Składniki: ciasto: 3 szkl.mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia margaryna 5 żółtek 5 łyżek cukru masa: 3 śmietany duże 18% cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 budynie śmietankowe piana z 5 białek Wykonanie: Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy do zamrażarki
Z Majeczką w kuchnidrugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: 4 białka 3/4 szkl. cukru 1 op. budyniu śmietankowego (proszek) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 szkl wiórków kokosowych 3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około900 ml ) Dodatkowo: Dżem porzeczkowy lub inny najlepiej kwaskowaty Wykonanie: pianę Białka ubić na sztywną
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakiedyś wstawię). No ale kruche babeczki są nudne, a przynajmniej miałam do nich niesmak - po tych sklepowych. Zawsze z jakimś przesłodzonym kremem budyniowym zapewne nic nie mającego wspólnego z budyniem i owocami, które zostały zepsute jakąś ohydną glazurą. Stwierdziłam, że moje muszą być inne, aby nie kojarzyły mi się z tymi kupowanymi. I tak powstały Strzępiaki mojego pomysłu. Smakują
Eat Shrimpsobie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić. 1/2 margaryny 3/4 szkl cukru pudru Miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać chłodny budyń i miksować, w trakcie dodać soku z cytryny ( ewentualnie kwasku cytrynowego) i 2 krople aromatu cytrynowego. Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKokosowy lukier: 300 g śmietany ( śmietana 18 % 330g + 2 łyżki ) ¾ szkl cukru pudru 1 szkl wiórków kokosowych wanilina lub cukier waniliowy dodatkowo od siebie dodałam łyżkę budyniu śmietankowego w proszku Wykonanie: Osączyć wiśnie na sitku, wydrylować, jeśli są z pestkami Na ciasto: Połączyć jajka z cukrem i ubić, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodać śmietanę i proszek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. Ciasto: 3 szkl mąki 4 jajka 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 1 margaryna 2 łyżki oleju Piana: 5 białek 3/4 szkl cukru 1 kisiel czerwony ( proszek) 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 6 łodyg rabarbaru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawaniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny ewentualnie 1 łyżka śmietny Polewa śmietanowo – cynamonowa: 2 jajka 1,5 szkl śmietany 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Dodatkowo: śliwki Wszystkie składniki polewy wymieszać łyżką lub mikserem Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. Masa: 4 białka 3/4 szkl. cukru 2 op. budyniu śmietankowego (proszek) 1 szkl wiórków kokosowych 3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około900 ml ) Dodatkowo: brzoskwinie z puszki Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadrugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. Masa: 4 białka 3/4 szkl. cukru 2 op. budyniu śmietankowego (proszek) 1 szkl wiórków kokosowych 3 opakowania kwaśnej śmietany 18% ( około900 ml ) Dodatkowo: wydrylowane wiśnie ( użyłam z kompotu) Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę Białka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :) Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :) Składniki: 15g drożdży 4 łyżki ciepłej wody 3/4 szkl. mleka 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek) szczypta soli 3 roztrzepane jaja
charlotte gotujeRobiłam już z tego ciasta bułki z porzeczkami i budyniem , które macie tutaj klik , jak również przepyszne jagodzianki z białym serem i lukrem klik . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :) Składniki na ciasto : 300 ml ciepłego mleka
charlotte gotujeilością barwników tworzy piękne tęczowe dekoracje. Składniki na proste babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy + barwniki spożywcze Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto przed zrobieniem babeczek przygotować sobie budyń i odstawić go do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do każdej babeczki wkładamy po kostce czekolady
Ciastkozercyvoila! babeczki arbuzy gotowe :) Składniki na babeczki Składniki na krem budyniowy lub Składniki na krem maślany Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto przed zrobieniem babeczek przygotować sobie budyń i odstawić go do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Do gotowej masy dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika (lepiej mniej, zawsze można potem dodać), mieszamy dokładnie. Gorzką czekoladę kroimy w drobną kostkę
Ciastkozercyprzy jedzeniu :) Składniki na proste babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy + wiśnie ze słoika (lub dżem wiśniowy), czekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracji Przed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami
Ciastkozercy