naciowego 1 mała papryka dowolnego koloru nie pełna szklanka zielonego groszku mrożonego korzeń imbiru 1 łyżeczka startego 2-3 duże ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka sosu rybnego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 szklanka 250 ml dobrze wymieszanego mleczka kokosowego kolendra lub szczypior do podania Kurczaka pokroić w cienkie paski. Marchewkę, paprykę na zapałkę. Szalotkę(...)podsmażyć następnie dodać czosnek, marchewkę, paprykę całość chwilę smażyć cały czas mieszając. Następnie dodać seler naciowy Wlać około 800 ml. bulionu warzywnego lub mięsnego. (ewentualnie wodę) Całość doprowadzić do wrzenia i dodać kurczaka oraz zielony groszek, imbir, sos rybny, pastę curry, sos sojowy. Całość gotować około 10-15 minut na małym ogniu. Na koniec wlać mleczko kokosowe dokładnie wymieszać ponownie
Andzia Pichcibulionu (najlepiej drobiowego) - 400ml mleczka kokosowego ( u mnie 500ml, z kartonika, bez zagęstników) - 1 średnia papryka (max 350g) - 1 średnia lub większa cebula do 170g (u mnie 2 czerwone) - 4 łyżeczki czerwonej pasty curry - 4 ząbki czosnku - 1 pełna łyżka świeżo startego imbiru (ok.15g) - 1 łyżka oliwy lub innego leju - 1 łyżka sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru brązowego(...)kostkę cebulę oraz paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty świeży imbir. Wlewamy bulion (dałam 400ml) i mleczko kokosowe (dałam 500ml). Ja dodałam także kilka przekręceń chili z młynka (lubimy bardziej pikantne dania). Do zupy dodajemy cukier (ja pominęłam), sos rybny oraz makaron (ja połamałam swój na mniejsze kawałki). Gotujemy ok. 5 minut, do miękkości. Na końcu wlewamy
Smaczne Zdrowełyżki oleju kokosowego 1 duży filet z kurczaka 1 mała czerwona cebula 0,5 czerwonej papryki 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 5 średnich pieczarek 6 łyżek kukurydzy 3 łyżki sosu sojowego (podobno lepiej smakuje z sosem rybnym, ale nie miałam takiego) 300 ml mleka kokosowego sok z połowy limonki szczypiorek Makaron namaczamy w zimnej wodzie ok 15 minut(...)kurczaka pokrojonego w kosteczkę. Podsmażamy go w mieszance przypraw przez 5 minut. Dodajemy drobno skrojoną cebulę oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski, kolejne 2 minuty smażenia. Zalewamy całość gorącym bulionem. Zupa musi się zagotować. Dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki oraz kukurydzę i sos sojowy. Makaron odcedzamy i tniemy na krótsze niteczki - polecam do tego nożyczki - dodajemy do garnka. Gotujemy całość
Emskie Smakiobszary naszego świata. Dziś zapraszam w kulinarną podróż do Tajlandii, bo to właśnie czerwona tajska pasta curry jest bazą tej zupy. Pasta super łączy się z mlekiem kokosowym i bulionem, więc wystarczy kilka dodatków, ryżowy makaron, krewetki lub kurczak, a nawet warzywa lub tofu, właściwie dodajcie to co macie w lodówce i co lubicie! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283);(...)mała cebula – 1-2 cm świeżego imbiru – 3-4 łyżki czerwonej pasty curry – 800-900 ml bulionu z warzyw lub z kurczaka – 500 ml mleka kokosowego – 100 g makaronu ryżowego (drobnego) – 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) – 1 limonka – 1 łyżeczka ostrej papryki – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1-2 łyżki oliwy
nietylkopasta.plRyba po grecku to potrawa, na którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Danie to można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki rybnej. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej tarta marchew, pietruszka i seler, cebula oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko jest smażone na oleju, a następnie duszone z dodatkiem wody, soli, pieprzu(...)którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Podawać zarówno na ciepło i na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800 g fileta z białej ryby 1/2 szklanki mąki pszennej 4 marchewki 1 duży korzeń pietruszki 1 nieduży seler 1/2 pora 1 cebula 1 papryka 500 ml bulionu warzywnego 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego Olej
