bożonarodzeniowe - 776 przepisów (strona:24/52)

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 162

jest, ale każda będzie choć odrobinę inna (nawet na naszych zdjęciach są dwie różne – kwestia „podwinięcia” ramion gwiazdy). Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem fantastycznie ozdobi Wasz bożonarodzeniowy stół, a do tego jeszcze zachwyci całą rodzinę smakiem. Składniki: na ciasto: 500g mąki pszennej 180 ml mleka 2 jajka 50 g masła 15g drożdży suchych lub 30 g świeżych

Pociąg Do Kuchni
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku. 228

roku. W witrynach sklepowych pojawiają się świąteczne ozdoby, dzieci piszą długie listy do Mikołaja, a mnie powoli udziela się świąteczny klimat kulinarny. Gdybym miał wybrać bożonarodzeniową potrawę, która na naszym rodzinnym stole pojawia się cały rok z całą pewnością byłyby to paszteciki drożdżowe. Dlatego wprowadzając powoli klimat pachnącej choinki zaproponuję Wam wyśmienitą przekąskę

kuron.com.pl
Świąteczna sałatka z szynką 150

ogórki, majonez i śmietanę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kurkumą i ponownie wymieszać. Pozostawić na kilkanaście minut, aż  smaki się połączą.  Taka sałatka będzie idealnie smakować na Bożonarodzeniowym stole podczas śniadania. Sprawdzi się też na przyjęciu Sylwestrowym. Smacznego

Gosia gotuje
Ryba po grecku 166

przepis – ryba po grecku. Ci, którzy jeszcze robili przekonają się tutaj jakie to jest łatwe w przygotowaniu i pyszne danie. Ryba po grecku to potrawa, bez której święta bożonarodzeniowe nie mogą się odbyć. Jednak jest to świetna potrawa także na sylwestra, czy inne chłodne dni. Zapytacie: „z jakiej ryby przygotowują wspomnianą potrawę?” Mam swoje dwa sprawdzone typy

Kuchennyviral.pl
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 146

kaszą, z serem, z grzybami. Czasem z piękną misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami.  W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani

Wylizany Rondel
Pierożki z makiem 115

coś z tym zrobić Macie może jakieś sprawdzone sposoby na poprawę nastroju, zwiększenie motywacji i chęci do czegokolwiek :)? Bardzo chętnie przygarnę sprawdzone sposoby, a Was zostawiam z przepisem na bożonarodzeniowe pierożki z makiem. Nie będę Was oszukiwać, że to jakiś mega fit zdrowy przepis, niestety. Pierożki same w sobie są dość kaloryczne i takie muszą być Nie polecam tutaj zmniejszać

365 dni dookoła kuchni
Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 165

Soczyńską podaliśmy naszym Gościom w ramach wydarzenia Gęsina na Świętego Marcina . W deserze tym postanowiłem rozebrać rogala na czynniki pierwsze i nadać mu nowoczesną formę, inspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale

Food Square
Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe 268

Kurabiedes (Kourabiedes) to bardzo popularne w Grecji ciasteczka Bożonarodzeniowe – odpowiednik naszych pierniczków. Już sam ich śnieżny wygląd kojarzy się z zimową aurą. Charakterystyczną cechą kurabiedes jest duża ilość posiekanych na mniejsze i większe części migdałów, a także specyficzny, różany zapach. Niektórzy twierdzą, że to jedne z najlepszych ciasteczek na świecie! Można je formować na różne kształty – okrągłe, księżyce

Poezja smaku
Pasztet z suszonymi grzybami 216

wrzucajcie je do gotującej się wody. Dzięki temu nie straci ono smaku. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około 700 g surowego boczku wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 duża czerstwa bułka

PatiGotuje
Przedświąteczne upojenie i pierwsze w tym roku pierniczki 192

roku wyjątkowo wcześnie wpadłam w świąteczny nastrój. Zawsze oburzałam się na bożonarodzeniowe dekoracje już w październiku, ale tym razem sama na początku listopada zaczęłam piec pierniczki, a dom udekorowałam świątecznymi ozdobami. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka; nie to, żebym musiała się tłumaczyć, ale odczuwam potrzebę wyjaśnienia takiej nagłej zmiany. Po pierwsze, od dwudziestego siódmego listopada aż do dwudziestego drugiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku 135

czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami, a dzisiaj słynny dodatek do duńskich kanapek —  smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element julefrokost — bożonarodzeniowego bufetu, czy po prostu zagryzka do piwa. Podstawą dania są oczywiście bekon i jabłka, ale często pojawiają się tutaj jeszcze cebula i tymianek — u mnie często zastępowany rozmarynem (po prostu częściej

Food Square
Ciasteczka imbirowe. 178

miejscach organizowane są kiermasze, a dochód ze sprzedaży dóbr wszelakich przekazywany jest na ważny cel. Dlaczego o tym piszę? Bo właśnie te ciasteczka piekłam z myślą o zasileniu stoiska bożonarodzeniowego w jednej z gdańskich galerii handlowych. Te oraz pierniczki. Ku mojemu zdziwieniu to imbirowy przysmak wyprzedał się na pniu :) I niech ten fakt będzie rekomendacją ;) PS. Polecam Waszej uwadze

zadanie-gotowanie
Pieczony filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym 155

Cześć Wszystkich Święto obchodziliśmy wczoraj, dzisiaj mamy Zaduszki, a ja już z tydzień - dwa tygodnie temu w jednym ze sklepów widziałam już dekoracje bożonarodzeniowe. Tak się akurat składa, że Boże Narodzenie to moje ulubione święta. Ale chyba tak na prawdę wolę samą Wigilię oraz okres przygotowań do świąt niż same święta (25 i 26 grudnia). Więc pomału zaczęłam rozglądać się

blog.moje-pasje.info
Ciastka półkruche z makiem – kuchnia podkarpacka 180

bardziej docenia się ich smak. Przepis na te małe słodkości pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie”, a podała go pani Grażyna Maziarz, jako jeden z tradycyjnych lokalnych przepisów bożonarodzeniowych. Warto przy tej okazji wspomnieć o samej publikacji, która została przygotowana w oryginalny sposób. Zamiast druku znajdziemy tam przepisy własnoręcznie zapisane przez ich autorki, co dodaje publikacji autentyzmu i wyjątkowości. Ciastka

Trzeci talerz
Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą 109

Ciastka robię głównie na święta (mam tylko bożonarodzeniowe foremki do pierniczków) i kiedy mam ochotę poprawić sobie nastrój. Dziś będą te comfort foodowe ciasteczka, bo do swiąt jeszcze dużo czasu, chociaż pogoda już prawie zimowa. Najlepiej zrobić sobie ciasto na zapas, zapakować do zamrażalnika a potem po prostu rozmrozić i rozwałkować, gdy złapie nas handra. Kształt nie musi być idealny

Ugotowane pozamiatane