brak, no ale jeść przecież trzeba... Wpadłam więc na pomysł, żeby przygotować delikatny azjatycki bulion warzywny i przyrządzić na nim kleik ryżowy :) Jest naprawdę smaczny, a do tego rozgrzewający. Polecam - nie tylko w chorobie :) Danie przeznaczone jest również dla wegetarian i wegan, jeżeli pominiemy sos rybny (ja go akurat uwielbiam i ładuję go wszędzie gdzie się da, ale można
Tajskie smakisię opłaci. Risotto z łososiem i szpinakiem jest po prostu pyszne! Kremowe i mocno rybne, a do tego zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje: 300 g fileta z łososia400 g ryżu arborio100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego, w ostateczności może być z kostki)1 cebula50 g masła50
Obiad za dychęZapraszam na smaczną i prostą w przygotowaniu galaretkę rybną. Można ją podać na kolację z kawałkiem chleba i na uroczystościach. Składniki: pół dużej wędzonej makreli mała puszka kukurydzy (212g) 2 jajka ugotowane na twardo 3 małe marchewki 0,5 l bulionu 3 łyżki żelatyny sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zalewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneJeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami
Kuchenne WariacjeOpis: Tom Yum to tajska, ostra zupa, która przygotowywana jest na bazie bulionu lub wody. Zazwyczaj podawana jest z krewetkami lub kurczakiem. Zupa ma charakterystyczny i znakomity ostro-kwaśny smak. Zupa Tom Yum jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Składniki: 400 ml wody 15 dużych krewetek obranych z pancerzyków 1 puszka mleczka kokosowego 2-3 łyżki pasty(...)cebuli 1 cebula szalotka 3-4 świeże ostre papryki chili 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej 3 łyżki soku z limonki 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru Świeża kolendra Imbir galangal Sposób przygotowania: Do dużego garnka wlewamy wodę. Gdy woda będzie gorąca dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Następnie dodajemy mleczko kokosowe
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełososiem, ziemniakami i szpinakiem z dodatkiem marchewki, koperku i zabielana śmietanką. Pożywny posiłek, który robi się błyskawicznie. Idealna dla zabieganych! Składniki: 450 g filetu z łososia 1, 75 litra bulionu warzywnego 1 średnia marchewka 3 duże ziemniaki 2 garście świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)kostkę (około 3 – 4 cm). Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać. Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i zawartość patelni. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić posiekany szpinak i pokrojonego łososia. Gotować na najmniejszym ogniu około 3 min. Na koniec dodać śmietankę oraz
Oryginalny smakJeśli czytaliście ostatni wpis to: a/ macie już bulion i wiecie, że jest zajebiście dobry, b/ macie w planach zrobienie tego bulionu, bo jesteście ciekawi czy
slodkokwasnaplwigilijnym stole królują trzy zupy, barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został zastąpiony taką zupą grzybową. Składnik: - 100 g suszonych grzybów - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - śmietana - olej - 1,5 l bulionu - liść laurowy - ziele angielskie - sól - pieprz - uszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą
Kulinarne życieGulasz rybny z dorsza Szybki i bardzo smaczny obiad jednogarnkowy. Soczyste kawałki rybki duszone w smacznych i kolorowych warzywach, to fajna i lekka alternatywa dla typowego gulaszu mięsnego. Danie jest bardzo pożywne i wartościowe, możemy je podać z ziemniaczkami albo z ryżem. Polecam! Składniki: 1 duży płat dorsza (lub 2 mniejsze) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 250g(...)pieczarek 1 marchewka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody 3 łyżki mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka mielona, szczypta chilli *** Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym *** *** Kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym (zamiennie
Blog z ApetytemMoja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami. Składniki: 300g filetów z halibuta 300g krewetek 600g ziemniaków 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1litr bulionu drobiowego 3 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka kurkumy natka z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinywyraźnie zmniejszy swą objętość.Dolać gorący bulion oraz dołożyć jogurt.Mieszając zagotować pora z bulionem i śmietaną.Zagęśić łyżeczką mąki.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową do smaku.Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.Nie przedłużać za bardzo duszenia,bo por sie po prostu rozgotuje.Świetnie uzupełni każde drugie danie,idealny do dań rybnych wszelkiego rodzaju,grilowynych,smażonych,pieczonych jest po prostu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śniadaniami przydałyby się też szybkie obiady Tym razem propozycja zupy rybnej, którą mój mąż uwielbią. Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5 kg dużych krewetek (gotowanych) 0,5 kg filetu z łososia 1 opakowanie mieszanki morskiej 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, papryka chilli, papryka słodka, pieprz, sól, sos sojowy
Kuchnia w bieguskładników odżywczych, nie są długo transportowane i możesz je kupić u lokalnych rolników. Jesienią zachęcam do przygotowywania zup z warzyw okopowych, grzybów i strączków. Możesz je robić na bazie bulionów mięsnych, warzywnych, na wodzie, z dodatkiem mleka krowiego czy kokosowego. Ich smak zawsze wzbogaci masło lub oliwa z oliwek, prażone pestki dyni, słonecznika, orzechy laskowe czy nerkowca, grzanki- to super(...)dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i curry, zupa krem z soczewicy i batatów, jak i zupa krem z pieczonych białych warzyw. Jesienią bardzo często królują u mnie również zupy rybne, bo wolę sięgać po mięso ryb niż zwierząt. Warzywa na zupę należy zawsze obrać ze skórki, podstawowe przybory kuchenne, które ułatwią Ci pracę z okopowymi warzywami to zdecydowanie ostra
SMYKWKUCHNIPulpety rybne. Przepis krok po kroku. Składniki: 200 g filetów z łososia 300 g filetów z dorsza 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku skórka otarta z ½ cytryny 4-5 łyżek bułki tartej 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku sól, czarny pieprz Sos: 400 ml śmietanki(...)posypanej bułką tartą. Pulpeciki ugotuj na parze, od momentu zagotowania około 15 minut. Ja użyłem przystawki Varoma do Thermomixa. Można je także ugotować w bulionie lub osolonej wodzie, około 10 minut na małym ogniu. Do rondelka wlej śmietankę. Doda skórkę cytrynową, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz i cukier
kuron.com.pl