Proponuję Wam kolejny przepis z Chia (szałwia hiszpańska) tym razem z dodatkiem kakao. Kakaowy płyn wymieszany z chia zmienił swoją strukturę w kakaowy budyń- „pudding”. Ostatnio pokazałam Wam Pudding chia z owocami i sokiem pomarańczowym. Ja tym razem do żelowania nasion chia zastosowałam mleko i kakao i dodałam owoce granatu, na śniadanie miałam pyszny deser owocowy. Pudding chia kakaowy świetnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętwarogu półtłustego 3 jajka 1 białko ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 płaskie łyżki nasion chia od Skworcu 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki budyniu śmietankowego Kremowa pianka: 1 szklanka śmietany słodkiej 30% 50 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: Niebieska posypka z opłatka (waflowa) Wykonanie sernika: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść
Wanilia i Kardamonserniczków. Polecam bardzo gorąco ;-) Wersja I: - 150g ciasteczek np.oreo, u mnie kilka domowych ciastek czekoladowe co-nieco - 500g twarogu sernikowego - 250g mascarpone - 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 budyń w proszku, bez cukru (lub 30-40g mąki ziemniaczanej) - 1 jajko - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Dodatkowo: Świeże owoce: maliny, borówki do dekoracji Formę
Smaczne Zdrowewlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego pokruszoną chałwę, a później po łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo: 16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki" 150 ml mocnej kawy 30 ml likieru kawowego (lub kieliszek wódki, jeśli akurat nie mamy likieru
Cynamonowe szczęściegarnku wraz z cukrem. Zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać jajko i wlać do zagotowanego mleka mieszając cały czas. Całość zagotować na niewielkim ogniu, podobnie jak robi się budyń. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie mleka i ponownie zagotować. Gruszki z konfiturami podawać polane sosem waniliowym. I co powiecie na taki deser? czyż nie jest
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisu, szczególnie osoby, które liczą kalorie Składniki na tortownicę o śr. 18 cm: 1 jogurt grecki( 400 g ) 3 jajka ¼ szklanki cukru 1 cukier wanilinowy (u mnie Winiary) 1 budyń śmietankowy bez cukru- 35 g (u mnie Winiary) ¼ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 1 łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Żółtka oddzielamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTwój ulubiony kolor tęczy? odp : Błękitny . 6. Najsmaczniejsze lody to? odp: Straciatella. 7. Jaki smak kojarzy Ci się z dzieciństwem? odp : Smak aromatycznych powideł . 8. Wolisz kisiel czy budyń? odp : Kisiel. 9. Jogurt naturalny czy z owocami? odp : Nie jem jogurtów bo mam nietolerancję laktozy. 10. Co cenisz w ludziach najbardziej? odp : W ludziach najbardziej cenię szczerość i uczciwość
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie puddingu lub budyniu czekoladowego bez cukru 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżki otrębów żytnich 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 1 łyżka masła orzechowego bez soli i cukru 1 płaska łyżka nasion chilli PRZYGOTOWANIE: Fasolę opłucz. Wszystkie składniki umieść w mikserze i miksuj. Ja dodałam odrobinę
ClauditteMissCookingciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli
Fiolka w kuchniZagrzej mleko. Gdy będzie ciepłe a)wsyp kakao przesiewając je przez sitko/zaparzacz do herbaty b)kakao wsyp do kubeczka i zalej je kilkoma łyżkami mleka i intensywnie wymieszaj (niczym budyń z torebki) i wsyp do ciepłego mleka. 3.Gotuj 3 minuty mieszając i dodając cukier bądź ksylitol, uważając by nam mleko nie wykipiało. Możesz dodać odrobinę aromatu waniliowego,ekstraktu bądź cynamonu
Fiolka w kuchnigofrów* Składniki: 1banan 2jajka 4łyżki płatków owsianych 6łyżek mąki pszennej (pełnoziarnistej najlepiej) 1szklanka mleka 1łyżka cukru waniliowego 75gram masła roztopionego 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy Wykonanie: 1.Do dużej miski wrzuć płatki owsiane. Zalej mlekiem. 2.Roztop w rondelku masło. (uważaj by nie przypalić!) 3. Do miski z mlekiem i płatkami dodaj banana. Rozgnieć go widelcem. 4. Dorzuć resztę
Fiolka w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody masa serowa 500-700 g sera białego 4 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła 1opakowanie budyniu waniliowego (40gram) Wykonanie: ciasto czekoladowe 1.Masło rozpuść. Dodaj wodę, cukier i kakao. Gotuj wolno przez 5 minut co chwilę mieszając. 2.Odlej pół szklanki. Resztę przestudź. *w czasie studzenia zmiel
Fiolka w kuchnischłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowo-kokosowa 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1000 g jogurtu greckiego (2,5 dużego kubka) 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g 150g wiórków kokosowych oraz 200 g borówek Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wymieszać, dodać masło, posiekać nożem
Monia miesza i gotujemasła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru Składniki na budyniową masę: 5 białek 1 szklanka brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju malinowego 450 g owoców leśnych( ja użyłam mieszanki którą miałam wcześniej zebraną czyli: jagody, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczka) Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami
Panda i jej światroztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej Masa sernikowa: 1 kg sera na sernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Ciasteczka wymieszać z przyprawą
Malinowa Kawiarenka