Zamiast tradycyjnej ryby po grecku, polecamy takie rozwiązanie. Nomen omen, ciekawi nas bardzo, skąd nazwa ryba po grecku"...ale w polskiej kuchni wiele jest takich dań
R'n'G KitchenChoć w różnych domach na Wigilię króluje grzybowa lub rybna, to ja nie wyobrażam sobie Świąt bez czerwonego barszczu. Takiego z uszkami lub właśnie z pasztecikami. To wspaniałe połączenie nie tylko na Święta. Paszteciki z kapustą i pieczarkami z tego przepisu są puszyste, delikatne i z pewnością sprawdzą się nie tylko na Wigilię – to świetna przekąska na różnego rodzaju(...)kapustą i pieczarkami – farsz: 500 g kapusty kiszonej (nie kwaszonej) 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki masła lub oleju ¾ szklanki bulionu lub wody sól lub sos sojowy, pieprz Paszteciki z kapustą i pieczarkami – ciasto: 3 szklanki mąki 100 g rozpuszczonego masła 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 2 lekko czubate
Poezja smakuDorsz to bardzo smaczna i zdrowa ryba, niestety niedoceniana jak każda inna ryba. Ma białe mięso. Jest podstawą wielu popularnych dań np. takich jak zupa rybna. Można przygotowywać go na wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku. Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe. Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki(...)dorsza 2 szt. szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki bulion warzywny 300 ml. ser feta classic Apetina 150 g. pieprz do smaku masło klarowne 2 łyżki METODA: Filety z dorsza pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć
Kuchnia PaulettesKolejna inspiracja australijskim Masterchef'em i przepisem Garego Mehigan'a. W okresie jesienno-zimowym curry bardzo często pojawia się na moim stole. Najczęściej różne
Magiczna kuchnia Dariiwarzywami i przyprawami, takimi jak kurkuma, kumin czy kardamon. Sekcja 4: Dodatki do Gotowanych Potraw Zielona Soczewica jako Dodatek: Gotowaną soczewicę można podać jako dodatek do dań mięsnych, rybnych lub wegetariańskich. Doskonale komponuje się z pieczonymi mięsami, rybami czy grillowanymi warzywami. Ryż z Soczewicą: Połącz gotowaną zieloną soczewicę z ugotowanym brązowym ryżem. To zdrowy i sycący dodatek do dań głównych(...)szklanka gotowanej zielonej soczewicy 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 ziemniak, pokrojony w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy do smaku: kurkuma, kumin, sól, pieprz Świeże zioła (np. natka pietruszki lub koper) do dekoracji Instrukcje: Smażenie Warzyw: W garnku rozgrzej oliwę
Podstawy Gotowaniarybną znajdziemy w kuchniach wielu krajów. Co kraj, to obyczaj - każdy narów ma swoją własną zupę rybną. I tak np. na Węgrzech zjemy halaszle, w Ameryce chowder, we Francji bouillabaisse, w Rosji uchę, a w Japonii suimono. W Polsce oczywiście też mamy swoją zupę rybną - jej tradycyjną wersję podaje się w Wigilię w niektórych regionach kraju. Do zup rybnych czasem(...)dodaje się także owoce morza lub rybią ikrę. Dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem owoców morza - tym razem do zupy dodałam krewetki. Zupa rybna z krewetkami - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: por, 2 pietruszki, marchewka, 3 cebule, 50g masła klarowanego, 3 łyżki domowej przyprawy do zup, 2 litry wody, 4 filety z mintaja, 400ml mleczka
Z notatnika dietetykajednego, ani do drugiego tak entuzjastycznie jak ja nie podchodzi, ale powoli się przekonuje, Więc jest dobrze. Dzisiaj postanowiliśmy więc połączyć obie te rzeczy o zrobiliśmy pyszną, esencjonalną zupę rybną. Mistrzostwo świata, musimy takie rzeczy robić częściej! A przepis na tę zupę podpatrzyliśmy w książce o rybach, którą możecie zdobyć w Lidlu (do czego zresztą zachęcamy). O samej książce(...)jesiotra, pstrąga, szczupaka), umytych 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki oliwa z oliwek 1/2 papryczki chili, posiekanej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego 1 puszka (400 g) pomidorów pelati 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w niezbyt dużą kostkę sól
