Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu. Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki(...)suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde
mojewypiekiinietylkosmaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Przygotowanie(...)uruchom program P1 slow cook na następne 2 minuty. Dodaj bulion, mleko kokosowe, fasolę i ziemniaki i uruchom program P2 slow cook na 20 minut lub aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki i uruchom P2 slow cook na 5 minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Smacznego! English
karmelowysamymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś podaję :) Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka lub litr wody 2 "laski" trawy cytrynowej 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) tym razem dodałam zamrożony(...)się nie rozpadła. Pokroić na mniejsze kawałki. Galangal pokroić w plasterki. Trawę cytrynową, galangal, połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do bulionu lub wody i od momentu wrzenia gotować ok 6 minut. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Dodać owoce morza. Gotować ok 5-6 min i wlać mleko kokosowe. Dodać pokrojone grzyby, kalafior, paprykę
Jemy Pijemyulubiony makaron 1 kapusta pak choi 1 średnia marchewka 1 średnia czerwona cebula 1 małe zielone chili 100ml lekkiego bulionu lub wody 3 łyżki sosu sojowego (dobrej jakości!) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego (lub dodatkowa łyżka sojowego) sól świeży szczypiorek olej do smażenia Wykonanie: Przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Prawdopodobnie będzie(...)cebulę. Dodać kapustę, marchewkę i chili i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i zalać niewielką ilością bulionu lub wody. Kiedy płyn odparuje (1 - 2 minuty) dodać makaron, wymieszać i zalać sosem sporządzonym z sosu sojowego, rybnego, octu ryżowego i słodkiego chili. Smażyć chwilę na dużym ogniu, mieszając całość. Przenieść danie na talerze i posypać obficie szczypiorkiem ( którego mnie
zadanie-gotowaniepapryczek chili, które należy dodać do dania na początku gotowania. Do przygotowania dania użyłem: 750 gram udek kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 3 łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 4 ząbków czosnku(...)wykroiłem z nich kości. Mięso pokroiłem w centymetrowe paski i umieściłem w misce. Dodałem do niego skórkę otartą z dwóch limonek i sok z nich oraz 3 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu ostrygowego i 2 łyżki sosu sojowego. Całość odstawiłem na 10 minut. Do garnka dodałem 2 łyżki oleju słonecznikowego i do zimnego oleju przecisnąłem przez praskę 4 ząbki
Wyprawy kulinarneminut 🥩 – 👍 Składniki 450 g mielonej piersi z indyka 125 g ryżu ciemnego tostowanego 5 szalotek 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżka płatków chili 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju rybnego 1 pęczek szczypiorku Świeża kolendra Sok z limonki Świeża mięta Liście sałaty Przygotowanie Przygotuj ryż tostowy. Wsyp ryż na patalnię, podgrzewaj do tak długo(...)Wlej bulion na patelnię i zagotuj go. Dodaj mięso i gotuj, aż płyny prawie całe odparują. W międzyczasie szalotki obierz i pokrój w talarki, szczypiorek pokrój na ok. 1.5 cm kawałki, kolendrę posiekaj drobno. Kiedy płyny odparują, dodaj cukier i rozpuści go. Dodaj chili, szczypiorek, kolendrę i szalotkę. Gotuj całość, ciągle mieszając ok. 10 minut. Dodaj ryż, olej rybny, sezamowy
RafalCookPrzesmażone i gotowane w bulionie warzywnym warzywa oraz kawałki surowego łososia dodane na koniec. ZUPA Z ŁOSOSIEM SKŁADNIKI 1,2 litra domowego bulionu warzywnego; 300 gramów
Kuchnia TomkaOSTRO SKŁADNIKI 300 gramów piersi z kurczaka; 1 puszka mleczka kokosowego; 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry; pół łyżeczki mielonej kurkumy; 600 ml domowego bulionu drobiowego; 2 łyżki sosu sojowego; 2 łyżki sosu rybnego; 1 limonka; 250 gramów pszennego makaronu MIE; pęczek świeżej kolendry; pędy bambusa w puszce; papryczka chilli; dymka; 1 -2... Artykuł Zupa tajska na ostro pochodzi
Kuchnia Tomkamojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego sama postanowiłam zagłębić się w receptury i stworzyć coś tajskiego, po swojemu. Tak też powstał tajski rosół z łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii... Składniki na 4 porcje: 1l bulionu 150g łososia 100g
CzarnawisienkaBouillabaisse jest prowansalska zupą rybną. Julia w swej książce podkreśla znaczenie jej prostoty - bulionu wzbogaconego owocami morza i typowymi dla tego regiony smakami: czosnkiem, szafranem, oliwą z oliwek i pomidorami. Zupa jest znakomita i często będę do niej wracać.Zupę przedstawiam z moimi zmianami. Nie miałam skorupek z krewetek, czy świeżych małży, których radzi użyć Julia, wiec dodałam do zupy
Bernika - moj kulinarny pamietnikdorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal, B: 24g, T: 2,9, W: 14,6g. Składniki: – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 450g ryby (dorsza, łososia) – 200g groszku (świeżego lub mrożonego) – 1 papryka żółta – 1 papryka czerwona – 1 cebula – 1 chili – garść listków kolendry – 2 ząbki czosnku(...)Papryki drobno kroimy i dodajemy do garnka wraz z rozmrożonym groszkiem, bulionem, solą, pieprzem i oregano, gotujemy 25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną na 4cm kawałki rybę. Czekamy ok. 1-2 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy posiekaną kolendrą. Smacznego! Na Thermomix „ Zupa rybna z kolendrą”: 1. Do TM wkładamy cebulę, czosnek i papryczkę chili, dodajemy
Be Fit Be Strongzupy. Na początek rozgrzej olej sezamowy w garnku, dodaj czosnek, imbir i koncentrat pomidorowy. Po kilku minutach dodaj grzyby i smaż do uzyskania ciemnobrązowego koloru. Gdy się ugotują, dodaj bulion warzywny i pozostałe składniki. Kontynuuj gotowanie przez około 30 minut. Można również użyć mleka kokosowego z puszki. Jeśli nie masz świeżego mleka kokosowego, zastąp je zwykłym. Aby nadać tej tajskiej(...)stosowane w potrawach tajskich. Mleko kokosowe i papryka chilli są kluczowymi składnikami tej zupy, podobnie jak trawa cytrynowa. Zupa często zawiera kurczaka i biały bulion. Jeśli nie tolerujesz laktozy, możesz zamówić wersję wegetariańską bez sosu rybnego. Jeśli masz alergię na nabiał, spróbuj zastąpić sos sojowy sosem z orzeszków ziemnych. Jeśli masz alergię na serwatkę, pamiętaj, aby powiedzieć kelnerowi, aby mył
Patchworkdorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal, B: 24g, T: 2,9, W: 14,6g. Składniki: – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 450g ryby (dorsza, łososia) – 200g groszku (świeżego lub mrożonego) – 1 papryka żółta – 1 papryka czerwona – 1 cebula – 1 chili(...)Papryki drobno kroimy i dodajemy do garnka wraz z rozmrożonym groszkiem, bulionem, solą, pieprzem i oregano, gotujemy 25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną na 4cm kawałki rybę. Czekamy ok. 1-2 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy posiekaną kolendrą. Smacznego! Na Thermomix „ Zupa rybna z kolendrą”: 1. Do TM wkładamy cebulę, czosnek i papryczkę
Be Fit Be Strongbulionu drobiowego (najlepiej z kaczki ale może być też z kurczaka) 1 szkl soku pomarańczowego, niesłodzonego 2 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki 5-6 kawałków imbiru marynowanego ze słoiczka (takiego jak do sushi) 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kawałek cynamonu 2 gwiazdki anyżu 1 łyżka miodu 1 łyżka jasnego sosu sojowego 0,5-1 łyzki sosu rybnego(...)mięso będzie gorące. Pod koniec zmieniamy opcję na grill, aby przyrumienić skórkę. Aby przygotować sos do rondla wlać sok pomarańczowy oraz bulion. Podgrzać na niewielkim ogniu. Dodać oba rodzaje imbiru, czosnek, miód sos sojowy i rybny oraz przyprawy. Gotować przez 10 minut na niewielkim ogniu, aż smaki się połączą a sos lekko odparuje. Sprawdzić balans smaków i ewentualnie doprawić
olalacooking