budyń - 12640 przepisów (strona:703/843)

Czekolada na gorąco 113

wsyp ją do mlecznej mieszanki. (Jeśli dodasz jedną tabliczkę, napój będzie miał fajną gęstą konsystencję do picia. Jeśli jednak pokusisz się o dwie, to będzie niczym budyń - wspaniały do wyjadania łyżeczką). Powolutku gotuj, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie cudownie gęsty napój. Przelej do dwóch kubków, przykryj czapą z bitej śmietany i posyp piankami

Food Square
Górskie pyszności - "KARPATKA" 349

stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż do zarumienienia. Tak samo robimy drugi spód "Karpatki".  Robimy krem "Karpatka" według przepisu lub krem budyniowy, wówczas gotujemy duży budyń według zaleceń na opakowaniu i wystudzony łączymy z miękkim masłem.  Na spód blachy kładziemy 1 spód karpatkowy, na to krem i 2 spód. Całość posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego

Piekę, bo lubię
Zapiekanka bawarska 288

garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy mąkę i smażymy (nie mieszając) przez 2 minuty. Zaczynamy mieszać trzepaczką i cienkim strumieniem wlewamy mleko. Gotujemy i mieszamy, aż beszamel będzie miał konsystencję budyniu i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy gałką muszkatołową, czosnkiem, solą i pieprzem. 4. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Teraz zaczynamy układać warstwy: ziemniaki - kiełbasa - beszamel - ser - mieszanka przypraw - ziemniaki - kiełbasa - beszamel

My Culinary Art
Pijak 187

szklanki mleka dodajemy  2 łyżki mąki pszennej,  2 łyżki mąki ziemniaczanej i to wszystko mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Następnie po ostudzeniu przygotowany budyń wyrabiamy z kostką masła. Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.  Na ciasto

Salonik smaków
Pychotka Siostry Anastazji 617

szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wystudzony budyń miksujemy z masłem na gładki krem. Upieczone i ostudzone placki przekładamy kremem. Schładzamy w lodówce i gotowe :) Smacznego! przepis bierze udział w akcji

KasiekGotuje
Pączki liliputki z Advocaatem 355

trzepaczką. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami mleka i dodać do żółtek. Wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mieszaninę jajeczno-mączną cały czas mieszając. Gotować, aż powstanie bardzo gęsty budyń. Wystudzić. Stopniowo po łyżce dodawać likier energicznie mieszając tak by powstała jednolita masa. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego/szprycy zakończonego cienką, długą końcówką do nadziewania. Nadziewać pączki kremem. Lukier: Cukier puder

maniapieczenia
Tarta owocowa 118

owocowa, z delikatnym kremem waniliowym zadowoli każde podniebienie. Przepis na ciasto możecie znaleźć w moim innym przepisie, link poniżej. http://aniapastuszka.blogspot.com/2014/08/tarta-smietankowa-z-truskawkami.html Jeśli chodzi o krem, to wystarczy ugotować budyń zgodnie z przepisem, po wystudzeniu dodać 2 łyżki masła, połączyć za pomocą miksera i wyłożyć na ciasto.  Na wierzchu układamy owoce - w moim wykonaniu są to nektarynki i borówki

Mój Smak na Życie
Ciasto kruche z borówkami na puszystej piance 83

dzielimy na 2 części. Jedną jasną wkładamy do zamrażalnika, do drugiej dodajemy pół łyżeczki kakao, zagniatamy i także chłodzimy. PIANKA 4 białka 0,5 szklanki cukru  1,5 budyniu śmietankowego bez cukru 0,25 szklanki oleju Białka ubić na puszystą pianę. Dodać cukier dalej ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając.  OSTATNIA PROSTA

Mój Smak na Życie
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 211

hansi-theme-font:minor-latin;} Dzień   H Odstęp czasu Czynność Zależność 1 17 - w słoiku łączymy 80 gram mąki z 80 ml ciepłej wody, mieszamy patyczkiem do konsystencji budyniu 2 8 15 mieszamy patyczkiem intensywnie 2 20 12 dosypujemy 40 gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy 3 20 24 mieszamy patyczkiem intensywnie; sprawdzamy, czy emituje kwaśny

BaRepas
Lody! Lody! Lody z czekoladą! 134

likieru kawowego np. Baileys 300g serka waniliowego szczypta soli Mleko zagotowałam z miodem i szczyptą soli, następnie wlałam do niego mieszaninę mleka z mąką kukurydzianą. Ugotowałam jak budyń i odstawiłam do ostygnięcia.Wystudzoną masę połączyłam z serkiem waniliowym i ubitą śmietanką.Wstawiłam do zamrażalnika, co godzinę energicznie mieszałam w celu napowietrzenia masy. Po około 4 godzinach (po czterokrotnym napowietrzaniu) wymieszałam

Zapiski Młodej Żony
Pani Walewska 360

wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. 2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić na  pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka. Smacznego! *ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite

Zapiski Młodej Żony
Szarlotka z prażonymi jabłkami 289

jedząc tą prostą, ale pyszną domową szarlotkę przeniosę się o ładnych parę dekad wstecz, do czasów mojego dzieciństwa, kiedy nie każdy niedzielny obiad był wieńczony ciastem, czasem musiał wystarczyć budyń albo kisiel. Jak żywe wracają wspomnienia domowej szarlotki mojej Babci, której nie ma z nami już paredziesiąt lat. Z perspektywy dorosłej osoby, dziekuję losowi, że dane mi było cieszyć się

Mia Cucina Sofieta
Sernik gotowany na biszkopcie 272

według przepisu  http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html Masa serowa: 1 kg sera 3 jaja (pianę ubić z białek) 20 dag margaryny 1,5 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy dżem jagodowy i jagody mrożone lub świeże Masa śmietanowa: 0,5 śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: Pieczemy biszkopt. Gdy wystygnie przekrajamy

Salonik smaków
Sernik puszysty z rosą 185

zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą w wkładamy do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 2 całe jajka 4 żółtka (białka pozostawiamy na pianę) Ser  zemleć na maszynce. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać mikserem. Z lodówki wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy na blasze o wymiarach

tojestpyszne.blogspot.com
Czy z tej mąki będzie chleb? 149

wapnia i białka, w połączeniu z innymi mąkami nadaje się do przygotowania placków, ciast i sosów, * z tapioki – mąka skrobiowa uzyskiwaną z bulwy manioku, doskonała do przygotowywania deserów, kisieli, budyni czy legumin, * migdałowa – doskonale nadaje się do wypieku ciast, nawet biszkoptów, a jednocześnie bardzo odżywcza, m.in dzięki dużej zawartości wapnia, * kasztanowa - Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie da się

Pyry na Gaz