spodziewaliśmy Tak czy inaczej decyzję podjęliśmy i z masy zgłoszeń wybraliśmy przepis Magdy na aromatyczny kuskus z bobem i pieczarkami Aromatyczny kuskus z bobem i pieczarkami * kuskus- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 i 1/2 szklanki * bób- 250 g * pieczarki- 500 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 duże ząbki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia Cebulę(...)Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, a na koniec doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili. W miedzyczasie ugotować bób, a kuskus zalać wrzącym bulionem, przykryć i odstawić do napęcznienia. Wszystkie skladniki ze sobą wymieszać. Gratulujemy, a wszystkim dziękujemy za udział w konkursie (z laureatką skontaktujemy się drogą mailową ). Już niedługo kolejne książki do wygrania
Kuchenne Wariacjeoraz doprawione gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z dynią. Całe danie tworzy prostą, słoneczną, spójną i wyborną kompozycję smaków :) Porcja dla 3-4 osób * ryż risotto- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 litr * dynia- 350 g * krewetki- 200 g * białe, słodkie wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * olej ryżowy- do smażenia(...)posypania (opcjonalnie) Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wsypać ryż, smażyć, aż będzie przeźroczysty, a następnie wlać wino. Kiedy wino się odparuje, to należy wlać 2 chochelki gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu (i postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu). Przy wlewaniu ostatniej porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz
Kraina Miodem Płynącadługi czas. Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka oleju 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz, cukier do smaku natka pietruszki(...)Wodę wylać, ciecierzycę przepłukać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem 1h. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać pomidory, bulion, oregano, słodką i ostrą paprykę. Dusić przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem oraz cukier, jeśli to konieczne. Dodać ciecierzycę. Dusić jeszcze 3 minuty
Moja Galeria Smakuporcje: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, mielonej kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu warzywnego kilka sztuk młodej marchewki z kawałkiem naci, oskrobane 1,5 łyżki soku z cytryny 400 g cieciorki w puszce 150 g kuskusu, ugotowanego świeża kolendra i mięta Na patelni rozgrzać(...)smażyć przez 2 minuty. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy. Smażyć przez kilka sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać marchewki. Wymieszać, aby pokryły się przyprawami. Dodać pomidory i bulion. Dusić przez 20 minut. Na 3 minuty przed końcem dodać cieciorkę. W razie potrzeby danie doprawić solą. Zdjąć z gazu, dodać miętę i kolendrę. Podawać z kuskusem
Moja Galeria Smakuspore kalarepki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 g mięsa wołowego (łopatka), 20 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, cukier, Kalarepki umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Połowę miąższu lekko zmiksować lub posiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy. Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą(...)Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Mięso zemleć. Dodać do niego ostudzoną cebulę, zmiksowaną kalarepkę, wlać bulion, doprawić solą. Mięso włożyć do wydrążonych kalarepek, przykryć wierzchami, posmarować oliwą. Naczynie do pieczenia posmarować oliwą, ułożyć kalarepki, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut. Podałam z czereśniami
królestwo garówpuszki, wraz z sokiem) 2 ząbki czosnku 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę) 1 marchewka (pokrojona w plastry) kilka różyczek kalafiora kawałek dyni pokrojonej w kostkę 0,5 l bulionu warzywnego 125 ml mleczka kokosowego (można pominąć lub zastąpić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki) 1 cebula posiekana 1 płaska łyżeczka garam masala 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego(...)płatków chili lub kawałek posiekanej świeżej papryczki chili 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku świeża kolendra i jogurt do dekoracji 1. Soczewicę opłukać, osączyć. Zagotować bulion i wrzucić do niego warzywa (oprócz kalafiora!) Gotować 10 minut. Zestawić z ognia. 2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć
Kuchnia Prezydentowejgrasicy cielęcej, 200 ml ryżu arborio, 1 cebula, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 2-3 gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Pokroić na kawałki(...)ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Grasicę umyć, namoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Następnie włożyć do wrzącego bulionu i zostawić w nim do ostygnięcia. Ostudzoną grasicę wyjąć z bulionu, dokładnie obrać z błon, pokroić w plastry grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę. 100 g masła włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę
