budyń - 12640 przepisów (strona:651/843)

Miodowiec z powidłami i masą budyniową 316

pozostałego mleka wsypać mąki, dodać żółtka i dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Zagotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem

Malinowo w kuchni
Pijak 150

mleka dodajemy  2 łyżki mąki pszennej,  2 łyżki mąki ziemniaczanej  i to wszystko mieszamy  i wlewamy do gotującego się mleka.  Następnie po ostudzeniu przygotowany budyń wyrabiamy z kostką masła. Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki.  Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni

Pyszności Słodkości
Pieczarkowe wpadki i wypadki oraz zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana 149

czasu mieszając - pilnować, aby nie przypalić! Dodać gałkę muszkatołową i przyprawić pieprzem oraz solą. Wymieszać i chwilę pogotować do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Sos powinien mieć fakturę dość rzadkiego budyniu i swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem. Przygotowanie zapiekanki Naczynia do zapiekania wysmarować masłem - dno i boki .  Zapiekankę układać

Grunt to przepis!
Sernik z orzechami 121

włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja 2 jajka 35 dag cukru pudru 1 budyń śmietankowy Składniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka szybko znikająca 177

wspomnieniami Smakołyki Asi -  Szarlotka królewska z bitą śmietaną Kulinarna Maniusia -  Jabłecznik na zimno Izioni pyszne smaki -  Jabłecznik z prażonymi jabłkami Cafe amaretto -  Jabłecznik kokosowy z budyniem Esmeralda ze smakiem -  Torcik jabłkowy z mascarpone

Ewusiowe Smaki
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. 158

Sernik z dodatkiem budyniu, brzoskwiń i rodzynek sułtańskich upieczony na kruchym cieście. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Dietetyczny pudding waniliowo-czekoladowy 161

Uwielbiam wszelkiego rodzaju budynie, kremy i musy. Stanowią pyszny deser lub sycące śniadanie jeśli wykonamy np z kaszy jaglanej czy płatków owsianych. Tym razem postanowiłam na wersję bez węglowodanów (jeśli użyjemy erytrolu). Bazą deseru jest serek homogenizowany i jogurt naturalny więc deser jest idealny dla osób dbających o dietę. Podane składniki wystarczą na dwie porcje. Zapraszam! Masa ciemna: 3 łyżki

Chocolate Muffin Blog
Sos truskawkowy - domowy, szybki, idealny do deserów i dań na słodko 189

były. Dałam 3 łyżki, więcej nie polecam. A do czego sos pasuje? Chyba do wszystkiego, co chcemy zjeść na słodko: naleśniki, omlety, lody, pierogi na słodko, a także do budyniu, kaszki dla dziecka lub po prostu z kaszą jaglaną. My tak zjadłyśmy na drugie śniadanie: trochę kaszy jaglanej polałam suto sosem. Mniam! Zamierzam zrobić sos z innych owoców. Zasady będą

Anioszek w kuchni
Wegańskie fit ciasto bez pieczenia 672

jednolitą papkę, wtedy spód będzie bardziej chrupiący. Wyłóż masę na dno formy. Do średniej wielkości garnka przełóż mleko kokosowe, masło kokosowe, stewię oraz dżemiks/agar. Zagotuj. Do powstałego „budyniu” dodaj wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Przełóż krem na spód ciasta. Owoce zblenduj ze 100 ml mleka kokosowego, dodaj dżemiks i zagotuj, mieszając około 3 minut. Przełóż

greenscarf
Sernik z bezą 139

wszystko unikać :-) dzięki temu te święta były pozytywny :-) bardzo pozytywne:-) SKŁADNIKI Na masę serową: 2 kg sera z wiaderka 6 całych jajek 4 żółtka 2 szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka każdy) lub 80 g mąki ziemniaczanej Na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru Dodatkowo: paczka małych okrągłych biszkoptów Wszystkie składniki masy serowej

Czary - gary w kuchni
Mazurek czekoladowo - kokosowy 167

chwilę na małym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia – czekolada musi być naprawdę zimna. Następnie miksujemy masło i stopniowo dodajemy czekoladę (która teraz mam konsystencję budyniu). Miksujemy aż masa zacznie gęstnieć, a następnie stopniowo dosypujemy mleko w proszku.  Wykładamy masę na wystudzony spód. Dekorujemy wiórkami. P.S. Ponieważ masa jest dość miękka, po przygotowaniu najlepiej przechowywać

Czary - gary w kuchni
Sernik odwrócony 196

słodki, ma idealną konsystencję i w ogóle... ;-) SKŁADNIKI Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru aromat cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek

Czary - gary w kuchni
Tort bezglutenowy 146

mleka odlewamy pół szklanki i łączymy z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i do gotującego się wlewamy przygotowaną wcześniej mieszaninę; gotujemy do chwili aż powstanie budyń. Masę dokładnie studzimy. Masło miksujemy, a następnie dodajemy po jednej łyżce wystudzonej masy, na koniec dodajemy aromat.  Składniki ponczu łączymy ze sobą. Migdały suszymy przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni

Czary - gary w kuchni
Napoleonka 330

gotujące się mleko. Gotujemy, jednocześnie energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści w gorącym budyniu. Miksujemy, aż krem będzie gładki. Jeden z blatów ciasta wkładamy do formy. Wlewamy gorący krem i przykrywamy drugim plackiem. Po ostudzeniu chowamy na całą noc do lodówki.   Post Napoleonka

Poezja smaku
Metrowiec 159

posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Piec w temp. 170*C ok. 45 minut. Krem: Z mleka mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone ciasto pokroić na kromki o szerokości 2 cm, a następnie posmarować kremem, sklejać na przemian ciasto jasne, ciemne i układać długi placek. Resztą masy

Malinowo w kuchni