bulion rybny - 500 przepisów (strona:9/34)

Tajska zupa z fasolką szparagową 227

piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Mięso kroimy paski, cebulę

Kulinarne przygody Gatity
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 254

podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (lub wokiem), dodajemy ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron chow mein, odsączone z zalewy kiełki i 3 łyżki mleka kokosowego. Całość skrapiamy sokiem

mojewypiekiinietylko
Galantyna rybna w galarecie 121

łososia z oliwą   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Galantyna rybna: 450 g filetów rybnych, np. mintaja, dorsza 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki posiekanej zieleniny, np. koperku, natki pietruszki, kolendry łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki gałki muszkatołowej masło Galareta: litr rosołu lub bulionu (warzywnego, mięsnego lub rybnego) żelatyna (ilość na litr, sprawdź

Kulinarny S.O.S.
Sałatka z makaronem sojowym 211

sojowe. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki z makaronem oraz inne przepisy kuchni chińskiej . Składniki: 50 g ugotowanego makaronu sojowego 1 łyżeczka bulionu w proszku (jeżeli posiadamy) – opcjonalnie bulionetka 1 łyżka sosu rybnego 30 g selera naciowego 1 papryka czerwona 30 g cebuli 1 papryka żółta 1 limonka 3 papryczki chilli 1 łyżeczka cukru 1 mała cukinia(...)zakończenie przygotowujemy sos do naszej sałatki. Papryczkę chili drobno siekamy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy również do tego łyżeczkę cukru, około łyżeczkę bulionu w proszku, półtora łyżki sosu rybnego, sok z wyciśniętej limonki. Całość dokładnie mieszamy. Do miski z przygotowanym sosem dodajemy makaron sojowy i dokładnie mieszamy. Do sosu z warzywami dodajemy cebulę, seler naciowy, papryki oraz cukinię. Wszystkie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa Tom Yum 261

puszka mleka kokosowego (400 ml) 5 listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych 1000 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki pasty Tom Yum olej do smażenia 2 łyżki natki pietruszki 1/2 opakowania makaronu ryżowego Wykonanie(...)Przekładamy do garnka. Na patelni smażymy także przekrojone na pół pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym będzie się gotować zupa. Wszystko zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, sosem rybnym. Dodajemy pastę Tom Yum, fasolkę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i makaron

Kulinarne przygody Gatity
Tajska zupa z krewetkami 108

mała papryczka chili 8 krewetek 2 szalotki 1/2 łyżeczki pasty curry 1,5 l bulionu drobiowego – przepis na bulion 100 ml mleczka kokosowego 1 czerwona papryka 150 g pieczarek 1/2 opakowania makaronu ryżowego albo sojowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego świeża kolendra limonka 2 łyżki oleju W zależności od tego co lubicie wykorzystajcie tutaj makaron ryżowy(...)razem ok. 1 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę (dużą) paprykę. Smażymy 3 minuty i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy bulion, sos sojowy, sos rybny i gotujemy 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy 10 minut. Krewetki myjemy, obieramy z pancerzyków, nacinamy wzdłuż i wyciągamy jelito. Dodajemy je do gotującej się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa pho 141

Niezwykle esencjonalny bulion o wyrazistym, mięsno-korzennym smaku zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź: Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem Składniki (4 duże porcje): 600 gram wołowiny z kością; 2-3 łyżeczki soli (ok. 10 gram); połowa nieobranej główki czosnku; 2 białe cebule średniej wielkości (ok. 150 gram); 50 gram korzenia imbiru; 5 łyżek sosu rybnego (około 50-60 mililitrów(...)wodę i pozostaw wywar na niewielkim ogniu przez 15 minut – w tym czasie opal nad palnikiem lub w piekarniku cebulę, imbir i czosnek. Zbierz szumowiny z bulionu, dodaj łyżeczkę soli, sos rybny, cukier trzcinowy, opalony czosnek, cebulę i imbir oraz gazę z przyprawami. Gotuj na małym ogniu od 3 do 4 godzin. Wyjmij mięso, bulion przelej przez sitko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Curry z kurczakiem i pędami bambusa 125

piersi z kurczaka 200 g pędów bambusa ((z puszki)) 2 czerwone papryczki chilli 4-6 listków kafiru 400 ml mleczka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 5 łyżeczek czerwonej pasty curry 3 łyżeczki sosu rybnego 4 łyżeczki brązowego cukru Kurczaka kroimy w kostkę, a papryczki chilli w krążki. Na głęboką patelnię wlewamy(...)połowę mleczka kokosowego i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilę aż lekko odparuje. Dodajemy pastę curry i podgrzewamy chwilę cały czas mieszając aż pasta się rozpuści. Dodajemy bulion, kurczaka, bambus, papryczki chilli, sos rybny, cukier i pokruszone listki kafiru. Wszystko mieszamy i nadal podgrzewamy aż sos się lekko zredukuje. Podajemy z białym ryżem i możemy ozdobić dodatkowo bazylia tajską. Artykuł Curry

PanGotuje
Tom kha kai - tajska zupa kokosowa 153

zupy jest także bulion drobiowy, ale jeśli w olicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. W zupie znajdziecie dużo kolorowych dodatków, a także grzyby. Ich ilość zależy od Was, ja użyłam sporo warzyw, a także tofu, można dodać także krewetki, ale ich dodatek nie jest konieczny. Użyjcie tego, co macie pod ręką. Przepis na podstawowy bulion drobiowy znajdziecie(...)sokiem z limonki oraz sosem sojowym. Wszystko przesmażamy do momentu aż kurczak zmieni kolor. Następnie dorzucamy paprykę oraz pieczarki. Smażymy aż warzywa nieco zmiękną. Wszystko zalewamy bulionem i dodajemy także sos rybny, który wspaniale podkręci smak. Pozwalamy się całości zagotować, a następnie dolewamy do zupy mleko kokosowe. U mnie wystarczyło 400ml, ale możecie także użyć 2 puszek, jeśli wolicie bardziej

Cooking Monster
Zupa Pho z makaronem ryżowym i kurczakiem 115

się całego kurczaka, aby uzyskać bogaty w smaku bulion. Dla tych, którzy się spieszą polecam przygotować wcześniej bulion i na przykład zamrozić. Możemy również przygotować wielki gar bulionu i na jego bazie przez 2 – 3 dni przygotowywać inną zupę. Większość produktów kupicie w każdym sklepie, jednak makaron ryżowy czy sos rybny polecam szukać w większych sklepach lub zamówić przez(...)Doprowadzamy do wrzenia bulion i zmniejszamy ogień, bulion ma się gotować powoli. Szalotki i imbir przekrawamy wzdłuż na pół, bez obierania i obsmażamy  chwilę na suchej patelni.  Dodajemy do bulionu. Do bulionu dodajemy piersi kurczaka i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.  Wyjmujemy mięso z bulionu i przykrywamy folią spożywczą. Bulion przykrywamy pokrywką

Tajemnice Smaku
Zupa Pho z wołowiną 96

kucharz to inny przepis. Print Zupa Pho Course Danie główne, Zupa Cuisine Wietnamska Ingredients 3 litry bulionu wołowego 5 cm imbiru 2 gwiazdki anyżu 5 goździków 1 laska cynamonu 10 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego 200 g makaronu ryżowego 200 g polendwicy lub udźca wołowego (lekko zmrożone) 2 cebue dymki 1 limonka 1 papryczka(...)pokrój w cienkie paski. Imbir przypal nad ogniem. Bulion doprowadź do wrzenia. Goździki, cynamon, anyż i pieprz podpraż na patelni, aby uwolniły aromat. Następnie umieść przyprawy wraz z imbirem w woreczku z gazy (ideanie do tego nadają sie woreczki do parzenia herbaty) i wrzuć woreczek do bulionu. Dodaj cukier i sos rybny. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około

PanGotuje
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM 195

papryki) - kilka małych pieczarek (dodaję ok. 5-6 malutkich) - 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku - 1 łyżeczka brązowego cukru (ja nie daję wcale) - 1 łyżka sosu rybnego - 1-1,5l rosołu drobiowego lub bulionu np. jarzynowego - 200ml mleczka kokosowego - 100g makaronu udon lub chow mein lub ryżowego - kilka przekręceń chili z młynka, gdy preferujemy potrawy bardziej pikantne (nie trzeba) dodatkowo(...)minuty. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana (lub inne warzywo) oraz małe pieczarki (kroję je na 4) i mieszając smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy curry, sos rybny oraz cukier (gdy dajemy). Podgrzewamy mieszając. Wlewamy gorący bulion (ja wlewam ok. 1 litra, potem ewentualnie dolewam resztę), zagotowujemy. Dodajemy makaron przełamany na pół, gdy daję ryżowy (najczęściej daję właśnie gruby ryżowy) łamię

Smaczne Zdrowe
Zupa rybna 142

rybną podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, natką, a nawet bazylią. Smakuje obłędnie, jest prosta w przygotowaniu. Do zupy wybierz filety z ulubionej ryby – u mnie sola. Zupa rybna nadaje się zarówno w tygodniu, jak i od święta, w weekend, podana na rodzinny obiad. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszną, domową zupę rybną. SKŁADNIKI: 1,250 ml bulionu(...)marchewki 1 pietruszka ¼ selera 4 nieduże ziemniaki 1 nieduża cebula 1 kawałek pora – jasna część 450 g filetów rybnych 2 łyżki śmietanki 12% 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki soku z cytryny ½ lekko czubatej łyżki masła sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, majeranek PRZYGOTOWANIE: Ugotowanie zupy zaczynam od przygotowania i obrania warzyw. Obraną cebulę i pora kroję

Zasmakuj Kuchni
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 125

zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny) 1 łyżka nasion kolendry 3 cm kawałek imbiru 2 pędy trawy cytrynowej skórka i sok z limonki, sparzonej i wyszorowanej 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 200 ml mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek garść świeżej kolendry 2-3 zielone dymki 300 g makaronu ryżowego(...)ostrożnie przełożyć na talerz, przykryć folią spożywczą. Bulion ostudzić , zebrać tłuszcz z wierzchu (jeśli nie macie czasu, odstawcie na 10 minut i zbierzcie tłuszcz) i przecedzić do czystego garnka. Mięso obrać z kości i porwać na kawałki. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 300 g makaronu ryżowego Bulion zagotować, dodać sos rybny, sos sojowy, mleko kokosowe, pokrojone w plasterki

Moja Delicja
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 222

gęsty. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować łososia.Sałatka z ogórka:3-4 podłużne ogórki1 biała cebula2 marchewkikiełki z rzodkiewki/lucerny6 łyżek octu ryżowego3 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka ziaren sezamusólOgórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, zaś miąższ odkroić. Cebulę drobno posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na tartce

Food Square
Zupa curry z krewetkami i dynią 285

szklanki upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni 70 g makaronu ryżowego cienkiego 3/4 szklanki mleka kokosowego 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki startego imbiru 1/4 łyżeczki chilli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sok z 1/3 cytryny 2 łyżki sosu sojowego sól olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek(...)rozetrzeć na gładką pastę. W garnku rozgrzać około 5 łyżek oleju kokosowego. Wrzucić pastę i smażyć wszystko około 3 minuty. Dodać dynię i wszystko razem wymieszać. Wlać bulion, mleko kokosowe, dodać sos rybny, sos sojowy i lekko do smaku dodatkowo posolić. Wymieszać. Zagotować. Dodać krewetki i gotować około 2 minuty. Dodać makaron ryżowy i pozostawić pod przykryciem na około

Jaglusia

Proponowane wyszukiwania