cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta sody oczyszczonej krem: 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku ananas: 1 dojrzały ananas 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego Przygotowanie: ciasto: Mąkę, cukier, schłodzone masło posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szczyptę sody. Zagnieść
Kuchcik gotujepieczenia. Wszystko wylewamy na tortownicę i pieczemy 10minut w 180stopniach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 25 minut. Składniki na masę serową: - 300g twarogu chudego lub półtłustego - 350g jogurtu naturalnego - budyń waniliowy bez cukru (w proszku!) - 3 jajka - ziarenka z laski wanilii - stewia bądź ksylitol (ilość w zależności jak słodkie chcemy) * można posypać migdałami w płatkach Znów wszystko razem miksujemy
Be Fit Be Strongdodatek kakao bez cukru, który nadaje mu nieco inny smaczek. Na zdjęciu kawałek z tortownicy o średnicy 21cm. Składniki: - 500g twarogu chudego lub półtłustego - 150g jogurtu naturalnego - 3 jajka - budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru - ziarenka z laski wanilii - stewia lub ksylitol (ilość taka, w zależności jak słodkie chcemy) - kakao naturalne bez cukru (ja dałam 3 łyżki, ale można dać
Be Fit Be Strong180g tofu naturalnego (kostka) - 120g jogurtu naturalnego - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki kokosowej (możemy zmielić wiórki kokosowe na mąkę lub dać 1 łyżkę więcej wiórków) - 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżka miodu *opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii Składniki na ewentualny krem kokosowy: - stała masa z mleczka kokosowego (wytrąca się po umieszczeniu
Be Fit Be Strongpomnożyć przez dwa. Składniki na biszkopt: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 2 łyżki kakao Składniki na krem: 75 g masła 1 budyń (będzie potrzebne tylko pół, resztę można zjeść :) ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1,5 szklanki mleka Przepis na polewę czekoladową: 1 opakowanie śmietany kremówki (moje
Ciastkozercykimś, zależy od mojego planu dnia, no i czasem humoru! :) 2. Co myślisz o superfood? Można z nich przygotować bardzo smaczne dania i smakołyki! 3. Twój ulubiony deser? Czekoladowy budyń z awokado! :) Pycha! 4. Jeśli mogłabyś cofnąć czas, jakich rad udzieliłabyś sobie na przyszłość? Zaczęłabym wcześniej interesować się zdrowym odżywianiem i trybem życia. :) 5. Co myślisz o tzw. cheat
Chocolate Stop Temptingwarto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu
Smakołyki Berenikikrojenie. Ostatni siódmy rozdział to słodkości , który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz z ich opisem. Na końcu książki znajdziecie
Marta Gotujedługo i ...powtórzy się dopiero za rok, korzystajmy zatem póki są :) Najlepsze świeże. Ja zamknęłam ich smak w kilku słoiczkach, później wykorzystam je do deserów, lodów czy do polania budyniu. Przepis jest super prosty. Składniki : jagody cukier Przygotowanie : Jagody umyć i osączyć na sicie Do umytych, małych słoiczków wsypywałam na przemian jagody i około 2 łyżek cukru. W moich słoiczkach
Proste Potrawykarty z nimi związane, wyczekujcie kolejnych ;) Potrzebujemy: Kruche ciasto z przepisu poniżej, znajdziecie go klikając w ten LINK Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 op cukru waniliowego 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja użyłam zimnotłoczonego oleju od Oleofarm Ponadto: 500 g owoców czerwonej porzeczki, obranych i umytych Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy
MamaOskarkapodsmażyć na odrobinie masła i oleju. Sos holenderski: Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie dodajemy roztopione i gorące masło, ubijamy aż konsystencja bedzie budyniu. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na patelni bez tłuszczy do zrumienienia. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu wsiąknął. Jajko w koszulce: Jajko
Zainspiruj się kuchniąroztrzepać. Dodać cukier, masło i skórkę oraz sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, do momentu aż krem zgęstnieje i przybierze konsystencję zbliżoną do budyniu. Zdjąć z ognia i wystudzić ( najlepiej przez całą noc). 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać lemon curd i szybko zmiksować. 3. Lody przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki
DefinicjaSmakusito. Przelać z powrotem do garnuszka dodać żółtka, jajka i wymieszać najlepiej trzepaczką. Dodać masło i rum i gotować do momentu aż krem zgęstnieje i przybierze konsystencję podobną do budyniu. Wystudzić. Serniczki wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzone serniczki udekorować ulubionymi owocami, u mnie : maliny, borówki, mięta, melisa, płatki kokosa i cassis curd. Smacznego
DefinicjaSmakuoraz kawę rozpuszczoną w 2-3 łyżkah wrzątku i miksujemy na gładki krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy mleka i miksujemy dalej. Całość powinna mieć konsystencję niezbyt gęstego budyniu. Tak przygotowany krem przekładamy do pucharków, dodajemy na wierzch konfiturę i kawałki świeżych pomarańczy Smacznego
DefinicjaSmakustawiam do góry dnem lub wekuję (15 minut). Jeden słoiczek od razu wkładam do lodówki bo wszyscy mają na niego ochotę. Taka konfitura świetnie nadaje się jako dodatek do budyniu, do deserów, lodów oraz do naleśników, również do kanapek
Mango Papaja