budyń - 12640 przepisów (strona:693/843)

Jaglane serniczki . 229

kaszy jaglanej (ugotowanej) 200 g białego twarogu (mielonego trzykrotnie) 3 duże jajka 80 g cukru (ja używam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z 1 cytryny  proszek do pieczenia ( na czubku łyżeczki) mała garść drobnego kandyzowanego imbiru   Kaszę jaglaną przed ugotowanie podprażyć na suchej

Farmażony
Śmietanowiec w lekko kawowym cieście 182

łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 5 białek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru 1200-1250 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40 g) Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki na ok. 45 minut. W tym czasie białka

Czerwień i błękit
Sernik karmelowy z musem truskawkowym. 238

jogurtu greckiego 3 jajka 150 g masy kajmakowej ,u mnie mleko skondensowane gotowane 2 godziny w wodzie ,przestudzone 50 g tej samej masy do zatopienia w serniku 2 łyżki budyniu śmietankowego Jajka ubijamy krótko na jednolitą masę ,dodajemy resztę składników , poza 50 g kajmaku i ubijamy krótko mikserem do połączenia się całości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Ladylaura.
Tarta cytrynowa z bezą 193

może dotykać wody) i zostawić na średnim ogniu. Miskę postawić na garnku i mieszać składniki trzepaczką aż do połączenia masy z masłem i zgęstnienia. Gdy masa będzie miała konsystencję budyniu, zestawić miskę z kąpieli wodnej. Gotowy krem przetrzeć przez sito i zostawić do ostudzenia.   Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować na wielkość formy (około 26 cm). Wyłożyć nim formę

W poszukiwaniu inspiracji
Czytaj blogi. Jedz mięso. Szynka w śliwce 145

dostępem do netu nie pasuje, więc zmienił pseudonim, image, niestety pretensjonalnego stylu nie zmienił. Czym się wsławił? Prawdę mówiąc, nie wiem, kojarzę go z jednego listu do firmy produkującej budyń. Listu, który pozbawiony bluzgów byłby listem gościa nieumiejącego zrobić zupy z proszku. Ale jak mówię – nie kojarzę pana Dż. H, bo o zgrozo żyję poza netem i wypociny niektórych

ladykitchen
Krem waniliowy według Michela Roux 217

zapraszam po przepis na wspaniały krem waniliowy według Michela Roux, jednego z bardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni . Krem jest przygotowany na bazie żółtek, jest troszkę podobny do naszego budyniu. Możemy wykorzystać jako nadzienie do  babeczek, tart czy tortów. Możemy go też zjeść jako deser z dodatkiem świeżych owoców  Krem waniliowy według Michela Roux Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki śmietankowe z budyniem waniliowym 151

Babeczki śmietankowe z kruchego ciasta i nadziewane budyniem były kiedyś dostępne w każdej szanującej się cukierni. Nie znam nikogo kto by je zjadł chociaż raz i nie polubił. Pamiętam je z dzieciństwa tak samo dobrze jak ciasteczka baletki . Dzisiaj już niestety nie wszędzie można kupić takie klasyczne, zwykle ciastka, ale przecież można upiec je sobie samemu w domu. Babeczki

Smaczna Pyza
Biszkopt domowy jako doskonała baza do tortów i innych ciast z kremem, czyli wstęp do urodzinowego tortu Maksia 97

też upiec go dzień przed robieniem tortu. Następnego dnia nie będzie się kruszył przy krojeniu. Ciąg dalszy historii biszkopta i tortu urodzinowego nastąpi. ;) Zapraszam też na drożdżowe bułeczki z budyniem

Kuchnia po mojemu
Błyskawiczny sernik waniliowy w domowej polewie czekoladowej. To się musi udać! ;) 115

jeśli tylko spróbujecie ;) Składniki (na jedną blaszkę): 1/2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (ale i z chudego wyjdzie) 2 jaja 1/2 szklanki cukru  1/2 cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/3 masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Żółtka miksujemy z cukrami. Dodajemy masło i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy

Kuchnia po mojemu
Kokosanki wg Ciasteczkowego Potwora. Najlepsze pod słońcem białkowe ciasteczka 145

Potwór . Wiedziałam, że będą cudowne. Tu o żadnych stratach mowy być nie może ;) Przekonajcie się sami: Składniki (na ok. 12 ciasteczek): ok. 120-150 gramów wiórków kokosowych 1 opakowanie budyniu śmietankowego  3-4  białka ok 5 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobań) Przygotowanie: Schłodzone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie wsypujemy proszek budyniowy

Kuchnia po mojemu
Styropian – sernik bez sera 2066

temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany 18% (4 x po 330 g) * 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru z wanilią Spód: 5 żółtek 200 g masła (1 kostka) 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki

Poezja smaku
Budyń jaglany kakaowo-bananowy 167

Jeśli szukacie pomysłu na zdrowy deser, ten przepis jest dla Was. Bogaty w składniki odżywcze, dodający energii, a przy tym niezwykle smaczny. Budyń z kaszy jaglanej zrobicie w kilka chwil, wystarczy ugotowana kasza i kilka dodatkowych składników. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 awokado 1/2 banana 1 łyżeczka kakao około 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego

kolorowotorcikowo
Tartaletki z Owocami i Crème Pâtissière 177

truskawki więc trzeba korzystać z tego, że są coraz tańsze i coraz słodsze. Tartaletki te mają dużo świeżych owoców położonych na klasycznym Crème Pâtissière (to coś w jak nasz budyń ale z większą ilością żółtek). Owoce aby nie ściemniały pokryte są lekko kwaśną glazurą.Zamiast tartaletek można zrobić jedną dużą tartę. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 12 tartaletek. Składniki

Mama Gotuje
Suflet z rzeżuchą i serem pleśniowym 130

gorącego mleka cały czas mieszając powoli wlać mleko z mąką kukurydzianą oraz dodać sól i pieprz. Nie przestając mieszać podgrzewać mleko do momentu aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Mleko z mąką zdjąć z ognia i zacząć miksować. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Żółtka dokładnie utrzeć z masą. Do masy dodać musztardę i ser pleśniowy, dokładnie wymieszać. Następnie

Mama Gotuje
Wyjątkowy sernik na kakaowym spodzie i z kruszonką 164

300g mąki 1 op. proszku do pieczenia 125g cukru 1 jajko 150g masła 2 łyżki kakao masa serowa: 3 jajka 200g cukru 1kg twarogu mielonego 150g masła 1 op. budyniu waniliowego rodzynki Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić na 30 minut w zamrażarce

MarciochaKucharzy