bulion rybny - 500 przepisów (strona:12/34)

Ryba po japońsku – Nanbanzuke 82

marynacie. To wielka szkoda, ponieważ danie jest proste w przygotowaniu, a efekt jest niesamowicie apetyczny! Aby ryba wyszła naprawdę pyszna, warto wspomnieć o kilku wskazówkach. Po pierwsze, pokrojone filety rybne należy dokładnie obtoczyć w skrobi ziemniaczanej. Pozwoli zachować rybi smak, który nie wydostanie się do oleju oraz zapobiegnie rozpadaniu się mięsa. Po drugie, nasza słodko – kwaśna zalewa do ryby(...)dashi, który nie jest u nas zbyt popularny. Dashi, to bulion przygotowany z suszonych płatków bonito, czyli tuńczyka pasiastego oraz konbu, czyli suszonych wodorostów. Ma kolor naszego, mocno esencjonalnego bulionu i oczywiście rybi smak. Bardzo łatwo zastąpić go w naszych warunkach tradycyjnym bulionem z dodatkiem 2 łyżek sosu rybnego. Ilość tak przygotowanego wywaru, to 3/4 szklanki. Cebulkę pokrój w cienkie

Kuchnia Na Wypasie
Laksa 75

posiekany Trawa cytrynowa 1-3 łyżeczki Płatki chili 1 łyżeczka Pasta laksy 60 gram Pasta z krewetek 0/5 łyżeczki Brązowy cukier 1 łyżka Bulion z kurczaka 2-3 szklanki Puszka mleka kokosowego Sos rybny do smaku Makaron ryżowy z herbatą Matcha Limonki 3-4 sztuki Szalotka 3-5 sztuk pokrojonych w talarki Mąka kukurydziana Krewetki Kiełków fasoli mung 200 gram(...)zalej bulionem z kurczaka, gotuj, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej olej rośliny i wrzuć czosnek, imbir, płatki chili, trawę cytrynową. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż, aż poczujesz fantastyczny zapach. Po drugie wsyp cukier na patelnię, bulion z gotowania ud z kurczaka, dodaj pastę laksa, pastę z krewetek, mleko kokosowe, dopraw olejem rybnym i sokiem

RafalCook
Czerwone curry mango z kurczakiem 218

ząbki czosnku -1 łyżeczka startego świeżeo imbiru -1 łyżeczka papryczki chilli -1 cebula -4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry -1 puszka mleczka kokosowego -1/2 szkl. bulionu -1 dojrzałe mango -1 łyżeczka sosu rybnego -1 łyżka oleju -sól, pieprz -listki limonki lub kolendry Przygotowanie Mango obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Zblendować na puree. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić(...)mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.  Gdy pasta curry się rozpuści dodać puree z mango, sos rybny i 2-3 listki limonki lub kolendry. Dusić około 15 minut. Podawać z ryżem jaśminowym lub chlebkami Naan, posypane

Zielona Kuchnia
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem 1531

MAKARONEM Składniki 400 g fileta z kurczaka 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 200 g pieczarek 200 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu 2 łyżki czerwonej pasty curry 12 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz szczypta chilli Wykonanie Patelnie z odrobiną oliwy wstawiamy na gaz. Przekładamy pokrojoną(...)Pieczarki kroimy w plastry, również wykładamy z pozostałymi składnikami i dusimy przez kilka minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do dużego garnka, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut. Do zupy dodajemy sos rybny, kurkumę, curry, paprykę słodką, chilli, szczyptę soli oraz pieprzu. Następnie do garnka przekładamy surowy makaron i gotujemy przez 5 minut. Po czasie wlewamy mleczko

Alle Dobre!
Gołąbki z warzywami 91

brokułu 1 głąb kalafiora 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula 1 łyżka masła ghee 1 łyżka oliwy z oliwe k   1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego    500 ml bulionu warzywnego 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)Smażymy na maśle, wymieszanej z oliwą. Warzywa dodajemy do ryżu z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy sosem rybnym oraz ostrygowym. Do smaku doprawiamy solą. Farsz zawijamy w liście kapusty, które układamy w naczyniu do pieczenia. Wlewamy bulion warzywny i pieczemy pod przykryciem 40 min. w 180°C. Podajemy z ulubionym sosem

R'n'G Kitchen
Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową 232

cytrynowej, ostukanej i przekrojonej na pół 1 liść kaffiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki(...)smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba

Moja Delicja
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 225

kacze1 mała cebula, obrana i przekrojona na połowę5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru2 ząbki czosnku, rozbite2 łyżeczki nasion kolendry5 goździków2 gwiazdki anyżu1500 ml  bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny)1 łyżki sosu rybnego1/2 łyżki brązowego cukru1/4 łyżeczki solido podania:makaron soba  lub inny ulubiony np ryżowywiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra(...)fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili.przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i  wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzinWyjąć kaczkę. Rozdrobnić  mięso, odrzucając kości

Stare Gary
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 180

Czas całkowity 30 min Składniki 400 g filetów z kurczaka 600 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego zielonego groszku 8 kolb mini kukurydzy 160 g makaronu ryżowego 2-3 łyżeczki pasty curry 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oliwy Instrukcje Szalotkę(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek

Wędrówki po kuchni
Zupa tajska 127015

fileta z kurczaka 200 g pieczarek 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 duża cebula 150 g makaronu ryżowego nitki 200 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy(...)patelnię. Całość mieszamy i podsmażamy. Kiedy warzywa i kurczak będą już odpowiednio miękkie, zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Całość zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut. Kolejno dodajemy sos rybny, curry, kurkumę, paprykę słodką, paprykę ostrą, mieszamy. Do garnka przekładamy również nieugotowany makaron i gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu wlewamy mleczko kokosowe

Przepiski.pl
Zupa tajska Tom yum z kurczakiem 82

kostkę 1 litr lekkiego bulionu jarzynowego 1 łodyga trawy cytrynowej 3 listki limonki kaffir 3 ząbki czosnku, posiekane około 3cm kawałek galangalu, pokroić w plasterki 1 tajska papryczka chili, pokroić w plasterki 1 łyżka tajskiej pasty Tom yum około 150g świeżych grzybów (np. shimeji, boczniaki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego  200g krojonych pomidorów z puszki(...)część lekko zmiażdżyć tępą stroną noża i pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Krok 2.  Trawę cytrynową, listki kaffiru, czosnek, galangal i chili utrzeć w moździerzu. Zagotować bulion, dodać pastę z przypraw, sos sojowy, rybny i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie przecedzić. Krok 3. Na gotujący się wywar włożyć pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, plasterki

Moja Książka Kucharska
Phở Bò 133

mięsem, makaronem ryżowym i rozmaitymi świeżymi dodatkami. Swój niepowtarzalny korzenny aromat zawdzięcza przyprawom takim jak anyż, goździki, cynamon a także sos rybny. Ja przygotowałam klasyczny wariant tej zupy, czyli tak zwany Pho Bo, którego podstawą jest bulion wołowy, a jeżeli chodzi o dodatki to obowiązkowo plasterki polędwicy wołowej, kiełki fasoli mung, listki kolendry i posiekany szczypior.  Składniki(...)Polędwicę zmrozić w zamrażalce, żeby lepiej się kroiła. Pokroić na cieńkie paseczki w poprzek włókien. Odłożyć, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Ugotowany wywar doprawić sosem rybnym, łyżeczką cukru i solą do smaku. Wyjąć mięso i przecedzić bulion przez sitko. W miskach ułożyć makaron, na nim paseczki polędwicy. Dodać kiełki, szczypior i kolendrę, Całość zalać gorącym bulionem, w którym ugotuje się

wyzwania kuchenne
Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową 94

przekrojonej na pół 1 liść kaffiru 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500 ml bulionu warzywnego (w przypadku diety wege) lub drobiowego 150 ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150 g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam(...)smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba

Moja Delicja
Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem 274

listki limonki kaffir 1 cebula cukrowa, pokrojona w cienkie piórka około 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół 1,5 litra lekkiego bulionu z kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego kiełki fasoli mun sok z limonki do smaku sól do smaku posiekana kolendra Przepis(...)czerwoną pastę curry - smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodać pokrojoną w piórka cebulę cukrową, cukier brązowy, wlać sos rybny i sos sojowy, przemieszać. Mleczko kokosowe wymieszać z bulionem.  Po chwili wlać bulion z kurczaka i mleko kokosowe do garnka - gotować na małym ogniu przez kilka minut. Drewnianą łyżką zeskrobać wszelkie kawałki, które przywarły

Moja Książka Kucharska
Ramen - zupa o wielu obliczach. 172

młode kapustki 1 garść suszonych grzybów Mun (Black fungus) 2-3 suszone algi  morskie (Kelp Slices) 4 szalotki kiełki fasoli 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1-2 papryczki chilli 4 jajka ugotowane na twardo olej kukurydziany Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. My wrzucamy zawsze klasyczny zestaw warzyw: por, pietruszka, seler(...)dużych kawałkach, żeby łatwo było je wyłowić. Zostawiamy tylko grzyby mun. Dość łatwe do zrobienia, bo grzyby osiadają na dnie. Teraz dodajemy algi morskie, sos sojowy, chilli, sos rybny. Gotujemy ok. 15 min. Wszystko zależy od tego jakie preferujecie algi. Wywar zupy w sumie jest już gotowy. Teraz możecie go doprawić według uznania, dodać np. sos chilli lub trochę soku

vegetanie
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 227

świeżej kolendry (Jamie poleca, aby nie używać liści a same łodygi, ja jednak wrzuciłam jedno i drugie) 1 łyżka oleju sezamowego Biolevita 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się(...)czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania