bulion rybny - 500 przepisów (strona:30/34)

Rybne curry z małżami podane z chlebkiem naan / Fish curry with mussels served with naan breads 153

Kolejna inspiracja australijskim Masterchef'em  i przepisem  Garego Mehigan'a. W okresie jesienno-zimowym curry bardzo często pojawia się na moim stole. Najczęściej różne

Magiczna kuchnia Darii
Soczewica zielona jak gotować ? 49

warzywami i przyprawami, takimi jak kurkuma, kumin czy kardamon. Sekcja 4: Dodatki do Gotowanych Potraw Zielona Soczewica jako Dodatek: Gotowaną soczewicę można podać jako dodatek do dań mięsnych, rybnych lub wegetariańskich. Doskonale komponuje się z pieczonymi mięsami, rybami czy grillowanymi warzywami. Ryż z Soczewicą: Połącz gotowaną zieloną soczewicę z ugotowanym brązowym ryżem. To zdrowy i sycący dodatek do dań głównych(...)szklanka gotowanej zielonej soczewicy 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 ziemniak, pokrojony w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy do smaku: kurkuma, kumin, sól, pieprz Świeże zioła (np. natka pietruszki lub koper) do dekoracji Instrukcje: Smażenie Warzyw: W garnku rozgrzej oliwę

Podstawy Gotowania
Zupa rybna z krewetkami 57

rybną znajdziemy w kuchniach wielu krajów. Co kraj, to obyczaj - każdy narów ma swoją własną zupę rybną. I tak np. na Węgrzech zjemy halaszle, w Ameryce chowder, we Francji bouillabaisse, w Rosji uchę, a w Japonii suimono. W Polsce oczywiście też mamy swoją zupę rybną - jej tradycyjną wersję podaje się w Wigilię w niektórych regionach kraju. Do zup rybnych czasem(...)dodaje się także owoce morza lub rybią ikrę. Dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem owoców morza - tym razem do zupy dodałam krewetki. Zupa rybna z krewetkami - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: por, 2 pietruszki, marchewka, 3 cebule, 50g masła klarowanego, 3 łyżki domowej przyprawy do zup, 2 litry wody, 4 filety z mintaja, 400ml mleczka

Z notatnika dietetyka
Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa według Doroty Wellman 138

jednego, ani do drugiego tak entuzjastycznie jak ja nie podchodzi, ale powoli się przekonuje, Więc jest dobrze. Dzisiaj postanowiliśmy więc połączyć obie te rzeczy o zrobiliśmy pyszną, esencjonalną zupę rybną. Mistrzostwo świata, musimy takie rzeczy robić częściej! A przepis na tę zupę podpatrzyliśmy w książce o rybach, którą możecie zdobyć w Lidlu (do czego zresztą zachęcamy). O samej książce(...)jesiotra, pstrąga, szczupaka), umytych 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki oliwa z oliwek 1/2 papryczki chili, posiekanej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego 1 puszka (400 g) pomidorów pelati 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w niezbyt dużą kostkę sól

Marder&Marder Manufacture
Czarka wschodniego zdrowia- zupa z udon 251

Zupa jest na wodzie i nie ma w tym nic dziwnego bo pasta miso to koncentrat mega zdrowego bulionu sam w sobie.Japoński synonim zdrowia.Wszystkie składniki tej zupie są wyjątkowo zdrowe i to w dosłownym tego słowa znaczeniu.No może nudle są skromnym dodatkiem dostarczającym bądź co bądź potrzenych w małych ilościach węglowodanów. Po ymienione składniki warto wybrać sie do orientalnego(...)pęczek grzybków enokitake 2-3 duże namoczone grzyby mun duża marchewka pokrojona w cienkie szerokie wstążki garść kiełków fasoli mung (tauge) 4 łodygi szpinaku wodnego 1 łyżka jasnego sosu rybnego 1 łyżka pasty miso Przygotować wszystkie składniki: Namoczone w gorącej odzie grzyby mun pokroić w szerokie paski. Namoczoną w gorącej wodzie skórkę sojową pokroić w kawałki (najwygodniej mi to robić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dieta na zdrowe jelita 85

topinamburu pół czerwonej papryki 2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili Pełny przepis: Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi KISZONA KAPUSTA Z CZARNUSZKĄ Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion(...)octu jabłkowego świeżo mielony pieprz garść rukoli do dekoracji kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni Pełny przepis Carpaccio z kiszonych buraków ŻUREK CHRZANOWY Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur domowego mały słoik chrzanu

Ugotowane pozamiatane
Risotto z rabarbarem i rybą 52

 Na polskich stołach, zazwyczaj w piątki, podaje się rybę. Ja raczej od tego schematu odchodzę, jem kiedy chcę,a nie kiedy wypada. Najczęściej podaję w

R'n'G Kitchen
Gołąbki z tuńczykiem 103

Dobrze widzicie i jak skosztujecie będziecie chcieli więcej. Eksperyment powodzeniem zakończył się. Składniki: 1 młoda kapusta 1,5 szklanki ryżu 250 g tuńczyka w oleju 1

R'n'G Kitchen
Zupa Pho 127

weekend wyruszyliśmy w smakową podróż do Wietnamu i ugotowaliśmy jedną z najbardziej znanych zup – zupę pho . Jest to głęboki w smaku, aromatyczny, słodko-kwaśny bulion przygotowany z dużej ilości różnych mięs wołowych z kośćmi. W wielu przepisach poleca się gotować zupę z dodatkiem kości wołowych, tych jednak nie udało nam się dostać, ale zamówiliśmy w masarni ogon wołowy, dzięki któremu(...)kością 3 średnie cebule 6 cm korzenia imbiru 3 gwiazdki anyżu 5 goździków 1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarenkach 2 laski cynamonu 3 owoce zielonego kardamonu 100 ml sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki cukru trzcinowego Do podania: makaron ryżowy limonka świeża kolendra szczypiorek ostra papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebule obrać, przekroić na połówki i opalić

niecodziennikpary
Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. 192

Gołąbki w moim domu są jednym z ulubionych dań. Czy to te z farszem rybnym , czy te tradycyjne , oszukane albo z tortownicy czy po prostu faszerowana główka kapusty - uwielbiamy je wszystkie. Przyszedł w końcu czas na wersję wegetariańską. Tym razem postawiłam na kapustę pekińską, która z racji tego, że nie musi być gotowana, świetnie nadaje się do zapiekania. Nadziałam(...)kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu biała (nie żółta) cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 1 jajo 300 ml bulionu sól i pieprz ziołowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Wykonanie: 1. Z kapusty pekińskiej zdjąć osiem największych liści, wyciąć twarde (białe) części i króciutko sparzyć je wrzątkiem. Pozostałą kapustę pozostawiamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paszteciki rybne- ekspresowo 126

W każde święta mamy wiele obowiązków. Począwszy od sprzątania, a skończywszy na gotowaniu. Nie zawsze zatem jest wystarczająco dużo czasu. Dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień

Tradycyjna Kuchnia
Too Thai - kulinarna podróż do Bangkoku 138

boczek wolno pieczony , który wprost rozpływa się w ustach, podany z sosem z wędzonej śliwki i tamaryndowca (24 zł) fish cake (24 zł) to prawdziwy hit! To rybne kulki smażone w głębokim tłuszczu podane z sosem limonkowo-kolendrowym dim-sum krewetkowo-wieprzowe z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku (18 zł) to delikatne pierożki gotowane na parze z pysznym(...)kolendrowym (22 zł) są robione tu na miejscu. Są soczyste, pełne orientalnych smaków i podawane z orzeźwiającą sałatką z ogórka i kiełków. Po pysznych przystawkach czas na drugie dania: bulion wieprzowo-ostrygowy z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z  woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym (28 zł). Uwielbiam wszelkie

Kulinarne przygody Gatity
Zupa PHO z kurczakiem 434

zdejmujemy z zupy. Gdy wywar jest znów klarowny, dodajemy do niego przyprawy - pieprz i kolendrę w ziarnach, goździki, cynamon, cebulę, imbir, czosnek, sól, cukier, sos sojowy i ew. sos rybny, gwiazdki anyżu i kardamon (ja gotowałam bez tych przypraw i był wyśmienity :) ). Najpóźniej po 30 minutach od zagotowania, z wywaru wyjmujemy kurczaka, by nie był zbyt suchy i bez smaku(...)według instrukcji podanej na opakowaniu. W plastry kroimy mięso z piersi kurczaka, a w ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, do miski nakładamy makaron, mięso, zalewamy bulionem. Następnie dokładamy dodatki, czyli kiełki fasoli mung, chilli, jajko, kolendrę, miętę, szczypior. Doprawiamy tabasko, sosem sojowym, sokiem z limonki. Całość mieszamy, by składniki i smaki połączyły się ze sobą

Taste Of My Day
DOMOWE PALUCHY RYBNE 172

Kilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. Bardzo delikatny smak ryby, wzbogacony o przesmażoną cebulkę i warzywa. Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb :-) Fajne danie obiadowe w zestawieniu z sosem śmietanowym(...)pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane

Walijskie Pichcenie
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 204

Dishonored, z oczywistych względów obfituje w dostawy ryb, co przekłada się na tutejsze tradycje kulinarne. Nadbrzeża pełne są kutrów rybackich, a sprzedawcy niejednokrotnie patroszą swoje zdobycze na oczach przechodniów. Rybne menu jest dość szerokie – od powszechnie dostępnych, puszkowanych węgorzy w galarecie od Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp(...)okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania