czas na jeszcze słodki deser. Proponuję Wam zatem na dziś, skoro mamy wreszcie ciepłą i słoneczną sobotę, lekki deser oczywiście rodem z Włoch. Jak dla mnie jest to połączenie budyniu i galaretki, śliczny mleczny kopczyk trzęsący się nieustannie i udekorowany w dowolny sposób, co nam w duszy gra. Panna cotta podobnie jak większość wyśmienitych deserów jest dziełem przypadku. Według legendy
Przepysznik - BLW i nie tylko600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną, żeby był bardziej zwarty, ale u nas wszyscy jakoś wolą bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki oleju Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, dzielimy na 4 części. Do drugiej miski przekładamy 1/4 powstałej masy. KARMELOWA: 3/4 masy serowej 1 budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru) 1,5 szklanki mleka Wszystkie składniki miksujemy i ostrożnie przelewamy na wcześniej przygotowany spód. KOKOSOWA
Rozpustne gotowanieopakowania serka homogenizowanego (2 x 150 g). W przypadku gdy dziecko nie lubi mleka i produktów mlecznych, można podawać je w formie kakao, budyniu, deseru mlecznego z różnymi owocami oraz jako dodatki do różnych potraw (naleśników, past do kanapek). Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy: „Z produktów mięsnych należy wybierać gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina
Atlas Smakówżółtka 1 łyżka smalcu (niekoniecznie) 1/3 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy ( w proszku) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 szklanka cukru do piany z białek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do dość głębokiej miski i zagnieść. Pozostałe białka zostawić. Blaszkę (25x35
Pelusiowa Kuchniacukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki oraz żółtko. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. 4. Na jednym z ciast miodowych rozsmarowuję powidła śliwkowe. Przykrywam drugim ciastem miodowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję. Na wierzchu układam ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiNastępnie do małej ilości wody wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wlewamy do pozostałych składników i szybko mieszamy, aby się nie porobiły grudki. Na koniec masło. Wszystko musi mieć konsystencję budyniu. Będzie miało też piękny żółty kolor. Beza Wszystkie białka jakie nam zostały po oddzieleniu od żółtek wlewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy szczyptę mąki i ubijamy, powoli dodajemy cukier na końcu
Smaki Przyprawy i Koloryzrobi się gęsta odstawić do ostygnięcia. Najlepiej przykryć woreczkiem by na wierzchu nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przestając miksować dodawać łyżka po łyżce budyń. 3. Przygotować formę (wymiary ok.23x24cm) . Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników (19sztuk). Herbatniki posmarować ciepłą masą powstałą z ugotowanego mleka skondensowanego ( gotową masę krówkową należy kilka minut gotować - w puszce
W kuchni u Monikimomentu uzyskania jednolitej masy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można przykryć folią spożywczą by zapobiec powstaniu kożucha. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyń. Gdy masa będzie gotowa rozsmarować ją na jednym cieście. Drugim ciastem przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikijajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 75 dag gotowego (już zmielonego) twarogu, 1 szklanka cukru, + 2 duże łyżki cukru, 4 żółtka, 1 jajko całe, 1 i ok.1/2 budyniu śmietankowego bez cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 4 białka, szczypta soli. Kruszonka: 1 paczka wiórek kokosowych (nie duża), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła. Ponadto: puszka brzoskwiń lub brzoskwinie
W kuchni u Monikiłyżka), 85g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki oleju, 2 jaja, 4 żółtka, 250g cukru ( 1 szklanka), 1 budyń śmietankowy bez cukru, 3 szklanki mleka ( można dać troszkę mniej, jeżeli chce się bardziej zwięzły sernik). Pianka: szczypta soli, białka z 6 jaj, 1 szklanka cukru. Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto
W kuchni u Monikiroztrzepujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i wlewamy do gotującego mleka. Całość dobrze mieszamy, zagotowujemy i dodajemy 8 dkg margaryny. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia, a do całkowicie wystudzonego budyniu dodajemy kieliszek wódki, który również łyżką musimy dobrze wmieszać w krem. Placki przekładamy 2 razy kremem, wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Polecam dekoracje kwiatowe
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI 500 g twarogu chudego 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 1 miarka odzywki białkowej o smaku czekoladowym 1 łyżeczka płaska cynamonu 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 kropli aromatu cytrynowego 2 łyżki wiórków kokosowych 5 białek jajek szczypta soli PRZYGOTOWANIE Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować
ClauditteMissCookingSPÓD: 2 wafelki typu Princessa kokosowa 10 herbatników 4 łyżki rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 500g mielonego twarogu 200ml mleczka kokosowego 100g wiórków kokosowych 2 jajka 100g cukru pudru 20g budyniu śmietankowego lub kokosowego POLEWA: 100g czekolady 2 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania Przygotowanie: SPÓD: W blenderze zmielić wafelki i herbatniki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przełożyć
Cakes By Kejtcukru 50g masła Nadzienie: 30 dkg białego sera 1 małe jajo 3 łyżki cukru ziarenka z laski wanilii (lub cukier waniliowy) 1 płaska łyżka budyniu Mleko podgrzać, żeby było ciepłe.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do pozostałego mleka dodać roztarte palcami nitki
Moje domowe kucharzenie