Marder&Marder ManufactureZupa jest na wodzie i nie ma w tym nic dziwnego bo pasta miso to koncentrat mega zdrowego bulionu sam w sobie.Japoński synonim zdrowia.Wszystkie składniki tej zupie są wyjątkowo zdrowe i to w dosłownym tego słowa znaczeniu.No może nudle są skromnym dodatkiem dostarczającym bądź co bądź potrzenych w małych ilościach węglowodanów. Po ymienione składniki warto wybrać sie do orientalnego(...)pęczek grzybków enokitake 2-3 duże namoczone grzyby mun duża marchewka pokrojona w cienkie szerokie wstążki garść kiełków fasoli mung (tauge) 4 łodygi szpinaku wodnego 1 łyżka jasnego sosu rybnego 1 łyżka pasty miso Przygotować wszystkie składniki: Namoczone w gorącej odzie grzyby mun pokroić w szerokie paski. Namoczoną w gorącej wodzie skórkę sojową pokroić w kawałki (najwygodniej mi to robić
Sztuka gotowania w/g Samirytopinamburu pół czerwonej papryki 2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili Pełny przepis: Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi KISZONA KAPUSTA Z CZARNUSZKĄ Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion(...)octu jabłkowego świeżo mielony pieprz garść rukoli do dekoracji kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni Pełny przepis Carpaccio z kiszonych buraków ŻUREK CHRZANOWY Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur domowego mały słoik chrzanu
Ugotowane pozamiataneNa polskich stołach, zazwyczaj w piątki, podaje się rybę. Ja raczej od tego schematu odchodzę, jem kiedy chcę,a nie kiedy wypada. Najczęściej podaję w
R'n'G KitchenDobrze widzicie i jak skosztujecie będziecie chcieli więcej. Eksperyment powodzeniem zakończył się. Składniki: 1 młoda kapusta 1,5 szklanki ryżu 250 g tuńczyka w oleju 1
R'n'G Kitchenweekend wyruszyliśmy w smakową podróż do Wietnamu i ugotowaliśmy jedną z najbardziej znanych zup – zupę pho . Jest to głęboki w smaku, aromatyczny, słodko-kwaśny bulion przygotowany z dużej ilości różnych mięs wołowych z kośćmi. W wielu przepisach poleca się gotować zupę z dodatkiem kości wołowych, tych jednak nie udało nam się dostać, ale zamówiliśmy w masarni ogon wołowy, dzięki któremu(...)kością 3 średnie cebule 6 cm korzenia imbiru 3 gwiazdki anyżu 5 goździków 1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarenkach 2 laski cynamonu 3 owoce zielonego kardamonu 100 ml sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki cukru trzcinowego Do podania: makaron ryżowy limonka świeża kolendra szczypiorek ostra papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebule obrać, przekroić na połówki i opalić
niecodziennikparyGołąbki w moim domu są jednym z ulubionych dań. Czy to te z farszem rybnym , czy te tradycyjne , oszukane albo z tortownicy czy po prostu faszerowana główka kapusty - uwielbiamy je wszystkie. Przyszedł w końcu czas na wersję wegetariańską. Tym razem postawiłam na kapustę pekińską, która z racji tego, że nie musi być gotowana, świetnie nadaje się do zapiekania. Nadziałam(...)kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu biała (nie żółta) cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 1 jajo 300 ml bulionu sól i pieprz ziołowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Wykonanie: 1. Z kapusty pekińskiej zdjąć osiem największych liści, wyciąć twarde (białe) części i króciutko sparzyć je wrzątkiem. Pozostałą kapustę pozostawiamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyW każde święta mamy wiele obowiązków. Począwszy od sprzątania, a skończywszy na gotowaniu. Nie zawsze zatem jest wystarczająco dużo czasu. Dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień
Tradycyjna Kuchniaboczek wolno pieczony , który wprost rozpływa się w ustach, podany z sosem z wędzonej śliwki i tamaryndowca (24 zł) fish cake (24 zł) to prawdziwy hit! To rybne kulki smażone w głębokim tłuszczu podane z sosem limonkowo-kolendrowym dim-sum krewetkowo-wieprzowe z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku (18 zł) to delikatne pierożki gotowane na parze z pysznym(...)kolendrowym (22 zł) są robione tu na miejscu. Są soczyste, pełne orientalnych smaków i podawane z orzeźwiającą sałatką z ogórka i kiełków. Po pysznych przystawkach czas na drugie dania: bulion wieprzowo-ostrygowy z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym (28 zł). Uwielbiam wszelkie
Kulinarne przygody Gatity