Wspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze
Za drzwiami kuchnipowoli wsiąkają w świąteczną atmosferę. Powsiąkajmy razem:) Jestem jedną z tych osób, dla której Wielkanoc nie ma takiej magii jak Boże Narodzenie. A jak może pamiętacie i z atmosferą bożonarodzeniową miewam problemy;-). Ale zawsze uważam, że okazja do przygotowania czegoś wyjątkowego do jedzenia a potem zjedzenia tego z rodziną, jest warta celebrowania. I z okazji okazji do celebrowania, chciałabym wszystkim
les mirabellesUwielbiam ryby w galarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów
Ugotowaćjest u nas zbyt zimna, żeby jadalne kasztany zdążyły w pełni dojrzeć. W ten sposób musiałam się pożegnać z ideą gorących kasztanów prosto z piekarnika- pozostają mi te z bożonarodzeniowego targu. Kasztany niejadalne też uwielbiam- nie potrafię przejść obojętnie obok ich błyszczącej skórki i kłujących skorupek. Dziś też zebrałam sporą garść- do dekoracji zdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę
les mirabellesPełna wiary we własne możliwości zakasałam rękawy i z pomocą konQbka odprawiłam gruszkowo-bakaliowe czary. Zapachy unoszące się z piekarnika szybko pozwoliły zapomnieć o porażce, a przyniosły na myśl bożonarodzeniowy klimat. Taka październikowa dawka magii. Bo ten październik wydaje się trochę jak z bajki- temperatury w okolicach 20 stopni o tej porze roku to prawie wydarzenie pokroju spotkania jednorożca
les mirabellesrzeczy do załatwienia. Od poniedziałku skupiam się już na dekoracjach, zakupach i odgruzowywaniu pokoju. Ciężko się zmusić do innej, niezwiązanej ze świętami aktywności, szczególnie że jestem świadoma jak wiele bożonarodzeniowych obowiązków czeka w kolejce. Dlatego powtarzam sobie jak mantrę "jeszcze tylko trochę" i dociskam na tej ostatniej prostej. Nagromadziło się tego wszystkiego tyle, że w międzyczasie jednej czynności, zajmuję się
les mirabellesmieć inny smak, ponieważ, jak to się mówi na Ukrainie, "Każda gospodyni gotuje barszcz po swojemu" Przedstawiam przepis, na postny barszcz ukraiński - taki jaki gotuje się na święta bożonarodzeniowe i w trakcie postu, na Ukrainie. W ten sposób gotować barszcz nauczyłam się od rodziny mojego męża i moich ukraińskich przyjaciół. Barszcz ten rożni się troszkę od tego barszczu ukraińskiego
Kulinarnie z Polką na Kresachwieku 92 lat. Jego żona odeszła 10 lat później. Co roku wysyłali znajomym zabawne, samodzielnie przygotowane kartki na Walentynki. Podobno dlatego, że nigdy nie mogli zdążyć z bożonarodzeniowymi życzeniami. Źródła "Moje życie we Francji" Julia Child i Alex Prud'homme Artykuł w Vanity Fair Artykuł w PBS Artykuł w LA Times Strona Julia Child Foundation Artykuł o śmierci Paula
W kuchni wieczoremJeśli i Wy lubicie takie połączenie smaków zachęcam do zrobienia tych smakołyków. Ja wykorzystałam śliwki kalifornijskie suszone bio firmy Fresano. Takie śliwki można również ładnie zapakować i w okresie bożonarodzeniowym wykorzystać jako prezent dla naszych bliskich. Składniki: 150 g śliwek kalifornijskich bio fresano 80 g masy marcepanowej 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Masę marcepanową podzielić
Ala piecze i gotujeportalach i blogach kulinarnych prawdziwy przedświąteczny szał bożonarodzeniowy... Dziś prym wiodą przepisy tradycyjne jak uszka, pierogi, krokiety, keksy czy pierniczki... U mnie zaś, zupełnie w oderwaniu od tego świątecznego anturażu... Ja swoje święta spędzam z rodzinnym domu, od którego dzieli mnie 180 km. Dlatego też sama nie przygotowuje się specjalnie do świąt... Wszystko będzie się dla mnie działo za kilka
Mój Smak na ŻycieLikier jajeczny- drugi od lewej Święta w pełni. Ciesząc się towarzystwem bliskich delektujemy się Bożonarodzeniowymi przysmskami. Wszechogarniajace lenistwo jest takie przyjemne... Przed tygodniem rozpoczęłam opowieść o świątecznych likierach. Na dzisiaj pozostawilam ostatni. Jajeczny. Najlepszy jest dopiero co przygotowany- jeszcze ciepły:)! Likier jajeczny 6 żółtek 250 ml mleka skondensowanego nieslodzonego 250 ml wódki 200g cukru pudru Cukier waniliowy Żółtka
Zapiski Młodej ŻonyDzisiaj, proszę Państwa, wielki dzień. W końcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po prostu z tym wszystkim nie nadążałam. Napiekłam ogromnie ilości ciastek, a przecież ile można o ciastkach i pisać, i czytać...? Stwierdziłam więc, że będę je i Wam, i sobie, racjonalnie dawkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około
BullioŚwięta tuż tuż... dlatego oprócz porządków, przygotowania potraw zadbajmy również o wystrój... w końcu świąteczny klimat jest również bardzo ważny... ... Kilka dni temu zrobiłam mój pierwszy bożonarodzeniowy wianek. Taki wianek można przywiesić na drzwi lub kominek. Wianek jest wykonany z wiklinowej podstawy, bombek, pomalowanych szyszek, kilku gałązek brokatowych i tony brokatu
IMPRESJA SMAKUŚwięta to nie tylko smaczne potrawy, rodzinna atmosfera i bożonarodzeniowe ozdoby... ... święta to również, a może przede wszystkim serdeczne życzenia. Życzenia które zbliżają do siebie ludzi. Już niewiele osób wysyła pocztą tradycyjne kartki świąteczne, lub składa życzenia telefonicznie. Od dłuższego czasu króluje sms, kartki i życzenia wysyłane przez internet... Czy macie ten sam problem co ja? Dostajecie kolejnego emaila, kolejny
IMPRESJA SMAKU