bożonarodzeniowe - 776 przepisów (strona:31/52)

Pieczarki bezowe 153

zachowają świeżość przez kilka tygodni (3 – 4 na pewno). Nadają się nie tylko na deser. Mogą być prezentem, czy też ozdobą innych ciast, np. Bûche de Noël („bożonarodzeniowe polano”). Dzieci będą nimi niewątpliwie zachwycone. Inspirację zaczerpnęłam od Alice Medrich , autorki książki „Chewy Gooey Crispy Crunchy Melt-in-Your-Mouth Cookies”. Gorąco polecam i życzę smacznego

mojewypiekiinietylko
“Jak jeść i żyć by młodym być” – recenzja 134

jeść trzeba nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie świąt. O tym jest druga książka Aliny, gdzie znajdziemy zdrowsze przepisy na tradycyjne polskie i włoskie dania bożonarodzeniowe i sylwestrowe. Tradycyjnie znajdziemy wersję dla osób, które nie mają dużo czasu, żeby gotować. Potrawy świąteczne Autorka: Alina Suder Wydawnictwo: AWM Agencja Wydawnicza Ilość stron 101 Oprawa miękka Data premiery

Ugotowane pozamiatane
Świąteczny keks z bakaliowym lukrem 174

Keks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z falbanką, ponieważ nie jest to duże ciasto. Będzie też pasowało do krótkiej keksówki długości 18 cm . Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna

Posadzone i zjedzone
Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Suszonymi Śliwkami 197

interesujące połączenie smaków . Sałatka z pewnością zaskoczy swoim wyjątkowym, charakterystycznym smakiem niejedną oso b ę - ponieważ jest inna niż wszystkie. Smakuje wyśmienicie szczególnie w okresie świątecznym , gdzie wśród bożonarodzeniowych smako łyków urozmaici każde świąteczne menu. Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Suszonymi Śliwkami - Składniki: ok. 300 g wędzonego kurczaka (file tów lub obranych z kości ude k )   nieduża

Słodka Strona
Marynowany ser Manchego 174

grzanki pszenne z czosnkiem i pietruszką (waga 160 g, cena 2,99 pln) - są też inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej - tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
“Smakowite prezenty”-recenzja 112

Jeśli kupowanie prezentów dla rodziny kojarzy wam się nie tylko z radością obdarowywania, ale też ze stresem, kolejkami i wydatkami warto przemyśleć jadalne własnej produkcji smakowite prezenty urodzinowe czy bożonarodzeniowe. Okazji do robienia prezentów przecież nie brakuje. Jak pisze Sigrid Verbert, autorka poradnika jak je przygotować, ozdobić i zapakować, podarowanie domowych wyrobów to nie tylko łakoć czy dowód sympatii

Ugotowane pozamiatane
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 163

także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztetów, różnego rodzaju farszu mięsnego czy rybnego, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek. (poradnikzdrowie). Kolendra Kolendra zwiększa wydzielanie moczu oraz pomaga redukować gorączkę, jest także pomocna w leczeniu duru brzusznego. Olejki zawarte w kolendrze nadają jej właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne

Zasmakuj Kuchni
Pierniczki leckerli 119

dziś, że jednym  z przyjemniejszych zajęć rodzinnych jest zdobienie świątecznych pierniczków. No tak,  ale żeby było co zdobić najpierw należy ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii i są pieczone w całości, dopiero po upieczeniu kroi się je  na rodzaj prostokątnych batoników. My wałkujemy je trochę

I tu będę miała takie te
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 147

szukałam jakiegoś przepisu na tradycyjny keks. Znalazłam w sfatygowanej, wielkiej książce kucharskiej Mamy. Strona 503. Razem z bratem utarliśmy pyszne ciasto i od tego czasu został on stałym punktem bożonarodzeniowego repertuaru ciast świątecznych. Zawsze się udaje, zawsze jest taki sam, a równocześnie nigdy nie jest taki sam, ponieważ za każdym razem wybór bakalii jest nieco inny. Zastanawiałam się, czemu Mama

I tu będę miała takie te
Przygotowana na walentynki 146

Wygląda słodko, ale nie jest przesłodzone.  Tasiemki na dole i górze wazonu, serduszka z filcu, świeczka w szkle i wiklinowy wianek opleciony złotym drutem, który wcześniej dekorował centerpiece bożonarodzeniowy.  Wieniec oczywiście  obsypany jest mnóstwem serduszek - filcowych, materiałowych jak i z pianki (pisałam, że zrobiłam milion maleńkich serduszek z pianki

dobra gospodyni dom wesołym czyni
CIASTKA ZIMTSTERNE 183

Wiem, dziś totalnie nie sezonowo. Bo dobre ciasteczka można zrobić zawsze, nie tylko od święta, prawda? Są to co prawda iście Bożonarodzeniowe ciastka, jednak uważam, że nie powinniśmy się tym jakoś bardzo przejmować, biorąc pod uwagę, że dobre ciastka można zjeść zawsze. Nawet w majowy wieczór ze szklanką herbaty w ręku na rozkwieconym balkonie. Co do dzisiejszego wypieku, stwierdzam

Słodkie Przyjemności
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 164

innego jak nierozwinięty i ususzony pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec korzenny). Bez goździków nie obejdzie się przyprawa do piernika i wiele innych wypieków bożonarodzeniowych, grzane wino, kompot owocowy czy nalewka wiśniowa. Często jest stosowany w parze z gałką muszkatołową lub cynamonem. Gorczyca – (a właściwie gorczyca biała, bo występuje również rzadko stosowana gorczyca czarna) nasiona gorczycy

WojnaNaSmaki.pl
Zupa grysikowa wg Aleex 120

nastraja do spacerów. Nie lubię zimnego listopada ani ciemnych, jesiennych dni. Pocieszam się tym, że już wkrótce grudzień, który przyniesie ze sobą świąteczną atmosferę. Już teraz w sklepach pełno bożonarodzeniowych ozdób. Trochę za wcześnie, ale… nie przeszkadza mi to w tym roku. Dzisiaj w galerii oglądałam przepiękne gadżety na choinkę, elementy świątecznego wystroju i zrobiło się tak jakoś…. fajnie. Razem

W mojej kuchni
Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniakami i szprotkami. 190

został opublikowany w 1940 roku. Zapiekanka ma bardzo przyjemną aksamitno-śmietankową konsystencję i zaskakująco bogaty smak, jak na tak skromną ilość składników. Pokusa Janssona najczęściej serwowana jest na świąteczny, bożonarodzeniowy stół, lecz z pewnością można ją jeść cały rok - nie tylko zimą. W wielu przepisach jako rybny składnik podawane są anchois, jednak podobno wynika to ze złego tłumaczenia. Fileciki

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania