duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego(...)gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pastę ok. 2-3 minut, dodajemy sos rybny i sos sojowy, smażymy następne 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy cukier, gotujemy 5 minut. Na patelnię wlewamy filiżankę wywaru, gotujemy 2 minuty, wlewamy zawartość patelni do garnka z bulionem, zagotowujemy, jeśli trzeba doprawiamy do smaku sosem sojowym. Zostawiamy na wyłączonym gorącym palniku i przygotowujemy
Kuchnia Prezydentowejpodzielony na dzwonka400 g puszka krojonych pomidorów400 g puszka mleka kokosowego1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę1 cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane1 limonka, sok2 liście laurowe250 ml bulionu drobiowego2 łyżki sosu ostrygowego2 łyżki sosu rybnego1 łyżeczka cukru brązowego3 dymki posiekane wraz ze szczypiorkiemgarść świeżej posiekanej natki kolendrytabasco, sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę(...)pozostałą marynatę wraz z papryką w głębokiej patelni i umieść na średnim ogniu. Gotuj przez ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie.Następnie wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj i dodaj sos rybny, ostrygowy i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, po czym włóż rybę tak by była rozłożona w 1 warstwie i gotuj przez 10 minut, aż ryba przestanie być surowa
karmelowymarynacie. To wielka szkoda, ponieważ danie jest proste w przygotowaniu, a efekt jest niesamowicie apetyczny! Aby ryba wyszła naprawdę pyszna, warto wspomnieć o kilku wskazówkach. Po pierwsze, pokrojone filety rybne należy dokładnie obtoczyć w skrobi ziemniaczanej. Pozwoli zachować rybi smak, który nie wydostanie się do oleju oraz zapobiegnie rozpadaniu się mięsa. Po drugie, nasza słodko – kwaśna zalewa do ryby(...)dashi, który nie jest u nas zbyt popularny. Dashi, to bulion przygotowany z suszonych płatków bonito, czyli tuńczyka pasiastego oraz konbu, czyli suszonych wodorostów. Ma kolor naszego, mocno esencjonalnego bulionu i oczywiście rybi smak. Bardzo łatwo zastąpić go w naszych warunkach tradycyjnym bulionem z dodatkiem 2 łyżek sosu rybnego. Ilość tak przygotowanego wywaru, to 3/4 szklanki. Cebulkę pokrój w cienkie
Kuchnia Na Wypasieposiekany Trawa cytrynowa 1-3 łyżeczki Płatki chili 1 łyżeczka Pasta laksy 60 gram Pasta z krewetek 0/5 łyżeczki Brązowy cukier 1 łyżka Bulion z kurczaka 2-3 szklanki Puszka mleka kokosowego Sos rybny do smaku Makaron ryżowy z herbatą Matcha Limonki 3-4 sztuki Szalotka 3-5 sztuk pokrojonych w talarki Mąka kukurydziana Krewetki Kiełków fasoli mung 200 gram(...)zalej bulionem z kurczaka, gotuj, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej olej rośliny i wrzuć czosnek, imbir, płatki chili, trawę cytrynową. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż, aż poczujesz fantastyczny zapach. Po drugie wsyp cukier na patelnię, bulion z gotowania ud z kurczaka, dodaj pastę laksa, pastę z krewetek, mleko kokosowe, dopraw olejem rybnym i sokiem
RafalCookząbki czosnku -1 łyżeczka startego świeżeo imbiru -1 łyżeczka papryczki chilli -1 cebula -4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry -1 puszka mleczka kokosowego -1/2 szkl. bulionu -1 dojrzałe mango -1 łyżeczka sosu rybnego -1 łyżka oleju -sól, pieprz -listki limonki lub kolendry Przygotowanie Mango obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Zblendować na puree. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić(...)mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy pasta curry się rozpuści dodać puree z mango, sos rybny i 2-3 listki limonki lub kolendry. Dusić około 15 minut. Podawać z ryżem jaśminowym lub chlebkami Naan, posypane
Zielona KuchniaMAKARONEM Składniki 400 g fileta z kurczaka 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 200 g pieczarek 200 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu 2 łyżki czerwonej pasty curry 12 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz szczypta chilli Wykonanie Patelnie z odrobiną oliwy wstawiamy na gaz. Przekładamy pokrojoną(...)Pieczarki kroimy w plastry, również wykładamy z pozostałymi składnikami i dusimy przez kilka minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do dużego garnka, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut. Do zupy dodajemy sos rybny, kurkumę, curry, paprykę słodką, chilli, szczyptę soli oraz pieprzu. Następnie do garnka przekładamy surowy makaron i gotujemy przez 5 minut. Po czasie wlewamy mleczko
Alle Dobre!brokułu 1 głąb kalafiora 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula 1 łyżka masła ghee 1 łyżka oliwy z oliwe k 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 500 ml bulionu warzywnego 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)Smażymy na maśle, wymieszanej z oliwą. Warzywa dodajemy do ryżu z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy sosem rybnym oraz ostrygowym. Do smaku doprawiamy solą. Farsz zawijamy w liście kapusty, które układamy w naczyniu do pieczenia. Wlewamy bulion warzywny i pieczemy pod przykryciem 40 min. w 180°C. Podajemy z ulubionym sosem
R'n'G Kitchencytrynowej, ostukanej i przekrojonej na pół 1 liść kaffiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki(...)smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba
Moja Delicjakacze1 mała cebula, obrana i przekrojona na połowę5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru2 ząbki czosnku, rozbite2 łyżeczki nasion kolendry5 goździków2 gwiazdki anyżu1500 ml bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny)1 łyżki sosu rybnego1/2 łyżki brązowego cukru1/4 łyżeczki solido podania:makaron soba lub inny ulubiony np ryżowywiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra(...)fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili.przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzinWyjąć kaczkę. Rozdrobnić mięso, odrzucając kości
Stare GaryCzas całkowity 30 min Składniki 400 g filetów z kurczaka 600 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego zielonego groszku 8 kolb mini kukurydzy 160 g makaronu ryżowego 2-3 łyżeczki pasty curry 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oliwy Instrukcje Szalotkę(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek
Wędrówki po kuchnifileta z kurczaka 200 g pieczarek 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 duża cebula 150 g makaronu ryżowego nitki 200 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy(...)patelnię. Całość mieszamy i podsmażamy. Kiedy warzywa i kurczak będą już odpowiednio miękkie, zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Całość zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut. Kolejno dodajemy sos rybny, curry, kurkumę, paprykę słodką, paprykę ostrą, mieszamy. Do garnka przekładamy również nieugotowany makaron i gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu wlewamy mleczko kokosowe
Przepiski.plkostkę 1 litr lekkiego bulionu jarzynowego 1 łodyga trawy cytrynowej 3 listki limonki kaffir 3 ząbki czosnku, posiekane około 3cm kawałek galangalu, pokroić w plasterki 1 tajska papryczka chili, pokroić w plasterki 1 łyżka tajskiej pasty Tom yum około 150g świeżych grzybów (np. shimeji, boczniaki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 200g krojonych pomidorów z puszki(...)część lekko zmiażdżyć tępą stroną noża i pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Krok 2. Trawę cytrynową, listki kaffiru, czosnek, galangal i chili utrzeć w moździerzu. Zagotować bulion, dodać pastę z przypraw, sos sojowy, rybny i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie przecedzić. Krok 3. Na gotujący się wywar włożyć pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, plasterki
Moja Książka Kucharskamięsem, makaronem ryżowym i rozmaitymi świeżymi dodatkami. Swój niepowtarzalny korzenny aromat zawdzięcza przyprawom takim jak anyż, goździki, cynamon a także sos rybny. Ja przygotowałam klasyczny wariant tej zupy, czyli tak zwany Pho Bo, którego podstawą jest bulion wołowy, a jeżeli chodzi o dodatki to obowiązkowo plasterki polędwicy wołowej, kiełki fasoli mung, listki kolendry i posiekany szczypior. Składniki(...)Polędwicę zmrozić w zamrażalce, żeby lepiej się kroiła. Pokroić na cieńkie paseczki w poprzek włókien. Odłożyć, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Ugotowany wywar doprawić sosem rybnym, łyżeczką cukru i solą do smaku. Wyjąć mięso i przecedzić bulion przez sitko. W miskach ułożyć makaron, na nim paseczki polędwicy. Dodać kiełki, szczypior i kolendrę, Całość zalać gorącym bulionem, w którym ugotuje się
wyzwania kuchenneprzekrojonej na pół 1 liść kaffiru 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500 ml bulionu warzywnego (w przypadku diety wege) lub drobiowego 150 ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150 g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam(...)smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba
Moja Delicjalistki limonki kaffir 1 cebula cukrowa, pokrojona w cienkie piórka około 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół 1,5 litra lekkiego bulionu z kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego kiełki fasoli mun sok z limonki do smaku sól do smaku posiekana kolendra Przepis(...)czerwoną pastę curry - smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodać pokrojoną w piórka cebulę cukrową, cukier brązowy, wlać sos rybny i sos sojowy, przemieszać. Mleczko kokosowe wymieszać z bulionem. Po chwili wlać bulion z kurczaka i mleko kokosowe do garnka - gotować na małym ogniu przez kilka minut. Drewnianą łyżką zeskrobać wszelkie kawałki, które przywarły
Moja Książka Kucharska