Ciasto : 500 g zmielonego twarogu ( ja użyłam sera z wiaderka Włoszczowa ) 3 jajka 125 g drobnego cukru 200 ml śmietanki kremówki 36 % ( 30 % ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki
Słodkości i nie tylkoszczypta soli + lukier - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki. + kruszonka, marmolada/ powidła- u mnie z mirabelek/ dżem/ budyń/ ser. Wykonanie : Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe, nie gorące i wymieszać z paroma łyżkami mąki tak, aby powstała konsystencja jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia
Garnkowe fanaberiemasło – 200 g * jajko – 2 szt MASA SEROWA : * ser biały dwukrotnie mielony – 500 g * śmietana kremówka – 100 ml * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 60 g * cukier – 50 g * cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka – 4 szt * żurawina w syropie – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy
Ostra na Słodkonaleśniki kocham całym sercem, przedstawiam Wam pyszne naleśniki z makiem, zawiązane w urocze sakiewki ;) Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 naleśników. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2/3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru 2 jajka szczypta soli 2 łyżki maku 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: ulubiony dżem cytryna Wszystkie składniki
Czerwona Porzeczkamaki ziemniaczanej 60 g ksylitolu lub cukru 125 g zimnego masła 1 jajko L 1 łyżeczka proszku do pieczenia nałożenie: 90 dkg jabłek 2-3 łyżki ksylitolu 1 budyń waniliowy+3/4 szklanki wody 2 garście żurawiny garść orzechów włoskich +2 łyżki ksylitolu Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść.2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!następnie do wrzącego wlewać zawiesinę, cały czas mieszając. Gotować aż zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtakami, potem ze stopniowo dodawać zimny budyń. Podzielić krem na 4 części. Obrane jabłka pokroić i udusić w rondelku. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe
kgwjanczewoOdstawiamy na noc w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Na drugi dzień dodajemy pozostałą mąkę oraz siemię lniane, kminek. Urabiamy ciasto ok 20 minut aż ciasto będzie miało konsystencje gęstego budyniu. Po wyrobieniu ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na dwie części. Foremki do pieczenia chleba smarujemy olejem. Ciast chlebowe przekładamy do foremki tak aby była wypełniona w 3/4 swej
kgwjanczewoMasa serowa: 1 kg sera białego 12 dag masła lub margaryny skórka otarta z całej cytryny sok z połowy cytryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 3 - 4 jabłka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy cukier waniliowy 25 dag cukru kryształu 5 jaj 3 łyżki kaszy manny 1. Masło rozpuszczany, dodajemy cukier i mieszamy, cukier rozpuści się częściowo, odstawiamy do przestudzenia
Apetyczna babeczkaJedną mrozimy w zamrażalce, tak aby ciasto było możliwe do starcia na tarce. Drugą wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa śmietanowa: - 2 śmietany 12% - 5 białek - 2 budynie śmietankowe - 1 łyżka słodzika w płynie (lub szklanka cukru) - cukinia marynowana w zalewie (można zastąpić ananasem) Białka ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylewamy
Zdrowie na języku :Pcukru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Masa serowa: - 1 kg serka waniliowego (u mnie President) - 5 jajek - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1 budyń waniliowy Wszystkie składniki na ciasto wyłóż do miski i zagnieć ciasto. Obłóż nim tortownicę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, zostaw niewielką część ciasta na wykrojenie gwiazdek. Następnie przygotuj masę. Wszystkie składniki, oprócz
Zdrowie na języku :Pkoniec dodając ubitą pianę z białek. Składniki na masę: - 1 kg masy twarogowej - 2 jajka - 2 żółtka - 0,5 szklanki cukru lub 1 łyżka słodziku w płynie - duży budyń śmietankowy lub waniliowy - 400 ml mleka - aromat Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formę do pieczenia wykładamy
Zdrowie na języku :Psklep Piątnica , gdzie możecie zakupić 3 sztuki jedynie za lekko ponad 6 zł! Jak dla mnie - super! Składniki: 300 g serka twarogowego chudego (użyłam Emilkę 0%) 25 g budyniu waniliowego (1 łyżka) 140 g dojrzałego banana (1 duży, bez skórki) 1/2 owocu kaki 1 mała laska wanilii Piątnica 1 jajko Przygotowanie: Banana i kakę obierz ze skórki i zmiksuj
Zdrowie na języku :Pczęść wymieszać z żółtkami, cukrem i mąką. Mieszankę wlać na gotujący się sok, szybko zamieszać i gotować do zgęstnienia. Ostudzić całkowicie. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń. 4. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Ostudzić do lekkiego stężenia. 5. Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, na krem wyłożyć ananasy, w środek ananasów włożyć kandyzowane czereśnie / drylowane wiśnie / truskawkę
Kuchnia domowa Aniproszku, to kto by się trudził. Niewiele brakowało, a popełniłabym ten krem w domu, ale wystarczyła przypadkowa wizyta w Lidlu i zaoszczędziła mi trochę trudu ;) Znalazłam krem (prawie jak budyń) idealny. Smakuje wyśmienicie, można go podgrzać w mikrofalówce i co najważniejsze - efektu "kożuszka" nie stwierdzono. Komponuje się wyśmienicie z apple crumble. Niebo w gębie i znak, że jesień
bistro mamacebulę. Dosypujemy 4 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki bułki tartej. Dolewamy szklankę mleka i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Placki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. I gotowe :) Smacznego
kulinarnyJa