bulion rybny - 500 przepisów (strona:8/34)

Halaszle czyli węgierska zupa rybna 185

Moja wersja tradycyjnej, lekko pikantnej, rozgrzewającej węgierskiej zupy rybnej na bazie aromatycznej papryki, pachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny. Składniki: 800g fileta z maruny 1,2l rybnego lub warzywnego bulionu 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 3 ziemniaki 2 marchewki 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki(...)Następnie wsypać paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodać sól i pieprz, całość podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą i pieprzem. 4.  Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Sos veolute 257

mięsa i warzyw. Dziś sos kuchni francuskiej, idealnie podkreśli smak białego mięsa, a potrawy zyskają głębszego i wyraźniejszego aromatu Składniki: 500 ml bulionu mięsnego, np. wywaru z kurczaka lub mięsa wołowego, bulionu warzywnego lub rybnego łyżka masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta do smaku Przygotowanie: Robimy zasmażkę. W garnuszku na lekkim ogniu rozpuszczam masło, dodaję powoli mąkę

Zasmakuj Kuchni
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 186

Składniki sosu: 1 źdźbło trawy cytrynowej drobno posiekanej 1 łyżka masła 2 duże szalotki, obrane i drobniutko posiekane 200ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500ml bulionu drobiowego lub rybnego 200ml śmietany kremówki sól, pieprz   Przygotowanie: Przygotowanie sosu: W szerokim rondlu podgrzej masło. Dodaj szalotki i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut, aż szalotki zmiękną

Moja Delicja
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 141

Składniki sosu: 1 źdźbło trawy cytrynowej drobno posiekanej 1 łyżka masła 2 duże szalotki, obrane i drobniutko posiekane 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie sosu: W szerokim rondlu podgrzej masło. Dodaj szalotki i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut, aż szalotki zmiękną

Moja Delicja
Zupa rybna z kaszą jaglaną 155

Coś w sam raz na piątkowy obiad. Pyszna zupa krem z filetów rybnych, podana z kaszą jaglaną i śmietaną. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu 1 cebula 2 filety rybne (ja użyłam dorsza) 1 marchewka sól, pieprz liść laurowy 1 łyżka masła klarowanego majeranek koperek Wykonanie: Kaszę zalać 2 szklankami bulionu i gotować przez 5 minut z liściem

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa. 185

paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę. Na koniec dodać posiekaną

Kulinarna rozmowa
Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie 127

nieprzyjemne do jedzenia. Używamy białego wina do krewetek, koniecznie najlepszej jakości. Jego smak ma niewątpliwy wpływ na smak krewetek i sosu. Zamiast białego wina można użyć lekkiego bulionu z kurczaka, ewentualnie rybnego. W przepisie wykorzystałam białe krewetki mrożone. Należy je rozmrozić przed dodaniem na patelnię. Pozostawiłam z tymi cudownymi ogonkami :) Wspaniałe byłyby świeże krewetki, nie zawsze jednak u nas dostępne(...)cebulka, drobno posiekane 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1/2 -1 łyżeczka chili w płatkach 600g świeżych lub mrożonych krewetek sól morska, sos sojowy lub rybny do smaku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina albo lekkiego bulionu sok z cytryny do smaku, plasterki cytryny posiekana natka pietruszki  Krewetki przepis: Krok 1. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki masła, dodać posiekaną cebulkę

Moja Książka Kucharska
Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym 198

dorsza 1 jajko sok z 1 cytryny gałka muszkatałowa 1 łyżka mąki sól, pieprz cytrynowy 8 liści włoskiej kapusty 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu warzywnego lub rybnego kieliszek białego wina słoiczek chrzanu ze śmietaną 2-3 łyżki śmietany koperek Wykonanie: rybę zmielić. Dodać jajko, sok z cytryny, gałkę muszkatałową, mąkę, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą(...)Gęstość reguluj sokiem z cytryny liście kapusty zblanszować i napełnić farszem. Zwinąć i ułożyć złączeniem do dołu na rozgrzanej, wysokiej patelni z tłuszczem. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dolać bulion z winem i  dusić 30 minut pod przykryciem. Miękkie odłożyć i trzymać w cieple do wywaru z gotowania gołąbków dołożyć chrzan ze słoiczka i śmietanę. Zagotować mieszając trzepaczką balonową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA BOUILLABAISSE 260

