budyń - 12640 przepisów (strona:684/843)

Miętowy sernik z sosem malinowym 177

inny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał ten sernik Składniki: - 8 jajek - 1 kg sera - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - cukier waniliowy - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie śmietany 200 ml 36% - garść świeżej mięty - 1 opakowanie malin - 1 opakowanie biszkoptów + 40 g masła   W pierwszej kolejności śmietanę

Kuchenne Wariacje
Mini eklerki z kremem waniliowym 136

żółteczka zostały już zatemperowane wlałem do reszty mleka ze śmietanką i postawiłem na małym gazie jednoczenie cały czas mieszając i doprowadzając do konsystencji bardzo gęstego kremu (mnie wyszedł taki budyń). Gotowy krem odstawiłem do ostudzenia jednocześnie przykrywając go folią spożywczą (zalecenie autora przepisu: folię przykryć tak aby się stykała z kremem – nie wiem w jakim celu się to stosuje

Kuchenne Wariacje
Makaroniki z kawowym kremem 195

zagotowane z kawą mleko jednocześnie cały czas mieszając. Powstałą masę przekładamy do garnka i stawiamy na gazie cały czas mieszając aż się zagotuje, a nasz krem zgęstnieje do konsystencji budyniu. Kiedy to nastąpi ściągamy z gazu i do masy dodajemy masło i dokładnie mieszamy (masło najlepiej w temperaturze pokojowej). Otrzymany krem przykrywamy folią spożywczą tak aby się stykał z powierzchnią

Kuchenne Wariacje
Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką 130

pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru - cynamon Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko

Kuchenne Wariacje
Sernik w polewie z mlecznej czekolady 165

sernik za szybko wyrasta i potem opada. Jeżeli ubijemy ją dodając część cukru przeznaczoną do masy, sernik będzie jeszcze bardziej puszysty. Sernikowi dobrze robi także dodatek mąki pszennej, ziemniaczanej, budyniu lub gotowanych ziemniaków. Zapobiega jego kruszeniu się i poprawia strukturę". Czytaj więcej

Wiem co jem
Ryż 132

celów konsumpcyjnych służy ziarno, które w procesie łuszczenia traci niestety znaczną część białka i witamin. Może stanowić samodzielne danie l ub służyć jako dodatek do zup, dań mięsnych, budyniów i deserów.Na całym świecie uprawia się około 8 tysięcy odmian ryżu. Sztuka kulinarna dzieli ryż na : - krótkoziarnisty zawierający dużo protein dzięki czemu jest kleisty i łatwo się rozgotowuje, dobry

Wiem co jem
Tarta malinowo-rabarbarowa 103

malin jeszcze nie ma w sprzedaży. Można co prawda użyć mrożonych, ale to nie to samo. Ja w dzisiejszym przepisie zastąpiłam je syropem malinowym, z dodatkiem którego ugotowałam budyń i zatopiłam w nim kawałki rabarbaru. Całość zwieńczyłam chrupiącą bezą. Wyszła z tego doskonała niezbyt słodka (mimo syropu) tarta. Najlepsza jest pierwszego dnia jeszcze lekko ciepła.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Tradycyjna konfitura wiśniowa 198

tylko usuwam pestki ręcznie przy pomocy agrafki lub spinacza biurowego. Nie są wtedy tak bardzo okaleczone. Wybieram zawsze te najładniejsze i bardzo dojrzałe. Będą zimą doskonałym dodatkiem do herbatki, budyniu czekoladowego i owsianki. Będę także nadziewać nimi pączki w karnawale.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Naleśniki toffi z pomelo 174

toffi z pomelo 14 naleśników o średnicy 22 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek pomelo posypka czekoladowa Dodatkowo: bita śmietana – u mnie dyżurna

Kuchenne zapiski Edyty
Jabłkowy (papierówkowy) budyń z borówkami 131

smakowo, no chyba, że przyjdzie mi do głowy je przetworzyć. Tak było z tym deserkiem - jabłuszka pochodziły z ekologicznego sadu, lekko przejrzałe i niewyględne - na surowo niezbyt, ale do budyniu nadawały się znakomicie :) Przepis znalazłam w gazecie, zmieniłam lekko proporcje i dodane owoce. Jak to bywa z takimi przepisami, efekt końcowy wizualnie znacznie różni się od zdjęcia w gazecie

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą 111

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
RAFAELLO na krakersach (bez pieczenia) 349

cukru. Dodać oba rodzaje mąki i 1/2 szklanki mleka, miksować do połączenia składników. 2. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę z żółtek, gotować do momentu uzyskania konsystencji budyniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. 3. Masło (temp. pokojowa) pokroić na kawałki i utrzeć mikserem. Do masła (ciągle miksując) dodawać stopniowo wystudzoną masę budyniową. Na koniec dodać

Domowa Cookierenka Agi
Tarta arbuzowa 133

się rozpuści dodać cynamon i (ciągle mieszając trzepaczką) stopniowo dosypywać mąkę ziemniaczaną. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Masa będzie miała konsystencję budyniu. Wyjąć z lodówki formę z ciastem, przełożyć gorącą masę do formy. Na wierzch równomiernie zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Przykryć nadmiarem ciasta z boków formy. Piec

Domowa Cookierenka Agi
Styropian, czyli oszukany sernik 22273

typu greckiego lub śmietany Masa: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 litr jogurtu typu greckiego - byle nie light (lub śmietany 18%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu śmietankowego (standardowe opakowania po 40 g) 150 g wiórków kokosowych Dodatkowo:  kilka łyżek dowolnego dżemu (u mnie dżem z agrestu i kiwi ) Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z mąką

Domowa Cookierenka Agi
Pijany przekładaniec (Pijak) 226

mąką i (cały czas mieszając) zagotować. Trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje, następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i (nie przerywając ucierania) dodawać po łyżce zimnego budyniu. Rozsmarować krem równą warstwą na drugim krążku i po bokach. IV warstwa: Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać

Domowa Cookierenka Agi