bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:99/234)

Zupa z pesto 191

pesto. Smakiem przypomina troszkę zalewajkę choć smak pesto dominuje. Polecam! Zupa z pesto Składniki: 8-9 ziemniaków, 75 g boczku, 2 cebule, 2 szklanki mleka, 2,5 litra bulionu warzywnego, 5 łyżeczek zielonego pesto, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do boczku(...)pokrojone w kostkę ziemniaki i całość podsmażamy przez 10 minut na małym ogniu. Do boczku, ziemniaków i cebuli wlewamy mleko i całość gotujemy przez 3 minuty. Do gotującego się bulionu przelewamy mleko z pozostałymi składnikami, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pesto i doprawiamy do smaku solą, pieprzem

paapilotkaa
Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto 237

optymistyczne risotto z groszkiem i pesto risotto z groszkiem: 1 cebula, drobno posiekana oliwa do smażenia sól, pieprz 300 g ryżu np arboraio 50 ml białego wina 750 ml bulionu warzywnego 150 g zielonego, mrożonego lub świeżego, groszku łyżka masła 25 g startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki z jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego(...)łyżce oliwy podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy ryż i dalej smażymy by wchłonął tłuszcz i się zeszklił. Wlewamy wino, odparowujemy je, następnie stopniowo po chochelce dolewamy gorący bulion. Mieszamy risotto a przed każdą kolejna porcją bulionu czekamy aż ryż wchłonie poprzednią. W połowie smażenia dorzucamy rozmrożony groszek. Składniki pesto, oprócz oliwy, miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa ryżowa z dorszem 158

odrobiny kurkumy.Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 szt.* ryż- 150 g* filet z dorsza- 130 g* olej- do smażenia* przyprawy: sól(...)suszona papryczka chili* koperek- do posypania (ja posypałam natką pietruszki)Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju.Warzywa obrać, umyć i wraz z cebulą dodać do garnka z bulionem.Zagotować.Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele.Gotować do miękkości ryżu.W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie

Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem z pasternaku z orzechami włoskimi 187

Pasternak niegdys krolowal na polskich stolach.Warzywo to przegralo kilkaset lat temu z ziemniakiem i wloszczyzna sprowadzona do Polski przez krolowa Bone.Nadal rzadko sie pojawia na naszych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety Sojowe w Płatkach Kukurydzianych 236

Kotlety sojowe w płatkach kukurydzianych to alternatywa dla tradycyjnie przyrządzonych kotletów oraz pomysł na szybki, prosty, a zarazem smaczny obiad. Chrupiące, soczyste kąski możliwe, że przypadną

Słodka Strona
Jarzynka duszona z mięsem 179

buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek-1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu   Mięso kroimy w dużą kostkę.   Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw.   Obieramy(...)kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy).Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy

Maminek kulinarny
Ryba po grecku 351

Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki(...)pora kroimy w półplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa.  Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku.  Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 363

kurczaka Kamis 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis 2 liście laurowe Kamis 3 kulki ziela angielskiego Kamis 0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego mąka do zagęszczenia Przygotowanie:Ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Czosnek i cebulę oczyścić i również zetrzeć. Dodać jajko, mąki wymieszać i doprawić do smaku. Usmażyć(...)Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na usmażone placki nałożyć gulasz

Ala piecze i gotuje
Kapuściana zapiekanka z mięsem 152

wołowe) 1 ząbek czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz 10 małych młodych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 3 dymki 100 g sera pecorino peperoncino  500 ml bulionu warzywnego 1 pęczek koperku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem(...)Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Kuskus z krewetkami. 159

Polecam. Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 1 szkl. kaszy kuskus 1 mała cukinia 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych 2-3 ząbki czosnku połowa papryczki chili natka pietruszki bulion warzywny 1/2 łyżeczki kuminu masło Wykonanie: Krewetki rozmrozić. Warzywa umyć i pokroić w kostkę.  Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodać cukinię i smażyć przez 3 minuty(...)minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Wymieszać. Przyprawić solą, kuminem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, zalewając bulionem. Na talerz nakładać porcję kaszy oraz krewetek z warzywami. Posypać natką pietruszki, można skropić sokiem z limonki

zadanie-gotowanie
Bulion Warzywny-Szybki i Łatwy 153

Podstawą wielu zup,sosów jest bulion.Dziś przedstawię Wam Mój sposób na dobry bulion warzywny.  SKŁADNIKI: 2.5 litry zimnej wody  2 Obrane Marchewki 3-4 Łodygi Selera Naciowego ( z natką) 3 Liście Laurowe 4-5 ziaren Ziela Angielskiego Po 1 łyżeczce: papryki słodkiej,czosnku, Po 1 łyżce: pieprzu czarnego,soli lub 2 Łyżki vegety naturalnej.  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Wodę wraz ze wszystkimi składniki gotuję aż  do miękkości warzyw-ok 20 min. Następnie wszytsko przecedzam.  Zostaje nam piękny- lekko pomarańczowy kolor bulionu. Oczywiście to mój przepis na podstawowy bulion. Można według uznania dodać np pietruszkę również bardzo fajny smak czy pora. Smacznego

Gotowanie Patki
Rolada cielęca 158

garść natki pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego   Przygotowanie    Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych(...)marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie około godziny. Kiedy rolada była miękka, wyjąłem ją z garnka i obciążyłem. Podałem po wystygnięciu z dodatkiem świeżo startego chrzanu

R'n'G Kitchen
Krem z pora 206

przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól i pieprz do smaku pestki dyni do dekoracji Przygotowanie(...)może być słonecznikowy, nie pozostawia tak specyficznego posmaku w zupie).  Kiedy por będzie "zeszklony" dodajemy go do garnka z gotującym się wraz z liściem laurowym i zielem angielski bulionem.  (Ziele angielskie i liść laurowy najlepiej wrzucić w specjalnym woreczku lub kuli do gotowania przypraw, łatwiej je wyjąc przed miksowaniem zupy) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy

Bon appetit mon amie
Pikantny krem z cukinii 188

ząbki czosnku - kawałek imbiru (ok. 2 cm) - 2 szalotki - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczk przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy  - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku   Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania(...)dodatkiem oleju, kurkumy, curry i kolendry. Przesmażamy pastę chwilę w garnku, a  następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie. Smażymy razem około 5 minut.  Dodajemy gorący bulion i gotujemy około 10 minut. A następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym

Simple Dish
Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem 299

jabłka, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 litr bulionu warzywnego olej do smażenia sól  pieprz miękki kozi ser koperek Przygotowanie: Buraki myjemy, nie obieramy. Każdego buraka zawijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blasze i pieczemy 60-80 minut w temperaturze(...)rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek i pokrojone w kostkę jabłka. Upieczone buraki obieramy, kroimy w kostkę i także podsmażamy. Dodajemy kminek i tymianek. Zalewamy bulionem i gotujemy wszystko pod przykryciem około 10 minut. Zupę lekko studzimy, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem krem z buraków podgrzewamy, podajemy z kozim serem i koperkiem

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania