budyń - 12640 przepisów (strona:669/843)

Ciasteczka kokosowe 154

sztuk: 60 g wiórków kokosowych 25 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki mleka 1 białko+ szczypta soli+ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, ja tym razem dodałam budyń waniliowy bez cukru bo mi mąka wyszła z szafki Przygotowanie: Rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy mleko i wiórki kokosowe, podgrzewamy. Z białka ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy już

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 141

Tarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 155

dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wiśnie kryją w swoim

potrawyregionalne
Gruszkowo - kawowa Fantazja 179

pozostałymi  składnikami.(oprócz masła) Wlać do garnka z gotującym się mlekiem i  gotować razem do zgęstnienia masy. Wystudzić , Masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce wystudzony budyń.   Masę wyłożyć na nasze schłodzone ciasto i posypać startą gorzką czekoladą . Smacznego :)     Polecam

Malinowa Kawiarenka
Sernikobrownie z musem truskawkowym 169

Spód brownie: 150 gram masła 150 gram gorzkiej czekolady 2 jajka 1/2 szklanki cukru 100 gram mąki pszennej Masa serowa: 600 gram zmielonego twarogu 150 gram mascarpone 100 gram budyniu waniliowego (proszek) 1/2 szklanki cukru 2 jajka Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 300 gram truskawek (świeżych lub mrożonych) 100 gram jogurtu greckiego 2 łyżki wody różanej* świeże truskawki do dekoracji

Mango Papaja
konfitura dyniowo-pomarańczowa 124

Chociaż dynia praktycznie nie smakuje jakoś charakterystycznie to w połączeniu z pomarańczami i imbirem ma ciekawy, nietuzinkowy smak- cytrusowy z lekką goryczką. Będzie idealna jako dodatek do naleśników, domowego budyniu czy np. do tego sernika (kilk) . Z podanej porcji wyszło mi 8 słoiczków po dżemie. Składniki: 2 kg miąższu z dyni 4 duże pomarańcze (lub więcej) 700 g cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik powidlak na herbatnikach 141

Składniki: duża paczka herbatników 1 słoiczek powideł śliwkowych 700 g sera z kostki 6 żółtek 180 g masła 1/2 szklanki cukru 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 torebka budyniu waniliowego na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku kolorowa posypka cukrowa Ser zmielić w maszynce od mięsa minimum dwukrotnie. Masło utrzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik kokosowy Siostry Anastazji 214

żółtka szczypta soli   na masę serową: 1 kg sera w kostce 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka przyprawa do sernika 1 budyń waniliowy  na bezę kokosową: 3/4 szklanki cukru 6 białek 200 g kokosu szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z brzoskwiniami na biszkopcie (Siostry Anastazji) 170

biszkopt jest leciutki i delikatny co razem tworzy bardzo smaczną całość. Oparłam się na przepisie Siostry Anastazji, ale biszkopt zrobiłam po swojemu i odrobinę zmieniłam masę serową. Pominęłam dodatek budyniu i mąki ziemniaczanej ale jeśli chcecie użyć sera wiaderkowego to należy je dodać.   Źródło przepisu- Wielka Księga Ciasta Siostry Anastazji, str. 341: sernik brzoskwiniowy. * duża blaszka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ptysie jagodowe 139

Ciasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek.  Składniki: na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kakaowe naleśniki z malinami ze słoiczka 153

Maliny latem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym.   Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"salceson"- deser z butelki i współpraca z Master Cook 107

naprawdę sporo) i przyprawa uniwersalna do dań (coś a'la wegeta) BEZ DODATKU GLUTAMINIANU SODU- sól, cukier i mnóstwo suszonych warzyw. W paczce znajdowały się także budynie, kisiele i przyprawa do piernika (także dobrej jakości- bez mąki i kakao), które wkrótce przetestuję. Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego  www.przyprawypremium.pl     na pewno znajdziecie tam coś dla siebie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z kawałkami czekolady (bez spodu) 155

pieczeniu serników.  *foremka 25*34 cm (lub mniejsza- sernik będzie wyższy) Składniki: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego (60 g) 8 jajek 200 g masła 1/2 szklanki kaszy manny 100 g mlecznej czekolady cukier puder do posypania Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie dodać żółtka. Do utartej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ekspresowe ciasto jabłkowe na oleju 121

kolację zamiast drożdżówek, ze szklaneczką zimnego mleka.   *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na ciasto: 260 g mąki 4 jajka 55 g mąki ziemniaczanej torebka budyniu waniliowego 130 g cukru pudru szklanka oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 4 jabłka 100 g rodzynek łyżeczka cynamonu Piekarnik nagrzać do 160*C z termoobiegiem. Mąkę, mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto marchewkowe z kremem 162

wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przekroić na dwa blaty.  Przygotować krem: mąki wymieszać z cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobione mąki. Ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Składniki polewy zagotować mieszając, przestudzić i polać ciasto. Wierzch można posypać wiórkami czekolady

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia