budyń - 12640 przepisów (strona:659/843)

Jaglane brownie z płatkami owsianymi 185

wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez około 15 minut. Ważne jest, aby stale mieszać i w razie konieczności dolewać wody. Ugotowaną kaszę blendujemy do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji budyniu. Zostawiamy do przestygnięcia. Płatki owsiane zalewamy 3/4 szklanki wody i również odstawiamy na około 10-15 minut. Następnie do schłodzonej kaszy jaglanej dodajemy jajka, śmietankę kremówkę, cukier puder, olej kokosowy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 135

połową cukru.  Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorący sok, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, gotować, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.  Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie masło, cały czas miksując.  Kremówkę ubić na sztywno, dodać do kremu, delikatnie mieszając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lazania (Lasagne) 165

czas mieszać, aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z gazu i dodać mleko, zagotować (pilnować by nie przypalić). Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję dość rzadkiego budyniu, swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać, jeśli jest za gęsty dodać więcej mleka. Składanie: Dno i boki naczynia posmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć płaty lazanii przygotowanej zgodnie z przepisem

Kuchcik gotuje
Pączki 119

już ilu lat :) Jest to mój ulubiony i sprawdzony przepis, pączki zawsze mi się z niego udają, są cudownie puszyste i fantastycznie smakują. Czasem zamiast dżemu nadziewam je też budyniem (tak dla odmiany). Z przepisu wychodzi ok. 10-11 sztuk. Składniki (na 10-11 sztuk): ok. 300 g przesianej mąki pszennej 4 żółtka (z dużych jajek) - w temperaturze pokojowej

MyCookBook.pl
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 372

mleku rozrabiamy mąkę i żółtka, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy. Kawę zalewamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy

Cynamonowe szczęście
Metrowiec 157

pozostawionym mleku rozmieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Następnie rozmieszane mąki dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować do czasu, aż masa będzie gęsta. Budyń wystudzić. Gdy będzie chłodny utrzeć go z kostką miękkiego masła. Następnie kromki ciasta smarować kremem i układać je jedna obok drugiej na zmianę tzn jasna ciemna, jasna

Krakowskie smaki Ani
Cherry curd - trochę słońca w środku zimy. 163

krem, co jakiś czas mieszając, Gdy masa zacznie gęstnieć (może to potrwać nawet 20-25 minut) zaczynamy mieszać cały czas. W innym przypadku powstaną grudki. Gdy masa osiągnie konsystencję budyniu należy ściągnąć miskę z rondelka. Teraz wystarczy krem przetrzeć przez gęste sitko i przestudzić. Jeśli nie wykorzystujemy go od razu, to ostudzony przekładamy do słoika, szczelnie zakręcamy i chowamy

W poszukiwaniu inspiracji
Domowe monte - deser na zimno 201

własnego smaku. Ja do deseru wsypałam 2 łyżki cukru i powiem Wam, że jest dla mnie idealnie słodki :) Poniższy deser jest lekko galaretowaty i w swojej konsystencji przypomina budyń.  Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje (w literatkach): 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 30% 1/4 szklanki wrzącej wody cukier lub miód do smaku

Ugotować
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 110

dłonią i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 opakowania budyniu waniliowego - 1/2 szklanki oleju  słonecznikowego - 30-40 dag rabarbaru - cukier puder Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny

Kulinarne życie
Tarta śliwkowa na kremie budyniowym 116

cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 250 g mleka skondensowanego słodzonego - 100 g kwaśnej śmietany - 1 torebka budyniu waniliowego - 4 jajka - 12-14 śliwek Przygotowanie: Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy

Kulinarne życie
Sernik z kratką na kruchym spodzie z pudrem z liofilizowanych malin (bez jajek) 136

cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)* Masa serowa: 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin) 30 gram budyniu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego dodatkowo cukier puder do posypania *Różowy cukier puder można uzyskać miksując w młynku do kawy 1 porcję cukru pudru z dwoma porcjami liofilizowanych różowych owoców

Mango Papaja
Odwrócone ciasto z brzoskwiniami (bez glutenu, bez jajek, bez tłuszczu) 116

Pomimo swej ,,zdrowotności" wyszło naprawdę smaczne i słodkie. Babci też bardzo zasmakowało, chociaż jest wierna tradycyjnym wypiekom. Naprawdę warto spróbować! ;) Składniki: 300 g kaszy jaglanej (lub mąki jaglanej) opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 2 dojrzałe banany (+/- 200 g po obraniu) 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy (15 g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody szklanka mleka 2% puszka brzoskwiń

Kuchnia Ellie
Sernik z owocami 164

zależności jaką posiadacie). SKŁADNIKI Na sernik 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 125 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z 1 cytryny szczypta soli dodatkowo masło do wysmarowania formy i kasza manna do posypania Na wierzch sernika

Passions hobbies life
Jaglanka 125

Przygotowujemy mus jabłkowy: obrane i pokrojone jabłka dusimy z dodatkiem cynamonu i odrobiny wody. 4. Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem mleka, soku z cytryny i ziarenek wanilii. 5. Budyń jaglany podajemy z musem jabłkowym, orzechami i miodem. Jaglanka jest bogata w: - witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, - żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Naleśniki owsiane z bananem, masłem orzechowym i czekoladą 161

pysznie prawda? Tak też smakuje. Banan, masło orzechowe i czekolada to chyba najlepsze trio kulinarne na świecie. Pasuje do wszystkiego począwszy od omletów, przez kanapki aż do owsianek i budyni. Nic tylko zajadać :) Naleśniczki są odchudzone jak tylko mogą być, ale trening przed lub po ich zjedzeniu jak najbardziej zalecany! :) ...zabrakło czekoladki :( Składniki: 2 jajka 100 g mąki owsianej

Chocolate Muffin Blog