królestwo garówmiłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła. SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka 350g mrożonej mieszanki chińskiej 1-1,5 l bulionu warzywnego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili (u nas 4 i jest moc!) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 125g chińskiego makaronu (chow mein) sól, pieprz olej(...)kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i sos sojowy i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos chili i ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy chiński makaron i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekurczaka z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Składniki: 4 małe pojedyncze filety z kurczaka 100 g orzechów włoskich Helio 100 g suszonych pomidorów z oliwy sól, pieprz 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy lub oleju z pomidorów Przygotowanie: Filety z kurczaka rozbijamy na cieńsze i posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki(...)pomidorami i nakładamy na środek każdego filetu, po czym zawijamy tworząc roladkę. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim roladki z każdej strony. Kiedy są obsmażone dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu 20 minut. Na talerzu znajdują się roladki pokrojone w grube plastry. Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikawałek pora /biała część/ 1 winne jabłko ok. 4 szklanki wody /lub bulionu warzywnego/ 3 łyżki oliwy z oliwek sól morska/do smaku 1 /2 łyżeczki imbiru w proszku(...)dużym garnku na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać warzywa. -Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut . -Dolać wodę /lub bulion/ , dodać imbir, gałązkę majeranku, sól /do smaku/ -Gotować przez ok.20 minut/do miękkości selera/. -Warzywa zmiksować na gładkie puree /jeśli będzie za gęste, dodać wody lub bulionu/. -Doprawić
Zakamarki mojej kuchnidodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała fasola- mała puszka(...)mrożona) * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać
Kraina Miodem Płynącażołądków. Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie ok 2 h. Sprawdzamy po tym czasie(...)siekamy. Smażymy na oleju.Kiedy się zezłoci dodajemy nasze pokrojone żołądki, pokrojone w paski pieczarki i pomidory z puszki. Dusimy całość ok 20 minut. Następnie dolewamy, ok 2 szklanek bulionu. Zagotowujemy. Zaciągamy powstały sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii do smaku. Posypujemy koperkiem
Walijskie Pichcenieziemniaki 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 puszka soczewicy w zalewie posiekany pęczek pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanka bulionu warzywnego ok. łyżeczka wędzonej sproszkowanej węgierskiej papryki * sól, pieprz świeżo mielony, 1/2 szklanki śmietanki 12% Paprykę podpiekam w piekarniku do miękkości, po czym ściągam z niej skórę - najlepiej, póki(...)obieram, drobno siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym Wrzucam obrane i drobno pokrojone marchewki i ziemniaki, chwilę przesmażam, wlewam bulion i duszę pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba, by uzupełnić płyn, dodać bulion lub ewentualnie wodę. Następnie wrzucić odcedzoną na sicie soczewicę, pokrojoną
W kuchni Karmel-itkidelikatne danie, którym wręcz się zachwycałam. Od razu postanowiłam, że przy najbliższej okazji, spróbuję chociaż w minimalnym stopniu odtworzyć je w domu. Składniki: 500 g kaszy pęczak 1 l bulionu (warzywnego lub grzybowego) kilka sztuk grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kozaki) cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki masła (+ 1 do smażenia) 20 dag sera dojrzewającego sól, pieprz Wykonanie: Kaszę przełożyć(...)obrać i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na maśle z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Dodać pęczak i dolewać do niego po dużej łyżce bulionu. Gdy jedna zostanie wchłonięta, dodać następną i tak, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pęczotto doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Pod koniec dodać starty ser dojrzewający i masło. Wymieszać
Pasja Smakusiebie. Fajnie wyszło:) Ryż, mielone i kalafior czyli obiad z piekarnika Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 2 torebki ryżu (200 g) 10 dag żółtego sera 2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki ketchupu suszona bazylia (lub inne zioła wg uznania) 1/2 kalafiora (opcjonalnie) marynowana papryka (opcjonalnie) sól, pieprz, mielona papryka Na blaszkę wsypać ryż, na niego wyłożyć mięso przyprawione solą(...)podzielić na małe różyczki spażyć gorącą wodą i wyłożyć na mięso. Kolejna warstwa to żółty ser - w plastarch lub starty na grubych oczkach. Całość posmarować ketchupem, posypać ziołami, podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 45 minut. Podawać z kawałkami marynowanej papryki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała