zielonej fasolki szparagowej 350 g cukinii 1 fenkuł 3 małe kapusty pak choi 200 g bobu 1 zielona papryka 250 ml bulionu 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 listki limonki kaffir sól morska do smaku 1 łyżka posiekanej kolendry Wykonanie:Bób(...)centymetrowe kawałki. Imbir ścieramy na tarce.Do dużego garnka wkładamy pastę curry i wlewamy trochę mleka kokosowego. Mieszamy rózgą, po czym dolewamy resztę mleka, dodajemy imbir, listki limonki, sos rybny i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Curry doprawiamy solą i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatityzupę rybną, a akurat w domu miałam pstrąga łososiowatego oraz zalegającą puszkę małży i tak oto powstała ta zupka. Polecam, bo jest smaczna i syta :) Składniki: 1 litr bulionu (najlepiej rybnego) 1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec 1 puszka wędzonych małży w oleju 300 g fileta z pstrąga łososiowatego 100 g kukurydzy z puszki(...)wrzucamy drobno posiekaną cebulę smażymy do czasu aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, podsmażamy wszystko jeszcze 2 minuty. Następnie zalewamy bulionem i trzymamy pod przykryciem do czasu aż się zagotuje. W tym czasie kroimy rybę w dość dużą kostkę, a małże odsączamy z oleju. Wrzucamy do garnka kukurydzę, ryż
Symfonia smakowaweekend. Pozdrowienia od Prezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego 600 ml bulionu drobiowego 1 mała suszona papryczka chili 1 duża łyżka jasnej pasty miso 2 łyżki sosu sojowego 1 posiekana drobno szalotka 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka oleju sezamowego po małym kawałku słodkiej papryki czerwonej(...)Dodać pastę miso i sos sojowy, smażyć kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać paprykę i dynię, smażyć kolejne 3 minuty, nie przerywając mieszania. 2. Wlać sos rybny i bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 2 minuty na małym ogniu. Spróbować dynię - jeśli jest twarda, gotować dalej ok. 2-3 minuty. 3. Dodać sok z limonki
Kuchnia Prezydentowejkostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz i cukier do posypania: majeranek
Kulinarny S.O.S.kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz i cukier do posypania: majeranek
Kulinarne S.O.S.tego jak pikantne ma być curry) 1 łyżeczka kurkumy 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 3 listki limonki kaffir 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego około 3/4 szklanki bulionu z kurczaka (tyle ile potrzeba) brązowy cukier do smaku ewentualnie sól do smaku Warzywa do curry: 1 marchewka pokrojona w skośne, cienkie plasterki 1/2 małej cukinii pokrojonej w półplasterki(...)żółtą pastę curry, kurkumę oraz liście kaffir. Mieszać cały czas, uważając, aby nie przypalić przypraw i czosnku. Gdy przyprawy zaczną ładnie pachnieć wmieszać mleko kokosowe, wlać bulion z kurczaka, sos sojowy i sos rybny. Doprawić do smaku. Doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować powoli około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Krok 2. Następnie dodać kurczaka i marchewkę, po chwili
Moja Książka Kucharskafiletów z kurczaka 2 łyżki stołowe oliwy 2 ząbki czosnku, 50 gr. pędów bambusa 50 gr. pieczarek 1 łyżka stołowa sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki bulionu lub wody 1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody 2 cebulki dymki (te od szczypiorków) Szczypta białego pieprzu Ugotować ryż. Na podgrzanym oleju podsmażyć lekko czosnek(...)paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę. Na koniec dodać posiekaną
Smaki Przyprawy i Kolorysałatkowy), 700 g filetów z dorsza, skórka otarta z cytryny, sok z 1 cytryny, 1 łyżka listków tymianku, 2 łyżki kaparów, sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml bulionu (najlepiej rybnego), 80 g świeżo starego sera twardego, 2 łyżki śmietany, masło, Rybę oczyścić z ości. Pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do wrzącej(...)ułożyć 1/2 ziemniaków. Oprószyć je solą i pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rybę. Skropić ją cytryną. Oprószyć skórką cytrynową i 1/2 łyżki tymianku. Posypać kaparami. Ułożyć drugą część ziemniaków. Polać bulionem. Oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozbełtać ze śmietaną, wymieszać z serem. Masę wylać na ziemniaki. Formę przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 -40 minut
królestwo garówkołem podbiegunowym w małej miejscowości Saariselka. Tam podczas kilkudniowego pobytu jadłam owe Lohikeitto (Lohi – łosoś; keitto – zupa). Zupa rybna – jak zostało mi przedstawione owe danie, w pierwszej chwili napełniła moją głowę obrzydzeniem. Nie lubię zupy rybnej, takiej wigilijnej; po prostu mi nie smakuje. Koniec, kropka. A tutaj z pierwszym kęsem – smak przepysznej ryby w połączeniu(...)głodnych osób): – 1 łyżkę masła – 1 cebulę, drobno posiekaną – 4-5 ziemniaków (odmiana, która się nie rozpada po ugotowaniu) – 1,5 l wywaru rybnego lub bulionu warzywnego – 1/2 kg filetu z łososia (pokrojonego w kostkę) – 100-200 ml śmietanki (lub mleka) użyłam sojowej – 1 filiżankę posiekanego koperku – liście laurowe – sól, pieprz
Szybko Tanio SmacznieSkładniki 400 g fileta z kurczaka 100 g makaronu ryżowego vermicelli 1 marchewka 15 cm pora 1 łyżeczka tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1 l bulioni 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki słodkiego sosu chilli 2 łyżki soku z limonki 150 ml mleka koksowego 1/2 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta(...)tarce o małych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy. Przełożyć pora oraz marchewkę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać imbir oraz czosnek. Dodać podsmażonego kurczaka, wlać bulion, sos rybny oraz słodki sos chilli. Całość wymieszać i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie czasu wlać mleko kokosowe, dodać sos z limonki, chilli oraz ugotowany makaron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plpokrojona drobno 4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby Kilka małych cebulek perłowych 1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę 2 główki kapusty Pak Choi polecam małe 1 litr bulionu najlepiej rybnego może być z kurczaka 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół 1 korzeń imbiru przeciętny na pół 6 malutkich kukurydz(...)cytrynowa,imbir kukurydzę ,czerwone cebulki ,cebulki perłowe,czosnek papryczkę chilli , zwykłą cebulę i szklimy około 7 minut często mieszając. Następnie dodajemy owoce morza i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy bulionem dodajemy resztę składników , oprócz śmietany. I dusimy pod przykryciem 10 minut Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Podajemy z makaronem . Smacznego
Viola cooks with passionczosnku, ostra papryczka – do smaku, 1/2 trawy cytrynowej*, 2 listki limonki**, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3 podłużne pomidory z puszki, bez skórki***, 150 ml wina białego wytrawnego, 600 ml bulionu (najlepiej rybnego, jeżeli nie mamy to warzywnego), 200 g mrożonej mieszanki owoców morza, 100 g masła, 100 g parmezanu, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki oleju kokosowego, natka pietruszki lub kolendra, Parmezan(...)około 3 minuty), dodać posiekane przyprawy, przesmażyć. Następnie dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino i gotować mieszając, aż wino się wygotuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu. Gotować, mieszając co jakiś drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany! W sumie
królestwo garówczosnku 2 czerwone papryki około 450 g świeżych pomidorów około 300 – 350 g filetu białej ryby 12 krewetek tygrysich, oczyszczonych (lub około 200 g mniejszych krewetek) 600 ml bulionu warzywnego, rybnego lub wody 2 łyżki oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) lub delikatnej oliwy 1 niepełna łyżeczka soku z cytryny czerwona ostra papryczka (ilość według preferencji) nierafinowana sól
Even Better FoodWiosenne porządki! Za oknem już wiosna, ale w ogródkach ciężko jeszcze o cokolwiek, co można "wrzucić do garnka". To idealny moment, żeby pozbyć się ostatnich zimowych
Gary Bez dna