budyń - 12640 przepisów (strona:698/843)

Pleśniak z jabłkami 314

się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy

Smakowy Raj
Śląskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, czyli kołacz 198

rabarbar nie trwa cały rok, dlatego, gdy jest trzeba z tego korzystać :)  Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny, a więc możecie go stosować do różnych owoców, marmolad, budyniu lub upiec go z samą kruszonką. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze świeże, ale jeśli dbacie o żołądek to poczekajcie z konsumpcją troszeczkę :) Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 100g cukru

Smakowy Raj
Uniwersalne ciasto drożdżowe w 100% BEZ JAJ !!! ;) 131

się do upieczenia kolejnego, tym razem może zrobię z borówkami lub malinami, albo kto wie z czym jeszcze, bo można zrobić je z różnymi owocami, samo lub nawet z budyniem. Modyfikacja zależy tylko i wyłącznie od fantazji kucharza :) Ciasto: 50 dag mąki 10 dag cukru 30g cukru waniliowego 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) Szczypta soli 250ml mleka 15dag masła

Smakowy Raj
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 164

waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 70 dag twarogu 6 jaj 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 duży cukier waniliowy 125g margaryny (1/2 kostki) Bakalie (ilość wg uznania) np. rodzynki, skórka z pomarańczy etc. + 1 łyżka mąki Masa kokosowa: 4 białka

Smakowy Raj
Sernik królewski 211

łyżki gorzkiego kakao Szczypt soli 250g masła 82% lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty w kostce) 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła 82% 7 dużych jajek Dodatkowo: Ok. 50 – 100g rodzynek (+1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy i/lub cytryny lub otwarta skórka ze świeżej pomarańczy i/ lub cytryny

Smakowy Raj
Babka majonezowo-budyniowa o smaku cytrynowym 590

samo jest z ciastami. Na wielkanocnym stole musi być smakowita babka , ale przecież nie zawsze taka sama. Może w tym roku będzie właśnie ta - puszysta babeczka z majonezem i budyniem? Jeszcze nie zdecydowałam chociaż jest bardzo pyszna. Ma jednak kilka porządnych rywalek więc ostateczną decyzję podejmę pewnie spontanicznie na dzień przed świętami. Tymczasem upiekłam ją żeby przypomnieć sobie jaka jest

Smaczna Pyza
Kokosowy pudding z tapioki z musem z mango 131

dawna czekała w kuchennej szafce, aż ją użyję i szczerze mówiąc bardzo żałuję, że sięgnęłam po nią dopiero w ten weekend. Pudding z tapioki jest rewelacyjny! Konsystencją przypomina budyń, jest bardzo smaczny i sycący. Sama tapioka nie ma bardzo wyraźnego smaku, więc spokojnie możemy go nadać mlekiem czy też przyprawami. Mój pierwszy pudding z tapioki przygotowałam klasyczny czyli połączenie smaku

Pora coś zjeść
Babeczki mimoza na Dzień Kobiet 188

mieszamy. Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Do przygotowanej masy jajecznej dodajemy gorące mleko, nastepnie całość przelewamy z powrotem do garnka. Garnek wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń (ok. 4 min). Caly czas mieszamy aby się nie przypalił. Studzimy. W babeczkach wycinamy wgłębienie na krem. Ja posłużyłam się sprytną wycinarką do mufinek.Z ciasta pozostalego ze środka babeczek odcinamy

Mia Cucina Sofieta
Sernik z polewą karmelową 144

poprzestaniecie.  Bazowałam na przepisie od  Pieczarki Mysi . Składniki na spód 200 g herbatników 90 g masła masa serowa 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka 125 ml śmietany kremówki 30 % 3/4 szklanki cukru polewa karmelowa 100 g cukru 40 g masła 100 ml śmietany kremówki Dodatkowo  100 g migdałów łuskanych Sposób przygotowania

pink envelope
Malinowy sernik i owoce leśne 156

garścią (niestety mrożonych) owoców leśnych.  Składniki na spód  200 g herbatników 100 g masła  na masę serową 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu malinowego 4 jajka 120 ml śmietanki kremówki 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo 100 g czekolady mlecznej 100 g owoców leśnych (do dekoracji) wiórki kokosowe Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać

pink envelope
Wąsate mufffinki 139

chrześniak po pierwszym gryzie już był bardzo zadowolony :)  Składniki (na 12 szt. muffinek) suche 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 opakowanie budyniu bananowego mokre 150 ml mleka 2 jajka 50 ml oleju 2 dojrzałe banany Dodatkowo wiórki kokosowe drażetki cukrowe wąsy rozpuszczona biała czekolada Sposób przygotowania W misce wymieszać wszystkie suche składniki

pink envelope
Czekoladowy sernik 160

chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych  100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3/4 szklanki cukru 120 ml śmietanki 30%  1 łyżka kakao polewa czekoladowa 100g gorzkiej czekolady 75ml śmietanki 30% Dodatkowo maliny do dekoracji Sposób przygotowania Dno tortownicy wyłożyć papierem

pink envelope
Sernik z dynią 158

wszystko trochę uspokoiło, to pomiędzy nauką znajdę czas na blogowanie. ~ Gotowany serniczek dyniowy z z cynamonem ~ Składniki: 200g serka twarogowego 150g puree z pieczonej dyni 1 jajko 1 łyżka budyniu bez cukru/ mąki ziemniaczanej opcjonalnie słodzidło cynamon + puree z pieczonej dyni dowolne dodatki np. mandarynka, pomarańcza Twarożek, puree, cynamon, słodzidło i jajko mieszamy w rondelku i podgrzewamy. Mąkę/budy

Kuchenny Skrawek Nieba
Studencki obiad na bogato 171

kiełbasek śląskich na ognisko, zostały nam trzy konQbek przyrządzał calzone i został brokuł, kukurydza z puszki i suszone pomidory w domu jest dużo ryżu, z powodu fazy za ryżowy budyń kwitnie szczypior i szałwia. I z tych oto czynników wyłania się obiad! STUDENCKI RYŻ Z KWIATKAMI 1 torebka (100g) ryżu 1/2 niewielkiego brokuła 3 cienkie kiełbaski śląskie 5-6 łyżek

les mirabelles
Pączki z ajerkoniakiem 128

masę. Dodać mniejszą część mleka z alkoholem, zmiksować. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Mleko i ajerkoniak w rondelku zagotować, cały czas mieszając. Dodać masę jajeczną i ugotować budyń. Odłożyć do przestudzenia. Wyrośnięte pączki smażyć w rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu. Układać na bibułce do odsączenia. Jeszcze ciepłe nadziewać kremem ajerkoniakowym. Udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy