bulion rybny - 500 przepisów (strona:22/34)

Ryba po grecku 76

Składniki: Filety rybne 1 kg Marchewka 6 większych Seler średni Pietruszka korzeń średni Por biała część u mnie 180 g Cebula 2 Bulion szklanka 1- 1 i 1/2 szklanki Ziele angielskie 3 Liść laurowy 2 Pieprz 5 kulek Koncentrat pomidorowy słoiczek 200 g Musztarda delikatesowa łyżka Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, doprawić z dwóch stron solą

Kulinarne przygody
Restauracja Cyrano de Bergerac 145

pozycje z menu, które zamówiliśmy: Krem z łososia z żabimi udkami Przepyszna zupa. Chyba po raz pierwszy jadłam zupę rybną. Tak samo pierwszy raz próbowałam obgotowanego żabiego udka. Zaskakujące smaki. Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny bulion, bardzo dobrze przyprawiony. Okazuje się, że makaron czy ziemniaki są zbędne. Szok. Perliczka z kasztanami, purée z dyni

Karola gotuje
Zupa tajska - Mój #1 !!! 191

drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy i chwilę podsmażamy.Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem.Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście limonki. Gotujemy ok 15 min.Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paski jak kto woli.Mleczko kokosowe przed otwarciem

Olikowa kuchnia
Zielone curry z kurczakiem 226

minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe

Tajskie smaki
Jarzynowy bulion tajski 140

Zmodyfikowałam przepis Kena Homa na "Tajski bulion drobiowy z północy" z książki tegoż pt. "Łatwa Kuchnia tajska" i zrobiłam bulion z samych jarzyn. Ale jest tak świetnie doprawiony, tak pełen smaku, że nawet osoba bardzo mięsożerna będzie zachwycona. Smak jest delikatny i lekki, a przy tym wyrazisty i  różnorodny, świetnie łączy harmonijne akordy przypraw i aromatu jarzyn, świeżość ziół(...)wodą i przyprawami, dodać posiekane chili, kurkumę, cukier, sos sojowy i sos rybny. Gotować na małym ogniu 5 minut.  Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowo sosem sojowym. Kiełki przelać wrzątkiem na sitku, wyłożyć na talerzyk. 4. Do miseczek włożyć makaron, zalać gorącym bulionem, udekorować krążkami chili, zielonej cebulki, kiełkami  i kolendrą

Kuchnia Prezydentowej
Curry z kurczaka i bakłażana 231

dosłownie w 35-40 minut.  Pyszne, zdrowe i niezwykle aromatyczne. Składniki: 1/2 kg piersi kurczaka, 1 większy bakłażan lub 2 mniejsze, 2 łodygi trawy cytrynowej, 2 łyżeczki sosu rybnego, 400 ml mleczka kokosowego do dekoracji : świeża kolendra i chilli Pasta: 1 chilli - bez pestek,* 2 szalotki, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka, 4 suszone liście limonki kaffir(...)jeszcze kilka minut i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotować jeszcze z 20 minut, na koniec doprawić sosem rybnym.  Curry podałam z ryżem basmati. Udekorowałam świeżą kolendrą i chilli. Jeżeli chcecie, aby curry było rzadsze można dolać wody lub bulionu warzywnego. Smacznego * ilość chilli najlepiej dostosować do siebie, jeżeli lubicie bardziej pikantne dajcie jej więcej

Plate of Joy
Wegańska zupa „na kaca” ;-) 70

łyżka syropu daktylowego lub słodu jęczmiennego* (lub więcej, do smaku) 1 łyżka octu balsamicznego (lub więcej, do smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego  tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki pietruszki(...)gotować dalsze 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sosem sojowym i rybnym, Tabasco i ewentualnie pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje w ostrzejszej wersji. Podawać z upieczonymi pomidorkami, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! * W wersji bezglutenowej należy użyć syropu daktylowego. ** Jeśli wykorzystany został pozbawiony tłuszczu bulion, można użyć pół łyżki oleju więcej. W oryginalnym przepisie użyty został sos Worcester

Even Better Food
Wegańska zupa „na kaca” ;-) 168

puszki) 1 łyżka syropu daktylowego lub słodu jęczmiennego* (lub więcej, do smaku) 1 łyżka octu balsamicznego (lub więcej, do smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki(...)gotować dalsze 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sosem sojowym i rybnym, Tabasco i ewentualnie pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje w ostrzejszej wersji. Podawać z upieczonymi pomidorkami, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! * W wersji bezglutenowej należy użyć syropu daktylowego. ** Jeśli wykorzystany został pozbawiony tłuszczu bulion, można użyć pół łyżki oleju więcej. W oryginalnym przepisie użyty został sos Worcester

Even Better Food
Zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem 144

kurczakiem i kokosowym mlekiem Składniki: na 4 porcje 1l bulionu z kurczaka ugotowane mięso z połowy kurczaka 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 2 marchewki 300 g zielonej cukinii 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 3 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej 3 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego 2 łyżki rybnego sosu 2 łyżki tajskiej soi, ewentualnie więcej 1 łyżka oliwy Pokrój

codojedzenia
Knedle rybne z sosem koperkowym 133

oliwa 600g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1,5 szkl maki pszennej 1 łyżka masła  gałka muszkatołowa Sos koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu  2 łyżki kwaśnej śmietany garść kopru  pieprz Wykonanie:Filety kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia(...)kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią  i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy ok 10 minut. Gotowe polewamy sosem koperkowym, który przygotowujemy bardzo prosto. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Wlewamy bulion i gotujemy ok 10 minut, mieszając

Anioły w kuchni
Ryba w pomidorach 138

ryba w pomidorach, delikatna a zarazem wyczuwalna w smaku. Danie idealne nie tylko w niedzielne popołudnie. Składniki: filety rybne z dorsza +/- 1 kg 3 marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule słoik 360 g koncentratu pomidorowego szklanka passaty łyżeczka chrzanu szklanka bulionu warzywnego lub wody szczypta mielonego ziela angielskiego oraz kardamonu 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Zasmakuj Kuchni
Zupa kurkowa po tajsku 205

zupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego – 1 pierś z kurczaka – świeża kolendra – 1/2 cukinii – szczypta cury – 1/2 ostra papryczka – sok z 1/2 limonki – trawa cytrynowa – sos rybny – mleczko kokosowe – kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego 326

tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1 papryczka chili 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 - 3 łyżki sosu rybnego sól do smaku makaron chow mein  Wykonanie:Szalotki kroimy(...)wrzucamy piersi z kurczaka i podsmażamy. Kurczaka zdejmujemy łyżką cedzakową, a  na patelnię wrzucamy chili i szalotki, przesmażamy i dodajemy pieczarki. Smażymy 3 - 4 minuty.Do garnka wlewamy bulion, dodajemy kurczaka i podsmażone warzywa. Dorzucamy zielony groszek, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut.Gdy groszek jest

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta z koperkiem 48

Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia. Podawana na ciepło idealnie komponuje z daniem mięsnym jak i rybnym. Serdecznie polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z koperkiem – składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 czubate łyżki masła pół szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka cukru 3 mocno czubate łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo

Olcia gotuje!
Wegański rosołek 86

Pyszny, mocno warzywny i, dzięki arkuszom nori, lekko “rybny” w smaku. Wyśmienicie smakuje z makaronem ryżowym. Idealna potrawa na obiad, także dla maluchów. Zawsze ją gotuję

Lamarida.pl