czerwonej pasty curry (opcjonalnie- zupa i bez niej jest pikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część) 2 łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki) 2 pieczarki 1 łyżka oleju(...)imbir pokrojony w plasterki i smażymy 1 minutę. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i sok pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Yum, pokrojone pieczarki, cukier i sos rybny. Dusimy pod przykryciem 7-8 minut. 3. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z makaronem
Tajskie smakiśrednich surowych, oczyszczonych ogonów krewetek*, 500 ml bulionu**, 10 grzybów straw (słomianych)***, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2-3 plasterki galangalu, 3 listki limonki, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 6 ostrych papryczek, 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Jakiś czas temu, na zaproszenie Ambasady Królestwa Tajlandii, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA(...)około 5 cm kawałki. Papryczki pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, podzielić na ćwiartki. Zagotować bulion, wrzucić trawę cytrynową, rozerwane liście limonki, galangal. Zagotować. Dodać krewetki. Gdy krewetki zrobią się różowe, dodać grzyby i sól. Zagotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i papryczkami. Na talerzach, zupę posypać kolendrą. Oprócz Tom Yum Kung, przygotowaliśmy również Krathong
królestwo garówszklanka świeżych grzybów (takich jak shiitake, w plasterkach) 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane, 1 szklanka pomidorów cherry 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka mleko kokosowe opakowanie makaronu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Doprawić kurczaka do smaku solą i pieprzem(...)zloty kolor, około 4 minut .Następnie dodać pomidorki i bulion drobiowy oraz mleko kokosowe, Doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Dodać kolendrę, bazylię i sok z limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy
mojej kuchnikrewetek 400ml mleczka kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 różyczek kalafiora 3 marchewki 4 ziemniaki 1,3l bulionu warzywnego 6 łyżeczek startego świeżego imbiru 4 łyżeczki trawy cytrynowej 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżeczki kolendry w ziarnkach 5 łyżek sosu rybnego sok z 1 limonki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz olej kokosowy Wykonanie: 1. Warzywa obrać, kalafior pokroić(...)zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendre, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać kalafior, marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, dodać krewetki i chwilkę gotować. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinycieniutkie, długie słupki ogórka, zwieńczonych „czapeczką” z łososiowego tatara. Do tatara z łososia nie potrzeba nic więcej, ale nie wcale nie musicie kurczowo trzymać się japońskiej sztuki kulinarnej – ten rybny tatar równie dobrze smakuje na grzankach przygotowanych z francuskiej bagietki. Jakie mięso wykorzystać do tatara? Jemy je surowe, więc musi być bezwzględnie najświeższe i jak najlepsze – mięso sprzedawane(...)się w pomiędzy listkami. Osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Filet z łososia pozbawiamy skóry (można ją zamrozić i wykorzystać później, np. do zrobienia bulionu do zupy miso lub do każdej innej zupy rybnej) i kroimy mięso ostrym nożem w bardzo drobną – nie większą niż półcentymetrową – kostkę. Do tatara starajcie się zawsze kupować jajka jak najświeższe
Karo in the Kitchenpapryczka chilli 3 cm imbiru olej sezamowy 1 nieduża cebula 250 ml śmietanki kokosowej La Mandorle 500 ml buliony warzywnego 2 papryczek chilli (w zależności od tego jak ostrą zupę lubicie) szczypta ostrej papryki szczypta soli makaron ryżowy 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny Tajska zupa z kurczakiem – przepis Kurczaka wkładamy do wody i gotujemy(...)plasterki papryczkę chilli (bez pestek) oraz starty na tarce imbir. Wszystkie składniki smażymy ok. 1 minuty do połączenie się smaków. Dodajemy sos rybny i sok z cytryny. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy ok 3 minut, dolewamy bulion i wszystko gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i ostrej papryki. Zmniejszamy ogień dodajemy śmietankę kokosową La Mandorle i mieszamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pestek, 2 łodygi trawy cytrynowej, 3 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 0,8 litra bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, 400 g 200 g oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać(...)czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe, znowu doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, ponownie gotując przez kilka minut. Po upływie czasu do zupy wrzucamy krewetki, gotujemy przez 3-5 minut. Zupę doprawiamy sosem rybnym. Makaron ryżowy wkładamy do wrzącej wody, przykrywamy i odcedzamy
Plate of JoyDania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu. Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki(...)suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde
mojewypiekiinietylkosmaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Przygotowanie(...)uruchom program P1 slow cook na następne 2 minuty. Dodaj bulion, mleko kokosowe, fasolę i ziemniaki i uruchom program P2 slow cook na 20 minut lub aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki i uruchom P2 slow cook na 5 minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Smacznego! English
karmelowysamymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś podaję :) Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka lub litr wody 2 "laski" trawy cytrynowej 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) tym razem dodałam zamrożony(...)się nie rozpadła. Pokroić na mniejsze kawałki. Galangal pokroić w plasterki. Trawę cytrynową, galangal, połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do bulionu lub wody i od momentu wrzenia gotować ok 6 minut. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Dodać owoce morza. Gotować ok 5-6 min i wlać mleko kokosowe. Dodać pokrojone grzyby, kalafior, paprykę
Jemy Pijemyulubiony makaron 1 kapusta pak choi 1 średnia marchewka 1 średnia czerwona cebula 1 małe zielone chili 100ml lekkiego bulionu lub wody 3 łyżki sosu sojowego (dobrej jakości!) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego (lub dodatkowa łyżka sojowego) sól świeży szczypiorek olej do smażenia Wykonanie: Przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Prawdopodobnie będzie(...)cebulę. Dodać kapustę, marchewkę i chili i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i zalać niewielką ilością bulionu lub wody. Kiedy płyn odparuje (1 - 2 minuty) dodać makaron, wymieszać i zalać sosem sporządzonym z sosu sojowego, rybnego, octu ryżowego i słodkiego chili. Smażyć chwilę na dużym ogniu, mieszając całość. Przenieść danie na talerze i posypać obficie szczypiorkiem ( którego mnie
zadanie-gotowaniepapryczek chili, które należy dodać do dania na początku gotowania. Do przygotowania dania użyłem: 750 gram udek kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 3 łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 4 ząbków czosnku(...)wykroiłem z nich kości. Mięso pokroiłem w centymetrowe paski i umieściłem w misce. Dodałem do niego skórkę otartą z dwóch limonek i sok z nich oraz 3 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu ostrygowego i 2 łyżki sosu sojowego. Całość odstawiłem na 10 minut. Do garnka dodałem 2 łyżki oleju słonecznikowego i do zimnego oleju przecisnąłem przez praskę 4 ząbki
Wyprawy kulinarneminut 🥩 – 👍 Składniki 450 g mielonej piersi z indyka 125 g ryżu ciemnego tostowanego 5 szalotek 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżka płatków chili 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju rybnego 1 pęczek szczypiorku Świeża kolendra Sok z limonki Świeża mięta Liście sałaty Przygotowanie Przygotuj ryż tostowy. Wsyp ryż na patalnię, podgrzewaj do tak długo(...)Wlej bulion na patelnię i zagotuj go. Dodaj mięso i gotuj, aż płyny prawie całe odparują. W międzyczasie szalotki obierz i pokrój w talarki, szczypiorek pokrój na ok. 1.5 cm kawałki, kolendrę posiekaj drobno. Kiedy płyny odparują, dodaj cukier i rozpuści go. Dodaj chili, szczypiorek, kolendrę i szalotkę. Gotuj całość, ciągle mieszając ok. 10 minut. Dodaj ryż, olej rybny, sezamowy
RafalCookPrzesmażone i gotowane w bulionie warzywnym warzywa oraz kawałki surowego łososia dodane na koniec. ZUPA Z ŁOSOSIEM SKŁADNIKI 1,2 litra domowego bulionu warzywnego; 300 gramów
Kuchnia TomkaOSTRO SKŁADNIKI 300 gramów piersi z kurczaka; 1 puszka mleczka kokosowego; 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry; pół łyżeczki mielonej kurkumy; 600 ml domowego bulionu drobiowego; 2 łyżki sosu sojowego; 2 łyżki sosu rybnego; 1 limonka; 250 gramów pszennego makaronu MIE; pęczek świeżej kolendry; pędy bambusa w puszce; papryczka chilli; dymka; 1 -2... Artykuł Zupa tajska na ostro pochodzi
Kuchnia Tomkamojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego sama postanowiłam zagłębić się w receptury i stworzyć coś tajskiego, po swojemu. Tak też powstał tajski rosół z łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii... Składniki na 4 porcje: 1l bulionu 150g łososia 100g
Czarnawisienka