budyń - 12640 przepisów (strona:664/843)

Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 175

garnuszka z grubym dnem wbić jajko, dodać cukier, ekstrakt, masło, kakao, gotować na średnim ogniu do momentu, aż masa zdecydowanie zgęstnieje, ma być o konsystencji budyniu, uwaga trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, figi i suchary, wymieszać, wyłożyć spód tortownicy, mocno uklepać, wyrównać, ostudzić, wstawić do lodówki/zamrażarki na czas przygotowywania pianek

moj przepis na
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 298

miski, białko wlewam do małej miseczki, aby się upewnić że nie ma żółtka, jeżeli do białka dostanie się kawałek żółtka, odkładam to jajko, zużyję je później do jajecznicy czy budyniu, biorę zamiast niego nowe, tak trzeba postąpić z każdym jajkiem. Białka przelać do czystej, odtłuszczonej miski i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. To znaczy, że jak przechylę miskę

moj przepis na
Karpatka po królewsku 220

się gesty, ale mimo to zagotowałam go i pogotowałam jeszcze 1-2 minutki od czasu aż zaczął pyrkać, pod koniec gotowania wyjąć laskę wanilii. Krem ma być gęsty jak budyń. Krem przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni (dzięki temu nie będzie kożucha), odstawić do ostudzenia, następnie schować do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy budyniowej dodać połowę ubitej

moj przepis na
Rysiowy sernik wegański z owocami 159

składniki oprócz porzeczek i śliwek. Zmielić na gładką masę kilka minut. Masa ma być jedwabista, bez grudek czy drobinek. Można też zmielić blenderem ręcznym. Masa ma mieć konsystencję gęstego budyniu, ale łyżka ma nie stać ;). Masę jaglaną przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć porzeczki, lekko wbić je w sernik, na to wyłożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze. Piec

moj przepis na
Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem 162

rodzaju twarożku) Wszystkie składniki umieścić w malakserze, zmielić na gładką masę. Można też umieścić w wysokim naczyniu i zmielić blenderem. Masa sernikowa ma mieć konsystencję mniej więcej jak budyń. Wylać na podpieczony spód. Piec w 170 st. 45 min. Ma być lekko galaretowaty, ale ścięty na środku. Składniki na piankę : 1/2 szklanki cukru pudru 3 pozostałe białka w temperaturze pokojowej

moj przepis na
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 132

przyprawę do piernika, kakao, zmielić na gładką masę, która przy rozcieraniu między palcami będzie jednolita i gładka, może to potrwać kilka dobrych minut. Masa serowa ma być gęsta, jak budyń, że łyżka prawie staje, w przypadku gdy jest rzadsza, dodać łyżkę kakao lub mąki ziemniaczanej, zmiksować, w razie konieczności dodać kolejną łyżkę. Dodać pokruszone ciastka, orzechy włoskie, śliwki, wymieszać. Posypać

moj przepis na
Owsiany pudding waniliowy z kiwi 113

jest aksamitny, kremowy i wspaniale rozgrzewa w zimne poranki. Do tego kubek gorącego kakao (tego prawdziwego, nie błyskawicznego!) na doskonały początek dnia :)   Składniki: 1 szklanka mleka 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru 1 kropelka aromatu waniliowego 2 łyżki mielonych płatków owsianych 1 kiwi 3/4 szklanki mleka zagotować z aromatem. W pozostałej ilości mleka rozmieszać płatki i proszek budyniowy. Dodać

Chocolate Muffin Blog
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 170

smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują.   Indyjska herbata podawana jest

Karo in the Kitchen
Ciasto biedronka 241

zacznie wrzeć to powoli wlewać masę żółtkową. Cały czas mieszać. Gdy masa będzie gęsta to zdjąć z ognia i ostudzić. Masło ubić za pomocą miksera. Następnie powoli dodawać ostudzony budyń. Całość połączyć ze sobą. Miksować tak długo, aż powstanie masa o kremowej konsystencji. Biszkopt przeciąć na 2-3 części. W wierzchnim blacie ciasta wyciąć otworki (ja użyłam dużego kieliszka

Ugotować
Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką 129

pieczenia 5 łyżek proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych tłuszcz do formy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 Aromat waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja +1 puszka maku z bakaliami Składniki na piankę: 8 białek 1 szklanka cukru Wykonanie masy serowej: Ser zmielić dwa razy, następnie

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto Waniliowe. 183

Składniki na ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny Aromat waniliowy 9 ml Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 650 ml mleka 1,5 % Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), wlewamy aromat waniliowy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy

Moje-pitraszenie
Tort z likierem Baileys 202

sobie na następny dzień. Biszkopcik spokojnie sobie przez całą noc wystygnie- a Wy rozłożycie trochę swoje siły i czas SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyn waniliowy (proszek) 80 ml. likieru szklanka cukru brązowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki pół szklanki likieru szklanka cukru pudru

Domowe Torty
Tort tęczowy 196

chcielibyście zaprosić do swojego domu pachnącą wanilią, śmietankową tęczę- ten tort będzie świetnym wyborem- rozpromieni gości kolorem i smakiem! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyn waniliowy (proszek) szklanka cukru zapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: czerwony, żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru

Domowe Torty
Krem bananowy 189

Smaczny, delikatny krem- prosty i szybki w przygotowaniu, który może być podany na wiele różnych sposobów- w zależności od tego z jakimi dodatkami go połączycie. Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu- zatem świetnie nadaje się do przekładania ciast i tortów, zwłaszcza tych czekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki

Domowe Torty
Tarta z kremem jaglanym bez pieczenia (Zdrowe słodycze #5) 195

zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu nie tylko dobrze smakował, ale też ładnie trzymał formę. Marta robiła wersję cytrynową, ja natomiast pokusiłam się na kakaową z wiśniami. Zapraszam! Składniki: (na formę

Kto ugości moich gości?