budyń - 12640 przepisów (strona:711/843)

Kruche ciasto - baza 175

serem żółtym i do piecyka na kilkanaście minut - kolacja gotowa. Tak samo, kiedy niespodziewanie wpadnie ktoś na kawę. Zetrzeć ciasto, podpiec, wyłożyć jakieś owoce (choćby dżem) zalać budyniem i obsypać odrobiną ciasta. Pół godziny i ciasto na stole ląduje. Taka baza ma tę niezaprzeczalną zaletę, że nie dodając proszku do pieczenia możemy podawać je na gorąco bez obaw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 370

końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać. Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu , 1 szklanka cukru , 8 jajek , 1 kostka masła lub margaryny, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru . Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodatkowo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Andrzejkowe szybkie przysmaki 217

Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym Życzę wszystkim udanej zabawy i samych szczęśliwych wróżb :) a Andrzejom oczywiście wszystkiego najlepszego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy Piernik 354

doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszając od czasu do czasu, uważając by krem nam się nie przypalał od spodu doprowadzamy do otrzymania konsystencji gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony krem ucieramy z masłem. Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego lub konfitury jabłkowej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady Wykonanie: Pierwszy blat ciasta smarujemy

Made By Mom And Son
Dulces de Semana Santa 141

czerstwego pieczywa zanurzone uprzednio w mleku i posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños   - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka

Food Square
Kokosanka 165

masła lub margaryny -4 żółtka -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli    Składniki na wypełnienie: -1 litr jogurtu brzoskwiniowego -0,5 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy -20 dkg wiórków kokosowych -4 białka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia    Składniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka.    Blaszkę o wymiarach

Maminek kulinarny
Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) 2712

The post Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Słodko-kwaśna 154

szybko w niewyjaśnionych okolicznościach... Co jest dla niego świetną rekomendacją. Jak z pewnością zauważyliście, staram się tłumaczyć wszelkie nazwy. Jednak curd - przynajmniej dla mnie - jest nieprzetłumaczalny. Ma coś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na smutki - kaszka manna z czekoladą 159

łyżka kakao 40 g ciemnej czekolady (60%) Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Powoli wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając. Gotować na średnim ogniu do osiągnięcia konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać. Przełożyć do szklaneczek, podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Smacznego! Jeszcze tylko trzy dni, ach, nie mogę się już doczekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 369

również przyjemnego - nie posprzątam, nie zrobię prania, nie umyję naczyń, ale też nie obejrzę trzech zaległych odcinków ulubionego serialu, nie upiekę ciasta, ciasteczek ani nawet nie przygotuję banalnego budyniu, nie poczytam... A wreszcie ominie mnie tych kilka chwil, które mogę spędzić z C. inaczej, niż śpiąc. Z drugiej strony wiem, że jeśli się zawezmę, i jednak coś zrobię, to mimo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding, czyli budyń w wersji luksusowej 166

lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby być zamulający. Trochę jak budyń, ale gęstszy, bogatszy. Myślę, że dobrze smakowałby w sezonie ze świeżymi truskawkami. Idealny jednak na mroźne dni - tajemnicza, rozgrzewająca moc czekolady działa tutaj doskonale. Spróbujcie koniecznie - najbanalniejszy przepis pod słońcem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
World Baking Day! 201

innego. Krem jest dobry, ale jak dla mnie, nieco za słodki (C. twierdzi, że marudzę). Poza tym ten, który przygotowałam według przepisu wyszedł okrutnie gęsty - miał konsystencję mocno zwartego budyniu. Hmpf... Nie do końca mi to odpowiadało. Dodałam więc ubitej kremówki, która sprawiła, że całość stała się dużo lżejsza i delikatniejsza. Od siebie dodałam również laskę wanilii - krem z czarnymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd. Z jeżyn 121

przepisów, więc jeśli Wasze jeżyny jeszcze nie zastrajkowały, to gorąco je polecam. Zacznijmy od jeżynowego curdu, czyli czegoś tak pysznego, że grzechem byłoby nie spróbować. Curd to rodzaj owocowego budyniu, tradycyjnie przygotowywany jest z cytryn. Na początek szalałam z innymi cytrusami - pomarańczami czy limonkami; później zaczęłam eksperymentować z innymi soczystymi owocami. Był curd z rabarbaru i żurawiny, a teraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowy curd marchewkowy 166

tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku, intensywnie mieszając. Dodać puree z marchewki, a na końcu mąkę. Gotować, aż masa osiągnie konsystencję budyniu.  Zdjąć z palnika, przestudzić i przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Pogoda mnie dobija. Jest tak szaro i ciemno cały dzień, że mogłabym tylko spać i spać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Stefanka 334

ognia i energicznie mieszając dodawać do niego po łyżce kaszy manny. Po dodaniu całej kaszy krem ponownie wstawiamy na kuchenkę i gotujemy tak długo, aż masa uzyska konsystencję budyniu (mnie to zajęło dość dużo czasu). Krem pozostawić do wystudzenia. W tym czasie powinien też zgęstnieć. Następnie podzielić go na 2 części. Jeden z blatów ciasta włożyć na dno blachy

Gospodyni Miejska