KOPERKOWYM SKŁADNIKI 500 gramów fileta z dorsza bez skóry; 250 gramów brzuszków z łososia; 30 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego; 2 łyżki bułki tartej; natka pietruszki; pęczek koperku; dymka; 1 duże... Artykuł Pulpety rybne w sosie koperkowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkazupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie i na straganie. Składniki szalotka papryczka chili mleczko kokosowe bulion warzywny (2 litry) dynia (około 1kg) pierś z kurczaka(około pół kilograma) łyżka masła/oliwy Przyprawy limonka sos rybny sos sojowy sól pieprz imbir makaron/pieczywo Wykonanie : 1. Rozgrzej gar z oliwą. Podsmaż szalotkę,imbir,papryczkę chili. 2. Zalej wcześniej
Fiolka w kuchnipęczek szparagów białych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki masła 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki śmietany 50g płatków migdałowych sól, pieprz po 2 krople sosu rybnego kawałek parmezanu do posypania- niekoniecznie Przygotowanie: Cebule i czosnek drobno posiekaj. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój(...)garnka wrzuć zielone, do drugiego białe szparagi i po jednym ziemniaku do każdego garnka. Smaż je przez 2-3 minuty. Do każdego garnka wlej 250ml ( ja dałam po 300ml.)bulionu lub wody i gotuj przez 8 minut. Zmiksuj blenderem zawartość obydwu garnków, a następnie dodaj po łyżce śmietany. Dopraw do smaku. Rozgrzej patelnię i wrzuć płatki migdałowe. Praż je przez
Kubki smaku31/40) 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki(...)podsmażać 2-3 minuty. Dolać trochę bulionu i dusić przez 3-5 minut. Dodać seler i paprykę, dobrze zamieszać i przelać wszystko do garnka. Dodać połowę mleka kokosowego, zagotować i dusić przez minut. Dodać bulion i resztę mleka kokosowego, gotować przez 3-4 minuty. Dodać starty imbir i trawę cytrynową oraz sos rybny i sok z limonki. Gotować 2 minuty
Pociąg Do Kuchnichili 4 łyżki oleju z prażonego sezamu (lub zwykłego oleju sezamowego) 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego Do podania: 1 jako na porcję zupy makaron ryżowy ziarna sezamu Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy i odstawiamy aby przestygło. W dużym garnku rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy pokrojonego(...)się nie przypaliły. Wlewamy bulion, w którym gotowaliśmy kurczaka. Z kapusty odkrawamy białą końcówkę a następnie rozdzielamy liście. Małe listki ze środka pozostawiamy całe a duże szatkujemy w paski. Papryczkę chili kroimy w plasterki. Kapustę oraz papryczkę wrzucamy do gotującej się zupy. Do zupy dodajemy sos sojowy oraz rybny. Gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania
Qchnia po prostukalafiora (u mnie mrożony ale oczywiście może być też świeży), 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry, ok. 300 ml bulionu (u mnie warzywny ale może być także mięsny), 130 ml śmietanki kokosowej, sos rybny, sos sojowy, sos sweet chilli, sok z limonki, cukier, przyprawa w proszku "red curry", olej lub oliwa do smażenia Kurczaka kroję w kostkę i smażę(...)troszeczkę wody. Następnie dodaję 2 łyżki sosu rybnego - ma bardzo charakterystyczny zapach ale idealnie podbija orientalny smak curry. Wlewam 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę limonki, 2 łyżki sosu sweet chilli, 1/2 łyżkę cukru oraz przyprawę "red curry", która dodatkowo podbija mi smak całego dania. Całość mieszam, wrzucam kurczaka, kalafiora oraz nasz bulion. Gdy kalafior zmięknie dolewam krem kokosowy. Robię
Przepis na Dzień Dobrykażdej strony na TomYang BBQ. ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI SKŁADNIKI: * bulion z kurczaka – 500 ml * pomidory koktajlowe – 6 szt * trawa cytrynowa – 2 szt * liście kaffiru – 6 szt * imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki – 6 szt * sos rybny – łyżki * sok z limonki – 4 łyżki * cukier trzcinowy – łyżka * pasta chili(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Tom Yang BBQ wlewamy gorący bulion, dodajemy imbir, liście kaffiru i chili – podgrzewamy. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki – podgrzewamy ok. 5 minut. W tym samym czasie na górze grillujemy obrane i oczyszczone krewetki. Doprawiamy sosem rybnym, cukrem , sokiem z limonki, pastą chili i pastą tom yum. Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki
Ostra na Słodkotrudne w zdobyciu :) Inspirowałam się na przepisach od Kwestii smaku i Simply lifetimie . Składniki na bulion tajski 2 litry wody 2 marchewki 1 por 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru 1/2 papryczki chilli zupa tajska z ryżowym makaronem
pink envelopeZUPY ZUPA KREM Z POMIDORÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM KREM Z ZIEMNIAKÓW Z CIEMNYM PIWEM ZUPA KURKOWA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ BULION Z JAJKIEM I SEREM HALLOUMI TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM ZUPA KREM Z BIAŁEJ CEBULI KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW
nietylkopasta.plcynamonowej 2 goździki 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżeczki soli 60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 małych dymek DODATKI: makaron ryżowy wstążki chili (3 krążki na zupę) grzyby mung kiełki fasoli mung szczypiorek kolendra mięta limonka sos rybny 150g łopatki wołowej Szponder wsadzamy do zimnej wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, zostawiamy na godzinę(...)miseczce układamy ugotowany makaron ryżowy, chili, grzyby mung (wcześniej zalane wrzątkiem), opłukane kiełki, szczypiorek, kolendrę, mięte, troszkę soku z limonki, 1/2 łyżeczki sosu rybnego, mięsne części szpondra i cieniutko pokrojoną łopatkę wieprzową. Całość zalewamy bulionem. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiwiększości będzie robił się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli bez większego zmęczenia zasiąść do stołu i cieszyć się tylko smakami. Dziś proponujemy Wam bulion gotowany na kaczce, który z doskoku doglądamy i ściągamy z niego wypływające szumy. Pyszne i cieniutkie ciasto na pierożki wyrabiane przy pomocy robota, a potem gotowane w parowarze . I jeszcze(...)kciuka, 7 świeżych grzybów shitake, 3-4 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżki sosu rybnego dodatkowo: 100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung Ciasto: 250 g mąki pszennej typ 450, 1/2 łyżeczki soli, 175 ml gorącej wody Farsz: mięso z kaczki (z bulionu), świeża papryczka chili, 1 duży ząbek czosnku, 1/2 pęczka grubego szczypiorku ( część biała i zielona
Plate of Joycebuli, 2 duże ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 puszki mleczka kokosowego - 200 ml, olej rzepakowy Mięso mielone wykładamy do miseczki, przyprawiamy sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Nabieramy niewielkie porcje mięsa, najlepiej łyżeczką i tworzymy(...)oraz imbir. Przesmażamy wszystko przez kilka minut i dodajemy oczyszczone i pokrojone na połowę warzywa - groszek i fasolkę oraz bakłażany pokrojone na ćwiartki. Przesmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu i następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze z 5 minut i podajemy gorące z ryżem basmati. Smacznego
Plate of Joycoś innego”, a smakuje wyjątkowo? Galimatias słowny, nieprawdaż? Otóż na pomoc przyszła książka kulinarna „Roślinny komfort food”! Używając warzywo takie jak seler, przygotowałem takie danie, które wizualnie przypomina paluszki rybne, ale ma zupełnie inny, własny, wyjątkowy smak! Jest to doskonała, samodzielna przekąska, jak również fantastyczny dodatek do dania głównego! Zachęcam wszystkich, do spróbowania tej potrawy(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Seler obieramy, kroimy w słupki ( mniej więcej takie, jak paluszki rybne). Gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym z dodatkiem sosu sojowego i nasion kolendry. Wyciągamy z bulionu i studzimy. Mąkę, napój sojowy mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki selera owijamy w algi (uprzednio zwilżamy wodą). Tak przygotowane paluszki zanurzamy
R'n'G Kitchenłodyżek pieprz do smaku 1. W niewielkiej szklanej misce mieszam sos rybny i 2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Kawałki łososia mieszam z marynatą, odstawiam do lodówki na 20-30 minut. Trawę cytrynową kroję na 4-centymerowe kawałki, rozgniatam trzonkiem noża. 2. Bulion podgrzewam, wrzucam liście limonki, ziarna pieprzu, trawę cytrynową, doprowadzam do wrzenia, gotuję 5 minut. W tym czasie(...)odparowania soków ok. 3 minuty. delikatnie mieszając. Następnie dodaję do bulionu zawartość patelni, pomidory, ananasa (jeśli mam) i cukier do bulionu. Gotuję na lekkim ogniu 10-12 minut. 4. Wciskam do zupy sok z jednej ćwiartki limonki, gotuję 1 minutę i próbuję. Zupa powinna być lekko rybna i słodkawa w smaku, wyraźnie kwaśna i troszkę pikantna. W razie potrzeby doprawiam
Kuchnia Prezydentowejporcje) Składniki: 250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 200 g zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki 1 łyżka soku(...)kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj sos rybny i zmiksuj na pastę. Do tej samej patelni wlej mleko kokosowe wraz z bulionem, dodaj kurczaka, fasolę szparagową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj całość przez
karmelowy