ProstePesto.plRisotto to danie, które można przygotować stosunkowo szybko i w prosty sposób. Idealne, jeśli rodzina niespodziewanie dzwoni i mówi, że za pół godziny wpadną na obiad
Z notatnika dietetykaOstatnio kapusta „jak w budce” biła rekordy oglądalności tutaj na blogu i na fanpage na fejsbuku. Ale żeby tak samą kapustę jeść? Trochę głupio
slodkokwasnaplochotę na coś oryginalnego? Jeśli lubicie zupy rybne, czy też z owocami morza, zupy z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupy rybne często gotujemy, np. taka zupa rybna a’la Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową(...)sobie… dla mnie były źródłem inspiracji – mi przyszła ochota wykorzystać je do zupy orientalnej z warzywami ! Kolejnym składnikiem tej zupy rybnej była też mieszanka ryb i owoców morza. Ostatnio w jednym z marketów odkryłam mieszankę rybną (morszczuk, łosoś, rekin, krewetki) z warzywami, postanowiłam ją wykorzystać do dzisiejszej zupy orientalnej, dorzuciłam jeszcze trochę muli, oraz mieszankę warzywną, nie zawiodłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać żółtą :)) 4 łyżki sosu rybnego (lub dopraw(...)pozostałą wodę dodajemy do bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone
Tajskie smakiporcji) 1 kg marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sos Sriarcha (wg smaku) sos sojowy (zamiast soli; może być sos rybny jeśli lubicie) Dodatkowo: świeża kolendra sok z limonki Opcjonalnie: sezam i drobno zmielone płatki chili do posypania
Di gotujezupie lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340 g ziemniaków1 duży por - biała część750 ml bulionu z kurczaka1/4 szklanki
Stare Garyłyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka
Kulinarne przygody Gatitydodatki takie jak ser czy śmietana. Jako baza zup dobrze sprawdza się bulion . Jeśli zupę robimy tylko i wyłącznie w wersji wegetariańskiej, wtedy warto postawić na bulion warzywny . W przypadku pozostałych typów zup krem, kiedy to używamy także owoców morza bądź drobiu, dobrze sprawdzają się builiony rybne oraz robione na mięsie. Kremowa zupa z ziemniaków to propozycja zupy krem(...)ziemniaków 10 dkg cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 duża papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml śmietanki do zupy 1/2 łyżeczka suszonego cząbru 1/2 łyżeczka kurkumy 1 l bulionu warzywnego 1/2 łyżeczka kolendry w ziarnach 1 i 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego 1/2 łyżeczka kminku mielonego Jak zrobić zupę krem z ziemniaków. Do garnka włożyć krojoną
MeCooksSkładniki; 0,5 kg filetów rybnych (Matias) 1 jajko 0,5 szklanki mąki 1/4 szklanki wody pieprz,papryka ostra olej na farsz: 1 puszka papryki konserwowej 1 duża cebula 2 marchewki 3 ogórki konserwowe sól,pieprz,cukier do smaku pół słoiczka koncentratu pomidorowego pół szklanki ketchupu 300 ml bulionu warzywno-mięsnego Wykonanie; Filety wymoczyć w wodzie ,najlepiej na całą noc.Ryb(...)dużych oczkach,lub kroimy w cienkie paseczki .Dorzucamy do cebuli i chwilę podsmażamy.Bulion mieszamy z przecierem i ketchupem.Dodajemy do warzyw.Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Całość dusimy pod przykryciem ok 20 minut.Po tym czasie dodajemy rybę i jeszcze chwilę gotujemy. Artykuł Leczo rybne pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!