Francuska zupa rybna Bouillabaisse, aż trudno uwierzyć, że kiedyś była prostą zupą rybaków, którzy przygotowywali ją z resztek połowów, po sprzedaży co lepszych kąsków na targu. Z czasem zaczęto do niej dodawać szafran, skórkę pomarańczową i stała się bardzo wykwintną zupą prowansalską. Tak prawdę powiedziawszy to czym więcej gatunków ryb i owoców morza zawiera, tym jest smaczniejsza. Gatunki(...)Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.Dodajemy szczyptę szafranu, skórkę pomarańczową i zalewamy wodą lub bulionem. Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut. Mule przed

Smaczne Zdrowe
Piątek: Curry z krewetkami i mango 142

Oryginalny przepis na curry z krewetkami znajdziecie u Nigelli Lawson. Składniki: 300 g krewetek (mogą być mrożone) 1 puszka mlek kokosowego 200 ml 1 szklanka bulionu 1 ½ łyżki pasty curry 2 łyżeczki sosu rybnego 1 średniej wielkości batat 1 dość duże mango 1 limonka Pęczek szczypioru Pęczek kolendry 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej łyżkę oleju w dość dużym(...)średnim ogniu przez minutę mieszając od czasu do czasu. Krok 2 Dodaj do rondla pastę curry i rozmieszaj ze szczypiorem, a następnie wlej mleko kokosowe i bulion oraz 2 łyżeczki sosu rybnego. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz temperaturę. Gotuj na wolnym ogniu. Krok 3 Obierz batata i pokrój w kostkę o grubości mniej więcej centymetra. Włóż do rondla z sosem

Niedzielny kucharz
Jak przygotować smakowity ramen? 176

osób wie, że danie to przywędrowało do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Od dzisiejszego, powszechnie znanego ramenu chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork, warzywa przygotowane na patelni typu WOK (można(...)sojowy. Z kolei Sapporo słynie z ramenu miso.  „Domowy” ramen Ramen bez problemu można przygotować w domu. Wystarczy na wieprzowinie z kośćmi (co najmniej 1 kg) przygotować tradycyjny bulion z dodatkiem odrobiny korzenia imbiru oraz pasty miso. W międzyczasie (zupa musi gotować się nie krócej niż 2 godziny) trzeba ugotować makaron soba (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Gdy bulion

Tradycyjna Kuchnia
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 252

Dlatego chciałabym Wam pokazać, w jak prosty sposób możemy przyrządzić domowy koncentrat bulionu warzywnego, który starczy nam na dłuugi czas. Jest zdrowszy, obfity w warzywa, wiemy co w nim jest, a przede wszystkim smakuje o niebo lepiej. W podobny sposób możemy przygotować koncentrat bulionu mięsnego i rybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych(...)Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą bulion nie będzie za słony.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Bò Kho 109

sztuk Szczypirek 1-3 łodygi Czosnek 3-5 ząbki Imbir 5 cm Trawa cytrynowa 3-5 łodygi Sos sojowy 3-5 łyżek Olej rybny 1-2 łyżeczki Woda kokosowa 1 litr Bulion Wołowy 250 gram Kolendra Kiełki Papryka chili Ryż Bagietka Olej roślinny 3-5 łyżek Przyprawy po 1 łyżce Chinska 5 smaków Słodka papryka Kurkuma Cukier Cynamon Sól(...)olej i wrzuć wołowinę, obsmaż ją oczywiście z każdej strony dość mocno. Po czwarte ja użyłem Pradziadka Termomixu, włóż warzywa, dodaj zawartość patelni, wlej wodę kokosową i bulion, dopraw sosem sojowym, olej rybny i gotuj, jakieś 5 godzin w temperaturze 100 stopni. W międzyczasie ugotuj ryż, według instrukcji na opakowaniu. Na koniec nałóż Bò Kho, dodaj kiełki, kawałki chili, bagietkę

RafalCook
Karp w galarecie 87

białkiem. Do wywaru dodać białko jajka i gotować razem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno, przelać przez ścierkę lub gazę. Rybę ugotować można w gotowym już bulionie warzywnym bądź rybnym. Lubisz dania z ryb ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Rybę z kremowym porem . Karp w galarecie z warzywami The post Karp w galarecie appeared first

MeCooks
Tajska zupa z fasolką szparagową 227

piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Mięso kroimy paski, cebulę

Kulinarne przygody Gatity
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 254

podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (lub wokiem), dodajemy ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron chow mein, odsączone z zalewy kiełki i 3 łyżki mleka kokosowego. Całość skrapiamy sokiem

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania