Vanillekipferl to austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe, popularne także w Niemczech, Szwajcarii i na Węgrzech. Do ich upieczenia zainspirowały mnie Maćka gwiazdki cynamonowe. Wprawdzie ich nie jadłam, ale jestem pewna, że były pyszne. Moja propozycja małych świątecznych wypieków też jest niczego sobie :) Ciastka są niezwykle kruche, dominuje w nich smak migdałów. Zdjęcie robiłam w pośpiechu, bo jak się okazało nasz
zadanie-gotowanieWigilia to nie czas gdy jest jest prezentów moc,Wigilia to nie jest czas,gdy potraw sto na stole.Wigilia to przepiękny czas, Bożonarodzeniowy czas, gdy siedzimy wszyscy w kole i MAMY bliskich przy stole.Ten śledzik zagości na stole będziemy go jeść i radować się :) Składniki: Filety śledziowe solone Matjas 250 g SEKO cebula 1 szt śliwki suszone
Różowa kuchniaBûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominku ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamoje dzisiejsze babeczki mieszczą się w kręgu świątecznych skojarzeń? Muffinki jako takie wydają mi się zwykłymi codziennymi ciastkami, ale w wydaniu żurawinowo-pomarańczowym śmiało mogą pretendować do miejsca na bożonarodzeniowym stole. U mnie je znajdą :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 (lub 2) łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki
zadanie-gotowanieupieczeniu, wtedy są miękkie. Idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe. Pierniczki możemy wykonać w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Składniki: 2 szklanki mąki 200 g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 opakowania przyprawy do pierników 1 łyżka masła
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNiedługo Święta Bożonarodzeniowe, więc wypadałoby zarzucić jakimś gamerskim przepisem w odpowiednim klimacie. Z pomocą przychodzi Wiedźmin 3: Dziki Gon, a konkretniej dodatek Krew i Wino, w którym w misji Tajemnica zaginionej łyżki znajdujemy 3 kulinarne receptury. [uwaga spoiler] Wspomniany quest otrzymujemy po znalezieniu łyżki w domu wichta. Musimy dowiedzieć się, co się stało – notatka przytwierdzona do łyżki wskazuje
Nerds Kitchenwczorajszych Mikołajek:) Mam nadzieję, że spędziliście ten dzień przyjemnie i dostaliście od Mikołaja jakieś słodkie upominki. Od dzisiaj na blogu zrobi się świątecznie i będę publikować przepisy w klimacie bożonarodzeniowym. W tym roku przygotowałam dla Was przede wszystkim słodkości bez cukru idealne na prezenty dla najbliższych . Zacznę od przepisu na prostą baklawę w syropie miodowym. Baklawę przygotowałam w formie małych
Chilli Czosnek i OliwaRosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne, że bez wahania przystąpiłam do jej przygotowania. Bardzo odpowiada mi jej smak. Wykorzystuje się tu proste składniki, dostępne przez cały rok. Bez żadnych egzotycznych upiększeń :) Mój syn nie przepada za smakiem surowej cebuli
zadanie-gotowaniemnie święta obowiązkowo pachną choinką i piernikami, dlatego postanowiłam to połączyć ;) Strasznie lubię przygotowywać różne dekoracje bożonarodzeniowe, jest to dla mnie niesamowita radość, normalnie, cieszę się jak dziecko! :) Dlatego przedłużam sobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na zwykłe pierniczki
Czerwona PorzeczkaJest tylko jedna bardziej bożonarodzeniowa rzecz niż pierniczki – to George Michael i jego Last Christmas. Nieśmiałe dźwięki pieśni, które zna niemal każdy to jednak nic w porównaniu z potężnym aromatem tytułowego wypieku. Moja miłość do pierników nie przyjmuje kształtów typu gwiazdki, bałwanki, zajączki i inne renifery. Nie znoszę wycinania księżyców, serduszek i babrania się w lukrze. Nie i już
ladykitchenchoć otwieramy ją w różne dni. Polacy zazwyczaj rozpakowują prezenty po Wigilii, a Brytyjczycy muszą czekać aż do 26 grudnia. Podobno jednak Elżbieta II odpakowuje swoje już 24 grudnia! Bożonarodzeniowe kartki pocztowe, choć coraz częściej zastępowane przez cyfrowe pocztówki, to popularny w Polsce sposób składania sobie życzeń, który pochodzi z Wielkiej Brytanii. Pierwsza komercyjna kartka pocztowa powstała w Londynie
Poezja Smaków - blog kulinarnytort łączy w sobie smaki, które najbardziej lubię późną jesienią i zimą - jabłka, imbir i cynamon. Do tego biszkopt makowy, który daje całości bożonarodzeniowy akcent. Przygotowanie wymaga nieco czasu i uwagi ale nie ma tutaj bardzo ryzykownych elementów, których nie lubię przy tego typu przedsięwzięciach (jak np. krem na maśle, który czasami mi nie wychodzi). Przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi
Milion SmakówChoć opady śniegu omijają jak dotąd Szczecin, to jednak grudzień zobowiązuje i czas rozpocząć już odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. Spodziewajcie się więc w tym miesiącu głównie inspiracji bożonarodzeniowych z mojej strony. Na dobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne. A jeśli szukacie ciekawych foremek do ciasteczek, polecam Wam te. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru
Smakowity Blog KulinarnyJoulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne Tym razem bez pierniczenia, czyli zupełnie inne ciastka bożonarodzeniowe. Proste wiatraczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi pochodzą z Finlandii. Są tam tradycyjnym świątecznym wypiekiem. To chyba jedne z najprostszych ciastek. Wystarczą tylko 3 składniki. Proporcje tak naprawdę są tu zbędne, wszystko zależy od wielkości kwadratów, na które kroimy płaty ciasta. U mnie były
Pełny talerzmroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych torcików pokrytych śnieżnobiałym lukrem. Aby jednak nie było tak monotonnie
Kuchnia od dwojga