bożonarodzeniowe - 776 przepisów (strona:36/52)

Ziemniaki z pieca (Hasselback) 174

teraz do rzeczy; chciałam zrobić takie pieczone w folii kartofle z pieca, jakie sprzedają na każdym jarmarku bożonarodzeniowym w Niemczech, a którym nigdy nie umiem się oprzeć - uwielbiam je szczególnie z twarożkiem szczypiorkowym lub czosnkowym. Na jarmarkach przygotowują je w wielkich żeliwnych piecach i szczególnie w mroźny dzień, jedzone na dworze i popijane grzanym winem smakują takie ziemniaki naprawdę wyjątkowo

Kuchnia Prezydentowej
CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 163

Zbyt późno zaczęłam szukać przepisów na Bożonarodzeniowe wypieki...Długo siedziałam przed laptopem, aż w końcu znalazłam przepis na ten sernik na Kwestii Smaku . Od razu wiedziałam, że to sernik w sam raz dla mnie - cynamoholika! Niesamowicie wilgotny, ciężki, zbity, czyli taki, jaki lubię! Jak wcześniej wspomniałam, piekłam go na święta, ale prawie cały rozwieźliśmy po rodzinie i niewiele

chili & sugar
drożdżowa gwiazda makowa 182

Niestety nie udało mi się opublikować wszystkich Bożonarodzeniowych przepisów przed Świętami...Nie chcę żeby zginęły gdzieś w czeluściach folderu ze zdjęciami jedzenia więc podzielę się z Wami przepisami, mimo, że już po Świętach...Swoją drogą - nikt nie mówi że te dania są zarezerwowane tylko i włącznie na ten czas. Możecie je przygotować kiedy tylko najdzie Was ochota :) Jako pierwszy spośród

chili & sugar
Zapomniane ozdoby świąteczne część II - Pająk 202

nawet domownikom z ciężkim przypadkiem arachnofobii - o ukrywających się pod taką samą nazwą, ludowych dekoracjach świątecznych. Pająki, popularne zresztą jeszcze wciąż do lat 70. XX wieku, to ozdoba typowo bożonarodzeniowa. Każdego roku, jako symbol urodzaju, dostatku, gospodynie tworzyły nowe dekoracje, dosłownie z tego, co miały akurat pod ręką. Głównie temu, zawdzięczały tradycyjne pająki swoje powodzenie wśród gospodyń, jednak mimo taniości

Kuchenna Kontrrewolucya
Sześć makowców Babci Anielki 225

lubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć babcia robi je bez rodzynek, ja pokusiłam się (na prośbę męża) o dodanie ich do farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapomniane ozdoby świąteczne część III - Światy 154

wesele do cna pomarnowały." Jak nam wiadomo, również z tejże książki, w Lipcach mistrzynią w klejeniu światów była Jagusia Paczesiówna. Tak za to, o tej typowo polskiej ozdobie bożonarodzeniowej, pisze w swoim utworze pt. "Ozdoby" Emilia Szybista: Czy wiecie moi mili czym nasi przodkowie iglaki zdobili? Najczęściej się stroiło tym co pod ręką było.. Ozdoby z papieru

Kuchenna Kontrrewolucya
Ryż z jabłkami i budyniem. 424

potrawa przywędrowała do nas z Anglii. Moja kuzynka Danka przywiozła nam to danie jako deser na świąteczny obiad bożonarodzeniowy( który szybko stał się daniem częściej u nas goszczącym). Od tej chwili ten pyszny deser, który równie dobrze może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno  nasz

Kuchnia Beaty
Śledzie warstwowe 193

którym to w zasadzie wszystko odbywało się w tym roku na ostatni czas.  Teraz jednak nastał ten moment gdy sprzątanie dobiegło wreszcie końca, choinka została ubrana, stroiki Bożonarodzeniowe zrobione, prezenty zapakowane, są też pierwsze potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, ryby w pomidorach, pierogi z serem, pierogi z serem i kaszą, są też ONE- śledzie warstwowe. Tylko pomyśleć że jutro

Kuchenne aromaty
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 158

Delikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około

Bullio
Koktajl pomarańczowy z cynamonem 169

zrobienia rozgrzewającego koktajlu pomarańczowego z cynamonem. Pomimo, że koktajl na zimno to cynamon ma właściwości rozgrzewające i (co ucieszy na pewno wszystkie odchudzające się kobiety) wspomaga odchudzanie. :) Smak typowo Bożonarodzeniowy, jednak jeśli poza tym okresem chcecie sobie przypomnieć jak smakują święta to polecam :) Jeżeli lubicie jak koktajl jest bardzo gęsty to dodajcie mniej jogurtu, jeśli wolicie rzadkie to więcej. Składniki

Jedzeniomania
Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) 168

Narodzenia.... W poszukiwaniu przepisów na potrawy świąteczne natknęłam się na likier czekoladowy z przyprawą do piernika. Wypróbowałam przepis i naprawdę wspomnieniami wróciłam do świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam do wypróbowania! Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) Składniki: tabliczka czekolady mlecznej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki mleka, 200 ml wódki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika. Wykonanie: Mleko wlewamy do rondelka i gotujemy

paapilotkaa
Pierniczki na choinkę i nie tylko 171

weekend byliśmy na jarmarku bożonarodzeniowym w Berlinie. Pochłonęła mnie świąteczna atmosfera. Czas rozpocząć świętowanie w domku:) Choinka czeka na pierniczki:) SKŁADNIKI: (ok 50 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

MarciochaKucharzy
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym 188

tłustym weekendzie na jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :) Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek  400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki

MarciochaKucharzy
Nominacje 134

daje największą radość? Jaka dałbyś radę osobom stawiającym woje pierwsze kroki w kuchni? Co uważasz za Twoje największe osiągnięcie w życiu? Zbliżają się święta - jaka jest Twoja ulubiona potrawa bożonarodzeniowa? Mile widziany opis :) Moje odpowiedzi: Spaghetti carbonara :) Szybko i smacznie  Dobra książka  "Sindre-mój syn"  Oczywiście, że mam. Największa wpadką było upieczenie Karpatki, która nie wyrosła

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania