żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa 800 g śmietany 12% 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie smietankowe bez cukru szczypta soli dodatkowo cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żóltka, masło oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Zawijamy
magiczna kuchnia Kasiprzełożyć do garnka. Masę serową podgrzewać do czasu aż się zagotuje (masę serową należy stale mieszać bo lubi się przypalać). W między czasie w osobnym naczyniu wymieszać mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mieszankę mleczną. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć
Krakowskie smaki Anilekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka
Proste PotrawyWlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. 4. Wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym i oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie Wypiekaniecukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta sody oczyszczonej krem: 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku ananas: 1 dojrzały ananas 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego Przygotowanie: ciasto: Mąkę, cukier, schłodzone masło posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szczyptę sody. Zagnieść
Kuchcik gotujepieczenia. Wszystko wylewamy na tortownicę i pieczemy 10minut w 180stopniach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 25 minut. Składniki na masę serową: - 300g twarogu chudego lub półtłustego - 350g jogurtu naturalnego - budyń waniliowy bez cukru (w proszku!) - 3 jajka - ziarenka z laski wanilii - stewia bądź ksylitol (ilość w zależności jak słodkie chcemy) * można posypać migdałami w płatkach Znów wszystko razem miksujemy
Be Fit Be Strongdodatek kakao bez cukru, który nadaje mu nieco inny smaczek. Na zdjęciu kawałek z tortownicy o średnicy 21cm. Składniki: - 500g twarogu chudego lub półtłustego - 150g jogurtu naturalnego - 3 jajka - budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru - ziarenka z laski wanilii - stewia lub ksylitol (ilość taka, w zależności jak słodkie chcemy) - kakao naturalne bez cukru (ja dałam 3 łyżki, ale można dać
Be Fit Be Strong180g tofu naturalnego (kostka) - 120g jogurtu naturalnego - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki kokosowej (możemy zmielić wiórki kokosowe na mąkę lub dać 1 łyżkę więcej wiórków) - 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżka miodu *opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii Składniki na ewentualny krem kokosowy: - stała masa z mleczka kokosowego (wytrąca się po umieszczeniu
Be Fit Be Strongpomnożyć przez dwa. Składniki na biszkopt: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 2 łyżki kakao Składniki na krem: 75 g masła 1 budyń (będzie potrzebne tylko pół, resztę można zjeść :) ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1,5 szklanki mleka Przepis na polewę czekoladową: 1 opakowanie śmietany kremówki (moje
Ciastkozercykimś, zależy od mojego planu dnia, no i czasem humoru! :) 2. Co myślisz o superfood? Można z nich przygotować bardzo smaczne dania i smakołyki! 3. Twój ulubiony deser? Czekoladowy budyń z awokado! :) Pycha! 4. Jeśli mogłabyś cofnąć czas, jakich rad udzieliłabyś sobie na przyszłość? Zaczęłabym wcześniej interesować się zdrowym odżywianiem i trybem życia. :) 5. Co myślisz o tzw. cheat
Chocolate Stop Temptingwarto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu
Smakołyki Berenikikrojenie. Ostatni siódmy rozdział to słodkości , który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz z ich opisem. Na końcu książki znajdziecie
Marta Gotujedługo i ...powtórzy się dopiero za rok, korzystajmy zatem póki są :) Najlepsze świeże. Ja zamknęłam ich smak w kilku słoiczkach, później wykorzystam je do deserów, lodów czy do polania budyniu. Przepis jest super prosty. Składniki : jagody cukier Przygotowanie : Jagody umyć i osączyć na sicie Do umytych, małych słoiczków wsypywałam na przemian jagody i około 2 łyżek cukru. W moich słoiczkach
Proste Potrawykarty z nimi związane, wyczekujcie kolejnych ;) Potrzebujemy: Kruche ciasto z przepisu poniżej, znajdziecie go klikając w ten LINK Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 op cukru waniliowego 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja użyłam zimnotłoczonego oleju od Oleofarm Ponadto: 500 g owoców czerwonej porzeczki, obranych i umytych Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy
MamaOskarkapodsmażyć na odrobinie masła i oleju. Sos holenderski: Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie dodajemy roztopione i gorące masło, ubijamy aż konsystencja bedzie budyniu. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na patelni bez tłuszczy do zrumienienia. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu wsiąknął. Jajko w koszulce: Jajko
Zainspiruj się kuchnią