budyń - 12640 przepisów (strona:690/843)

Skubaniec 119

zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów na nadzienie, nawet z serkiem waniliowym, bądź budyniem, ja w poszukiwaniu miejsca w zamrażalce wykorzystałam mrożone truskawki.  Składniki 7 jaj 65 dag mąki 1 kostka margaryny 1-2 szkl. śmietany lub 2 łyżki smalcu 5 łyżek cukru

Kuchenne aromaty
Drożdżówki z serem 149

szkl oleju 1 szkl mleka szczypta soli łyżka cukru waniliowego Nadzienie serowe 600 g białego sera 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Sposób Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut na jednolite ciasto. Posypać mąką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Składniki

Kuchenne aromaty
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką 118

dużą blachę piekarniczą.  Ciasto 3 jaja 0,5 kostki margaryny 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 7 dag świeżych drożdży 1,5 szkl. mleka 70 dag mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru Kruszonka 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag maki 10 dag wiórków kokosowych olejek śmietankowy do smaku Dodatkowo  truskawki świeże lub mrożone Sposób Margarynę rozpuścić

Kuchenne aromaty
Styropian 118

proszku do pieczenia 5 żółtek Składniki masy 2 jogurty brzoskwiniowe po 500g  0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 200 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy Sposób Składniki ciasta zarobić na kruszonkę, połowę posypać na blaszkę. Jogurty wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dodać ubite białka. Masę wylać na kruszonkę i posypać pozostałą częścią kruszonki

Kuchenne aromaty
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 130

Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze,  nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet jako dodatek do sernika...? Ten jest wyjątkowy - z pomarańczowo-waniliową nutą, dość kwaśny (można dać więcej cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2.  4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem 5.  Dietetyczny domowy budyń waniliowy Mam nadzieję, że ten wpis się komuś przyda.  Przypominam, to tylko lekki podgląd :) No i oczywiście... Czasem podjadam sklepowe słodkości

Czarnawisienka
Zapiekanka makaronowa z beszamelem i wołowiną 211

odsączenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania, dodajemy mleko. Po około 3-4 minutach sos powinien nabrać konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy łyżeczką soli i sosem Worcester. Wrzucamy makaron, mieszamy. Dodajemy 200 g sera i ponownie mieszamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Wykładamy mięso mielone i wyrównujemy

My Culinary Art
Czekoladowy sernik z wiśniami i pianką 202

Wylać masę czekoladową, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Masa serowa: 350 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 60 g cukru 2 żółtka 1 mały budyń waniliowy 2,5 łyżek oleju 50 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana gęsta konfitura wiśniowa Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dolewać po łyżce oleju, nadal ucierać. Stopniowo

Domowa cukiernia Ewy
Jaglany creme brulee 173

garnka (wiem coś o tym :P ). Może się tak zdarzyć, że kasza  wchłonie całe mleko, wtedy należy go dolać. Następnie kaszę blendujemy. Krem powinien mieć konsystencję dość płynnego budyniu, jeśli w trakcie blednowania wyda Wam się, że  jest za gęsty, możecie dolać mleka. Na tym etapie można też dosłodzić deser. Tak przygotowany krem, można już spożywać ;-) Ale, jeśli

Czerwona Porzeczka
30 minutowe babeczki jogurtowo-chałwowe 98

łyżeczki proszku do pieczenia 300g mąki 130g jogurtu 40g oleju 200 g chałwy ( u mnie jak zawsze waniliowa- Odra ) 50 ml mleka 125g deserku sojowego-można zastąpić gęstym budyniem (u mnie Alpro - waniliowy) konfitura wiśniowa  Sposób przygotowania: Nic prostszego mieszamy łyżką wszystkie składniki poza chałwą( kroimy ją na kawałki i wtykamy w surowe ciasto).Chałwa wpadnie nam do środka

Wielki apetyt
Sernik z śliwka kalifornijską i bakaliami 122

jest niezapomniany. Polecam Wam sernik  w kolejnej odsłonie, tym razem ze śliwka kalifornijską i bakaliami, czyli mocno nadziany :) Składniki: 1 kg twarogu 8 jaj 2 opakowania budyniu 250 gram masła 1,5 szklanki cukru 150 g śliwki kalifornijskiej 1 opakowanie mieszanki bakaliowej Wykonanie: Śliwki zalewam gorącą wodą i odstawiam by spęczniały. Wersji dla dorosłych możecie zalać je alkoholem. Żółtka

Ciasteczkowy Potwór
Koktajl z kaszą jaglaną (truskawkowy) 137

jedno ze śniadań postanowiłam przygotować koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną. Wszystko zostało dokładnie zmielone w blenderze, przez co przybrało płynną postać, o konsystencji podobnej do rozrzedzonego budyniu. O zaletach kaszy jaglanej można by wiele napisać. Polecam, bo to samo zdrowie a koktajl jest sycący. :-) 4 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 10 truskawek 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka miodu lub cukru

Szefowa kuchni
Jagielnik z musem porzeczkowym 254

mleko. Następnie dodajemy ekstrakt i śmietankę, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Kaszę miksujemy blenderem na gładki krem ( podobny w konsystencji do gęstego budyniu). Następnie mieszamy z cukrem, jajkami i mąką na jednolitą masę. Masę wykładamy do formy o  średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w piekarniku

Delicious Titbits
Tarta serowo-jabłkowa 175

mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło i siekamy. Dodajemy żółtko , cukier puder i cukier wanilinowy i wyrabiamy

Słodkości i nie tylko
Potrójna SŁODYCZ z pikantną NUtkĄ 179

Składniki: ciasto: 1 kostka masła 6 żółtek 0,5 kubka cukru muscovado 6 łyżek kakao 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kubki mąki pszennej Nadzienie: 25 dkg malin mogą być mrożone 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 kubeczek śmietanki kremówki ( 200ml) 1 cukier waniliowy 6 białek 20 dkg wiórków kokosowych

Luźna Kuchnia