budyń - 12640 przepisów (strona:674/843)

"An apple a day keeps the doctor away" 158

Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój M. przyniósł mi do łóżka razem z filiżanką aromatycznej kawy, w nasz rocznicowy, poniedziałkowy poranek

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kluseczki leniwe i książka na wieczór 104

śniadanie, podsmażone na patelni, razem z masełkiem i bułką tartą. Mmmm, taką też wersję kluseczek możecie zobaczyć na zdjęciach. Kluseczki leniwe 0,5 kg zmielonego twarogu 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szkl. mąki pszennej + troszkę, do właściwej konsystencji Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę, uformować z niej dwa wałeczki i odcinać z nich

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Suflet waniliowy z mango 134

kremu wlać gorąco mleko, wciąż ubijając, przelać masę do rondelka i postawić na ogniu, należy ją cały czas mieszać, ponieważ pod wpływem ciepła zgęstnieje i powstanie coś podobnego do budyniu, tylko gęstsze. Odstawić masę do ostygnięcia, a w tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostałą połowę cukru. Piekarnik rozgrzać do 200 C, ramekiny wysmarować masłem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik Teściowej 190

200g masła 4 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli 1kg sera półtłustego 5 jajek 1 szkl. cukru pudru 100g roztopionego masła 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy 1/2 opakowania przyprawy SERNIX kilka kropel aromatu rumowego polewa czekoladowa/wiórki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Panna cotta 118

czas na jeszcze słodki deser. Proponuję Wam zatem na dziś, skoro mamy wreszcie ciepłą i słoneczną sobotę, lekki deser oczywiście rodem z Włoch. Jak dla mnie jest to połączenie budyniu i galaretki, śliczny mleczny kopczyk trzęsący się nieustannie i udekorowany w dowolny sposób, co nam w duszy gra. Panna cotta podobnie jak większość wyśmienitych deserów jest dziełem przypadku. Według legendy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 197

600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną, żeby był bardziej zwarty, ale u nas wszyscy jakoś wolą bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik karmelowo-kokosowy. 207

szklanki oleju      Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, dzielimy na 4 części. Do drugiej miski przekładamy 1/4 powstałej masy. KARMELOWA: 3/4 masy serowej 1 budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru) 1,5 szklanki mleka      Wszystkie składniki miksujemy i ostrożnie przelewamy na wcześniej przygotowany spód. KOKOSOWA

Rozpustne gotowanie
Drugie śniadanie do szkoły #1 208

opakowania serka homogenizowanego (2 x 150 g). W przypadku gdy dziecko nie lubi mleka i produktów mlecznych, można podawać je w formie kakao, budyniu, deseru mlecznego z różnymi owocami oraz jako dodatki do różnych potraw (naleśników, past do kanapek). Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy: „Z produktów mięsnych należy wybierać gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina

Atlas Smaków
Sernik "złota rosa" 499

żółtka 1 łyżka smalcu (niekoniecznie) 1/3 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy ( w proszku) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 szklanka cukru do piany z białek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do dość głębokiej miski i zagnieść. Pozostałe białka zostawić. Blaszkę (25x35

Pelusiowa Kuchnia
Miodownik ze słonecznikiem 192

cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki oraz żółtko. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę.  4.  Na jednym z ciast miodowych rozsmarowuję powidła śliwkowe.  Przykrywam drugim ciastem miodowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję. Na wierzchu układam ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta cytrynowa 190

Następnie do małej ilości wody wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wlewamy do pozostałych składników i szybko mieszamy, aby się nie porobiły grudki. Na koniec masło. Wszystko musi mieć konsystencję budyniu. Będzie miało też piękny żółty kolor. Beza Wszystkie białka jakie nam zostały po oddzieleniu od żółtek wlewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy szczyptę mąki i ubijamy, powoli dodajemy cukier na końcu

Smaki Przyprawy i Kolory
3 Bit. 185

zrobi się gęsta odstawić do ostygnięcia. Najlepiej przykryć woreczkiem by na wierzchu nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przestając miksować dodawać łyżka po łyżce budyń.  3. Przygotować formę (wymiary ok.23x24cm) . Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników (19sztuk). Herbatniki posmarować ciepłą masą powstałą z ugotowanego mleka skondensowanego ( gotową masę krówkową należy kilka minut gotować - w puszce

W kuchni u Moniki
Karpatka. 184

momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można przykryć folią spożywczą by zapobiec powstaniu kożucha.  Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyń. Gdy masa będzie gotowa rozsmarować ją na jednym cieście. Drugim ciastem przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sernik z brzoskwiniami 187

jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 75 dag gotowego (już zmielonego) twarogu, 1 szklanka cukru, + 2 duże łyżki cukru, 4 żółtka, 1 jajko całe, 1 i ok.1/2 budyniu śmietankowego bez cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 4 białka, szczypta soli. Kruszonka: 1 paczka wiórek kokosowych (nie duża), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła. Ponadto: puszka brzoskwiń lub brzoskwinie

W kuchni u Moniki
Sernik złota rosa 215

łyżka), 85g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki oleju, 2 jaja, 4 żółtka, 250g cukru ( 1 szklanka), 1 budyń śmietankowy bez cukru, 3 szklanki mleka ( można dać troszkę mniej, jeżeli chce się bardziej zwięzły sernik). Pianka: szczypta soli, białka z 6 jaj, 1 szklanka cukru. Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto

W kuchni u Moniki