budyń - 12640 przepisów (strona:690/843)

Polenta 158

temperaturę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Jedna uwaga, podczas gotowania kasza „bąbluje” (jak podczas gotowania budyniu), należy więc uważać. Do ugotowanej kaszy dodajemy przesmażone warzywa, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę masła, chilli, posiekany szczypiorek (resztę), doprawiamy solą – mieszamy. Już w takiej postaci polenta jest gotowa

mojewypiekiinietylko
Pychotka orzechowa (bez pieczenia) 149

mleko, ciągle mieszając poczekać aż zgęstnieje i na wierzchu będą się pojawiać pęcherze powietrza. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 2. Masło/margarynę utrzeć, ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie mascarpone/ubitą śmietankę. 3. Orzechy włożyć do woreczka i rozwałkować, żeby się pokruszyły. 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować 1/2 powideł, posypać 1/3 orzechów

Kto ugości moich gości?
Sernik Dekoracyjny 355

łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka Masa serowa 1 kg  twarogu 0,5 kostki masła 6-8 jaj wielkości kl. M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki rodzynek skórka z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę, zarabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię

kgwjanczewo
Mleczny sernik z granatem i kwiatami 152

grupy B oraz witamin A i D – dlatego chętnie dodaję je do moich pysznych deserów :) 600 g mielonego twarogu 1,5 szklanki mleka 2% jajko i 2 żółtka opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego   3 łyżki zagęszczonego, słodzonego mleczka ziarenka z połowy granatu jadalne kwiaty np. bratki i stokrotki Jajko ucieramy z żółtkami i cukrem

Mienta blog
Beszamel 158

wychodzi nam zbyt gęsty, ale można go też od pewnego stopnia zagęszczać dodatkiem słodkiej śmietany. Jeśli ktoś patrząc na zdjęcie lub robiąc sos beszamelowy będzie miał jakieś skojarzenia z budyniem, to nie są one całkiem od rzeczy – w istocie można stwierdzić daleko idące podobieństwa w składzie i sposobie przyrządzenia. Beszamel 2015-03-09 10:56:58 Jeden z najbardziej znanych

Kulinarna Pokusa
Ciasto jogurtowe z owocami i mleczną kruszonką. 157

szklanka oleju (250 ml ) 300 g gestego jogurtu naturalnego  (wykorzystałam ten typu greckiego ) 3 szklanki maki pszennej (pół kg ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia  1 op. budyniu waniliowego (40 g ) Dodatkowo : ok 600 g dowolnych owoców 3 łyżki kislu owocowego (dowolnego ) Kruszonka mleczna : 3/4 szklanki mleka w proszku  pół szklanki mąki pszennej (8og) 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Malinowa Kawiarenka
Ciasto kruche z rabarbarem 131

masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru   1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania  budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 40 g każdy) pół szklanki oleju Do ciasta 1 kg. rabarbaru, umytego i pokrojonego w małe kawałki cukier puder do oprószenia ciasta WYKONANIE Rabarbar obieramy, kroimy

W kuchennym oknie Ewy
Sernik cytrynowy 381

kanapkowy Pilos z Lidla…) 500 g serka mascarpone 5 jajek pół szklanki oleju /u mnie rzepakowy/ 300 ml śmietany kremówki 30-36% 300 g cukru 5 dużych cytryn 1 budyń waniliowy szczypta soli Cytryny – wyszorować, sparzyć- a następnie delikatnie zetrzeć z każdej zewnętrzną warstwę skórki. Oddzielnie wycisnąć sok. Pozostałe składniki przełożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę

UgotujmyTo.pl
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką 145

margaryny szczypta soli Nadzienie: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 1 kisiel  żurawinowy Pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju  szczypta soli 2 op budyniu waniliowego lub śmietankowego Kruszonka: 100 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Drożdże dokładnie rozprowadzamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik kawowy z wiśniową nutą 148

łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera "Mój Ulubiony" 100 ml śmietanki 30 % 6 jajek 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/2 szkl. cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej wiśnie z syropu Sposób przygotowania: Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość

Kolorowy Przepisownik
Fale Dunaju 124

kakao, mieszamy, po czym wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto układamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: W rondelku rozpuszczamy składniki (nie gotujemy!). Gdy przestygnie wylewamy ją na ciasto

Kolorowy Przepisownik
Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką 159

Składniki: Spód: 3,5 szkl. mąki 8 żółtek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Pianka: 8 białek 1/2 szkl. cukru 3 budynie o smaku śmietankowym Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru 2 duże jabłka 2 łyżeczki cukru 4 łyżeczki galaretki truskawkowej 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne

Kolorowy Przepisownik
Ciasto ze śliwkami i bezą 59

szczycie śliwkowego sezonu nie może zabraknąć na Waszym stole ciasta z tym pysznym owocem - kruchy spód, budyń, świeże śliwki, chrupiąca beza i orzechy laskowe. Ciasto nie jest trudne do przygotowania a za to niesamowicie smaczne. U mnie zniknęło w ciągu 3 dni a beza do samego końca była apetycznie chrupiąca. Przepis pochodzi z bloga KwestiaSmaku.com

Milion Smaków
Ciasteczka z masłem migdałowym i Ziarenkami Cynamonowy Raj 153

Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki    Masła migdałowego Primavika   http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy  Winiary 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy  1/2 kostki margaryny Kasi 3 żółtka  1 jajko 2 łyżki kakao  2 łyżki oleju Krem czekoladowy Dr .Oetkera  1 szklanka mleka

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka francuskie z rabarbarem i cynamonem 220

oraz cynamonem. Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które pomału zaczynają wypełniać warzywniaki :) Takie ciasteczka robi się błyskawicznie, wystarczy na ciasto francuskie ułożyć owoce (albo marmoladę, nutelle, budyń czy nawet same bakalie), piec 20 min. i gotowe :) Warto więc mieć takie ciasto zawsze w zapasie, w razie wizyty niespodziewanych gości, albo jak tylko najdzie nas ochota na coś

Kraina Miodem Płynąca