Przyjemnie rozgrzewa, idealnie sprawdzi się w zimne dni. Bardzo polecam! Składniki: 1 średni batat 3 średnie ziemniaki 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 malutka papryczka chili kawałek imbiru (około 3,5 cm) 1 łyżeczka kurkumy 3 płaskie łyżeczki pasty tamaryndowej(...)garnku zagotować bulion i przełożyć zawartość patelni. Dodać pokrojone ziemniaki, pomidory w puszce (razem z zalewą) i pastę tamaryndową. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać posiekaną kolendrą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Indyjskie rybne curry → Korma z kurczaka
Oryginalny smakpaluszkami rybnymi i pure z groszku 250 g białej zwartej ryby bez skóry i ości 4 łyżki mąki sól, pieprz 2 lekko ubite białka 50 g bułki tartej olej do smażenia bagietka cytryna do podania kwaśna śmietana do podania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka masła 50 ml warzywnego bulionu łyżeczka soku z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórykomponuje sie z rybnymi klopsami.Juz mysle o powtorce tego zestawu.Goraco polecam,bo to jest pyszne!Skladniki na klopsiki:60 dkg dorsza lub innej bialej ryby morskiej1/2 szklanki bulki tartej1 jajko1 czubata lyzka masla1 cebula2 lyzki posiekanej zielonej pietruszkikilka galazek miety-opcjonalniesol,pieprz,olejszczypta cukruSkladniki na sos z kaparow:2 lyzki kaparow150 ml bialego wina200 ml bulionu warzywnego200 ml smietany kremowki1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!albo wywaru rybnego) 300 g mrożonego groszku ok 800 g łososia ( filet) sok z 1 limonki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Instructions Cebulę drobno posiekać Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez chwilę aż się zeszkli. Dodać kmin, kolendrę i kurkumę i smażyć przez chwilę aż przyprawy zaczną pachnieć, dodać pomidory i bulion, doprawić solą, pieprzem
Cooking for Emilyminestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch, przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte, będącej właściwie owsianką(...)okoliczności:) Pomyśl na co masz ochotę, co zalega w twojej lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa.Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy
Chilli Czosnek i Oliwabulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duża pierś z kurczaka 4 mini bakłażany tajskie 1 cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-4 łyżki sosu rybnego
Jemy Pijemyłososiem wędzonym, przez co otrzymujemy bardzo subtelny i bogaty smak. Chowder z łososiem wędzonym to pyszna kremowa zupa do przygotowania w około 30 minut! Delikatne mięso ryby połączone kremowym bulionem na bazie białego wina. Szybki i pyszny przepis na łatwy obiad w środku tygodnia. Nieodłącznym dodatkiem jest chrupiące pieczywo, bez którego ta zupa nie będzie smakować tak dobrze. Pamiętajcie(...)Jesień/zima to właściwie najlepszy sezon na zupy, zwłaszcza kremowe i rozgrzewające. Jeśli szukacie nowego przepisu, który da trochę różnorodności w codziennych obiadach, to myślę, że ta zupa rybna się Wam spodoba. Jeśli lubicie takie kremowe zupy to możliwe, że spodoba wam się najprostsza zupa ziemniaczana , zupa brokułowa z parmezanem i oczywiście zupa tortellini z kurczakiem . Artykuł Chowder z łososiem
Słodkie GotowanieOstatnio zauważyłam, że na blogu jest zdecydowanie za mało przepisów na zupy i w ogóle nie ma przepisów na dania rybne choć oczywiście również i takie dania jadamy. Z zupami jest tak, że jeszcze nie potrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa(...)krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem.Składniki: 750 g mrożonego zielonego groszku 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu kolorowy pieprz w młynku sól himalajska 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku Do posypania: 4 łyżki pestek dyni
Ze smakiem i z pasjążeby nie było za łatwo). To interesująca alternatywa wobec tradycyjnego, polskiego karpia. Jeśli macie w święta gości, np. teściów, którzy twierdzą, że jedli już wszystko, to koniecznie przygotujcie taką rybną niespodziankę. Do przygotowania ryby potrzebujemy: – filet z łososia – opakowanie średnich krewetek (oczyszczonych i sparzonych) – garść rodzynek (najlepiej białe ,duże sułtanki) – kieliszek białego, wytrawnego wina – białą(...)sól, pieprz – sok z cytryny Do przygotowania sosu orzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny ( do rozprowadzenia gęstości sosu) – 20 ml likieru Ramazotti – 20 ml likieru Amaretto (lub innego likieru migdałowego) – sok z cytryny do smaku Do przygotowania sosu cytrynowego potrzebujemy
