teraz do rzeczy; chciałam zrobić takie pieczone w folii kartofle z pieca, jakie sprzedają na każdym jarmarku bożonarodzeniowym w Niemczech, a którym nigdy nie umiem się oprzeć - uwielbiam je szczególnie z twarożkiem szczypiorkowym lub czosnkowym. Na jarmarkach przygotowują je w wielkich żeliwnych piecach i szczególnie w mroźny dzień, jedzone na dworze i popijane grzanym winem smakują takie ziemniaki naprawdę wyjątkowo
Kuchnia PrezydentowejZbyt późno zaczęłam szukać przepisów na Bożonarodzeniowe wypieki...Długo siedziałam przed laptopem, aż w końcu znalazłam przepis na ten sernik na Kwestii Smaku . Od razu wiedziałam, że to sernik w sam raz dla mnie - cynamoholika! Niesamowicie wilgotny, ciężki, zbity, czyli taki, jaki lubię! Jak wcześniej wspomniałam, piekłam go na święta, ale prawie cały rozwieźliśmy po rodzinie i niewiele
chili & sugarNiestety nie udało mi się opublikować wszystkich Bożonarodzeniowych przepisów przed Świętami...Nie chcę żeby zginęły gdzieś w czeluściach folderu ze zdjęciami jedzenia więc podzielę się z Wami przepisami, mimo, że już po Świętach...Swoją drogą - nikt nie mówi że te dania są zarezerwowane tylko i włącznie na ten czas. Możecie je przygotować kiedy tylko najdzie Was ochota :) Jako pierwszy spośród
chili & sugarnawet domownikom z ciężkim przypadkiem arachnofobii - o ukrywających się pod taką samą nazwą, ludowych dekoracjach świątecznych. Pająki, popularne zresztą jeszcze wciąż do lat 70. XX wieku, to ozdoba typowo bożonarodzeniowa. Każdego roku, jako symbol urodzaju, dostatku, gospodynie tworzyły nowe dekoracje, dosłownie z tego, co miały akurat pod ręką. Głównie temu, zawdzięczały tradycyjne pająki swoje powodzenie wśród gospodyń, jednak mimo taniości
Kuchenna Kontrrewolucyalubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć babcia robi je bez rodzynek, ja pokusiłam się (na prośbę męża) o dodanie ich do farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek
Kuchenna Kontrrewolucyawesele do cna pomarnowały." Jak nam wiadomo, również z tejże książki, w Lipcach mistrzynią w klejeniu światów była Jagusia Paczesiówna. Tak za to, o tej typowo polskiej ozdobie bożonarodzeniowej, pisze w swoim utworze pt. "Ozdoby" Emilia Szybista: Czy wiecie moi mili czym nasi przodkowie iglaki zdobili? Najczęściej się stroiło tym co pod ręką było.. Ozdoby z papieru
Kuchenna Kontrrewolucyapotrawa przywędrowała do nas z Anglii. Moja kuzynka Danka przywiozła nam to danie jako deser na świąteczny obiad bożonarodzeniowy( który szybko stał się daniem częściej u nas goszczącym). Od tej chwili ten pyszny deser, który równie dobrze może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno nasz
Kuchnia Beatyktórym to w zasadzie wszystko odbywało się w tym roku na ostatni czas. Teraz jednak nastał ten moment gdy sprzątanie dobiegło wreszcie końca, choinka została ubrana, stroiki Bożonarodzeniowe zrobione, prezenty zapakowane, są też pierwsze potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, ryby w pomidorach, pierogi z serem, pierogi z serem i kaszą, są też ONE- śledzie warstwowe. Tylko pomyśleć że jutro
Kuchenne aromatyDelikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około
Bulliozrobienia rozgrzewającego koktajlu pomarańczowego z cynamonem. Pomimo, że koktajl na zimno to cynamon ma właściwości rozgrzewające i (co ucieszy na pewno wszystkie odchudzające się kobiety) wspomaga odchudzanie. :) Smak typowo Bożonarodzeniowy, jednak jeśli poza tym okresem chcecie sobie przypomnieć jak smakują święta to polecam :) Jeżeli lubicie jak koktajl jest bardzo gęsty to dodajcie mniej jogurtu, jeśli wolicie rzadkie to więcej. Składniki
JedzeniomaniaNarodzenia.... W poszukiwaniu przepisów na potrawy świąteczne natknęłam się na likier czekoladowy z przyprawą do piernika. Wypróbowałam przepis i naprawdę wspomnieniami wróciłam do świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam do wypróbowania! Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) Składniki: tabliczka czekolady mlecznej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki mleka, 200 ml wódki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika. Wykonanie: Mleko wlewamy do rondelka i gotujemy
paapilotkaaweekend byliśmy na jarmarku bożonarodzeniowym w Berlinie. Pochłonęła mnie świąteczna atmosfera. Czas rozpocząć świętowanie w domku:) Choinka czeka na pierniczki:) SKŁADNIKI: (ok 50 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
MarciochaKucharzytłustym weekendzie na jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :) Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek 400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki
MarciochaKucharzydaje największą radość? Jaka dałbyś radę osobom stawiającym woje pierwsze kroki w kuchni? Co uważasz za Twoje największe osiągnięcie w życiu? Zbliżają się święta - jaka jest Twoja ulubiona potrawa bożonarodzeniowa? Mile widziany opis :) Moje odpowiedzi: Spaghetti carbonara :) Szybko i smacznie Dobra książka "Sindre-mój syn" Oczywiście, że mam. Największa wpadką było upieczenie Karpatki, która nie wyrosła
Ciasteczkowy Potwór