uznania, sprawdza się dorsz, miruna , mintaj. Te sprawdziłam i mogę polecić. Danie bardzo smaczne, można podawać z ziemniakami jak również z ryżem. Zapraszam do przepisu. Składniki 600 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, mintaj) 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 g imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry pomidory krojone z puszki z ziołami 100 ml wywaru warzywnego, może być(...)masło klarowane Filety pokroić na mniejsze kawałki. posolić, posypać pieprzem odstawić do lodówki. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać tłuszcz w rondelku, zeszklić posiekane warzywa. Dodać pomidory z puszki, bulion warzywny, sok z cytryny. Doprawić szczyptą imbiru, kurkumą, curry, solą i pieprzem. Dusić około 10 minut. Do sosu włożyć filety ryby, przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut. W połowie
gotuj ze mnąZamiast tradycyjnej zupy grzybowej lub rybnej, na święta proponuję Wam zupę krem z pieczonych warzyw z dodatkiem oliwy estragonowej i ziaren granatu. Jej oryginalny i subtelny smak na pewno zaskoczy Waszych gości, a jeśli podacie ją w eleganckich talerzach firmy Ambition będzie smakowała jeszcze lepiej! Czas przygotowania : ok. 60 min. Porcja dla 4 osób : ● 300 g marchewki ● 2 czerwone papryki(...)żółte papryki ● 2 cebule ● 1 owoc granatu ● 1 ząbek czosnku ● 1 pęczek estragonu ● 60 cl bulionu warzywnego bio ● ok. 6 łyżek oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Estragon drobno posiekaj, zmiksuj z 4 łyżkami oliwy z oliwek, odstaw. Granat pokrój na ćwiartki, wyłuskaj z niego ziarenka, usuń białe błonki. Wyłuskane ziarna odstaw. Piekarnik rozgrzej do tempeartury 200 °C. Paprykę umyj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWielkanocne dania wcale nie muszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli
My Chcemy Jeśćsię okazuje każdy z nas robi zapewne gafy i nieliczni potrafią prawidłowo to robić... Poczytamy też o sushi a potem o dashi, to ostatnie to bulion z wodorostów i płatków wędzonej, suszonej ryby bonito. Następnie przechodzimy do typowo japońskich przepisów i tutaj musze powiedzieć, ze aby zacząć gotować po japońsku jakieś pojęcie na temat produktów czy składników jednak należy(...)kiedy dokładniej przyjrzymy się przepisowi to wcale tak to skomplikowanie nie wygląda, no może pod warunkiem, że w kuchni mamy kilka japońskich składników. Podstawą jest sos sojowy i sos rybny. Te składniki naprzemiennie znajdziemy w każdym daniu. Następne składniki to olej z prażonych nasion sezamu i sos ostrygowy a także sake i płatki bonito, wszelakie japońskie makarony i tak dalej
Radość kipiąca uśmiechem.główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego 5 plastrów świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 gwiazdka anyżu sól ,do smaku dodatki : 2 jajka kurze ugotowane na twardo kilka grzybów mun , namoczonych we wrzątku pęczek dymki 1 czerwona papryka spiczasta(...)żeby tylko pykało, przez co najmniej trzy godziny . Po tym czasie odcedzamy rosół od zawartości . Kości obieramy z mięsa . Odławiamy także gotowaną marchewkę i kroimy w cieniutkie zapałki . Odcedzony bulion odstawiamy . Makaron ramen przygotowujemy według wskazań producenta , na opakowaniu . Teraz gorący makaron, nakładamy do miseczek , zalewamy ramenem . Dekorujemy pokrojoną w zapałki dynią ( surową ) i marchewką z wywaru , kawałkami mięsa obranego
Ogrodnik w podróżytego rybnego dania pasuje biała ryba – w mojej wersji jest to dorsz na parze, ale równie dobry będzie sandacz czy halibut. Jeśli nie macie ochoty na parowaną rybkę – zmodyfikujcie ten przepis i przygotujcie ją na własny sposób. Możecie na przykład wybrać sandacza ze skórą i go usmażyć na łyżce masła, choć jestem przekonana, że będziecie bardzo zadowoleni(...)danie, w którym łączę kiszoną kapustę i rybę. Do kapusty pasuje majeranek, do majeranku pasują ziemniaki i takim sposobem w mojej głowie (a potem w kuchni), narodziło się danie rybne z ziemniakami i kiszoną kapustą. W roli głównej dorsz, żeby był lekki – przygotowałam go na parze. Został podany na potrawce z ziemniaków i kapusty, do której dla przełamania kwasowości
DietologWarzywno-rybna zupa z krewetkami Pyszna, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu zupa dla miłośników dań wege i nie tylko. Składniki: - 300g polędwicy z dorsza - 15 krewetek - 1 mała cukinia - 1 papryka - 1 duży pomidor - 3 małe marchewki - kilka zielonych szparagów - 1 cebulka dymka - 3 ząbki czosnku - 4 łyżki oleju - 50ml białego wina wytrawnego - liść laurowy, pieprz - świeża bazylia(...)oregano - sól morska - pieprz cytrynowy - pieprz cayenne - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki Sposób przygotowania: - najpierw przygotowujemy bulion warzywny: pokrojone marchewki wraz z cukinią, szparagami, liściem laurowym i świeżą bazylią gotujemy w garnku z wodą; - na patelni dusimy z 2 łyżkami oliwy pokrojone warzywa takie jak papryka, pomidor, cebulka dymka, ząbki czosnku oraz obrane krewetki przyprawione solą i pieprzem
MintTasteZupa rybna Bouillabaisse, pochodzą ze śródziemnomorskiego wybrzeża Francji, jest jedną z chlub kuchni prowansalskiej.Zupa Bouillabaisse ma wiele przepisów,tak jak wielu jest kucharzy, ale przepis marsylski jest powszechnie uznawany za najbardziej autentyczny i oryginalny, który musi zawierać oprócz ryb i skorupiaków (których u mnie brak), oliwę z oliwek, cebulę, pomidory, czosnek, pietruszkę, szafran, koper włoski, tymianek, liścia laurowe i skórkę(...)starożytni Grecy, którzy byli założycielami Marsylii w 600 r.p.n.e., zajadali się prostym gulaszem rybnym, zwanym „kakavia” Legenda mówi, że zupa rybna Bouillabaisse została stworzona, przez rybaków z Marsylii, którzy po powrocie do portu, chcieli szybko przygotować posiłek i tak narodziła się zupa rybna Bouillabaisse. Zupa rybna z Francji, czyli Bouillabaisse, jest naszym dzisiejszym gościem. 👥 – 4 ⏰ – 50-60 minut
RafalCookFilety z dorsza w aksamitnym sosie Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Rumiana rybka duszona w przepysznym, kremowym sosie. Potrawę możemy podać z ryżem lub makaronem
Blog z Apetytemsubscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także: – kotlet serowy – smażony camembert z żurawiną – pieczony ser brie – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty KURCZAK Z PAPRYKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE: 30 minut Ilość porcji(...)łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu – 1 czerwona papryka – 1 żółta papryka – 1 duża czerwona cebula – 10 suszonych pomidorów – 150 ml bulionu jarzynowego lub z kurczaka – 1/3 szklanki śmietany 18% SKŁADNIKI POZOSTAŁE: – placki ziemniaczane z tego przepisu na chrupiące placki ziemniaczane – listki bazylii do podania PRZYGOTOWANIE: KURCZAK Pokrój kurczaka w małe
nietylkopasta.plmuszę nikogo przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy : Składniki:2 łyzki olejuszczypiorek1 łyżeczka imbiru2-3 łyżki czerwonej pasty curry1 puszka mleka kokosowego150 ml bulionu kurczakowego4 kaffir liścieok 400 gr łososiaok 250 gr krewetek1 łyżka sosu rybnego2 łyzki sosu sojowegoryż, natka pietruszki lub kolendry Wykonanie:Na rozgrzanym oleju smażymy szczypiorek I imbir(...)Dodajemy bullion kurczakowy, kaffir liście, mleko kokosowe. Trzymamy ok 1 min do połączenia składników. Dodajemy łososia. Trzymamy od momentu zagotowania ok 2-3 min.Teraz dodajemy krewetki sos sojowy I rybny. Trzymamy minute I zabieramy z gazu. Jeżeli będziemy trzymać dłużej- nasze krewetki będą twarde. Gotujemy ryż- I obiad gotowy. Śmieję się , że ugotowanie obiadu zajmuje mniej niż ryżu.Zapraszam
Smaki Edytykraju do popularna potrawa z wielką liczbą zwolenników. Spożywana jest przez cały rok, przy czym jest szczególnie popularna na stole z okazji wigilii Bożego Narodzenia – ze względu na mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych, w szczególności marchwi, selera czy cebuli(...)Składniki (dla 2 osób) 500g białej ryby (np. dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku z cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól (ok. 2 łyżeczki) natka pietruszki
Kulinarna Pokusafalse false PL X-NONE X-NONE Jak co roku w letnie wakacje wyjeżdżamy na kilka dni nad nasze morze Bałtyckie. A jak morze, to obowiązkowo muszę zjeść zupę rybną. Oczywiście jak wielu z Was znam kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem. I muszę przyznać(...)kawałek selera oraz korzeń pietruszki kawałek białej części pora 1 duży strąk czerwonej papryki Kilka pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4-5 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego Bulion warzywny w słoiczku ( Pudliszki) Natka pietruszki, cytryna Sól, pieprz do smaku Kilka kropel maggi hot dla podkręcenia smaku Olej do smażenia Opcjonalnie jeśli użyjemy świeżego łososia nie wędzonego wtedy dodać
W garach u Gosifalse false PL X-NONE X-NONE Jak co roku w letnie wakacje wyjeżdżamy na kilka dni nad nasze morze Bałtyckie. A jak morze, to obowiązkowo muszę zjeść zupę rybną. Oczywiście jak wielu z Was znam kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem. I muszę przyznać(...)kawałek selera oraz korzeń pietruszki kawałek białej części pora 1 duży strąk czerwonej papryki Kilka pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4-5 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego Bulion warzywny w słoiczku ( Pudliszki) Natka pietruszki, cytryna Sól, pieprz do smaku Kilka kropel maggi hot dla podkręcenia smaku Olej do smażenia Opcjonalnie jeśli użyjemy świeżego łososia nie wędzonego wtedy dodać
W garach u GosiGulasz rybny to pyszne, sycące a zarazem lekkie danie. Podany na ciepło z pieczywkiem smakuje rewelacyjnie, polecam. SKŁADNIKI : 500 g fileta z dorsza lub inna ryba(...)puszki pomidorów krojonych 1 spora cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny natka pietruszki PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje Marioli