bożonarodzeniowe - 776 przepisów (strona:40/52)

Tarta cebulowa inaczej 213

oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować

UgotujmyTo.pl
Włoskie ciasto drożdżowe Panettone 413

kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis

UgotujmyTo.pl
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 232

zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje) Przygotowanie z pieczeniem 3 godziny Składniki na kaczkę: kaczka o wadze

karmelowy
Muffinki "Mikołaj w zaspie" 147

śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru czerwona masa cukrowa biała masa cukrowa czarna masa cukrowa Zapach świeżo upieczonego piernika unoszący się po całym domu wprowadza nas w świąteczny, bożonarodzeniowy nastrój. Proponowane dzisiaj przeze mnie muffinki oprócz walorów wonno-smakowych :) będą dodatkowo stanowić wyjątkową dekorację stołu.  Składniki do muffinek dzielimy na suche i mokre. Mąkę, cukier, kakao i sodę

Świat Ciasta
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 171

zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym (16 pierożków) Przygotowanie: 50 minut Składniki na pierożki: 2 opakowania ciasta francuskiego

karmelowy
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 246

zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem (4 porcje) Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h Składniki

karmelowy
Tort Piernikowy 333

Przepyszny, aromatyczny torcik Bożonarodzeniowy o bardzo świątecznym smaku. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami ciasta tworząc piernikowy tort idealny na święta Bożego Narodzenia.   Tort Piernikowy - Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Masa: 2 szklanki

Słodka Strona
BOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWE CIASTECZKA 219

BOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWE CIASTECZKA Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g zmielonych migdałów - 100g margaryny Palma spółki Bielmar - 50g masła - 1 laska wanilii - 80g cukru pudru - 2 łyżeczki startego cynamonu - 2 jajka - 3 łyżki wody - 3 łyżki soku z cytryny - 200g cukru pudru - rodzynki sułtańskie do dekoracji - kolorowe cukiereczki do dekoracji Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z migdałami. Dodajemy nasiona z laski

Mentor Smaku
Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 653

Smaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy będą mięć mnóstwo zabawy podczas ich samodzielnego tworzenia. Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 240 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki

Słodka Strona
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 170

protestów i nawoływań do rozsądku oraz doświadczeń z analogicznego okresu roku poprzedniego wywlokłam go z ciepłego łóżka, bez drugiej kawy, jak barbarzyńca jakiś po to, żeby popędzić na Jarmark Bożonarodzeniowy na krakowskim rynku. Po 5 minutach od przybycia już wiedziałam, że ludzkość w ilościach dużych, wręcz hurtowych i na dodatek ogarnięta amokiem nie służy mi. Z drugiej strony jak się

ladykitchen
Polvorones de chocolate 183

klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z kakao). A piekę je, bo święta powoli się zbliżają, a polworony obecnie należą do tradycyjnych hiszpańskich wypieków w bożonarodzeniowym okresie. Pyszne, delikatne, kruchutkie (po wyjęciu z piekarnika nie można ich ruszać, nim nie ostygną całkowicie na blasze, bo w przeciwnym razie się rozpadną). Drugiej strony, tyle cukru i smalcu

Grahamka, weka i kajzerka
Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi 615

jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych. Ponieważ święta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją. Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami. Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające

Mania Gotowania
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 191

zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami (słoiczek ok. 400 ml) przygotowanie. 1 godzina Składniki: 6 płatów śledzia matias w oleju 50 g suszonych

karmelowy
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 190

Miałam przyjemność uczestniczyć w bożonarodzeniowych warsztatach Kasi i Dr. Oetker zorganizowanych przez Blomedia w świetnie wyposażonym studiu kulinarnym CookUp. Warsztaty dla blogerów kulinarnych poprowadziły siostry Paulina i Weronika Popardowskie z So Sweet Project. Dziewczyny pokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania