałwia 2 szklanki bulionu warzywnego 4 kromki chleba domowego wypieku 2 łyżki brandy lub koniaku 1 ząbek czosnku 500 g dużych krewetek Sposób przygotowania(...)szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy ją na krem. Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie p lasterki cebulę, dodajemy pure e z ciecierzycy i rozcieńcz amy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji. Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i po d smażamy je przez
SzczyptaSmaQśliwek · skórka otarta z połowy pomarańczy · 750 ml bulionu warzywnego (500 + 250) · 5 gruszek · ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru Przygotuj: blender dwa garnki Śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy(...)będziemy ich tak mocno odparowywać. Po około 10 minutach dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, a 20 minut później lub innymi słowy kiedy zaczną się rozpadać, dolewamy 250 ml bulionu. Całość blendujemy. W drugim garnku gotujemy gruszki pokrojone w kostkę, również ze skórkami, ale bez gniazd nasiennych z 500 ml bulionu na niewielkim ogniu do miękkości (jeśli weźmiemy miękkie, dojrzałe gruszki
Bazując na smakuMianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem olej 1 łyżeczka masła szczypta soli pieprz Przyda nam się teraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy
Kuba Gotujeduszoną karkówką z dodatkiem sosu czosnkowego i papryki konserwowej. Składniki: -40 dkg karkówki -garść orzeszków ziemnych -suszone pomidory -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -100 ml bulionu warzywnego -sól, pieprz Składniki na naleśniki: ( na 4 naleśniki ) -2 średnie ziemniaki -3 jajka -3-4 łyżki mąki pszennej -łyżka oleju -ok. 200 ml wody -sól, pieprz Umytą
Maminek kulinarnyodstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKiedy nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni przyrządzam makaron z jakimkolwiek sosem.Bardzo lubię makaron z sosem serowym. Nie dodaję do niego już
Walijskie Pichceniearomatyczna. Grzybowa zupa z lanymi, serowymi kluskami.Składniki: 200 g grzybów - u mnie maślaki - mrożone;200 g pieczarek;cebula;1 mały ząbek czosnku;1 łyżka masła;ok. 750 ml bulionu warzywnego - zależy jak gęstą zupkę chcemy otrzymać :);natka pietruszki; sól, pieprz.Kluseczki:3 łyżki mąki;jajko;woda;1/2 łyżeczki kurkumy;sól;szczypta suszonego lubczyku;2 łyżki drobno startego sera żółtego.Oczyszczone grzyby
Miksturownikszynki wieprzowej "kulka" 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżeczki nasion kolendry majeranek/tymianek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 pomarańcze 200-250 ml bulionu warzywnego 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego Wykonanie: mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć olejem, solą, pieprzem i roztartą w moździerzu kolendrą. Naczynie z szynką przykryć folią spożywczą i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obiad, wyskoczmy na zakupy i gotujmy! Składniki: 1 kg mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej sól,pieprz, słodka papryka mąka do obtaczania pulpecików dodatkowo: szklanka śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków kilka gałązek natki pietruszki sól,pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się
Z Majeczką w kuchniwieprzowej 2-3 cebule 4-5 ząbków czosnku 100 ml białego wina deserowego(pół słodkiego) sól , pieprz olej łyżka masła liść laurowy 2 ziela angielskie mąka do obtoczenia mięsa bulion warzywny lub drobiowy maggi Przygotowanie: mięso kroimy na plastry, solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z dodatkiem masła z obu stron podsmażone mięso odkładamy
Swojskie jedzonkośrednie cebule -2 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę
Simple Dishwigilijną? Składniki; 1 wypatroszony karp 1 por 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym) Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, Na maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą
Radość kipiąca uśmiechem.większą odporność ,wolniej się starzejemy, zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków - ok. 500 ml bulionu warzywnego - sok z połowy cytryny 2 duże buraki zawijamy w folie aluminiową, pozostałe kroimy w grube plastry i wrzucamy na blachę. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy
dlaSmaQniech sprawdzi naszą wersję. A więc... Do dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew 1 ziemniak 200 ml wina wytrawnego białego 200 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli pestki dyni jogurt gęsty naturalny chilli kawałek imbiru oliwa z oliwek Przygotowanie: Kroimy dynię w większą kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę w drobną
Gotowanie, czyli hobby dla każdegododajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 2. Zupa krem z boczniaków Składniki : - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
zdrowa vege kuchniakurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry szynki Cebula Ogórek kiszony Sól, pieprz Papryka mielona Sznurek/ nitka olej Bulion warzywny Wykonanie W zależności od tego ile robimy roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek
Smaki Ewydyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki bulion warzywny gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka sól i pieprz pestki dyni, prażone na suchej patelni Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą
Atlas Smakówmiękka. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki 4 kotlety z szynki (po 2 cm grubości) cebula łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml cydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Kotlety z szynki
R'n'G Kitchenprzy drodze, nieumytych, lecz wytartych o spodnie, ledwo ściśnięte w małej garści i gryzione jak kawałek kiełbasy. Może dlatego tak bardzo lubię szczawiową zupę. :) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu 2 łyżki masła 100 g kwaśnej
Kuchnia Prezydentowejilość dostarczonych dziś prezentów? :> Składniki: 2 łyżki masła 2 duże pory (bez liści) 1 litr bulionu - jak dla mnie w przypadku kremu z pora najlepszy jest bulion warzywny 1 średnia cebula 4-5 średnich ziemniaków 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Pory pozbawić liści i pokroić w krążki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mnie puszka kukurydzy i groszku zawsze się znajdzie:)) albo na imprezę ze znajomymi do podjadania z tortillą. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2 puszki kukurydzy lub 3-4 kolby 1 litr bulionu warzywnego 3 duże lub 6 mniejszych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru lub 0,5 - 2/3 łyżeczki mielonego
Słodko-Słony Świat Ilonydodatkiem odrobiny grzybowego sosu sojowego i pieprzu. Odstawiamy pieczarki i na tej samej patelni przesmażamy do miękkości drobno pokrojony seler naciowy. W między czasie przyrządzamy kuskus, zalewając go bulionem warzywnym. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, cząbrem i ostrą papryką. Nie solimy, ponieważ zarówno pieczarki jak i kuskus mają już w sobie sól. Teraz papryki dobrze myjemy
vegetanieSkładniki: 300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry ) 500 g ziemniaków 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, rozmaryn pęczek szczypiorku Przygotowanie: Mięso przyprawić ząb kiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin , niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyło żyć nimi naczynie żaroodporne ( każdą(...)warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czos nku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st C na ok 60 min. Mięso co jakiś czas podlewać bulionem lub obracać . Miękkie ziemniaki i mięso posypać szczypiorkiem............. Smacznego
Gaździnka warzysmakow bylo na tyle intrygujace,ze od razu przystapilam do dziela.Skladniki (dla 4 osob)500 g czerwonych burakow1 cebula1 zabek czosnku1 lyzka oleju rzepakowegp1/2 lyzeczki mielonego kuminu500 ml bulionu warzywnego( uzylam Alnatury)400 ml mleka kokosowego z puszki215 g ciecierzycy ugotowanej( z puszki)sol, pierz z mlynkaswieza kolendra do przybraniaPrzygotowanie:Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej mala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :* wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g* papryka – 2 szt* por – 1 szt* cebula – 2 szt* bulion warzywny – 1 szkl* papryka słodka – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta* sól – do smaku* pieprz – do smaku* olej – 125 ml* śmietana 18% słodka(...)Mięso oczyszczamy , dzielimy na plastry , lekko rozbijamy.W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę i przesmażamy.Dodajemy mięso , odrobinę solimy i obsmażamy z dwóch stron.Podlewamy bulionem , dodajemy paprykę , chili i pieprz i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas obracając.Po ok. 20 minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojonego w krążki pora.Delikatnie mieszamy.na
Ostra na SłodkoJeśli zawsze się zastanawiasz co zrobić z polędwiczką wieprzową, to zrobienie z niej takiej roladki to świetny pomysł, można podawać ją na ciepło jako danie
Z Majeczką w kuchnipodaje go zbyt często. Jednak w zestawieniu z mięciutkimi polędwiczkami zachwycił moich domowników... albo inaczej ... zachwyciły polędwiczki a sosik nie przeszkadzał :))) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe oliwa bulion warzywny 3/4 słoiczka chrzanu 180 g ziele angielskie liść laurowy sól świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki masła (do zasmażki) 2 łyżki mąki (do zasmażki) koperek 1 łyżka śmietany(...)Polędwiczki umyć, oczyścić z ewentualnych białych włókien.Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Kiedy już się zrumieniły wlać do nich bulion, dodać sól , pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić około 30 minut, po tym czasie sprawdzić czy są miękkie. Wyjąć z bulionu na talerz (łatwiej będzie zrobić
Walijskie Pichceniemrożonych ( u mnie te z marchewką, brokułem, kukurydzą, papryką i fasolką szparagową) 2 ząbki czosnku 1 cebula 75 g orzeszków arachidowych solonych 2 łyżki sosu sojowego 500-600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 85 g pędów bambusa po odsączeniu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć
Fabryka pomysłów