kraju do popularna potrawa z wielką liczbą zwolenników. Spożywana jest przez cały rok, przy czym jest szczególnie popularna na stole z okazji wigilii Bożego Narodzenia – ze względu na mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych, w szczególności marchwi, selera czy cebuli(...)Składniki (dla 2 osób) 500g białej ryby (np. dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku z cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól (ok. 2 łyżeczki) natka pietruszki
Kulinarna Pokusafalse false PL X-NONE X-NONE Jak co roku w letnie wakacje wyjeżdżamy na kilka dni nad nasze morze Bałtyckie. A jak morze, to obowiązkowo muszę zjeść zupę rybną. Oczywiście jak wielu z Was znam kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem. I muszę przyznać(...)kawałek selera oraz korzeń pietruszki kawałek białej części pora 1 duży strąk czerwonej papryki Kilka pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4-5 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego Bulion warzywny w słoiczku ( Pudliszki) Natka pietruszki, cytryna Sól, pieprz do smaku Kilka kropel maggi hot dla podkręcenia smaku Olej do smażenia Opcjonalnie jeśli użyjemy świeżego łososia nie wędzonego wtedy dodać
W garach u Gosifalse false PL X-NONE X-NONE Jak co roku w letnie wakacje wyjeżdżamy na kilka dni nad nasze morze Bałtyckie. A jak morze, to obowiązkowo muszę zjeść zupę rybną. Oczywiście jak wielu z Was znam kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem. I muszę przyznać(...)kawałek selera oraz korzeń pietruszki kawałek białej części pora 1 duży strąk czerwonej papryki Kilka pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4-5 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego Bulion warzywny w słoiczku ( Pudliszki) Natka pietruszki, cytryna Sól, pieprz do smaku Kilka kropel maggi hot dla podkręcenia smaku Olej do smażenia Opcjonalnie jeśli użyjemy świeżego łososia nie wędzonego wtedy dodać
W garach u GosiGulasz rybny to pyszne, sycące a zarazem lekkie danie. Podany na ciepło z pieczywkiem smakuje rewelacyjnie, polecam. SKŁADNIKI : 500 g fileta z dorsza lub inna ryba(...)puszki pomidorów krojonych 1 spora cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny natka pietruszki PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje MarioliDodaj pokrojone lub starte na dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler) . Obsmaż je przez chwilę, a następnie wsyp ryż, wlej zmiksowaną dynię i dodatkowo 1,5 wody lub bulionu. Gotuj przez 15-20 minut mieszając co chwilę. Na koniec dopraw do smaku i wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Po kilku minutach zdejmij rondel z ognia. Ryż wchłania wodę, dlatego(...)również z innymi dodatkami, np. makaronem, pierożkami, tortellini, klopsikami/pulpecikami. Polecam również: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na obiad… Kluski śląskie Kotlety rybne siekane Burrito z mięsem mielonym Kurczak w sosie barbecue
Kulinarny S.O.S.biały bez zakwasu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy: 2 duże papryki 500 g piersi kurczaka 4-5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu duża cebula 2 ząbki czosnku masło, olej lub oliwa 2 listki laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz (lub ulubione przyprawy) majeranek Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój(...)listki laurowe oraz kurczaka pokrojonego w kostkę – smaż je, aż cebula się zeszkli, a mięso będzie obsmażone. Wrzuć pokrojone ziemniaki, wlej zmiksowaną paprykę i dodatkowo 1,5 litra bulionu. Zagotuj i gotuj około 20 minut. Chwilę przed zdjęciem z ognia wsyp majeranek i dopraw do smaku dodając ulubione przyprawy. Warto wzbogacić zupę dodatkowymi warzywami, np. marchewką, korzeniem pietruszki
Kulinarny S.O.S.Gulasz rybny z dorsza z dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne(...)filetów z dorsza 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojony 1/2 szklanki soku pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Rybę myjemy, oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze
Kuchnia MagdaLenyGulasz rybny z dorsza z dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne(...)filetów z dorsza 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojony 1/2 szklanki soku pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Rybę myjemy, oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze
Kuchnia MagdaLenyKOLOROWYM PIEPRZEM KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami: – to przepis na tradycyjne pierogi wigilijne inaczej – pyszne i delikatne – to pierogi w innym wymiarze – domowej roboty – idealne nie tylko(...)łyżki FARSZ: – Kapusta kiszona – 500g – Borowiki suszone – 40g – Sól himalajska drobna – do smaku – Cebula – 2 średnie sztuki – Sos teriyaki – 2 łyżki – Syrop klonowy – 2 łyżki – Masło – około 20g – Bulion warzywny – 200 ml – Daktyle – 5 większych sztuk – Listki laurowe – kilka sztuk – Ziele angielskie – kilka ziarenek – Pieprz do smaku – Sól do smaku PRZEPIS: 1. Wodę zagotuj i odstaw do delikatnego przestudzenia
globuskulinarnyryby są zdrowe chyba każdy z nas wie. Dziś postawiłam na zupę rybną- w roli głównej pstrąg. Składniki: 1 kg pstrąga 4 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 puszka zielonego groszku sól do smaku pieprz do smaku majeranek do smaku cynamon do smaku liść laurowy 2 litry wody Wykonanie: Ryby umyć i starannie(...)minut. Wywar przecedzić, z ryb zdjąć skórki i oczyścić z ości. Dwie cebule pokroić w cienkie plastry razem z pomidorami i rozgotować na tłuszczu, po czym zalać czystym bulionem. Wrzucić do zupy pokrojoną paprykę, przyprawić do smaku i gotować przez 15 minut. Następnie dodać groszek, mięso z ryby, rozlać na talerze i podawać np.z grzankami
Tradycyjna KuchniaDorsz w kremowym sosie na spaghetti z cukinii Delikatna i aromatyczna ryba duszona w ekstra kremowym sosie i podana na miękkich, choć nadal chrupiących paseczkach z
Blog z Apetytembulionu 2,5 l bulionu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik z wołowiną i wieprzowiną. Dodatkowo użyłam kilogram kaczych skrzydełek. I tak w wielkim garze wszystko się kitosiło do miękkości. Bulion przecedziłam(...)Następnie podsmażyłam na patelni pokrojony boczek, do którego stopniowo dorzucałam mięso z rosołu, poza kaczymi skrzydełkami. Bulion połączyłam z przecierem pomidorowym, skroiłam marchew i pietruchę z rosolnika. Następnie wrzucałam po kolei pozostałe składniki. Sok z ogórków jest opcjonalny, jak ktoś lubi bardziej kwaśne smaki. Należy doprowadzić do wrzenia i po lekkim ostygnięciu można już siorbać. Należy zupinę podawać w głębokim
Karczma Honoriettyczyli tarta rybna. Przepis zaczerpnięty z XIV wiecznej książki kucharskiej Tailleventa. Jak wskazywałaby nazwa jego również zainspirował kto inny, czyli Dominikanie, we Francji zwani Jakobinami. Oryginalny przepis zawierał również ogonki rakowe, a zamiast morszczuka mięso węgorza, który w średniowieczu był powszechnie jadaną rybą, dziś łatwą do zastąpienia ładnym białym mięsem na przykład właśnie morszczuka. Składniki: 2 porcje(...)średni por 1 łyżeczka tartego imbiru 1 goździk 4 całe jajka 1 żółtko 250ml mleka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rybę i pokrojonego w półplasterki pora gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem łyżki octu około 10 minut. Odcedzamy na sicie. Jedną częścią ciasta wykładamy formę do tarty, obsypujemy równo serem i układamy podzieloną na cząstki rybę. W misce mieszamy
Gotuj z Rumcajsem