Szybko Tanio Smaczniekombinacja smaków tej potrawy sprawia, że moim stole serwowana jest nie tylko w Wigilię, ale także kilka razy w ciągu roku jako danie obiadowe, wtedy zazwyczaj wykorzystuję paluszki rybne- to taka szybka wersja :) Dziś jednak tradycyjnie- biała ryba obtoczona w mące, usmażona, otulona kruchymi warzywami w sosie pomidorowym, który obowiązkowo wzbogacam wędzoną papryką- jak dla mnie(...)dobrze! :) Może przekonajcie się sami?! :) * polędwica z mintaja- 1 kg (lub innej białej ryby: dorsz, morszczuk, panga) * marchewka- 2 duże * pietruszka- 1 duża * seler- 1/4 szt. * cebula- 1 średnia * bulion warzywny- 1 szklanka (lub woda) * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * listek laurowy- 2 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * wędzona papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * mąka pszenna- do obtoczenia
Kraina Miodem PłynącaStaropolski, zapomniany przepis. Sos piernikowy dla niektórych może wydawać się dziwny, ale do ryby pasuje idealnie. Zamiast suma można użyć karpia i mamy nowe danie wigilijne
To co kochamStaropolski, zapomniany przepis. Sos piernikowy dla niektórych może wydawać się dziwny, ale do ryby pasuje idealnie. Zamiast suma można użyć karpia i mamy nowe
To co kochamNajlepsza zupa rybna! Bo z polskiej ryby, z polskich stawów, dzisiaj na talerzu wita Was- amur! Amur to ryba słodkowodna, podobna w smaku do karpia, ale jest bardziej delikatniejsza. Ma jasne, subtelne mięso. Jest bardzo łatwa w obróbce i w przygotowaniu. Ryby z polskich stawów możecie już zakupić w ramach nowej oferty sklepów Lidl, dostępne podczas Polskiego Tygodnia(...)polskich stawów takie jak: jesiotr, amur, karp, ale także aromatyczne wędliny, zdrowy nabiał i soki 100% z polskich owoców. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę rybną, którą możecie zjeść będąc na Mazurach czy to pomorzu. Zupa rybna jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa, ale smak przełamują kwaskowate pomidory. Ma przepyszny i odświeżający smak, z lekką nutą cytryny. Serdecznie Was zapraszam! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIosób 1-1,5 kg owoców morza 1 szklanka ryżu do risotto 2 papryki 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 3 łodygi selera naciowego 3-4 łyżki wazowe wywaru rybnego lub warzywnego 8 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz natka pietruszki szczypior sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, drobno siekamy również ząbki czosnku. Na dużej(...)nią cebulę i czosnek, smażymy przez dwie minuty i dodajemy ryż. Ciągle mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe wywaru. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno kawałki pokrojonego selera naciowego, oraz pokrojoną w paski paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około dwudziestu minut, stale pilnując by się
Miód i pieprzfajny i zgrany smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z ryby, a pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i żelatyny. Rybna rolada: 300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam 750 g i po odmrorzeniu pozostało 300 g.) 1 jajko 2 łyżki kaszki(...)Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora Mus pomidorowy: 3 szklanki rosoły lub bulionu z kostki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz, odrobina cukru Filety zmielić maszynką lub blenderem, dodać jako, kaszkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłoNigdy nie inspirowałam do tego, aby przygotować zupę rybną na miarę zupy mojej mamy... niebo w gębie. Pokusiłam się jednak aby przygotować zupę rybną inną niż tradycyjna. Poszukując idealnego przepisu, trafiłam na przepis z bloga Kwestia Smaku. Wybór okazał się doskonały, choć troszkę go zmodyfikowałam. W ogóle to uważam, że dodanie mleczka kokosowego do niemalże każdej zupy(...)zupie aksamitu i delikatności. Na 3 porcje 600 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby o białym mięsie 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 płaska łyżeczka startego imbiru 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka
Jadło i czytadłodania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej wody łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej :) Do naczynia przekładamy zmielone mięso oraz wszystkie pozostałe składniki, jakimi je doprawiamy, czyli przyprawy, czosnek(...)klopsiki. Bierzemy niewielką ilość mięsa i dłońmi formujemy malutkie, równe kulki (im mniejsze tym lepiej), tak jak w dzieciństwie bawiliśmy się plasteliną. Klopsiki partiami wrzucamy na gotujący się bulion. Gdy będą gotowe same wypłyną do wierzchu. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2 - 3 minut i wyławiamy je. Po ugotowaniu wszystkich kuleczek, polecam przecedzić rosół przez sitko i gazę
Taste Of My Day