bulion rybny - 500 przepisów (strona:14/34)

Tajska zupa Tom Kha Gai (Keto, Paleo, LowCarb) 149

rybny sosowi rybnemu nierówny No to jeszcze tylko jedna uwaga. W przepisie użyłam sosu rybnego. Ten produkt także często pojawia się w przepisach na dania azjatyckie. Należy jednak uważać na jego skład. Jest mnóstwo jego wersji na rynku, większość z nich zawiera jednak ogromne ilości cukru i innych niepotrzebnych substancji. Oryginalny sos rybny powinien składać się z prawdziwego ekstraktu rybnego(...)Keyword azjatycka zupa Porcje 4-5 porcji Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 20 minut Składniki 1 litr bulionu drobiowego ok. 250 gram mięsa drobiowego z bulionu lub posiekanej piersi z kurczaka 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego ok. 1/4 szklanki sosu rybnego najlepiej marki Red Boat 1 łyżka pasty chilli ja użyłam zielonej 2 łyżki aminokwasów kokosowych (coconut aminos

Modern Cave Girl
Zupa miso z tofu 51

tofu, krewetki czy ryby. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na zupę miso w wersji wegetariańskiej, dlatego też nie znajdziecie w tym przepisie wywaru dashi ani rybnych dodatków. Bazą mojej zupy miso jest bulion warzywny , do którego dodałam grzyby shimeji, ser tofu oraz pastę miso. Całość gotowałam razem przez kilka minut, po czym podałam z dodatkiem makaronu noodle, jajka

MeCooks
Zupa rybna 94

Zupę rybną przygotowuję przy okazji robienia kotletów rybnych, czy pierogów z rybą. Kupuję tusze, filetuję i na „odpadach” - kręgosłupach gotuję zupę. Trochę ryby dodaję do zupy, z reszty robię właśnie pierogi lub kotlety. 1 kg tusz rybnych (u mnie miętus), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 nieduża cebula, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, 1,5 cm kawałek imbiru(...)lekko podsmażyć na oliwie, dodać trochę wywaru rybnego i zagotować. Około 300 – 400 g filetów pokroić na kawałki, włożyć do lekko „pyrkoczącej” zupy i gotować kilka minut. Na talerzu ułożyć duszoną włoszczyznę, na niej ułożyć rybę i wlać zupę. Można zupę podać z pierożkami rybnymi, wówczas nie dodajemy duszonych warzyw, a bulion powinno się przecedzić aby był klarowny. zastawa

królestwo garów
Soljanka moskiewska 115

Inna wersja soljanki, rybna. Składniki pół kg sandacza 1 l bulionu warzywnego 200 g poszatkowanej białej kapusty 4 łyżki masła 1 duża cebula 1 łyżka kaparów 2 kiszone ogórki zielone oliwki sól pieprz olej Przygotowanie Rybę sprawiłem, pokroiłem na spore kawałki. Rozgrzałem olej na którym podsmażyłem lekko kawałki ryby, bez zrumienienia. Poszatkowana kapustę i posiekaną cebulę przesmażyłem na patelni

R'n'G Kitchen
Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej 154

ananasem i białym winem. Jest pysznie! Składniki na zupę z dyni i ananasa: kilo dyni pokrojonej w kostkę 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta skórka i sok z limonki sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce pół łyżeczki papryki w płatkach pół pęczka kolendry

Ugotowane pozamiatane
Smażona brukselka na ostro 235

sól, cukier 1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy

Tajskie smaki
Kurczak w czerwonym curry w wolnowarze 249

curry, pastę pad thai i chili  - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut

Stare Gary
Pulpety rybne w sosie śmietanowo-musztardowym 87

Pulpety w rybne w sosie śmietanowo-musztardowym to bardzo smaczne połączenie kremowego sosu z lekko ostrą nutą musztardy. Smaczny obiad dla całej rodziny, dobrze smakują podane z ugotowanymi ziemniakami jak i kaszą. Pulpety rybne zawsze podaję w towarzystwie tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram filetów rybnych, u mnie kostka z mintaja 1 cebula 1 jajko(...)pietruszki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów 1000- 1200 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 3-4 łyżki musztardy w zależności od upodobania 1 łyżka mąki trochę świeżego lub suszonego koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozmrożone osuszone filety rybne rozdrabniamy w blenderze lub mielimy przez maszynkę, następnie przekładamy do miski, do ryby dodajemy

Blog kulinarny S9.PL
16.01 Dzień Pikantnych Potraw- Zupa Azjatycka z krewetkami i rybą 113

Moje ulubione święto :) Dzień Pikantnych Potraw Zupa Azjatycka SKŁADNIKI: 1 liść prasowanych glonów 1,5 l buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne sos sojowy 2 ząbki czosnku papryczka chili przyprawa curry sól, pieprz, kolendra, szczypiorek Sparzyć krewetki i mrożona rybę. Mrożone warzywa chińskie wraz z czosnkiem i papryczką chili podsmażyć na patelni. Do gotującego się bulionu

MarciochaKucharzy
Wieprzowina po tajsku 119

pasty curry i mleczka kokosowego jest idealne i smakuje wybornie. Pycha! Składniki: -0,5 kg szynki wieprzowej; - 2 łyżki pasty curry; - 1 szklanka bulionu drobiowego; - 200 ml mleka kokosowego; - 1 marchewka; - 1 czerwona papryka; - dymka; - sos rybny, olej, kolendra Wykonanie: Mięso pokroić w paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion

dom-agi.pl
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 181

surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie), pieprz,  sok z cytryny, sos rybny lub jasnego sosu sojowego, zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.), czarny sezam do posypania. 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy(...)topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny

SzczyptaSmaQ
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 181

czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo

Chilli Czosnek i Oliwa
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 156

Hortex) 2-3 listki limonki kafirskiej (użyłam mrożonych) 250 g oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego , lub więcej do smaku 1 papryczka chili pokrojona w krążki garść listków bazylii tajskiej Bulion zagotować z imbirem i trawą cytrynową. Gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać szalotkę. Podsmażyć na średnim ogniu przez(...)minutę. Dołożyć pastę curry, podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie mocno pachnieć. Połowę mleka kokosowego dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Dodać bulion, pozostałe mleko kokosowe, zamieszać. Dołożyć dynię i listki limonki, mieszankę warzywną. Dodać 1-2 łyżeczki sosu rybnego. Gotować ok. 10 minut. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodać łyżeczkę cukru i ewentualnie doprawić sosem rybnym. Dodać krewetki, gotować

Pełny talerz
Zupa z łososiem z warzywami 72

rybny i sojowy, możemy też dodać krewetki lub małże to co akurat mamy. Można dodać do zupy kawałki podsmażonego boczku jak w przepisie na Chowder z łososiem , krewetkami i boczkiem. Polecam też przepis na pyszną zupę z łososiem i ziemniakami . Ale ja Wam dzisiaj polecam bardzo smaczną zupę rybną z łososiem i warzywami. Tego typu zupa rybna zdobywa sobie coraz(...)chwilę podsmażamy, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, pokrojonego pomidora bez gniazdek nasiennych, całość chwilę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy ok. 1 litra. bulionu warzywnego (ewentualnie wodę ) Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy łososia, imbir, sos rybny, sos sojowy, pastę curry.. Całość gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy odsączony zielony groszek i kukurydzę, wlewamy mleczko kokosowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię