bulion rybny - 500 przepisów (strona:12/34)

Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową 254

cytrynowej, ostukanej i przekrojonej na pół 1 liść kaffiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki(...)smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba

Moja Delicja
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 251

kacze1 mała cebula, obrana i przekrojona na połowę5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru2 ząbki czosnku, rozbite2 łyżeczki nasion kolendry5 goździków2 gwiazdki anyżu1500 ml  bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny)1 łyżki sosu rybnego1/2 łyżki brązowego cukru1/4 łyżeczki solido podania:makaron soba  lub inny ulubiony np ryżowywiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra(...)fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili.przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i  wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzinWyjąć kaczkę. Rozdrobnić  mięso, odrzucając kości

Stare Gary
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 213

Czas całkowity 30 min Składniki 400 g filetów z kurczaka 600 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego zielonego groszku 8 kolb mini kukurydzy 160 g makaronu ryżowego 2-3 łyżeczki pasty curry 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oliwy Instrukcje Szalotkę(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek

Wędrówki po kuchni
Zupa tajska 127263

fileta z kurczaka 200 g pieczarek 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 duża cebula 150 g makaronu ryżowego nitki 200 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy(...)patelnię. Całość mieszamy i podsmażamy. Kiedy warzywa i kurczak będą już odpowiednio miękkie, zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Całość zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut. Kolejno dodajemy sos rybny, curry, kurkumę, paprykę słodką, paprykę ostrą, mieszamy. Do garnka przekładamy również nieugotowany makaron i gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu wlewamy mleczko kokosowe

Przepiski.pl
Zupa tajska Tom yum z kurczakiem 119

kostkę 1 litr lekkiego bulionu jarzynowego 1 łodyga trawy cytrynowej 3 listki limonki kaffir 3 ząbki czosnku, posiekane około 3cm kawałek galangalu, pokroić w plasterki 1 tajska papryczka chili, pokroić w plasterki 1 łyżka tajskiej pasty Tom yum około 150g świeżych grzybów (np. shimeji, boczniaki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego  200g krojonych pomidorów z puszki(...)część lekko zmiażdżyć tępą stroną noża i pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Krok 2.  Trawę cytrynową, listki kaffiru, czosnek, galangal i chili utrzeć w moździerzu. Zagotować bulion, dodać pastę z przypraw, sos sojowy, rybny i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie przecedzić. Krok 3. Na gotujący się wywar włożyć pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, plasterki

Moja Książka Kucharska
Phở Bò 167

mięsem, makaronem ryżowym i rozmaitymi świeżymi dodatkami. Swój niepowtarzalny korzenny aromat zawdzięcza przyprawom takim jak anyż, goździki, cynamon a także sos rybny. Ja przygotowałam klasyczny wariant tej zupy, czyli tak zwany Pho Bo, którego podstawą jest bulion wołowy, a jeżeli chodzi o dodatki to obowiązkowo plasterki polędwicy wołowej, kiełki fasoli mung, listki kolendry i posiekany szczypior.  Składniki(...)Polędwicę zmrozić w zamrażalce, żeby lepiej się kroiła. Pokroić na cieńkie paseczki w poprzek włókien. Odłożyć, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Ugotowany wywar doprawić sosem rybnym, łyżeczką cukru i solą do smaku. Wyjąć mięso i przecedzić bulion przez sitko. W miskach ułożyć makaron, na nim paseczki polędwicy. Dodać kiełki, szczypior i kolendrę, Całość zalać gorącym bulionem, w którym ugotuje się

wyzwania kuchenne
Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową 115

przekrojonej na pół 1 liść kaffiru 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500 ml bulionu warzywnego (w przypadku diety wege) lub drobiowego 150 ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150 g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam(...)smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba

Moja Delicja
Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem 309

listki limonki kaffir 1 cebula cukrowa, pokrojona w cienkie piórka około 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół 1,5 litra lekkiego bulionu z kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego kiełki fasoli mun sok z limonki do smaku sól do smaku posiekana kolendra Przepis(...)czerwoną pastę curry - smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodać pokrojoną w piórka cebulę cukrową, cukier brązowy, wlać sos rybny i sos sojowy, przemieszać. Mleczko kokosowe wymieszać z bulionem.  Po chwili wlać bulion z kurczaka i mleko kokosowe do garnka - gotować na małym ogniu przez kilka minut. Drewnianą łyżką zeskrobać wszelkie kawałki, które przywarły

Moja Książka Kucharska
Ramen - zupa o wielu obliczach. 196

młode kapustki 1 garść suszonych grzybów Mun (Black fungus) 2-3 suszone algi  morskie (Kelp Slices) 4 szalotki kiełki fasoli 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1-2 papryczki chilli 4 jajka ugotowane na twardo olej kukurydziany Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. My wrzucamy zawsze klasyczny zestaw warzyw: por, pietruszka, seler(...)dużych kawałkach, żeby łatwo było je wyłowić. Zostawiamy tylko grzyby mun. Dość łatwe do zrobienia, bo grzyby osiadają na dnie. Teraz dodajemy algi morskie, sos sojowy, chilli, sos rybny. Gotujemy ok. 15 min. Wszystko zależy od tego jakie preferujecie algi. Wywar zupy w sumie jest już gotowy. Teraz możecie go doprawić według uznania, dodać np. sos chilli lub trochę soku

vegetanie
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 247

świeżej kolendry (Jamie poleca, aby nie używać liści a same łodygi, ja jednak wrzuciłam jedno i drugie) 1 łyżka oleju sezamowego Biolevita 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się(...)czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa chińska z pulpetami i noodlami z cukini 254

ryżowego). Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion, jak każdy bulion chiński, doprawiony sosem sojowym i olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny. Danie jest wzorowane na przepisie z Seriouseats . Składniki: Na pulpety 1/2 kg mielonej wieprzowiny(...)mięsa. Rozgrzej mocno patelnię. Smaż pulpety, żeby ładnie się przyrumieniły, 3-4 minuty. Odłóż do misy. Krok 3 Rozgrzej rosół, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, posiekaną papryczkę chilli. Włóż do bulionu pulpety, przykryj i gotów na wolnym ogniu 10 minut. Dodaj sałaty, gotuj jeszcze kilka minut. Jeśli masz sałatę pak choy przed dodaniem do zupy przekrój

Niedzielny kucharz
Orientalna zupa z krewetkami + film 108

ząbki czosnku 2 papryczki chili mały kawałek pora 2 łyżki masła 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 250 g obranych i oczyszczonych krewetek 500 ml bulionu 500 g mleka kokosowego 50 ml sosu rybnego sok z 1/2 cytryny czarny pieprz sól 1 opakowanie ugotowanego makaronu udon ( 200 g ) opcjonalnie natka pietruszki lub kolenda przepis Obraną cebulę kroimy w kostkę. Obrane ząbki(...)czarnym pieprzem i smażymy przez 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Zawartość garnka zalewamy bulionem, dodajemy pokrojonego pora, wszystko mieszamy i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie do garnka z zupą dodajemy mleczko kokosowe i całość razem łączymy, następnuie wlewamy sos rybny, wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy sok z cytryny

Smakowite Dania
Paella z krewetkami 156

tylko krewetki, ale jeżeli mamy i lubimy możliwość to polecam wzbogacić go o jak największa ich ilość.  Składniki: Bulion: 1 litr wody ½ małej cebuli 1 pietruszka 2 marchewki 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego pieprz Paella: 2 łyżki oliwy  2 papryki (najlepiej czerwona i żółta) 2 ząbki startego czosnku 1 duży pomidor(...)arborio szczypiorek i natka pietruszki Wykonanie: Owoce morza rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Krewetki podsmażyć na oliwię około 2-3 minuty (do zarumienienia) Bulion: Wodę wlać do garnka, dodać warzywa, oliwę, sos sojowy, sos rybny i przyprawy. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze rzez 30 minut na małym ogniu. Odstawić. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić

Healthy food explorer
Leczo rybne a’la Seko 130

Uwielbiam leczo rybne firmy Seko , tak więc postanowiłam w domowym zaciszu spróbować odtworzyć te smaki i tak właśnie powstał ten oto przepis na leczo rybne ze

Kulinarne Przeboje
Zupa rybna z warzywami korzeniowymi 130

domu po zakupach przechodziłam obok znajomego sklepu rybnego i bez namysłu stwierdziłam, że dawno nie jedliśmy ryby. Weszłam, kupiłam i po przyjściu do domu postanowiłam, że będzie zupa! I nie właśnie zupa z warzywami korzeniowymi. Lekka ale sycąca, smaczna i pięknie pachnąca. Składniki: 500g filetów rybnych, ja użyłam miruny 1,5l bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały

Życie ze smakiem
Karp w galarecie 170

Karp w galarecie to w dzisiejszych czasach swoisty rarytas na Wigilijnym stole a przecież to tak niewiele aby delektować się delikatnym gotowanym mięsem tej rybki. Składniki

Mechanik w kuchni
Szybka wigilijna zupa rybna z halibuta z quinoą 211

wyszedł? Coś się przypaliło, albo wylało? Nic straconego. Mam dziś dla Was przepis na zupę S.O.S.  Bardzo prosta, bardzo szybka i bardzo dobra zupa rybna z halibuta w formie lekkiego bulionu z warzywami i quinoą.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 filety z halibuta 2 marchewki 2 pietruszki 1 mini por 3-4 łodygi z kopru włoskiego

Quinoa Raz!
Pieprz 216

gdyż mielony szybko wietrzeje. Pieprz Zastosowanie pieprzu w kuchni   Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka

Pomysłowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania